МИШЕНИ - снимки. За мунициите и групите.

dberov

Редовен Потребител

Gadnqra

Редовен Потребител
SPA-P12 5,5 мм. Дистанция-50 метра. Чашки-JSB 1,175 гр. Скорост-300/304 м/с. Стреляно е от капака на джипа, предна опора-торбичка с пясък. На горната мишена са 5 изстрела, на долната 15.
 

Attachments

  • 20190811_211518.jpg
    20190811_211518.jpg
    158.7 KB · Прегледи: 82
  • 20190811_211439.jpg
    20190811_211439.jpg
    229 KB · Прегледи: 87

t.marev

Редовен Потребител
Страхотни мишени, браво!:bravo:
Обаче /сега е момента да се заям:)/ поглеждайки от друг ъгъл виждаме на едната мишена 5 грешки, а на другата 15!:confused:Нямаме попадение в целта! Предполага се, че целта е кръгчето очертано с черна линия.
Този ефект/дефект се забелязва често на мишени публикувани тук, като образцови. Обръщам внимание сега, защото тук има ярък контраст между отличната група и "девствената" цел, пък и се надявам Гадняра да не ми се разсърди.
Да, да....чел сън нЕкои обяснения, защо това е така, сега сигурно ще прочета и други, но това не променя факта - нямаме поразена цел!:sorry:
:cheers:
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Стрелбата за група и стрелбата за точки/поразяване на мишени/ са не само различни като идея, но и с различни специфики.
Без добра прицелна точка, няма да направиш добра група.
Дали ще е точка, кръгче или кръст, зависи от оптика с която стреляш и съответното разстояние до мишената. Целта е точката/кръстчето на оптиката да съвпада винаги еднакво с прицелната точка. Тогава можеш да си сигурен, че елиминираш поне грешки от прицелване при стрелбата.
Е, ако затриеш с попадения прицелната си точка, в какво ще се целиш???
Трябва да се прави разлика между поразяване на мишена(десятката, най-малкото кръгче) и стрелба по прицелна точка.....
Така че, Тоше, това наистина е леееко заяждане или пък недоразбиране от твоя страна.
 
Последна промяна:

t.marev

Редовен Потребител
......Така че, Тоше, това наистина е леееко заяждане или пък недоразбиране от твоя страна.
Най-вероятно и от двете по малко....:)
Това обяснение го знам - слушал съм го и друг път. Със сигурност е вярно, обаче оставя усещането за случайност. Демек, ние се целим в мишената, пък където попадне! Тук е леко встрани нагоре, на други мишени е вдясно и надолу, на други е съвсем встрани....
Това с прицелната точка звучи много логично, но за мен не е убедително. Като уцелиш мишената, прицелна точка ще ти е това попадение. Ако е в центъра - целиш по него, ако не е - коригираш! Ако и това не върши работа - рисуваш на мишената прицелна точка за удобство и си поразяваш центъра. Тогава ще се знае.....искам да уцеля това, но за удобство ще се целя в онова и така! Иначе на мен такива попадения ми изглеждат случайни.
Мисля, че група влизаща поне в целта, ще е много по-ефектна. Нали в крайна сметка целта е мишената, а не НЯКЪДЕ около нея!
Не се намесвам в начина за стреляне за групи....той е такъв какъвто е, опитах се да кажа как стоят нещата погледнати от друг ъгъл.
:cheers:
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Тоше, знам че се бъзикаш. Взимай Браунинга и отивай да се упражняваш. Всички искаме да видим максимума на красавицата. 15 изстрела един върху друг, случайност ли ти се струват? Стрелбата за групи е за да покаже повторяемост на изстрелите.
 

t.marev

Редовен Потребител
Отивам, отивам....Другата седмица отивам в балкана, обаче не знам дали няма да ме изгонят от форума, като довлека някоя мечка за ушите!:)
 

t.marev

Редовен Потребител
.......15 изстрела един върху друг, случайност ли ти се струват? Стрелбата за групи е за да покаже повторяемост на изстрелите.
Не, не ми се струват случайност. Повторяемостта е безупречна! Случайно ми се струва мястото където са се натрупали тия попадения. Случайно дотолкова, доколкото не си го избрал ти. Сега ще кажеш, че не е така, че ти отчитайки обстоятелствата си знаел къде ще отидат....Вярвам ти, че е така, но ако беше отбелязал кое е целта, а кое прицелната точка, щеше да е по-убедително. Ако беше напълнил кръгчето, голямо колкото две стотинки с дупки, щях да дойда до Русе да ти стисна ръката и да донеса бутилка уиски.
Това нещо се забелязва и при други мишени - добра група, но встрани от целта. Това е една от причините да не харесвам стрелбата за групи /друга причина е че аз не мога/.

A пък мишената може и после да си я нарисуваш, около групата :cheers:
Не, не, Гадняра не може да направи такова нещо!
 
Последна промяна от модератор:

t.marev

Редовен Потребител
Марев, добре е че ни развеселяваш от време на време, за да не ни е скучно в тия жеги :D
Удоволствието е взаимно!
Чудя се обаче, при наличието на толкова умения, желание и амбиции на стрелящите тук, защо никой не се опитва да направи група в центъра на мишената?!Според мен не е невъзможно. На предната страница имаше мишена с 25 цели поразени в центъра. Това не е ли повторяемост!? Двадесет и пет центъра - цък, цък, цък...Като бродерия! Ашколсун!:bravo:
При положение, че целта е мишената, 10 или повече попадения ВСТРАНИ от нея са си 10 или повече пропуска! Дори и всичките попадения да са в една дупка, мишената остава непоразена.:confused:
:cheers:
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Защото явно не съм искал да поразя мишената, Тоше. А съм искал да ги нанижа един върху друг. То е ясно, че след корекция, ще бие там, накъдето я насочиш. Струва ми се, че пак те прихваща нещо и за да си наложиш мнението, отказваш да се държиш, като голям човек. :cheers:
 
Нагоре