Кухненски ножове

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от astra, 9 Септември 2019.

  1. lynx

    lynx Редовен Потребител

    Публикации:
    7,251
    от:
    Старата София
    За тая цена трябва само на стената да стои за украшение.
    Определено не е нож, който да "наточиш в мазето на шмиргела" или "леко да го барнеш с флекса" :D
     
    andi, Gadnqra and tamiestef like this.
  2. Dominus

    Dominus Редовен Потребител

    Публикации:
    2,625
    Това е нож за готвач който изкарва по 1000лв на смяна, минимум. В описанието се споменава оценката на Мишлен готвачи.
     
    astra харесва това.
  3. petkof

    petkof Редовен Потребител

    Публикации:
    2,021
    Това са бледи японски реплики на дамаскска стомана, технологията и материалите за която са безвъзвратно загубени преди стотици години, затова са толкова евтини.
     
    praetorian, dberov and kaloyan_takev like this.
  4. rivan

    rivan Потребител

    Публикации:
    166
    от:
    София
    именно
     
    andi харесва това.
  5. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    967
    от:
    Пловдив
    Традиционните Японски ножове не са от дамаскова стомана и в днешно време има хора които могат да направят по-хубав нож от едно време , все пак света върви напред и се развива . Познанията по металургия на днешния свят са огромни спрямо на един ковач от средновековието .
    Тези готвачи от ТВ-то вадят на ден повече от 1000 лв. пак ако щеш и евро взети заедно .
     
    Gadnqra, ivodoc, luft9waffe and 2 others like this.
  6. DANNY

    DANNY Редовен Потребител

    Публикации:
    3,817
    от:
    SOFIA
    https://nojovete.bg/ Магзинът е във Варна. Имат голям избор и могат да се видят на живо, както и да се получат съвети от майсторите точилари.
    Това е ФБ страницата им
    https://www.facebook.com/tochilar/?...urGLT86mD604vzKtpkvL5jL5sxpFERQ8CyuYDIFcSqKmU

    а това е едно видео показващо набързо магазина...
     
    dberov and sess84 like this.
  7. petkof

    petkof Редовен Потребител

    Публикации:
    2,021
    По-рано в темата щях да Ви пиша за моите ножове у дома събирани с годините, които нося за точене при точилар Карник, но се отказах защото се отнася само за Варна. Мъжът от клипа мисля е четвърто поколение в тази работилница. Аз я помня от преди почти 40 години, когато с дядо ми ходехме там. Там си точа ножовете и до ден днешен. Събирам всички ножове ставащи за точене и ги нося наведнъж. На мен ми е удобно, защото ми е близо и всеки отделен нож е наточен според това, което му се полага. Само за Трамонтина, от моите кухненски ножове, съм чувал от Майстор Карник, че си струва стоманата.
     
    Gadnqra, luft9waffe and vanko like this.
  8. andi

    andi Редовен Потребител

    Публикации:
    2,651
    от:
    Пловдив 0878 916 789
    В кухнята ножовете са просто инструмент . Дори да съм "ножоман" маниак, колекционер, и тн. , това не са ножове от колекцията , за красота , за фукане и тн.
    В кухнята 90-95 % е царство на жената и децата . По спомен през годините няколко ножа (страхотни според мен) отпаднаха от кухнята , защото с жена ми нещо не си паснаха .
    Дори миналата година с един голям, скъп, професионален нож (който не и е удобен и по-принцип не ползва, и седи в чекмеджето) разрязала една торта за да почерпи по повод пред блока . И в калабалъка като разчиствали го изхвърлили с кутията .
    Та колкото и да си говорим ние за хубави ножове , трябва да си ги хареса този който ще ги ползва .
    Но няколко общи неща за ножовете които при мен работят и аз точа в три кухни :
    - Ножовете за рязане във всяка кухня са минимум 2 , максимум 3 , и за тях става въпрос надолу . Има задължително още поне 5-6 "домакински" ножа ( в къщи им казваме цветни) - за масло , за сирене и подобни , и за които изобщо не ми пука и на 2-3 години прекарвам леко с ламелния диск .
    -Ножовете за рязане са с тънко ( макс 1,5 мм ) острие . Широки около 25-30 мм (като нови) , дълги 13-15 см (пак като нови) .
    -Задължително с голяма , цяла , лята , полимерна дръжка .
    -С тях се реже само на дъска . Според мен дървената ги пази малко повече . Поне тези които аз съм ползвал . Дъскита за рязане са мин 2 броя ( на едното място са дори 4 броя . Тоест колкото , или повече от ножовете .
    - Ножовете за рязане не се пускат в мивката , не се мият в съдомиялна , не се сушат на сушилник .
    - преди 10тина години навсякъде наслагах магнитни стойки , изтеглени напред , на много подбрано място над мивката . Много важно и недооценявано решение за остротата на ножовете.
    - На удобно място имам масат . Масата е задължителен . Навремето бях купил 2 скъпи масата . Но не разбирах , и сега не ги ползвам . Единие е много голям , и не ми е удобен , другия е едър и агресивен . Взех на маитап 2 по финни китаиски ( по-3-4 лева) , и съм много доволен . Единия вече е гладък , но си работи .
    - И най-важното - никой друг освен мен не точи ножовете за рязане . През няколко дена ги тръквам с масата по 2-3 пъти на страна - става за под 5 секунди . И през 2-3 години им вземам бузите с ламелния диск . Имам камъни и диаманти , но те са за ловните ножове .
     
  9. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    518
    от:
    Пловдив
    В крайна сметка, направих следния избор. Наклоних към съвета на бай Митко.
    Благодаря на всички, които споделиха мнения и съвети в темата!
    20190922_104431.jpg
     
    Последна промяна: 23 Септември 2019
  10. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    518
    от:
    Пловдив
    Остриетата на Брабантия, вярно звънят сладко като камбана! За сега, Самура-японска е само магнитната поставка, но ... апетита идвал с яденето :)
     
    batnan and joro_ihr like this.
  11. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    967
    от:
    Пловдив
    Добър избор си направил според мен .Японските готвачи имат различна техника на рязане спрямо европейците и затова ножовете им са пригодени за тях си , тези ножове които се продават за японски са с форма на японски и европейски тип заточване , много от тях са качествени , някои не толкова , много от тях разчитат на това ,че само защото са японски ще се продадат . Например направата на ламинат или дамаск от неръждаема стомана съдържаща хром в ковашка работилница е голямо предизвикателство , повечето ножопроизводители използват готова заготовка дамаск или ламинат .
    Има немалко европейски и световни производители ,които по нищо не отстъпват на японските но за съжаление цените на продуктите им са аналогични .Има и много Български майстори които ще ти направят нож със завидно качество .
     
    Gadnqra, luft9waffe and astra like this.
  12. rivan

    rivan Потребител

    Публикации:
    166
    от:
    София
    Мислех темата за изчерпана, но това , което се случи снощи, мисля е показателно!
    Почвам да режа салата, но ножът не реже.поглеждам го на лампата - режещият ръб е захабен, свети. Питам кой е рязал с ножа. Жената казва, ами аз. Отрязах въжетата на простора, че ми пречеха. Ужас! 1 мм стоманизирана тел, многожилна, 8-10 среза! Но старата Терна се беше представила блестящо!10 минути с бруса и сега е като нова!
    И се сетих за темата.И за ножовете по 1000 лв.Ако се беше случило с такъв нож щях да получа втори инфаркт!А сега съм си шест!
    И още нещо.Имам едно сгъваемо ножче Boker, китайско менте, вдлъбнат скос, добре реже. Ама нещо все не можех да го докарам да реже 10/10.И се сетих за каиша. Разпасах панталона и се заиграх десетина минути. Резултатът беше учудващо добър. Е, трудно бръсне, но пробата на лист хартия е отлична!Старата техника за финиширане върши отлична работа.
     
    Gadnqra, njatanasow, vanko and 3 others like this.
  13. Павел Петров

    Павел Петров Потребител

    Публикации:
    51
    От толкова майстори в кухнята как така един не се сети да качи клип как се реже конско мезе, меки домати за миш маш, мек хляб на филийки...
     
    Gadnqra, Kifa and oblaka like this.
  14. Kifa

    Kifa Редовен Потребител

    Публикации:
    736
    от:
    София
    Това са Японски ножове...за ориз,паяци и водорасли...само:p
     
  15. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    967
    от:
    Пловдив
    Риба , октоподи , делфини , косатки , китовете ги разфасоват директно на корабите но не вярвам да го правят с традиционни ножове .
    Зеленчуците ги режат с един странен нож без връх ,много е непривично когато гледаш клипчетата .
     
  16. peko

    peko Редовен Потребител

    Ето ви клипче, как режa с лекота луканка с японски нож на шефа.

    Може и само с вертикален натиск при по-твърдата част. Дори и 0,3 мм дебелина на резенчетата не е проблем.
     

    Прикачени Файлове:

    Последна промяна: 5 Октомври 2019
  17. Bay Mitko

    Bay Mitko Потребител

    Публикации:
    106
    от:
    Варна
    Пеко, ми тази луканка като я режеш, мърда напред-назад кото парче сланина, а се знае , че луканката си е твърда доста???
     
  18. peko

    peko Редовен Потребител

    Купешка не знам от колко години не сме купували и не знам как изглежда като твърдост. Аз домашната си я слагам във фризера, като постепенно в рамките на две седмици свалям от саръците. Гледам да има поне 3-4 степени на твърдост за различните вкусове. Бабите искат да не се дъвче. Жената я обича лееко взела да стяга. Аз я обичам както бяха тези парчета дето днес рязах - 10-15 см от края минават постепенно от суха към средно и само дъгата е мека.
    А само сина я обича цялата твърда.
    Ама който и вид да опиташ, няма да съжаляваш.
     
    Последна промяна: 5 Октомври 2019
    Bay Mitko and petkof like this.
  19. joro_ihr

    joro_ihr Редовен Потребител

    Публикации:
    354
    от:
    София
    Староселска подкова(достатъчно твърда според мен) нож сантоку за 11 лева, заточван поне преди месец, но ползван само от мен на дъска.
     
    venciru, andi, batnan and 3 others like this.
  20. peko

    peko Редовен Потребител

    Е, то всички сме съгласни, че е важно да има какво да режеш, а не с какво го режеш.....
    Както по-назад бях споделил, в кухните ми се ползват предимно български, чешки, немски и китайски ножове, неръждавейка, заточвани при нужда лесно, бързо или като бръсначи, според моментното ми желание.
    Този и другите ми ножове "произведения на изкуствата", имат обаче някаква магия. И освен че са красиви, не мога да си кривя душата, са и страаашно остри.
    Конкретно този, беше избиран да си отива на екстериорното цветово изпълнение на кухненския бокс, което жена ми си избра(както и комплекта с червените дръжки който се вижда във витрината). Но за 6-7години ползване, макар и рядко-най-много 2-3 пъти месечно, още не се е наложило да се точи или заглажда. Вярно е, че го ползвам само аз и по правилния начин. Когато дойде време, няма да се мъча аз да го търкам, макар и да имам камъни, а ще потърся професионалист, за да се запази и огледалната му повърхност.
    Третирам си го като скъпа картина и не съжалявам, че съм го придобил.
    А иначе мезетата съм си рязал с поне 15 ножа. Най-старият е една хайдушка калъчка, стояла зазидана в старата къща на баба ми над 100 години, заедно с една кремъклийка и сабя дамаскиня. Дървените части бяха изгнили естествено, зеблото в което бяха завити се беше слепило с метала. След внимателна реставрация от калеко ми(става въпрос за края на 70-те години на миналия век), се оказа, че и калъчката е от дамаска стомана.
    Предположенията на баба ми бяха, че са на прадядото на нейния дядо, който е бил хайдутин в Калоферския Балкан и като се кротнал, се заселил в Омарбаз.(днешен Домлян). Дал му ги неговия свекър, който ги бил донесъл от Божи гроб при хаджийското му пътуване.
    Та таз над 200 годишна калъчка също реже мезета със завидна лекота.
    Както и ръждивите на вид (но по-скоро патинирани) ножове от пра-пра-дядо ми по майчина линия, който е бил колач. Или лъскавия хромиран ловен нож, правен от неизвестен майстор в КТЗ-то от неизвестна стомана и подарен на баща ми от колегите му по случай моето раждане. Както и малкото джобно Опинелче с карбоново острие(също без нужда от заточване от 10-на години).
    Та реже се с квото имаш, а кефа да имаш разни ножове, чикийки, калъчки и други режещи тенекета си е друга болест., като тази с пушките.
     

    Прикачени Файлове:

    Последна промяна: 6 Октомври 2019
    rivan, andi, joro_ihr and 1 other person like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена