Кука... как да се нагоди правилно към ФТ позата?

Дискусия в 'Спортна стрелба с въздушно оръжие' започната от astra, 14 Декември 2019.

 1. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  618
  от:
  Пловдив
  Купих си следното пипало от морско чудовище, което ми продадоха за кука: http://submoasystems.com/en/producto/cantonera-butt-plate-v7-3-extensiones-negro/
  Моля за съвет, най-общо как се наглася куката така, че да помага, вместо да пречи при ФТ поза, както и при задължителните позиции - от коляно и прав.
  Не съм наясно при ФТ позата - къде трябва да са опорните й точки: само на рамото и/или и на задното бедро? Ако трябва да опира и на бедрото, изкривявам скобата да гледа встрани и надолу и като резултат никак не мога да я стисна под мишница при позиция "прав" и "коляно", понеже много стърчи в страни и убива на подмишницата.
  Гледах малко клипчета и снимки, но задната мишница на стрелеца, винаги скрива точно зоната, която искам да видя как се наглася...

  Моля за малко споделен опит относно правилното ползване на куката :)
   
 2. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,340
  от:
  Старата София
  Когато с лявата ръка хванеш пушката отдолу за хамстера, ще усетиш, че пушката натежава(накланя се) напред.
  Работата на куката е да влезне под мишницата и да попречи на това накланяне.
  При ФТ-поза няма да усетиш голяма полза, но при стрелба от коляно и прав куката помага.
   
 3. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  618
  от:
  Пловдив
  Ако при поза прав, куката влезе под мишницата наистина я чувствам удобно, но при поза седнал не може да опира на задното бедро - бедрото остава встрани от куката. Затова и попитах за принципно разяснение: при 3-те пози, кои са (къде са) опорните точки на куката върху тялото, за да се опитам да ги наглася.
   
 4. Djubey

  Djubey Редовен Потребител

  Публикации:
  416
  Малко трудно някой ще ти обясни без да ти покаже къде какво може да намериш ( Аз лично не мога) . Излизаш сядаш и започваш да пробваш .
   
  kid and astra like this.
 5. peko

  peko Редовен Потребител

  Биометрията е индифидуална Иво. Изработената ФТ поза също. Може да се наложи да си търсиш нова поза.
  Аз лично си я нагласях както ми е удобна за прав, което не ми пречи много на ФТ позата. Но за коляно, по-удобно ми е да е с 2-3 см нагоре. Затова напоследък реших да "прежалвам" прав и каквото стане . Но за да си "взимам" поне на 100% колената.
   
  astra харесва това.
 6. NaDeTo

  NaDeTo Модератор Модераторски Екип ФТКС

  Публикации:
  308
  ФТ позата на всеки е различна. На някои куката се подпира на бедрото, други я държат под мишница и от ФТ, трети не я ползват. Според твоята поза ще си прецениш дали има шанс да ти помага или просто няма да ти пречи.
   
  astra харесва това.
 7. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  618
  от:
  Пловдив
  Благодаря за всички съвети!
   
  Последна промяна: 16 Декември 2019
 8. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  618
  от:
  Пловдив
  Има ли във ФТ правилника някакви специални ограничения за ползването на наколенката на задния крак? Установих, че ми е много удобно във ФТ поза на тази наколенка да подпирам куката. Толкова удобно, че чак заподозрях, че може и да е забранено :)
  Зачетох се в българската редакция на правилника, но рестрикции за употребата на задна наколенка не забелязах...
   
 9. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,454
  от:
  София
  От години някои колеги ползват този похват. Не съм срещал писмена или устна забрана за това. Имай предвид, че все пак последните години съм малко встрани от следенето на правилата в официалния им вид.
   
  astra харесва това.
 10. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  618
  от:
  Пловдив
  Напр. някои панталони имат шевове над коляното, на които също може да се закачи куката... Чудя се какво се практикува и какво евентуално забраняват...
   
 11. NaDeTo

  NaDeTo Модератор Модераторски Екип ФТКС

  Публикации:
  308
  По принцип всичко е въпрос на тълкувание. В правилника пише така:

  FREESTYLE


  With the assistance of a beanbag, the shooter may use any position that is safe and comfortable to the shooter. No other means of support, other than the shooter, shall be used for the rifle or body. The rifle cannot contact the ground. No body straps are allowed. A rifle sling may be used to steady the aim.

  Според мен няма проблем от свободна позиция да си подпираш куката на нещо (наколенка), имайки предвид че коланите са разрешени. От друга гледна точка нямаш право на някакви допълнения към куката наречени в правилника thigh rest. Тоест да я удължаваш или да приказваш към нея каквото и да е било.
  Може би имаш право да ползваш тези "шевове" за упора, но нямаш право да закачаш куката или друга част по какъвто и да е било начин.
   
  astra, xpresident and fatalen like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена