Колко време ?

baimiho

Потребител
Да речем, че имаме въздушна пушка PCP.
Зареждаме я със сгъстен въздух.

Колко време се допуска да стои "под налягане" ?
Има ли някакъв срок (поне "пожелателен") през който пушката е препоръчително да се "разреди", т.е. да се "изгърми", за да не стои под налягане ?

Ако пушката е с редуктор, е желателно ако не се ползва дълго, да се остави с налягане една идея по-високо от настройката на редуктора, иначе няма никакви срокове, даже е добре да е с налягане за да се следи за течове.

Зависи от модела.
За някои не е препоръчително, да се държат дълго време с налягане много по-голямо от работното на редуктора.
И за такива, които нямат редуктор, в зависимост от материала на клапана, също се подбива при дълго седене.
Има естествено и модели, за които е важно само да спазваш да не си над работното налягане на цилиндъра(бутилката).
Това си е и тест за пушката, дали от някъде ще изтърва с времето.
По-лошо е да я държиш без налягане, защото тогава се образува и конденз вътре.

Хм, определено съм изненадан от двата отговора.
Очаквах, че има някакъв срок, след който е препоръчително "да се изпусне въздуха", така да се каже.
Понеже при пистолетите с СО2 се препоръчва, до колкото знам, 2-3 дена да стоят с активирано СО2 , след което следва "да се изгърмят", или да се изпусне "въздуха" !
Значи, да считам, че с налягане, да речем на 50-60% от максимално допуснимото, не е проблем да стои , да речем с месеци ???

При пистолетите с СО2 е друга бирата, самият газ замразява всичко по пътя си, уплътненията се повреждат.

PCP под 80бар. недей да държиш ако е с редуктор то тогава около редукторно налягане.Гледам насочил си се към висок клас пушки,тогава не прави компромис с качеството на работния газ,задължително през бутилка а компресора със съответните деходратори и филтри.За далечни дистанции ще ти трябва сериозна периферия...качествена оптика и монтажи,стабилна маса,рест,далекомер и овладяването на някой от добрите балистични калкулатори.Ако наистина искаш точна стрелба по хартиени и метални мишени няма нужда да залиташ по големи калибри.Прецизната стрелба с ВО не е мираж,но не е толкова лесно както по клипчетата из нета....Успех в начинанието!
П.с
А,обърках те с колега дето задава подобни въпроси,но мисля,че написаното ще е полезно и за двамата.

Интересно, чат-джипити, дава малко по-различно мнение.

На въпроса: "Има ли ограничение във времето, през което въздушна пушка - PCP да стои "под налягане" ?",
отговорът е следния , цитирам:

"
Не, няма строго определено времево ограничение, през което въздушна пушка с PCP система трябва да стои "под налягане", но има няколко фактора, които трябва да се вземат под внимание:

1. Материали на бутилката: Въздухът в PCP пушка е под високо налягане, обикновено 150–250 бара (в зависимост от модела). Ако бутилката е направена от висококачествени материали, като композитни материали или стомана, тя може да издържи на това налягане за дълго време, без да се повреди.
  2. Гумени уплътнения: Въпреки че бутилката може да издържи на налягането, гумените уплътнения, които се намират вътре в пушка, може да страдат при дълготрайно излагане на високо налягане. Това може да доведе до тяхното износване или разсъхване, което в крайна сметка да доведе до изтичане на въздух.
  3. Температурни колебания: Въздухът в бутилката ще се разширява и свива в зависимост от температурата. Прекалено висока температура може да доведе до увеличаване на налягането, което да излага пушката на опасност, а ниските температури могат да го намалят и да променят ефективността на пушката.
  4. Препоръки от производителя: Въпреки че няма универсално правило, повечето производители препоръчват да не се оставя пушката под налягане за много дълго време, ако не се използва. Обикновено се препоръчва да се изпразни бутилката от налягане, когато пушката не се използва за дълго време, за да се избегнат проблеми с уплътненията и безопасността.
Общо казано, ако пушката не се използва редовно, би било добра идея да изпразните налягането, за да удължите живота на уплътненията и да предотвратите евентуални повреди."

Край на цитата.

Обърнете внимание на т.4 ! Там се казва, че е "препоръчително пушката да се изпразни от налягане"

PCP под 80бар. недей да държиш ако е с редуктор то тогава около редукторно налягане.Гледам насочил си се към висок клас пушки,тогава не прави компромис с качеството на работния газ,задължително през бутилка а компресора със съответните деходратори и филтри.За далечни дистанции ще ти трябва сериозна периферия...качествена оптика и монтажи,стабилна маса,рест,далекомер и овладяването на някой от добрите балистични калкулатори.Ако наистина искаш точна стрелба по хартиени и метални мишени няма нужда да залиташ по големи калибри.Прецизната стрелба с ВО не е мираж,но не е толкова лесно както по клипчетата из нета....Успех в начинанието!
П.с
А,обърках те с колега дето задава подобни въпроси,но мисля,че написаното ще е полезно и за двамата.
Не точно към "висок клас" ПЦП съм се насочил, а по принцип към ПЦП.
Именно поради това, като ключов въпрос относно практичността на ПЦП-то мисля, че е въпросса, относно продължителността за стоене пон налягане. Ако грубо казано, пушката може да стои "вечно" под налягане...да кажем - поня няколко месеца и това да не се отразява по никакъв начин, то тогава е оправдано. Обаче ако е сходно с пистолетите с СО2, които са строго ограничини при активирано СО2, то тогава няма смисъл.

Не знам за чат джиджибиджи, но мога да споделя личен опит.
Имам 3 ПЦП-та
Комета Линкс, закупена 2015г. Според производителя редуктора е настроен на 120 бара, аз я държа на около 90-100 бара. Помпам я ден-два или непосредствено преди стрелба. За 10 г веднъж съм сменял О-пръстени, като гледам тия дни ще стане за втори път, взела е да губи налягане.

Самоделка, закупена втора употреба- не знам преди да дойде при мен колко е седяла без да Й бъде изпускано налягането. При мен е от октомври 2018г, т.е. скоро 7 години ще направи (май трябваше да я запиша на училище тая година :crazy:). Не съм я изпускал никога, но пък тя е без редуктор и е в ниските налягания - от 50-60 бара до около 80 бара работи най- добре.

Вулкан 2. Вече е 2 години при мен. Него го държа на 110-120 бара, не знам на какво налягане му е настроен редуктора- за сега никакви ядове. Надувам я 1-2 дни или непосредствено преди стрелба.
Това от мен по темата. :cheers:

Въпроса ти явно клони към това, - Дали мога да си държа зад вратата едно заредено ПЦП?
Приеми, че най-простия отговор е Да.
ПЦП като идея е изпълнено, да избегне недостатъците на СО2-тата.
Не ги сравнявай!
Мале, малеее, как живеехме досега без джипитита, без изкуствен "ум", само с нашия си акъл???
О-пръстените са консуматив!
Ще пазиш гумичка струваща стотинки(е може и левче-две, в зависимост от магазина), но ще си неприятно изненадан, че като напомпиш отново, то пак издиша.
Стоейки под налягане, уплътнението си върши работата. Живота му зависи естествено от материала, но повече от циклите на екстремно и рязко натоеарване. Когато пълниш от нула, е точно такъв цикъл.

Последна промяна:
"...нещо такова.", но БЕЗ ПРОЕКТИЛ В ЦЕВТА!
В зависимост от конструкцията и конкретното състояние на РСР, при спадане на налягането може да се получи самострел.

Наскоро отварях Крикет 2013 г., на над 20 000 изстрела(мижав "пробег" за толкова години). Държеше въздух, държан е поне на 200 бара винаги, редуктора си работи, ама Доктора вика, абе вземи му смени квото трябва там. Та му смених всички о-пръстени.
Та тарелчатите пружини ще се "уморят" според материала/качеството им. При всички метали знакопроменливото натоварване е по-вредно от постоянния натиск.
Същото важи и за цилиндрите(бутилките). Изчислени са за определен живот при максимално налягане и определен брой цикли.
Изпразването до нула и зареждане наново е по-вредно от това да стои със 200 бара примерно(за 300 баров резервоар).
Защо бутилките от които пълниш не си ги държиш празни, когато не ги ползваш??

Последна промяна:
Винаги ми е било интересно как се разбира че циклите и живота на цилиндрите е свършил. Дали със взрив (недай Боже) или само с оглед и привантивно, защото за толкова години форум аз не съм чул на някой да му е гръмнала пушката. За бутилките има регламент на определен период водна проба, а за цилиндрите?

Някои производители си печатат доректно на цилиндъра срок на годност. Други го упоменават - примерно - 15 г, 20 г.
Бутилките също имат отбешязан срок на годност.

Моя Артемис излиза навън през два месеца.През останалото време е на 180 бара на 50 см. от нощното ми шкафче.
По ме притесняват надрусаните шофьори по околовръстното (примерно) отколкото пълния резервоар на пистолета.
Мисля,че вече има година откакто съм го взел и няма изпускане,натичане и прочие.
Между другото ако те притеснява налягането в резервоара-според мен някоя пренапомпена Хатсанска ГП бих я мислил повече от всеки цилиндър оставен с работно налягане.
Поздрави.

До
Някои производители си печатат доректно на цилиндъра срок на годност. Други го упоменават - примерно - 15 г, 20 г.
Бутилките също имат отбешязан срок на годност.
Дори и Хималайската сол има срок на годност. Какво се случва и дали въобще се случва нещо след изтичане на тия срокове на годност е тема на друг разговор.

Може ли да изброите поне 5 най-евтини ПЦП- пушки, които са с редуктор на налягането така, че всеки изстрел да е с еднакво налягане ?

То ако налягането със всеки изстрел пада, какъв е смисъла изобщо от такава пушка , като при това положение няма да може да уцелваш нищо. Как изобщо се пристрелва такава пушка , която всеки изстрел налягането е различно, при това - все по-малко ?!

Регулираните китайски изделия си стрелят с еднакви скорости - скоро видяхме клип на Shaman, на който се виждат скоростите на PP750L. Е, не е точно пушка, но добиваш представа.
За стрелба не са ти нужни абсолютно еднакви по скорост изстрели. Просто колкото по-еднакви са, на толкова по-голяма дистанция ще можеш да групираш добре.
Налягането може да пада, но с него пада и натискът, който въздухът упражнява върху клапана. Това води до по-голямо време, в което клапанът е отворен и съответно по-голяма порция въздух. Когато налягането е високо клапанът пуска малко въздух, но с по-високо налягане. Има равновесие . В резултат се получава плато на изстрелите - диапазон от налягане, примерно 180-150 бара, в който изстрелите са с много близки скорости - примерно 230-240-230 м/с. Разликата между най-ниската и най-високата скорост е 10 м/с - казва се, че стреля в 10 метров коридор.

Back
Нагоре