Лък, арбалет или въздушна пушка?

Дискусия в 'Начинаещи, избор на въздушна пушка или пистолет' започната от Деко1, 12 Ноември 2019.

Статус на Темата:
Заключена за публикации
 1. Деко1

  Деко1 Потребител

  Публикации:
  22
  Здравейте,най-нов съм във форума но не и най-млад,имам иж38,4.5,от15г.за спортни цели,доволен съм ,сменял съм пружина и уплътнители,но стреля прилично по мишени и капачки.Та въпроса ми е:Видях спортен лък в китайския магазин на приемлива цена.Ако го поръчам и закупя,Трябва ли да го регистрирам в служба КОС?има ли за лъковете мощност на опъна или сила на тетивата или ограничение, както за арбалетите.
   
 2. Hidden

  Hidden Редовен Потребител

  Публикации:
  431
  от:
  Перник-София
  Добре дошъл във Форума! Нито лъковете, нито арбалетите се обявяват или подлежат на ограничения.
   
  Последна промяна: 12 Ноември 2019
  Gadnqra and svremeto like this.
 3. svremeto

  svremeto Потребител

  Публикации:
  33
  Здравей, добре дошъл (да го кажа и аз най-после :D). Това е форум за въздушно оръжие и въпросът ти не е по темата.

  И все пак - няма такова нещо. Доколкото знам аз,н никакви ограничения върху лъкове и арбалети и не се уведомяват. Не знаех, че арбалетите имат ограничение в мощността. Къде си го виждал това?
   
  Gadnqra харесва това.
 4. Деко1

  Деко1 Потребител

  Публикации:
  22
  В един магазин се поинтересувах от арбалет който се зарежда със специален механизъм и опън 120кг.продавача каза"този модел е само за ловци"и трябва разрешително???арбалета е с оптика и предполагаемо поразяващо действие до 600м.според продавача.Пък не намирам друг форум за неогнестрелни прототипи на древни оръжия.
   
 5. joro_ihr

  joro_ihr Редовен Потребител

  Публикации:
  434
  от:
  София
  Сподели за магазина, ще е интересно. Иначе 600 метра звучи меко казано несериозно според мен без да ги разбирам.
   
  astra харесва това.
 6. svremeto

  svremeto Потребител

  Публикации:
  33
  Ама не е казвал, че трябва разрешително,и нали? Според мен е имал предвид, че моделът е за ловни цели по принцип, тъй като при спортната стрелба не е необходима чак такава сила. Докато за ловни цели стреляш една стрела и след това я хвърляш, защото силата е много голяма, за да може да нанесе максимално поражение.

  Мисля, че имаше форум за лъкове в България.
  Ако не се лъжа, имаше и подфорум във ловният форум относно лова с лък и там разни други неогнестрелни методи. Което означава, че можеш да питаш някой от хората там за тези ти въпроси.
   
  Gadnqra харесва това.
 7. Деко1

  Деко1 Потребител

  Публикации:
  22
  Здравейте,регистрирах се във форума,че е специално за въздушно ОРЪЖИЕ, и може би тук ще намеря отговор на въпросите си,арбалет или лък ,какъв вид оръжие са са?Не съм ловец,за да питам в ловния раздел,в хладните оръжия няма лък.
   
 8. svremeto

  svremeto Потребител

  Публикации:
  33
  Аз въобще не съм скептично настроен. Гледал съм опити с лък с 18 кг сила на опън на разстояние 10 и 70 метра. Стрелата почти не променя скоростта си и проникването в балистичния гел. Стрелата има много по-голямо задържане на енергия отколкото сачмите. Най-вероятно заради перата.

  А между другото арбалета и лъка не са въздушни оръжия, защото не са задвижвани от въздух. Само минават през него. :D

  А хладните оръжия са нож, копие.

  Не се обиждай, но мисля, че ти е объркана малко концепцията за видовете оръжие и от там идва затруднението ти да намериш нужната ти информация.
   
  Последна промяна: 13 Ноември 2019
  Gadnqra харесва това.
 9. Деко1

  Деко1 Потребител

  Публикации:
  22
  Целта ми е спорт и безопасност при стрелба със спортни "оръжия",наскоро възникна дискусия със чуждоземни спортисти,които казаха,че със качествен лък или арбалет може да се порази мишена на 80-90 метра по-точно отколкото със въздушна пушка и това ме запали за лък.
   
 10. petkof

  petkof Редовен Потребител

  Публикации:
  2,053
  Закона, мисля ги разделя на огнестрелни и неогнестрелни. Спортни оръжия има от всякакъв вид.
   
  Gadnqra and svremeto like this.
 11. svremeto

  svremeto Потребител

  Публикации:
  33
  Не съм много добър нито с лъка, нито с въздушната пушка, но мога да ти гарантирам на 200 процента, че това не е така, не случайно арбалета е заменил лъка - много по лесен и точен е. И не случайно пушката е заменила арбалета - по-лесна и по-точна. Освен това стрелбата с въздушна пушка е много по евтина. Стрелбата с арбалет е доста скъпа. Казвам ти го от опит.
   
 12. Деко1

  Деко1 Потребител

  Публикации:
  22
  здравей,ставаше въпрос в случая,че арбалета гарантира точна стрелба по мишената до 150-200м,но поразяващата сила може да се очаква до 600м,за спорни цели трасето трябва да бъде обезопасено до тази дистанция за да няма наранени хора или животни.НО ,този модел се ползвал предимно за лов на едър и среден дивеч,за което аз нямам разрешително.Спрях се на лък с тройна тетива и ролки,но също се ползва за лов.Аз не съм ловец и не стрелям по животни,даже и по-хора.:winner:.Според Вас мога ли да си закупя толкова мощно оръжие,без да съм ловец.
   
 13. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  624
  от:
  Пловдив
  АК47 нямаше ли 800м по ТТ данни или паметта ме лъже? То е арбалет, то е чудо...
   
 14. petkof

  petkof Редовен Потребител

  Публикации:
  2,053
  Какво и на кого гарантираш на 200%, че не е така? Иначе аз от дете си правех лъкове и арбалети , но сега стрелям с ФХ Импакт.
   
  7842 харесва това.
 15. Деко1

  Деко1 Потребител

  Публикации:
  22
  Става въпрос за подобен модел на барнет
  Ghost CRT
  ЛЪКЪТ Е СТРАХОВИТО ОРЪЖИЕ, НО У НАС Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ЛОВУВА С НЕГО  [​IMG]

  Използването на лък като ловно оръжие все още е забранено у нас, въпреки че се практикува в почти целия свят

  Едно от уникалните древни изобретения е лъкът. Предполага се, че е конструиран преди повече от 11 000 години. И въпреки, че е едно от най-древните оръжия, и сега той има милиони почитатели, които го ползват за спорт, лов или просто за развлечение. В България използването на лъкове и арбалети за лов е забранено.

  Да надникнем в историята. Кога точно се появява лъкът? Няма точна дата, година, не може да се определи даже през кой век. Според учените процесът на изобретяването (спокойно можем да кажем конструирането) е продължил много, много дълго. Може би от ранния палеолит докъм началото на средния (мезолита). През тази забулена в тайна епоха се раждат още няколко изумителни постижения на човешкия гений, без които съвременният живот е немислим. Огънят, ножът, иглата… И така неизвестно как, но към края на ледниковия период се оказва, че хората навсякъде по света вече са въоръжени с лъкове. С изключение на Австралия. Най-старите останки от лък археолозите откриват в Дания. Това са няколко дървени лъка, изработени от бряст около 9000 години преди Христа. Най-старите останки от композитен лък, датиращи от 8 000 г. преди Христа, са открити в Хамбург, но през Втората световна война са унищожени. Най-старите останки от лък в Северна Америка, по-точно в Аляска датират от 6000 г. пр.Хр.

  Древните лъкове са били с дължина между 1,20 м и 1,50 м, изработени обикновено от бряст, черна калина, ясен, кедър, бреза, лешник и др. Композитните / сложните/ лъкове се изработват от няколко съставки като „силата” им идва от рог, кости, сухожилия. При една и съща дължина те са доста по-мощни от простите / единичните/. В миналото се считаше, че композитните лъкове са се появили през Средновековието, но археологическите находки говорят съвсем друго. Останки от такива оръжия датират от най-дълбока древност. Освен това в прастари документи и рисунки ясно се описват или изобразяват именно сложни лъкове. Например лъкът на Одисей, описан в Одисея. Още по-стари са описанията от древни китайски, индийски и шумерски източници. През Средновековието се появяват лъковете с метални части. Най-старите стрели са били изработени от бор. Имали са кремъчни или костни върхове, а за лов на птици и дребен дивеч са се ползвали стрели със заострен дървен връх, който за повишаване на твърдостта се обгарял и обработвал със смола. Отровните стрели със сигурност са стари колкото светът.

  Най-мощните лъкове, оставили отпечатък в историята, са английският дълъг лък /наричан оше уелски/ и хунският лък. Английският дълъг лък е със стандартна дължина 1,83 м и се ползвал за лов от незнайни времена. През 100-годишната война е използван срещу френските рицари и е показал ужасяващи възможности. Оказало се, че „непробиваемите” тежки рицарски доспехи се пробиват на 100% от стрели, изстреляни от 200 – 220 м. Най-голямата находка от такива лъкове е открита на кораба „Мери Роуз”, потънал през 1545 г. – 137 здрави, запазени лъкове и над 3500 стрели. Все пак трябва да подчертаем, че английският дълъг лък, наричан още уелски, е типично ловно оръжие. Хунският лък е асиметричен композитен, предназначен за стрелба от препускащи ездачи. Долната част е по-къса, за по-висока маневреност над конската шия. Лъкът е доста по-къс от европейския, но не му отстъпва по мощност. Той също е ловно оръжие, ползвано и във война.

  Може да се твърди, че най-старите спортни организации са тези на стрелците с лък. Документите несъмнено сочат, че Дружеството на шотландските стрелци е основано през 1686 г. Това са били запалени ловци, демонстриращи уменията си пред публика. През 18 в. употребата на лъкове почти приключва. Огнестрелните оръжия напълно ги изместват. Към началото на 20 в. започна възраждането на лъковете – за спорт, лов и развлечение.

   
  Последна промяна: 13 Ноември 2019
 16. Марин Илиев

  Марин Илиев Потребител

  Публикации:
  42
  от:
  Бургас
  да
   
 17. petkof

  petkof Редовен Потребител

  Публикации:
  2,053
  ?
   
 18. zograffa

  zograffa Редовен Потребител

  Публикации:
  187
  от:
  Бургас
  Предполагам,че с тази сила на арбалета,едва ли стрелата ще оцелее след удара и в мишената.Това значи,че ще ти излезе доста скъпо спортуването.Вярно хората ги ползват за лов,но там се разчита на един изстрел и целта оправдава средствата.
   
  svremeto, Djack and Gadnqra like this.
 19. svremeto

  svremeto Потребител

  Публикации:
  33
  Извинявам се, че не поясних. За това говоря:
   
 20. petkof

  petkof Редовен Потребител

  Публикации:
  2,053
  Покани ги да проверим опитно дали е така. Ние с въздушни пушки, те с лъкове и арбалети.
   
Статус на Темата:
Заключена за публикации

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена