МП-513М ; ИЖ 61/60 ; ИЖ- 38

Дискусия в 'Пружинна Пневматика' започната от dilom08, 29 Юли 2009.

 1. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  887
  от:
  Варна
  Моя на Хайнела е вечен (правен от pellet), а на Вайрауха оригиналния е от тея дето изкарват по 6-7к изстрели, после ето го:
  20180104_192900.jpg
   
  cilindura харесва това.
 2. cilindura

  cilindura Редовен Потребител

  Публикации:
  494
  Колеги, тъй като темата за маншетите е доста обширна и малко е писано по този въпрос, реших да ви споделя моя опит от боравенето до направата на въпросното изделие. В далечните 1978 - 1979 година бях авиомоделист. Клубът, в който работих разполагаше с много добри металообработващи машини и не само. Имаше машини и за обработка на дърво. За разлика от сегашния авиомоделизъм, тогава авиомоделите се изработваха от - до, всичко се правеше на ръка (hand made). Някои от нас си правеха дори и двигателите с вътрешно горене. Тогава имаше такъв клас - авиомодели с авторски двигатели. По това време се бях записал в стрелкови клуб №13 град Шумен. И от приказка на приказка с инструкторите реших да се пробвам да направя маншети за въздушна пушка Иж. За целта изработих матрица от дуралуминий и започнаха безкрайните експерименти. В края на краищата се получи това, което търсех. Успях да направя маншет с изключително високи якостни характеристики. За целта използвах гьон с дебелина 4,8 мм, който тогава се намираше много лесно. Всички обущари го използваха за подметки на обувки. Масовите обувки бяха с подметки от гьон - най-високо качество. Докато сега най-скъпите ръчно изработени обувки, ползват такъв гьон за подметки. По специална технология обработвах гьона с масло ,след което го пресовах в дураловата матрица и го изпичах с газова горелка. Направеният по тази технология маншет притежава изключително плътна и здрава структура. Той е твърд и мазен и остава такъв завинаги. Той никога не се разрошва и разрушава, за разлика от маншетите на Хаенел, Диана, Славия и т.н.
  От онова време съм запазил 4 маншета за спомен, които да ми напомнят за доброто старо време. Меншетите работят еднакво добре както върху полирана, така и върху не полирана повърхност. Много добре понасят дизела, издържат на изключително високи температури, тъй като вече са изпечени. Прилагам снимки:
   

  Прикачени Файлове:

 3. добри

  добри Потребител

  Публикации:
  34
  Този маншет ме впечатли. Какво представлява болтчето, което притиска маншета към буталото. Сечението му трябва да е негативния образ на отвора на маншета с известен допуск осигуряваш притискането и херметичността във възела. Моята вътрешна убеденост е, че такива маншети са по-добри от оригиналните.
   
  cilindura харесва това.
 4. cilindura

  cilindura Редовен Потребител

  Публикации:
  494
  Здравей, Добри!
  Радвам се, че са ти харесали моите маншети. Тези маншети ги произвеждах допреди 15 години. Направил съм много. После стана много трудно намирането на гьон, защото закриха завода в Габрово.
  Маншетите, които съм заснел са в полуготов вид, с изключение на този с големия отвор на дъното. Много от производителите неправилно са конструирали маншетите си с малък отвор на дъното. Такъв маншет се разрушава много бързо, защото всички удари, нанесени върху металната сърцевина, рефлектират върху гьоненото дъно на маншета и в един момент го откъсват. Маншетите съм ги правил с голям отвор в дъното, като стоманената сърцевина, която поставям в центъра повтаря вътрешния контур. Така че дъното на маншета не понася вече никакви удари. Металната сърцевина образува крак, който директно контактува с челото на буталото. Тази метална сърцевина е снабдена с О пръстен, който се намира на 3 мм под челото й. Този О пръстен допълнително спомага за обтурацията. Той постоянно разтяга маншета встрани, притискайки го плътно към стените на цилиндъра. По този начин маншетът се самонагажда по вътрешния му диаметър. Такива маншети съм правил за ранните модели на Славия 630 - 631 като има няколко пушки, които аз знам, които работят безупречно вече 30 години. На по-късен етап започнах да снабдявам стоманените сърцевини на тези маншети с полиуретанови чела, така че да не се получава удар на метал в метала. Някъде из вкъщи се подмятаха такива сърцевини и ако успея да намеря такава ще я публикувам. Така изработеният маншет работи като часовник. Той е много по-добър от съвременните си пластмасови събратя. и особено ценното при него е, че не му влияят смазките с петролен произход. Същият този маншет понася умишлен дизел от взривоопасната смес етер, газ и рициново масло, с която навремето работеха двигателите на авиомоделите. Някога през 80-те години съм правил експерименти с умишлен дизел в основата на който беше заложен нитрометана. Пробвал съм с ИЖ 38 и Славия 631. Трябва да ти кажа, че Пушките ставаха невероятно силни. Дори с един колега си бяхме направили матрица за оловни проектили от грам и половина в калибър 4,5 мм. Смятай какви натоварвания е носел маншета, на какви чудовищни натоварвания е издържал след взрива на горивната смес. И най-ценното от цялата тази работа беше, че след отваряне нямаше и грам следа от отрицателно действие от дизела върху така направения маншет.
   
  Последна промяна: 15 Януари 2019
  Nikola, sa6o, Hidden and 4 others like this.
 5. добри

  добри Потребител

  Публикации:
  34
  Освен това, те имат и едно друго важно преимущество /така си мисля/. Тъй като не се въртят около оста на буталото маншетите приемат негативния образ на дъното на цилиндъра и независимо от това, че то/дъното/ не е перпендикулярно на оста на цилиндъра, новия нагоден пластично променен профил на маншета обира и мъртвия обем в цилиндъра. А иначе що се отнася до материала гьон, само да припомня, че Римската империя завладя света с обувки от гьон. Това, което ние наричаме цървул идва от латинската дума „CERVOL” /името на тези обувки, които наистина са били и те тежко натоварени/.
   
  rivan, Hidden, Venco and 1 other person like this.
 6. Hidden

  Hidden Редовен Потребител

  Публикации:
  357
  от:
  Перник-София
  Бай Янко, замервал ли си скоростта на такъв проектил с дизел? Имаш ли представакаква енергия придобива?
   
 7. cilindura

  cilindura Редовен Потребител

  Публикации:
  494
  Здрасти, колега!
  Вече станахме двама Бай, единият бай Митко от Варна, а другият бай Аз от Шумен:D
  Като малък, та до ден днешен приятелите ми ми викат бай Ян, но шегата настрана. В по-нови времена съм правил замервания, но информацията ще запазя за себе си, защото излизаме от темата.
   
  Hidden харесва това.
 8. cilindura

  cilindura Редовен Потребител

  Публикации:
  494
  Колеги, възникна грешка. Тъй като диктувам на дъщеря си, а тя пише, става дума за годините 1988 - 1989!
  Благодарение на дъщеря ми станах 200 годишен човек :D:D:D
  Наздраве!
   
 9. pchelarq

  pchelarq Потребител

  Публикации:
  26
  Батка, като прочетох годините 78-79 бая се замислих :D:D и в главата ми възникна следната мисъл. Ами то по това време май още не е бил роден или е бил твърде малък въздушният цар Киро - anibis, Миро от Варна. :lol:
   
  Последна промяна: 15 Януари 2019
  anibis and cilindura like this.
 10. добри

  добри Потребител

  Публикации:
  34
  Колеги, предлагам ви една хитринка/удобство/ при зареждане на пълнителите на ИЖ 61. В шепа изсипвам малко съчми. След това ги вкарвам бързо в корпус от химикалка BIC. Следва зареждане на пълнителите. Корпусът на химикалката е срязан под 45 градуса. Ръбчетата са загладени. В процеса на зареждане на химикалката бързо отпадат дефектни или смачкани съчми, защото не влизат в тръбичката. Същата тръбичка може да се направи от лостчета за команда на щори за прозорец. Тези тръбички може да се ползват за пренасяне на съчми без опасност за тяхната повреда.
   

  Прикачени Файлове:

  SvilenP, soundmax, Venco and 4 others like this.
 11. добри

  добри Потребител

  Публикации:
  34
  А какво ще кажете за този начин на почистване на цевта. Поставям клечка за почистване на уши. След това поставям чашка, която съм отделил като крива, негодна и т.н. След втория почистващ изстрел цевта е готова.
   

  Прикачени Файлове:

 12. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,032
  от:
  Старата София
  Колега, купи си тампони. Те са направени специално за целта.
  Има ги в много от магазините и не са скъпи, около десетина лева струват и са 100 броя в кутията.
  [​IMG]
   
  SvilenP харесва това.
 13. добри

  добри Потребител

  Публикации:
  34
  Знам за тях, но реших да споделя нещо в графата „направи си сам”.
   
 14. Nikola

  Nikola Потребител

  Публикации:
  507
  от:
  Варна ; Шумен
  Слим филтри за цигари, вършат добра работа и не трябва да използваш и чашка.
   
 15. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,032
  от:
  Старата София
  Без чашка не е препоръчително да се стреля с пружинна пушка.
  Разните тампони и филтри излитат прекалено бързо и не оказват нужното съпротивление, както при стандартен изстрел с чашка.
   
  SvilenP, xpresident, fatalen and 2 others like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена