Калибри за ФТ

lynx

Редовен Потребител
100 метра ако не е от маса си е жив хазард, джаулите не помагат много ;)
 
A

Anonymous

Гост
Архитекта написа:
Акцентът на идеята /според както аз я разбирам и възприемамм/ не е в предпазването на инвентара, а в създаването на един общ еквивалентен състезателен клас - 4.5мм до 16J заедно с по-големите калибри до 35J. Т.е. - пушките, които имат близки параболи да се състезават заедно. ....
И това основание не приемам, въпреки, че го очаквах. Ако траекторията на 5,5 в 35 дж. приблизително съвпада с тази на 4,5 в 16 дж., то това далеч не е така за "..., .25, та чак до .50". Нито за .20. ...
Досега е имало доста дискусии за калибри, мощности и ФТ, но за пръв път някой издига концепцията за равнопоставеност на участниците, на всички участници. И го прави крайно едностранчиво. Не може да има равнопоставеност. Невъзможно е.

Това изискване за 35 дж. в .22 или казано по друг начин "изстрелът на никой да не е по-прав от моя" е едностранчиво и очевидно цели никой да няма балистично преимущество пред клас "международен". Прилагайки същия подход/логика/нагласа, стрелците с големи мощности може да предложат изисквания, ограничаващи възможностите на използваните при 16 дж. оптики...
Как бихте го приели?

П.П. Точно така се приема и другото ограничение (предвид невъзможността да се оправдае изискването "не повече от 16 дж. в .11" с мотива опазване на инвентара).

П.П.П.
hristo написа:
защо всеки гледа в Англия ,Германия и прочие кви били правилата и все трябва да гледаме от някого и да го правиме като тях ...
Защото сме чуждопоклонници с ниско национално самочувствие.
 

TeXHo

Потребител
Не мога да разбера защо продължава търсенето на теле под вола? Още има хора, които протестират срещу:

BAD TORO написа:
...
4,5 мм до 16.5 дж. това е тавана при хроно теста.
5,5 и нагоре -до 35 дж.
...

Какъв е проблема колеги? Не искате някой да ви ограничава? Ами никой не се и опитва да го прави. Обърнете внимание на следната част от поста:

BAD TORO написа:
...
На състезания организирани от ФТКС правилата ще са тези.
...

На горното ми се струва че не му отдавате достатъчно значение. ФТКС. Фийлд Таргет Клуб София. Клуб, с международни състезателни амбиции. Познавам почти всички членове на клуба. Това не са фанатици, чуждопоклонници или която се сетите от останалите обидни или полуобидни думи, които се използваха по техен адрес в изминалите дни. Това са хора, които приемат ФТ за сериозен спорт и се стремят да го практикуват на световно ниво. За тях, стрелбата по падащи ФТ мишени не е просто по-различен вариант на плинкинг. Това обуславя правилата.

Не искате някой да ви налага с какво и как да стреляте? Ами покажете малко реципрочност и не се опитвайте да се месите в решенията на хората, наели се да организират състезание. Задачата не е лека, евтина или безкрайно приятна. Мисля всеки ще се съгласи, че да се чисти път през гората и да се реди трасе не е толкова забавно като да седнеш на готова маса и да си стреляш по мишените.

И нека не забравяме - това че ФТКС ще прилагат такива правила, не задължава никой друг да го прави като организира мероприятие.

Колкото до мен - ако мога с моята пушка да събарям мишените и имам възможност - бих участвал в което и да е мероприятие, стига да не ме изключват правилата, определени от организаторите.
 

big_dragon

Редовен Потребител
ilian написа:
Предложих съвсем друга дисциплина за състезание която няма нищо общо със ФТ или пък ХФТ.
Егати говорилнята.
Тази тема, ако не сте прочели заглавието, е за Класове по ФТ - предложения, коментари
 
A

Anonymous

Гост
Техно, отговорът ми за чуждопоклонничеството беше наблюдение/обобщение за поведението на българина като цяло и по никакъв начин не касаеше конкретно ФТКС, нито целеше да обиди някого в частност.

Другото, което не целеше постът ми, е да налага моето мнение на някого. Темата е за коментари, това беше моят коментар. Ще го повторя и поясня - посоченото ограничение е лишено от логическо основание, най-малкото не се покриваше от дадените такива (опазване на инвентара и равнопоставеност). Приемам го заради принципа "който организира състезанието, той определя правилата", но това не означава, че се съгласявам с привидните му мотиви. Щях по-лесно да приема едно просто "Така решихме и толкова", отколкото неиздържани оправдания.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Четох, четох и така и не разбрах :wall:
Ще ни позволите ли да си правим състезания по наши правила и ограничения или да спираме?
На мен ми се иска да продължим да организираме такива, но ако ни забраните ще трябва да се съобразим с всички вас :'(
Особено, ако измежду вас има англичани, германци и други чуждоземци. Все пак сме покорни на чужбината :worship:
 

mitaka101

Потребител
Предлагам да се пусне анкета - може ли ФТКС да прави ФТ състезания или не.
И ако мнозинството е за "не" - да си върнат мишените за старо желязо, да си фърлат пушките и оптиките, щот не стаат за нищо и да си купят по една Суматра или многозаряден Хацан /в краен случай/ и да редят капаци от шахти за мишени по трасето.
Който пробие "чугунката" - пИчели.
Муниции - сачми гаражно производство с изместен център.
Калибър + 6.35
Ако не дупчиш често - допускат се и бронебойни муниции.
Да се види и чуе кой е Бай ви Ганя и "кой ще му казва" по какви правила да пуца!
Убре!
 

st_beer

Редовен Потребител
fatalen написа:
Ще ни позволите ли да си правим състезания по наши правила и ограничения или да спираме?

Имате моята богословия.Позволявам Ви да си правите състезанията по вашите правила. ;) ;) ;) ;) ;)

Сега сериозно на въпроса. Кои сме ние че да позволяваме или да забраняваме на когото и да било упражнява това хоби според неговото си разбиране и виждане.
Аз например си стрелям и упражнявам хобито си в реален ХФТ. Знам че това е нарушение на закона ама аз съм пълнолетен и си нося отговорност ако стане нещо. Няма да отидат в дома на някой друг от форума и да го питат или подведат под някаква отговорност защо аз правя това или онова.
Моя съвет към всички е да си купуват повече чашки и по често на полето в стрелби от колкото пред компа да печатате и да се дърлите. Единствено правилата ме възпират да пусна една снимка с мишени ;) ;) ;)

Живи и здрави момчета и не се карайте ами стреляйте по много ама наистина по много. :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
Не виждам защо се води този безмислен спор, яко чесане на езици.
На всички е пределно ясно, че организатора определя правилата. Така е било, а и така ще бъде занапред.
Дали правилата са "криви" или "прави" трябва да си го запазим за нас.
Има достатъчно и разнообразни състезания през годината из България, за всеки вкус има по нещо.
Който ще гостува на състезание, предварително чете правилата и ако го урежда се явява.
Видно е, че повечето съфорумци имат по повече от една пушка, а някои по 5-6 дори.
Желаещите да участват на ФТ мероприятие, организирано от ФТКС си нагласят по една 16-ка и са в играта.
Няма смисъл от такава дискусия, надприказване и заяждане не са донесли нищо добро на никого.
:cheers:
 

FreeMan

Редовен Потребител
Тъй като много се изговори а почти нищо конкретно не се каза, едни бяха обидени а други се почувстваха такива...

Хора стреляйте си на воля и не се впрягайте толкова!

Приветствам всяко състезание, всичко което се организира някъде някога. Без значение на имена и правила. Слагайте си каквито ви щукнат имена и създавайте шантави правила. Нека има дистанции от 10-80м, че и на 100 (стига да има някой да уцелва). Нека няма лимити и ограничения в калибри и скорости,... стига мишените да издържат. Аз лично и по хартиени съм навит да стрелям, щом метала не издържа, само да има фън. Нали всичко е затова.
Ако има някакви лимити, ще се съобразим като не отидем (аз моята пушка няма да я намалям или издухвам заради някакви си рестрикции)

Има много навити за Unlimited и много ще участват.
Въпроса е как и с какво можем да помогнем?
Казвайте и да се започва :rambo:
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
big_dragon написа:
ilian написа:
Предложих съвсем друга дисциплина за състезание която няма нищо общо със ФТ или пък ХФТ.
Егати говорилнята.
Тази тема, ако не сте прочели заглавието, е за Класове по ФТ - предложения, коментари
Да говорилня е именно защото пише - Класове по ФТ - предложения, коментари - първо класове във ФТ -принципно няма ограниченията в мощноста просто са наложили да се стреля вече до болка познатите ни 16J и 7,5J само ми е интересно защо не се пробват да стреляте ФТ в 7,5J нали е признат :D. Ние в България нямаме ограничения, но зорлем си слягаме примката на врата и се ограничаваме. Реално ли е това или не - проблема с инвентара които се чупи не е никак малък наистина трябва да се съобразяваме с това все пак е за повечето ни чужда собственост и не бива да се сърдим давам пример за да ме разберете - вие сте внимателен шофьор и си карате колата спокойно и си я пазите, но давате ключовете на друг и той я шпори пред погледа ви и с газ минава през дупките :mad:.
А сега да видим другата страна - има хора които направиха здраво оборудване и позволиха на всички да стрелят по него и правят състезания, но стана проблема що се било казвало ФТ защо имало Unlimited и други подобни просветления, с основна цел изглежда да дразнят другите все едно имат авторски права над думите ФТ ??? Ама нищо не казват на някои колеги които казват ФТ-то - каква е тази дисциплина я ми обяснете, ами в Пловдив ако кажат ФТ-майна :D какво ще стане :exclaim: Още не мога да разбера каква е тази ненавист срещу хората с по-мощни пушки които искат да стрелят ФТ в друг клас, аз никога не съм бил сред хората с мощните пушки даже в момента стрелям и с по-малко от 16 J, но никога не съм разбирал ограниченото и егоистично мислене на част от хората ( не на всички) които практикуват така наречения международен клас.
И едните и другите още преди време трябваше да направят някои компромиси да ама не никой не отстъпва.
Единствения, който искаше и направи "различно" състезание е Пламен /Архитекта/
Верно ли, ти беше ли там ??? и кое му беше толкова различното, и как една разлика я харесваме друга не ??? Иначе да много хубави състезания имаше във Велико Търново бях сам на две от тях за съжаление другите ги изпуснах. Както е имало и много ама много хубави състезания и в други краища на България.
Предлагам да се пусне анкета - може ли ФТКС да прави ФТ състезания или не.
Страшно изказване - я ми кажи кой колега който е стрелял ФТ някога се е обявил против 16J и ги е отрекъл никой никога не е бил против вас за това че стреляте само с тази енергия и гоните силни резултати за да можете да представите страната ни достойно. Всички сме горди, че имаме колеги които ходят по международни състезания. Някой също да ви е казал че е недоволен от състезанията ви, друг е въпроса че се почват разни странни спорове именно във ваще теми но не можете да отречете че не е нещо което не сме виждали и в други теми на други мероприятия.
Стана много дълъг поста спирам - надявам се че разбрахте какво искам да кажа - без компромис няма да има спиране в споровете (спаменето) и хабенето на нерви "омразата единствено поражда омраза" - замислете над това преди да почнете да пишете пак ;)
Всичко добро на всички ;)
 

piperov_pipi

Потребител
Ще започна с една епиграма на М.Динев
Ние българите
Българинът е пача корава...
и дори да го прекараш в поза ниска-
притиснеш ли го яко – дупе дава
отпуснеш ли го леко – дупе иска.

Когато не участваш в избори - нямаш право да критикуваш, респективно, когато не участваш в състезания - нямаш право да даваш акъл за провеждането им. Така, че да оставим всеки организатор да определя правилата за дадено състезание...останалото е ясно участваш или не участваш.
Не превръщайте форума в ГОВОРИЛНЯ...
 

mitaka101

Потребител
Цитат
Единствения, който искаше и направи "различно" състезание е Пламен /Архитекта/
Верно ли, ти беше ли там Huh? и кое му беше толкова различното, и как една разлика я харесваме друга не Huh? Иначе да много хубави състезания имаше във Велико Търново бях сам на две от тях за съжаление другите ги изпуснах. Както е имало и много ама много хубави състезания и в други краища на България.
Не, не бях. Що, длъжен ли съм? Аз и на много от Софийските не успявам да дойда, ако е за въпрос. Явно трябва да давам отчет?!?!
Това, че не съм присъствал явно не ми дава правото да оценя труда на Организатора, който се опита и направи мишени, които почти отговарят на изискването за "ънлимитид" състезания без да ощетяват ниските мощности.
Явно е голям проблем за някой да напиша нещо положително :)
Цитат
Предлагам да се пусне анкета - може ли ФТКС да прави ФТ състезания или не.
Страшно изказване - я ми кажи кой колега който е стрелял ФТ някога се е обявил против 16J и ги е отрекъл
Леле мале - ти сериозно ли питаш????
Ами погледни в тая тема и в почти всяка друга - осирането /без извинения/ е навсякъде и предимно за сметка на хората, практикуващи спорта ФТ.
Не превръщайте форума в ГОВОРИЛНЯ...
Ами, ... добре.
Поздрави!
 

angelmr

Редовен Потребител
Леле каква е тая наша народо психология че сме способни от мухата слон да направим само за да намерим повод да се скараме...
Хайде :cheers: и всеки да прави това което той сам смята че е правилно. А всичко останало ще се подреди от самосебеси в последствие.
 

cdman

Администратор
soundmax написа:
big_dragon написа:
ilian написа:
Предложих съвсем друга дисциплина за състезание която няма нищо общо със ФТ или пък ХФТ.
Егати говорилнята.
Тази тема, ако не сте прочели заглавието, е за Класове по ФТ - предложения, коментари
Да говорилня е именно защото пише - Класове по ФТ - предложения, коментари - първо класове във ФТ -принципно няма ограниченията в мощноста просто са наложили да се стреля вече до болка познатите ни 16J и 7,5J само ми е интересно защо не се пробват да стреляте ФТ в 7,5J нали е признат :D. Ние в България нямаме ограничения, но зорлем си слягаме примката на врата и се ограничаваме. Реално ли е това или не - проблема с инвентара които се чупи не е никак малък наистина трябва да се съобразяваме с това все пак е за повечето ни чужда собственост и не бива да се сърдим давам пример за да ме разберете - вие сте внимателен шофьор и си карате колата спокойно и си я пазите, но давате ключовете на друг и той я шпори пред погледа ви и с газ минава през дупките :mad:.
А сега да видим другата страна - има хора които направиха здраво оборудване и позволиха на всички да стрелят по него и правят състезания, но стана проблема що се било казвало ФТ защо имало Unlimited и други подобни просветления, с основна цел изглежда да дразнят другите все едно имат авторски права над думите ФТ ??? Ама нищо не казват на някои колеги които казват ФТ-то - каква е тази дисциплина я ми обяснете, ами в Пловдив ако кажат ФТ-майна :D какво ще стане :exclaim: Още не мога да разбера каква е тази ненавист срещу хората с по-мощни пушки които искат да стрелят ФТ в друг клас, аз никога не съм бил сред хората с мощните пушки даже в момента стрелям и с по-малко от 16 J, но никога не съм разбирал ограниченото и егоистично мислене на част от хората ( не на всички) които практикуват така наречения международен клас.
И едните и другите още преди време трябваше да направят някои компромиси да ама не никой не отстъпва.
Единствения, който искаше и направи "различно" състезание е Пламен /Архитекта/
Верно ли, ти беше ли там ??? и кое му беше толкова различното, и как една разлика я харесваме друга не ??? Иначе да много хубави състезания имаше във Велико Търново бях сам на две от тях за съжаление другите ги изпуснах. Както е имало и много ама много хубави състезания и в други краища на България.
Предлагам да се пусне анкета - може ли ФТКС да прави ФТ състезания или не.
Страшно изказване - я ми кажи кой колега който е стрелял ФТ някога се е обявил против 16J и ги е отрекъл никой никога не е бил против вас за това че стреляте само с тази енергия и гоните силни резултати за да можете да представите страната ни достойно. Всички сме горди, че имаме колеги които ходят по международни състезания. Някой също да ви е казал че е недоволен от състезанията ви, друг е въпроса че се почват разни странни спорове именно във ваще теми но не можете да отречете че не е нещо което не сме виждали и в други теми на други мероприятия.
Стана много дълъг поста спирам - надявам се че разбрахте какво искам да кажа - без компромис няма да има спиране в споровете (спаменето) и хабенето на нерви "омразата единствено поражда омраза" - замислете над това преди да почнете да пишете пак ;)
Всичко добро на всички ;)

Леле , леле чета и направо недоумявам . soundmax - в тотална грешка си за цялата ситуация - а тя е много по проста от колкото изглежда.
В момента спора е всички срещу ФТКС - със идеята видиш ли защо ФТКС си правят състезанията по тоя начин и защо има ограничения и т.н.
Не е ли пределно ясно на всички че ФТКС е частен клуб и си има цели.

Не е ли още по ясно че ФТКС се самофинансира и не е длъжен на никого да прави "масови" състезания.
ФТКС няма нищо против хората с мощни пушки в България. Но ако тези хора искат да посещават състезанията на ФТКС - ще трябва да спазват правилата така както и членовете на клуба ги спазват. Кое е толкова сложно ?

Понеже ФТКС прави най голям брой състезания през цялата година - и на всички им се ходи , сега реването е защо тея състезания не са подходящи за всички!
Ами много е просто целите на клуба са да развива ФТ спорта в България - а не да прави масови състезания с цел обща забава за всички.
Който иска състезания за UNLIMITED - да се хваща и да организира, който не може да организира - ходи на каквото и където има възможност.

Както каза Божо по нагоре - още малко ще трябва да се иска разрешение дали ФТКС може да си провежда състезанията както иска :eek:
 

andi

Редовен Потребител
братушка написа:
.......Нито оспорвам факта че повечето ни пушкала се вписват в границата до 45-50Дж.
Аз призовавам да не казваме Unlimited, когато има обявен такъв "енергиен таван".
Също така предпочитам да не призовавам хората да намаляват джаулите заради едно или друго състезание, а да има състезания за пушки такива, каквито са.


И напълно ми е необяснимо защо в темата "Класове по ФТ - предложения, коментари" всички упорито мълчат за клас до 24Дж, за който в България сега си има реално законово основание.
Аз дори специално направих едната от пушките да е 23,5Дж, да е "законно-нерегистрирана". Мисля, че ще има и други такива.


... ... ... ... ... ... ... ... ...

И аз отдавна предложих класовете да са според българското законодателство - до и над 24дж . А за който участието на Бг състезание е тренировка за международно, с друго ограничение (примерно 7.5 дж, 16дж ,20дж и подобни) естествено , че ще стреля с тези интересуващи го джаули .
А състезателя с до 24дж в България ( без "международни" амбиции , така или иначе не можещ и да се доближи до резултатите на Фатален ,примерно ) , какво го интересува какви са ограниченията в Германия , Франция , Англия , Италия , САЩ, Южна Африка , Русия и тн. ? ?

Не съм сигурен вече дали има смисъл от 3ти клас - над 45-50 дж при ФТ специално . За бенч е друга тема .
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
В момента спора е всички срещу ФТКС - със идеята видиш ли защо ФТКС си правят състезанията по тоя начин и защо има ограничения и т.н.
Чак пък всички едва ли (или съм просто голям оптимист ;)) , вярвам че голяма част от хората са по-скоро неутрални и както се вижда не участват въобще в безмислените спорове ;)
Не е ли пределно ясно на всички че ФТКС е частен клуб и си има цели.
Това трябваше отдавна да е станало ясно, и наистина никой да не ви се бърка в работите и организациите, както каза на който не му харесва да не идва напълно те разбирам. Не случайно намекнах, че се правят състезания за хората с по-мощни пушки и там никой не ги спира от участие и няма '' дискриминация''.
ФТКС няма нищо против хората с мощни пушки в България
Тука стана малко недоразумение никъде не съм споменавал ФТКС, а имах предвид едни стари спорове от които почна всичко според мен, и в тях участват отделни личности ( до болка познати на всички ни), нямах предвид че сега някой нещо е казал - извинявам се за недоразумението моя грешка ;)
Понеже ФТКС прави най голям брой състезания през цялата година - и на всички им се ходи , сега реването е защо тея състезания не са подходящи за всички!
Еми тука си е наистина проблем трудно ми е да го коментирам.... ама все пак вие си казахте частен клуб сте, и вие си определяте правилата просто е време да пораснем всички и да го разберем ;)

@ mitaka101 не e лошо да кажеш нещо положително, ама не е обективно просто има и други колеги които организират хубави състезания.

 
Нагоре