Лъкове и арбалети

leopardars

Потребител
Ако някой реши, че темата не е уместна може да я махне.
Мислех да я кръстя темата " Арбалети и лъкове" но наобратно звучи
по-добре.
Няколко колеги се похвалиха със скорошни придобивки. Аз скоро мисля да се обзаведа с някой арбалет.
В тази тема може да се пуснат ревюта от първа ръка.
Също направа на различни мишени за запазване на стрелите. Всички знаем, че тук стрелите са за многократна употреба. Също мнения за различни по качество стрели. Както чашките и там е различно качеството.
Аз лично харесвам арбалет Twinbow но за развлекателна стрелба е малко в повече.

Ако някой модератор реши може да премести мненията за арбалети от други теми тук.
 

didarai

Редовен Потребител
Имаме за ОО , та не виждам защо да я няма темата , още повече , стрелометите се ползват предимно за спорт . Не знам дали разрешиха лова с тях (както и с ВО) , но какъвто и да е лов , може да упражнява само от ловец . Т.е. така или иначе тук ще се коментира спорта , а за лова си има ловни форуми .
Мислех тези дни да го пробвам моят Джаг 2
index.php

Ама леко се позаклах с ... моторният трион:D:D и ся ше почивам поне седмица .
Ще постна два клипа с ревюта , за МК150 и джаг 2 , при които си личат възможностите на арбалетите като точност и то на нисък и среден клас рикърв . На 30 м целят кутийка кибрит с ширпотреба стрели . Мен лично ме изненадаха .
Относно мишените , "магазинните" разбрах , че са скъпи (може би не всички) , но относно многократната употреба на стрелите , със сигурност не е "само тук " ;) . То затова и са такива мишените-уловители , за да се запазят стрелите.
Инфото (от тубата) което аз натрупах за сега ....без да съм го проверил , че за лък може и да се справя фибран и студиопор , но за по близки дистанции арбалетът (и с по-къси стрели) вкарва и оперението в тях . Ползват се често пресовани хартии , мокет и др . Притиснати между две дъски с шпилки . Това за хендмейд мишените , но ако са силно стегнати , стрелите трудно се вадят и изкривяват .
От това което съм гледал , най-удачен е чувал с ....дрехи . Спира 175 лб. арбалет и се вади с два пръста стрелата .
Относно стрелите , това което за сега научих , че подобен връх има около 30% по-висока пробивност от стандартният и 6 такива пътуват към мен от Китай + 2 за риболов .
HTB18IC5v98YBeNkSnb4q6yevFXaO.jpg_480x480q90.jpg_.webp
Opera Моментна снимка_2020-04-13_221142_www.aliexpress.com.png
Важна за точността им е твърдостта им (spin) както и за предпочитане е центърът на тежест да е по-напред .
В крайна сметка се оказва , че е както и при ВО . С ...напасване на баланса (теглото), дължина на стрелата и тежестта на върховете към даденият арбалет . Качеството (еднаквостта) в производството също има значение за максималните резултати , както и еднаквостта на зареждане , т.е. с въженце .
Уж стоперите(заглушители) на тетивата също оказват влияние (и за щадене на оптиките ,тетивата и лъка) , намалявайки вибрациите . (и два такива пътуват насам )
Дори смазването на релсите оказвало влияние на скоростта (ерго точността) .
Като начинаещ , ще се стремя към този ....кибрит на 30 м . За повече ....после ще му мислим , а и за сега ще стрелям с бързомер само .
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Е покажи ги да ги видим.
Добра идея е да има отделна тема за лъкове и арбалети, ако колегата не я беше направил, аз щях да я направя.
Ще е добре ако някой мод си направи труда и прехвърли постовете за арбалетите от темата: Снимки на вашите пушки. Aко не се намери такъв, слагам линк към темата: forum.airguns.bg/index.php?threads/%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8.232/page-43
Cнимки:
IMG_20200407_205128.jpg IMG_20200407_205218.jpg IMG_20200407_205458.jpg IMG_20200407_205549.jpg IMG_20200407_205601.jpg IMG_20200408_175446.jpg IMG_20200411_213222.jpg IMG_20200411_213245.jpg IMG_20200410_021622.jpg IMG_20200410_021649.jpg
Купих си десетина стрели 15 инча за Кобра със сменяеми върхове и тегло 240 грейна, според замервания със тандартното рамо - 90 либри ги стреля с 60 м/сек, още не съм стрелял с тях поради липса на подходящ уловител за стрелите. Едва вадих късите стрели от фибрана като се забият...до стабилизаторите влизат! 15-те ще влизат още по-надълбоко така че за момента съм спрял стрелбите с Кобрата. Ще пробвам с натъпкани в чувал дрехи, би трябвало да стане
Блейд-а още не съм го пробвал. Пробвах го колко сила иска за зареждане без въженце, бая се опъва...много тегава работа е в началото докато тръгне! Само с въжето мисля да го зареждам! За него, освен оригиналните алуминиеви стрели 20 инча/460 грейна които са в комплекта, вече си имам и три карбонови 380 грейна за проба...само не знам кога ще е тази проба, при положение че не мога да отида в гората да пострелям на 30, 40, 50 метра, а нещо не ми се рискува да си прецакам стрелите със стрелба на близко разстояние. Баланса на алуминиевите и на карбоновите е различен, след пробна стрелба ще преценя кой тип ще предпочета
www.youtube.com/watch?v=FghvdKmRx34 Кобра
www.youtube.com/watch?v=cxQcPzF1SFQ Блейд
 
Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
Я каква хубава тема ще стане тук! Яка си е стрелбата с лък или арбалет! Много обичам, когато стрелям със слаб лък на голяма дистанция да наблюдавам стрелата в полет! Чувството е страхотно - усещам свободата, която съм й дал, посредством лъка и тетивата! Същинска активна медитация :)
Важна за точността им е твърдостта им (spin)

За тази величина - спайн и измерването й, е писано на български ето тук:
https://xenos-bushcraft.com/blog/2012/01/spine-tester/
Като цяло горният блог е интересен.


Това ще е впечатляващо! Не си представям с моя китаец как ще го правя. И заради арбалета, и заради стрелеца ;)

Само с въжето мисля да го зареждам!
Идеята на въжето е да улеснява зареждането, но и да прави изстрелите по-възпроизводими - когато се зарежда на ръка може леко да измърдаш тетивата по посока на силната си ръка и съответно тетивата да застане леко несиметрично. Това пък съответно се отразява на изстрела.
Ще се радвам и да всеки да посочи от къде е купил стрелометната си играчка, ако е било скоро.
Аз се замислях последно време за лък рикърв със свалящи се рамена с цел по-лесен пренос - ако някой има, моля да сподели впечатления.

Поздрави!
 
Последна промяна:

didarai

Редовен Потребител
....
Ще се радвам и да всеки да посочи от къде е купил стрелометната си играчка, ако е било скоро.
Аз се замислях последно време за лък рикърв със свалящи се рамена с цел по-лесен пренос - ако някой има, моля да сподели впечатления.

Поздрави!
Аз взех Джага от тук , преди 2-3 седмици . Ползваш и отстъпка за форума . На практика 5-те стрели допълнително поръчани , ми излязоха подарък .

https://forum.airguns.bg/index.php?threads/Оръжеен-магазин-АйЕсДи-БГ.10494/
Имам компаунд от много години . Брат ми го донесе от САЩ . Стреляхме няколко пъти но не се зарибих , макар едно време да си правехме доста сполучливи сами . На последната стрелба май му сцепи рамото .
Арбалетът предоставя доста повече възможности , единствено срещу по-бавно зареждане .
 

Jorom

Редовен Потребител
И аз мислех да си взема лък рикърв със свалящи се рамена и сила на опън около 50 либри, но заради Блейд-а останах без лък...поне засега!
Стрелял съм веднъж с прабългарски лък на панаир в СЗ, и инструктора не повярва че стрелям за първи път...имал съм усет ми каза. поради това исках да си взема класически лък и да стрелям по усет та да видя колко ми е добър усета, но реших да заложа на як арбалет, вместо да си задоволя любопитството как ще се справям с лък.

Моите арбалети са от Вип-а в Бс
Кобрата беше 228 лв, с отстъпка цената пада до 200, на Блейд-а цената му беше 438 лв, взех го за 390!
Взех последните бройки Кобра и Блейд, всъщност им остана Кобра със стандартно рамо 90 либри лукс комплект за 350лв - с открит бързомерец с червена точка (Валтер мисля че беше), приклад, ръкохватка, и ремък ама за 350 ще ме извиняват! Ако беше със 130 либри рамо може би си струва, но с 90 не мисля че си струва пълния комплект! Нямат 130 либри рамена, стрели 15 инча за Кобра и тн, тях си ги поръчах от Bowhunting където в ценовата им листа фигурират и двата модела арбалети, даже има надпис че ще имат до 1-2 седмици, обаче като се обадих да питам се оказа че арбалети Ек(Poelang) няма, и скоро няма да има доставка понеже заводите не приемали повече поръчки поради повишено търсене напоследък! Звънях и в Прицел.нет там внасят ManKung - друга тайванска марка, и там само седят за украса на сайта им разни арбалети, имат останали един-два полиспастни модела. Доставка нямало да имат скоро, може би след 2-3 месеца, 3 месеца отнемало пратката от Тайван да пристигне ми казаха.
В Сафарито в Бс пък гледах модели на ManKung с доста завишени цени на същите модели от Прицел-a, аналогични на моя Блейд там са по 800-900 лв, но са стари модели полиспастни, с голям размах на рамената!

Edit:
Като ровех за онлайн магазини за арбалети, попаднах на този
arbaleta.bg/product-category/%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8-compound/?orderby=price
където ги има моделите на Ек, обаче вместо Ек Archery, пише Еz Archery, та се чудя какви са тия...копия ли са, странна работа.
Не съм звънял да ги питам, щото телефона им не е местен (+4 031 005 05 76)
Някой поръчвал ли е нeщо от този онлайн магазин?
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Вече си имам сгъваем тактически приклад на Кобрата, приклада е от Сорти-то. Използвах къса уивър база, която захванах към задната част на арбалета с два болта. Харесвам сгъваеми тактически приклади, никак не харесвам стандартните НЕсгъваеми приклади като на пистолетите на Крал примерно, и на Кобрата, при които ако искам оръжието да е по-компактно, трябва да съм свалил приклада, а като ми потрябва приклада, да го ръгна в отвора ...абе заеби! Така че съм доста доволен как стана със сгъваемия приклад от Хатсана.
Вече мога да пробвам Кобрата как е като точност, досега ме спираше липсата на приклад...
Понеже за Кобрата няма колчан, даже в Делукс комплекта няма, се наложи да импровизирам малко...направих си държачи на стрелите от високи монтажи на оптика за уивър база, чиито отвори запълних с епоксидно лепило и след това разпробих по 7 отвора на монтаж, общо побират 14 стрели


1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg

Колчана който дойде с големия арбалет беше само за три стрели...
С подходящи парчета дебела гума и замбa, същия колчан в зависимост от гумената вложка, вече побира 5, 7, или 11+ стрели На оригиналната гума без проблем се правят още два отвора, но за повече няма място!
7.jpg
Оптиката която е на Кобрата е тази която беше в кутията на големия - 4х32, а на Блейд-а съм сложил евтина оптика 3-9х32
Чудя се, големия ще разбие ли бързо оптиката...

Другата седмица ще пробвам как е като точност Кобрата
 
Последна промяна:

Georgi K.

Новодошъл
И аз да ви се похваля :D лъка е PSE stinger x купен е от bowhunting преди 3 години от покупката му до днес си стрелям с него без проблеми единствено са сменени тетивите и кабелите понеще на оригиналните им дойде времето мерника е truglo sight range rover pro балансьора е на pse червените неща по лъка са за да поемат вибрации и са от китай стрелите които ползвам са easton powerflight и да добавя последно колеги избягвайте покупки на стрели от китай както при пушките така и при лъковете и арбалетите си има тънкости подбирайте си правилни стрели по дължина и спайн че иначе е опасно за здравето ...

Имаме за ОО , та не виждам защо да я няма темата , още повече , стрелометите се ползват предимно за спорт . Не знам дали разрешиха лова с тях (както и с ВО) , но какъвто и да е лов , може да упражнява само от ловец . Т.е. така или иначе тук ще се коментира спорта , а за лова си има ловни форуми .
Мислех тези дни да го пробвам моят Джаг 2
index.php

Ама леко се позаклах с ... моторният трион:D:D и ся ше почивам поне седмица .
Ще постна два клипа с ревюта , за МК150 и джаг 2 , при които си личат възможностите на арбалетите като точност и то на нисък и среден клас рикърв . На 30 м целят кутийка кибрит с ширпотреба стрели . Мен лично ме изненадаха .
Относно мишените , "магазинните" разбрах , че са скъпи (може би не всички) , но относно многократната употреба на стрелите , със сигурност не е "само тук " ;) . То затова и са такива мишените-уловители , за да се запазят стрелите.
Инфото (от тубата) което аз натрупах за сега ....без да съм го проверил , че за лък може и да се справя фибран и студиопор , но за по близки дистанции арбалетът (и с по-къси стрели) вкарва и оперението в тях . Ползват се често пресовани хартии , мокет и др . Притиснати между две дъски с шпилки . Това за хендмейд мишените , но ако са силно стегнати , стрелите трудно се вадят и изкривяват .
От това което съм гледал , най-удачен е чувал с ....дрехи . Спира 175 лб. арбалет и се вади с два пръста стрелата .
Относно стрелите , това което за сега научих , че подобен връх има около 30% по-висока пробивност от стандартният и 6 такива пътуват към мен от Китай + 2 за риболов .
HTB18IC5v98YBeNkSnb4q6yevFXaO.jpg_480x480q90.jpg_.webp
View attachment 83253
Важна за точността им е твърдостта им (spin) както и за предпочитане е центърът на тежест да е по-напред .
В крайна сметка се оказва , че е както и при ВО . С ...напасване на баланса (теглото), дължина на стрелата и тежестта на върховете към даденият арбалет . Качеството (еднаквостта) в производството също има значение за максималните резултати , както и еднаквостта на зареждане , т.е. с въженце .
Уж стоперите(заглушители) на тетивата също оказват влияние (и за щадене на оптиките ,тетивата и лъка) , намалявайки вибрациите . (и два такива пътуват насам )
Дори смазването на релсите оказвало влияние на скоростта (ерго точността) .
Като начинаещ , ще се стремя към този ....кибрит на 30 м . За повече ....после ще му мислим , а и за сега ще стрелям с бързомер само .
Има значение дължината на стрелата тежестта материала върха и най важното спайна(твърдостта на стрелата) лова с лък и арбалет е забранен освен в частните стопанства при арбалета стрелбата е по лесна доколкото при лъка е доспа по трудно както и при различните лъкове има различни техники и стилове избягвай да си правиш тестове с арбалет и стрели от дърво или фибро стъкло ползвай карбон или алуминиеви подбрани по твоето оръжие също така вятъра тук играе много голяма роля
 

Attachments

  • IMG_20180407_153631.jpg
    IMG_20180407_153631.jpg
    477.4 KB · Прегледи: 103
  • IMG_20180331_141729.jpg
    IMG_20180331_141729.jpg
    600.8 KB · Прегледи: 107
  • IMG_20180519_143139.jpg
    IMG_20180519_143139.jpg
    311.7 KB · Прегледи: 104
  • IMG_20180519_143129.jpg
    IMG_20180519_143129.jpg
    913.8 KB · Прегледи: 100
Последна промяна от модератор:

Jorom

Редовен Потребител
От колко метра са тези резултати?
И аз имам същата мишена, но моята още е девствена - няма дупки по нея, щях да стрелям миналата седмица но съм се заел с нещо доста по-важно от това, и изобщо нямам време за стрелби
Какъв е материала зад мишената?
 

Georgi K.

Новодошъл
Първите две снимки са на 20 метра другите две са на 50 след като сложих лупата на мерника материала или щита както му казваме се фоди полифеум или нещо подобно този щит в момента е на цена около 130-140 лева на avalon в bowhunting в софия го има наличен за стрелба с лък и арбалет е един от задължителните аксесоари щото е мек спира стрелите и лесно се вадят избива си бързо парите
 

didarai

Редовен Потребител
Относно мишените .
15 лв. За 14 кг. пакет натъпкани парцали от строителната борса. Натикан в найлонов чувал и обвита с тиксо . Спира стрела от 5-6 метра , която иначе се забива до перата в земя .
 

Attachments

  • IMG_20201019_152533923.jpg
    IMG_20201019_152533923.jpg
    320.9 KB · Прегледи: 87
  • IMG_20201019_162446550.jpg
    IMG_20201019_162446550.jpg
    462.9 KB · Прегледи: 86
Последна промяна:

didarai

Редовен Потребител
Уроците от днешната стрелба :
-Стрелбата е значително по-бавна от тази с ПП.
-На мерници с батерии не може да се разчита. Въпреки че бяха сменени скоро, батериите и на бързомереца и на лазера дадоха фира
-Колчана изглежда ефектно, но много пречи при зареждането и разнасянето .
-Предната ръкохватка също пречи при зареждане , но при стрелбата и особено при размятането оправдава наличието си. Ще я сменя с такава играеща роля и на двунога , че е проблем да се оставя арбалета иначе .
-Запасете се с повечко стрели. 10 не стигат. Всеки изстрел в твърдо е загубена стрела . 2 уцелиха дървото на което беше подпряна мишената .
Забити в пръста до перата , могат да се извадят и ползват още дълго.
-Стреляйте срещу висок отвесен скат. Дори при силно полегат и с контрастни пера , стелите се губят . Едвам намерих 2 , а третата фира.
-Траекторията е доста "изгърбена" .
На практика не приключих прострелката заради смяната на мерници и двойно(ще се наложи тройно) подлагане за да нулирам по хоризонтала .
От 7 метра въпреки много високата оптика стрелата се забива над кръста с половин метър . На 15 метра лети над метър на прицелната точка . За по-далеч не стигна времето . Ще видим къде ще излезе нулата при фабрично стегната Уивър шина . Има 2 винта за настройка , но не им хванах логиката . Само с подлагане ще стане, при това обратно на очакванията ми ще се подлага отпред и вероятно много . Оптиката ми е х4 с кръст , дотове и в долната част сектори . При такава траектория предимно нагоре , май ще я завъртя на 180 градуса нататък.

Новата играчка ... :) IMG_20201201_211347451~2.jpg
 

Attachments

  • IMG_20201201_211236600~2.jpg
    IMG_20201201_211236600~2.jpg
    340.1 KB · Прегледи: 21
  • IMG_20201201_211308188~2.jpg
    IMG_20201201_211308188~2.jpg
    306.5 KB · Прегледи: 27
Последна промяна от модератор:

didarai

Редовен Потребител
Сори за поредните постове , но за сега в темата пиша предимно аз .
Коледен натюрморт...:D:DIMG_20201203_160813790~2.jpgТа...поредният ъпдейт. След яко подлагане отпред (2 шайби М4) оказа се че траекторията не е толкова гърбава (заблудата е идвала от голямото разминаване с уивъра. Не знам заради механичните ли е така , но за оптика е кошмар ) . Долу има група на 9 метра седнал с подпряна ръка. На 6 метра прав от ръка е същата , на същото място . Спокойно може да се стреля над 15 метра , но аз не съм го взел за лов и надали ще го прострелвам повече от 10м. Стрелите си вървят консуматив . Дори в чувала 3 си счупиха опашките . Някои и без да се забиват целите вътре . Ако бяха със стабилизатори залепени за тялото щяха да са доста по-здрави , а така се чупи цялата опашка с пластмаса . Може би ако съм айляк ще си направя стрели от лък или от 16 инчовите .
Спусъкът е твърд и рязък. Бая стрелба ще трябва , за да се свикне , но тук и не смятам да търся постижения по-големи от тези . С ягуара е друга работа .
Прежалих една стрела за пробивност , макар да знаех , че е сериозна . На 7 метра си мина през двете стени на консерва от маслини като през масло . Не я усети ...и после яки рикошети. Вижда се и в чувала до къде се забиват . Арбалета няма колчан , затова за спешни случаи хванах две стрели с ластик за ложата. Прилепнаха идеално и не пречат по никакъв начин на зареждане и стрелба . След 15-тина изстрела зареждането почва да става .. тегавичко , особено ако зареждаш седнал .
 

Attachments

  • IMG_20201203_155734520.jpg
    IMG_20201203_155734520.jpg
    462.2 KB · Прегледи: 65
  • IMG_20201203_153833003.jpg
    IMG_20201203_153833003.jpg
    222.9 KB · Прегледи: 65
  • IMG_20201203_162928752~2.jpg
    IMG_20201203_162928752~2.jpg
    443.3 KB · Прегледи: 69
  • IMG_20201203_163011905~2.jpg
    IMG_20201203_163011905~2.jpg
    570 KB · Прегледи: 69
  • IMG_20201203_163223521~3.jpg
    IMG_20201203_163223521~3.jpg
    235.6 KB · Прегледи: 63
  • IMG_20201203_153152727.jpg
    IMG_20201203_153152727.jpg
    203.3 KB · Прегледи: 63
  • IMG_20201203_153116862.jpg
    IMG_20201203_153116862.jpg
    172.8 KB · Прегледи: 65

undertaker

Редовен Потребител
И аз имам същия от около година и половина и аз съм пробвал номера с кутията и резултата е същия.Като стрелна в дърво,металната част на стрелата,която се забива я вадя с клещи.Пробвах и по една гума от трактор от около 6- 7 метра и един път се забива(едвам едвам де),друг път отскача.Във дървени врати се забива много яко от десеттина метра и от същото разстояние бирено шише става на сол.Стрелял съм и на около двайсетина метра,само че на механични по мишена от тези квадратните,дето ги продават,според мен точността е задоволителна,мощността- може и да има,но аз поне не съм яиждал по-мощен пистолетен да се продава.Тука имам няколко снимки от една ламарина и от една врата.
IMG_20190818_132313.jpg IMG_20190818_132334.jpg IMG_20190818_131036.jpg IMG_20190818_131052.jpg IMG_20190818_131109.jpg IMG_20190818_132313.jpg IMG_20190818_132334.jpg IMG_20190818_131036.jpg
IMG_20190818_131052.jpg IMG_20190818_131109.jpg
Това с фенера отдолу,както си го направил ми се струва много добра идея.
А относно зареждането,като постреляш около час и правиш лека тренировка за някои мускулни групи.
 
Последна промяна:

Васил 83

Редовен Потребител
Здравейте колеги, преди една седмица реших да видя що е то арбалет. От доста време си мислех да пробвам дали ще ме хване крастата по метателните оръжия и си реших въпроса, като си взех един HORI-ZONE PISTOL REDBACK RTS. Арбалетчето е пистолетен тип от по-мощния вариант 80 lbs. Като изработка мога да кажа, че е доста добре направено. Не тропа, не хлопа, сглобката му е доста добра. Стреличките са стоковите от кутията. Мерих ги 6 грама е всяка от тях. Направих пробни стрелби с него в домашни условия, разстоянието на което стрелям е към 3 метра. По-натам мисля да пробвам и на 5, а като се оправи времето ще експериментирам и на по-големи дистанции.IMG_20210109_104043.jpg IMG_20210109_104050.jpg IMG_20210109_104135.jpg IMG_20210109_140833.jpg IMG_20210116_092323.jpg IMG_20210116_092318.jpg
 

undertaker

Редовен Потребител
И аз имам същия,при мен с алуминиеви стрели е по-точен отколкото с пластмасовите.Ако искаш може да пробваш.
Иначе е хубав и е мощничък.
 

astra

Редовен Потребител
Миналото лято братовчеда донесе от Англия куфар с лък, стрели и още куп приспособления. Такъв един лък, със сложни рамена и макари, с мерник и мушка и спусък на каишка (за китката).
Пострялях малко и останах очарован. Обаче ... 5 изстрела и каталясвам. Зареждането и удържането на лъка до изстрела е сериозен фитнес... А съм свикнал на тренировка да пускам по 70-80 чашки...
Все едно, стрелбата с лък ми влезе под кожата и с интерес ще следя темата :)
 
Нагоре