Машини и инструменти.

Gadnqra

Редовен Потребител
Според мен, време е и в нашия форум, да има такава тема. Тук има много, технически грамотни колеги, чийто опит и знания, ще бъдат полезни за всички. Предлагам тук да обменяме информация, за различни машини и инструменти, свързани с хобито, а и не само - стругове, пробивни машини, шмиргели и др. Видове, марки, модели, мнения, сравнения и т.н.

Моят първи въпрос в тази тема ще е, относно мнения, за настолна пробивна машина на Райдър - Raider Pro RDP BD-02. Ако има колеги, които я имат, или са работили с нея, нека споделят, как е откъм здравина, луфтове и т.н.
Двоумя се и за една такава, настолна бормашина, от Полимета, но цената е 1100 лв. Ако може, някой да сподели, дали е добра марката Harris. Машината тежи 140 кг и изглежда много добре.
 
Последна промяна:

незнайко

Редовен Потребител
Точно бормашина не съм ползвал, но имам дрелка, винтоверт, малка помпа (водна) и хидрофорна помпа Райдър. Здрави и надеждни машини на добри цени . Имам ги от години , доста зор са видели винтоверта и дрелката , работят безотказно. Единствено на винтоверта се наложи подмяна на елементите на батерията тая година за 30 пари. Лично мнение.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
То хубаво, ама само тема работа не върши.
Ако човек търси информация за пушки, този форум е правилното място, ама ако търси информация за гъби, по-добре да се ориентира към гъбарски форум.
Нищо, че и тука си имаме гъбарска тема.
Та моят съвет е да потърсиш информация в специализирани групи и форуми.
Сама по себе си, една бормашина е много ограничена във възможностите си.
Предимството и е единствено, ако трябва да се пробиват по-големи отвори и са необходими ниски обороти, ама тези, към които си се ориентирал, не са такива. Подобна задача за някое пикливо бормашинче е кауза пердута.
Тук ще ти дам няколко идеи, а ти реши сам какво да избереш.
С малко по-голяма инвестиция, може да получиш в пъти по-добра машина.
Една координатна маса с менгеме, може да превърне бормашината в не лоша фреза, която в нашето хоби е незаменим инструмент.
Огледай се за нещо стабилно втора ръка.
Има доста обяви в продавалниците.
С хубаво "шаси" , една класна дрелка може да бъде по-добър избор от една псевдо бормашина.
Като изгледаш този клип, вдясно в колонката ще ти излязат маного подобни.

Гледай и внимавай с размерите!
Някои масички са много мънички и не са това което изглеждат при пръв поглед,
Подбрал съм по-евтинки:

А тук гугъл вади много резултати за бормашини и за координатни маси:


Дано съм ти бил полезен.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Винаги си ми полезен, Бате Ванко. Това за координатната маса съм го решил отдавна. То е ясно, че ще се взима, а и ми трябва. Но първо бормашината. Аз имам достатъчно опит и инфо, за този род машини, включително и българските, но ми трябват мнения, за конкретните 2, които съм посочил. И двете не са никак пикливи - високи около 1 метър, първата е 40 кг, втората е 140. И двете машини имат и бавни скорости и са с ремъчни предавки. Видно е, че втората е много по-добра, но и цената и също е доста нагоре. За Райдъра ме интересуваше на лагери ли е и има ли луфтове, но почти съм се отказал от нея и съм се насочил към втората. Търся отзиви за тази марка - Harris.
 

Attachments

  • Screenshot_20230527_214647_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230527_214647_Samsung Internet.jpg
    150.7 KB · Прегледи: 36
  • Screenshot_20230527_214654_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230527_214654_Samsung Internet.jpg
    134.3 KB · Прегледи: 36
  • Screenshot_20230527_214705_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230527_214705_Samsung Internet.jpg
    141.7 KB · Прегледи: 36
Последна промяна:

Djack

Редовен Потребител
Това си мислех и аз - дали е на лагери Райдъра. Уж е от професионалната им серия.
Здрасти Ники! Да ти кажа честно, не знам до колко Райдър кореспондира с професионална техника.....! Защо не се огледаш за някоя българска или руска (немска) колонна бормашина? Много често излизат подобни оферти. Там поне ще си сигурен, че всичко е чугун и е на лагери. Този дълъг "прът" при Райдъра гаранция, че ще се усуква и ще има вибрации достатъчно, че да не ти върши работа. Теглото има голямо значение при подобни машини.
Успех в търсенето (аз също ще се оглеждам) , готина тема, ще я следя!
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Отказах се от Райдъра по няколко причини. Спрял съм се на Harris, която си е професионална и сериозна машина. Мислих и за българска - ПН161, но там не ми хареса, че искат на машини на 40+ години 1000 - 1200 лв. А и не ми се занимава с трифазни токове, пренавиване, преправяне, кондензатори, инвертори и т.н.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Да ти кажа,правилно си мислил. На моята,тия 40+ години,хич не са и са отразили. И както колегата по-горе е писал,машината трябва да тежи.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
На моята,тия 40+ години,хич не са и са отразили.
Сега всичко се прави на границата на възможно най-ниски разходи за производство и времето за "живот" на дадена машина е разчетено едва да покрива гаранцията, а от 2000 година е приета директивата за планирано остаряване. Тоа означава, че стоката след изтичане на определеното и време, просто спира да функционира. Най-ярък пример за това са принтерите. Имат брояч на отпечатани страници.
При повечето хоби машини, умишлено се прави слабо звено.
Една стара, запазена, хубава българска колонна бормашина, може да струва повече от посредствен струг. Масивна изработка, скоростна кутия с масло и набор от скорости на който и струг може да завиди. Самоход с контролирана скорост на подаване.
Тези от стария материал не са подвластни на времето. Затова и си пазят цената.

Ники, по е важен диаметъра на вретеното и това какъв патронник можеш да сложиш.
Машината може и три метра да е висока (за какво ли ти са?!), ама ако е с 30 мм. шпиндел и като започне да се клатушка...
Изборът си е твой.
Ти сам знаеш за какво ти трябва.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Затова мисля да погледна онази от "Polymeta-С". Ако не е това, което искам, ще се ориентирам към българска ПН161.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Много са му парите на хариса - за това, което предлага.
Масичката няма и 30Х30 см.
Шпиндел на конус 2.
Най-прост вид ремъчна предавка.
Този звяр е само с 400 лв над цента на хариса и ще имаш срахотна бормашина, оборудвана със страхотна координатна маса, универсален патронник, самоходи и какво ли не още.
На хариса като му купиш координатна маса и менгеме, ще стъпиш на повече пари и пак ще имаш нещо много компромисно.
Фрезата е 10 000 пъти по-добра.

Макло по-скъпичка, но ето ти и една в Русе:
 

Kameno Karp

Редовен Потребител

ФУ251 е много добра фреза,но цената на тая е странно ниска. Ако някой умишлено не е положил усилия да я строши,то няма какво да и се случи при нормална експлоатация.​

https://bazar.bg/obiava-16217053/komplekt-dornik-s-tsangi-za-freza-fu-251-fu250тук за без пари има дорник и цанги. Колкото и да е добър патронника,не може да се сравнява с цангата.
 

Djack

Редовен Потребител
Супер са тия фрези, ама си искат бая място! Не стават да ги сложиш върху или до тезгяха. Трябва голямо помещение, трифазен ток и т.н....
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Точно това са и моите съображения - става въпрос за домашна работилница и 220 волта. Разбира се, че искам да имам сериозни и големи струг, фреза и бормашина, но нямам в момента желание, заради тях да купувам и подходящо помещение. Затова търся компромисен вариант.
 
Последна промяна:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
струг, фреза и бормашина
Ако имаш фреза, бормашина не знам за какво ти е?
В нашето хоби серийно производство няма.
Имам и фреза, имам и бормашина,
Не мога да кажа, че фрезата заема кой знае колко по-голямо пространство от бормашината, а ако и свалиш тюлена, защото едва ли ще ти е нужен, става още по-малка
Оправданията с тока са несъстоятелни.
Малките фрези едва ли имат двигател над 2 KW.

Китайците продават инвертори за по 250 лв, които решават проблема с тока.

 

Gadnqra

Редовен Потребител
Меко казано, е несериозно, поне за мен, да вкарам и ползвам такава машина в апартамент. Вероятно, след време, ще имам условия за такова оборудване, но в момента ползвам помещение в апартамент - килер, което е 3 на 3 метра, маза, която също е 3 на 3 метра и една затворена тераса - 4 на 1,4 метра. На този етап, не ми е трябвала фреза, така че настолна бормашина ще ми е достатъчна.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Винаги съм си мислил,че живееш в къща и си имаш работилница. Защо съм си го мислил,не мога да кажа.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Винаги съм си мислил,че живееш в къща и си имаш работилница. Защо съм си го мислил,не мога да кажа.
Винаги съм искал да е така, но ще трябва още да поработя, за да сбъдна тази мечта. Ivodoc живее в къща и има огромна и добре оборудвана работилница.
 
Нагоре