Калибри за ФТ

A

Anonymous

Гост
Реших да се създаде отделна тема и тук да дискутираме, какви, колко, критерии за определяне на класове за ФТ. Смятам, че ще стане голямо дискутиране и не е редно да го правим в някяо от другите (вече създадени) теми. В крайна сметка след обособяването им, вече темата ще бъде безинтересна и тези коментари само ще бъдат излизшни в някяо от останалите теми.
cdman написа:
HOBOS написа:
Бих искал да попитам! вие ще си направите клас 16j ами ние с пушките над 100j кво ще правим?
Ще седим и ще цъкаме.... или ще ни направите и на нас клас 100j+ ???? :rambo: :cheers:

Разбира се че ще има и други класове за състезание :) но досега не е имало изобщо разделяне. Причината да се започне все пак такова разделяне на класове е че стрелбата с 16J няма нищо общо с тази със 100J :) и както до момента правим всички на едно място реално си стреляме "каубойската" . Та идеята е освен това каубойско което правим да направим все пак и 16J клас както е по цял свят в тез дисциплини.

Друг е въпроса че лично мое мнение е че с енергия над 55J (това е баракуда в 5.5мм с 280м/сек) изобщо не трябва да се правят състезание с наличните мишени - защото направо ги размазват! Това обаче е въпрос на дискусия.

Според мен реалните класове които може да се направят са 3

1. 16J
2. 24J
3. каубойски БГ клас до 55J

от 60J нагоре вече не виждам смисъл защото то си е направо огнестрелно :) - не казвам че пушките са лоши или нещо такова но стрелбата с тези енергии изобщо не е предвизвикателство до 50м , а 3мм ГАМО мишени стават на кайма ...

100J става за всякакъв вид кеф и лов :) ама за състезание с въздушни пушки :crazy:
Не съм съгласен, че има въздушни пушки, които не стават за състезания. Стига достатъчен брой желаещи, може да се направи състезание. Друг е вече въпроса дали ще бъде организирано и включено като клас от БАФТ. Въпреки, че форума е на организацията, смятам, че трябва да се коментират всякакви възможности, а не само такива които ще бъдат подкрепяни от нея (организацията-асоциацията).
При свръх мощните пушки може да бъдат заменени мишените с дрги, които да са удачни. Например кутии (пластмасови или други). Който има желание да се състезава, ще го прави.
 

cdman

Администратор
Ами аз горе и написах че не става въпрос дали стават или не за състезание. Всички пушки стават за състезание разбира се - но трябва да има разделяне за да има равнопоставеност. Преди и аз не го разбирах това добре - ама като го видях със собствените си очи вече знам разликата. Не напразно хората са измислили класове а именно:

1. Международният клас е 16J това означава че да разберем дали и ние можем да стреляме като другите трябва да имаме И такъв клас освен останалите :)

2. Мишените които използваме не са предвидени за силни пушки , имаше няколко снимки пуснати а аз лично мойто катерица няколко пъти я пердаших с чука по тоз повод :)

3. Енергията на пушката е пряко свързана с параболата на изстрела което значи че на едно евентуално състезание ако дойде участник номер1 с пушка 20J и участник номер2 с 120J - какво се получава - участник номер1 почва да се цели прави корекции гледа вятъра стреля и не улучва. Участник2 дига пушката - милдот хич не му требе - цели центърчето на оптиката и прас мишената като заклана пада :) - На финала печели участник номер2 - което веднага води до извода - колкото по мощна пушка имаме толкова шанса да сме по напред в класацията се вдига.

Та предложението ми е

1. 16J - като официален клас
2. до 30J (1грам чашка с 257м/сек) като компромисен вариант

от там нагоре вече трябва да се направи разделение на други енергии само че с други правила! и то на доста по големи разстояния - смятам че с 100J пушка дистанции 100+ метра вече може да бъдат реални - и понеже не съм запознат с тея енергии не мога да кажа точно какви правила

Но състезание в истинският смисъл на думата може да се направи само с класове :) , не можем да сложим 16J до 100J и да стрелят наравно и после да кажем че Х е по добър от Y :)

Според мен БАФТ ще се радва да прави каквито и да е състезание в каквито и да е калибри - никой не ни спира - но трябва да има разделяне за да има смисъл от състезание :) иначе да си стреляме за кеф на срещите и да си правим регионални състезания с по отпуснати правила никой не ни спира разбира се!
 
A

Anonymous

Гост
Според мен трябва да има два класа:

- международен (до 16 джаула);

- свободен - без ограничение на мощността.

Все пак трябва да се намекне на колегите, записали се в свободния клас, които стрелят с оръдия от типа на кондор, еваникс и пр., че мишените не понасят добре прекалена мощност. Максималният калибър да е 5.5. Не мисля, че хората биха се съгласили на ограничение 260 м/с с еднограмова чашка, понеже много от бамовете, например, са настроени на скорости над посочената, и то с баракуда, и не бива да ги принуждаваме да променят настройките, които са постигнали с много усилия, а все пак търсим и максимален брой участници на състезанията.
Може би ще се повторя, но на последното състезание на Узана стрелях с 240-250 м/с с ФТТ, и това се оказа напълно достатъчно като мощност. Не всички, обаче, могат да си регулират мощността, и трябва да се съобразим с това.
 
A

Anonymous

Гост
Не съм съгласен да се въвеждат каквито и да е ограничения за мощност или калибър. Иначе казано, да се направят достатъчен брой класове, които да обхващат всички мощности и калибри. Два класа са недостатъчни. Този "свободен" клас, който предложи milen.m, трябва да се разбие. Например от 16J до 32J, от 32J до 64J, от 64J до 128J и може един над 128J. Тук идва ред и на калибъра. Не виждам смисъл да се слага ограничение в отделните класове за калибър. То джаулите и мишените сами слагат ограничения(а също и самите проектили). В клас 64J-128J (и над 128J, ако има такъв) няма да се използват стандартните "гамовски" мишени.
Dejmos и какво като става бавно зареждането? Няма да участват много хора в този клас (поне засега), ако въобще се съберат хора за такъв клас. 5 човека ще са достатъчни за провеждането на състезание за един клас (според мен). А мишените може да са всякакви, от орехи (плодове, заленчуци, яйца ;) ) до платстмасови изделия (бутилки, торбички пълни с нещо и кво ли още не).
Поправка:
luft9waffe написа:
подкрепям клас16.всъщност 2 класа16,пцп и ппп.unlimited да е limited до 65J.няма смисъл от повече разделяне.не мисля,че 100J-ва пушка има преимущество пред масовите пцп(35-65J)до 50-60метра.ако тръгнем да се класифицираме, всеки ще си има клас.всички се жалват,че с 16J се стреля по-трудно и може би са прави за пцп,ама не така стоят нещата при ппп.масовите ппп (18-26J)стават много по-точни като се детюнват до 16J,вервайте ми.групите ми с хв90 на 25м се свиват обратно пропорционално на мощността независимо от стрелковата позиция като най -добрите са на 14-16J.и това с 5,5.
След като няма преимущества, защо да ограничаваме до 65J? Единствено заради мишените ли? По-добре за всеки по клас, от колкото клас само за един. ;) .
 
A

Anonymous

Гост
Моите съображения са изцяло от гледна точка на запазване на мишените тип гамо. Ако не се използват те, нямам нищо против.
Наблюденията ми са, че мишенките гамо издържат безпроблемно на скорости до 260-280 м/с с баракуда, така че таванът би трябвало да се сложи някъде там. Говоря не за официален таван, а за едно негласно споразумение между състезателите.
Иначе от конкуренция от страна на по-мощните пушки по отношение на призовите места не се притеснявам, по обясними причини  :).

P.S. Подкрепям изцяло братушка в поста му след моя. С много класове ще стане тотално объркване и ад за организаторите. Освен това, като съм гледал по сайтовете за ФТ в други страни, най-често са два класа .
 

братушка

Редовен Потребител
Колеги, нека да бъдем реалисти.
Някой замисля ли си как ще се отрази на организация на едно състезание въвеждане на много класове?
Досега имах ме само едно ограничение: макс. калибър е 6,5мм.
Смятам, че на този етап отделяне само на един клас 16Дж ще е напълно достатъчно.
За БигБоре пък може да измислим просто друг вид състезание, не е задължително да е ФТ. Например БР на 100м или Варминт 50-150м. Няма да ги оставим насухо.
 
A

Anonymous

Гост
братушка прав си. Аз се замислих за времето, още преди да бъде предложен този отделен клас 16Дж. Вече доста хора си накупиха ПЦП-та, а още повече са тези с ППП (имам предвид тези които имат ПЦП-та имат и ППП+ тези които имат само ППП). Досега се видя как е времето и колко е "достатъчно". Дори и без отделен клас (16Дж), пак ще е кът времето. 30 ПЦП-та + 30 ППП-та само за ФТ дисциплината (без отделен клас и без финали, полуфинали и разни други такива). Както искате да се увеличи броя на мишените (много добра идея), съвсем се закъсква от към време. Занм, че сега някои ще кажа, че преди се е стреляло по 2 пъти на една мишена, а сега ще е по веднъж. Искам обаче да обърна внимание на това, че дори и за мишени в един коридор, състезателя заема друго място. Много по-малко време отнема презареждането, отколкото местенето и подготовката за стрелба. А дали ще е ФТ или БР за свръхмощните ПЦП-та е почти все тая, все време си иска.
Искам да наблегна, че тук можем да определим какви класове ще има. Нищо не пречи например, като се организира ъстезание, организатора да каже за кои класове ще е това състезание. Казва този, този и този клас и тази и тази дисциплина. Пример - клас 1 дисциплина ФТ и БР, клас 2 ФТ и БР, клас 3 - БР, клас 4 - ФТ. Знае се за какво ще се провежда състезанието, знае се как трябва да си подготвят пушките хората за да влязат в някой клас, знае се регламента и ако има още нещо за доуточняване, ще трябва да се направи, колкото се може по-рано. Предварителна заявка е добре ад се прави, за да може по-точно да се разпредели времето. Организацията е важна.

П.П. Трябва да излизам и неуспях да си довърша докрай писаниците, но то и така всичко е ясно.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Няма как да стане равнопоставено.
Освен федерацията да закупи една служебна пушка и всички да се изреждат да стрелят с нея. ;)
Ама пак няма да е равнопоставено, ако не е на закрито стрелбище и изкуствено осветление, понеже слънцето ще свети на всеки състезател под различен ъгъл.
Сори за спама , ама не се сдържах.
Ама така както сте я подкарали, или на следващата среща петима -шестима ще се състезават, а останалите ще си чаткат из гората и ще си пият биричката, или хората, които до сега идваха ( а те не са твърде много) , ще станат още по-малко. След една две такива срещи , може да загубят интерес и да престанат изобщо да идват.
Може и да не съм прав, но просто аз мисля така.
 

братушка

Редовен Потребител
Изморих се да повтарям: равнопоставеност при нас винаги е имало и винаги ще има.
Като е казано, че ограничението е само 1 - макс. калибър 6,5мм. Всеки го знае. И който не е дошъл с пушка за 2000лв и мерник за 1000лв - то си е за негова сметка. Ама той си го знае.
Като е Формула 1, никой не е ограничен за участва с бракма с 50 конски сили, ама какви са му шансовете за медал е отделен въпрос.
 
A

Anonymous

Гост
16 J за "башмайсторите"
За всички останали - волни съчетания.
Всеки сам да си решава къде да се състезава.

п.п.
Като се замисля , то и зрението на всички не еднакво...
;)
 
A

Anonymous

Гост
братушка написа:
...Като е казано, че ограничението е само 1 - макс. калибър 6,5мм. Всеки го знае...
Вече не достатъчно. Чак такова разделение каквото казва Здравко не е удачно, но разделение си трябва. Един писка, че мишените не издържали, друг се жалва, че му е по-голяма калибъра (от 6,35мм). То и сега не сме много, а какво остава когато отрежем половината хора, че не се вместват в категорията.
ivodoc то вече май срещите ще са различни от състезанията или човек предварително ще идва с нагласата за едно от двете.
Пак казвам, че организатора (независимо кой е) ще определя правилата на играта. Който иска играе по правила, който иска си цъка в гората или боцка по масата. Няма как да се угоди на всички. Един иска един клас да има само, друг иска 2, трети 5 и така.
Идеята на тази тема е долу-горе да определим класове. Дали ще са 4-5 или 2 няма да е фатално. Всеки организатор после сам ще си ги прегрупира. Казва 1-вия клас ще е сам, а 2,3,4,5 клас ще са заедно. Другия който организира, ще каже 1 и 2 заедно, 3 и 4 заедно, 5-я клас отделно.
Не си мислете, че ние като определим тук, кои класове смятаме, че трябва да има и непременно така ще бъдат разпределени и на състезанията. Искам да направим отделни класовете, за да е лесно на организатора да си направи програма, съобразявайки се донякъде с нас.
Например стигнем до извода, че трябва да има отделен клас 16Дж и организатора, ако иска, има възможност и желание, ще направи отделен клас. Не да кажем има един клас до еди кой си калибър и после като при всяко състезание да се жалва един куп народ, че не са били равнопоставени. При един клас, дори и да иска да направи отделен организатора, ще започнат едни чуденки и питанки, как, кой, защо.
Пак да повторя, че тази тема няма да има задължителен характер относно класовете, по-скоро препоръчителен или ако искате го наречете информативен характер. Искам всеки да каже как според него трябва да се разделят класовете, без да се съобразява с времето за състезания, броя на възможните ъстезатели и др. Естествено не прекалявайте (Здравко). ;)
 

cdman

Администратор
Аз пак казвам че тук не се говори за тези стават а другите не - а за разделяне на класове и правила :) , Братушка няма равнопоставеност при различни енергии и това многократно сме го описали защо и как. При 16J наистина си има майсторлък не е просто целене на Х-а . Състезания ще си измислим за всичките калибри и енергии - то е ясно че щом има пушки за нещо ще се стреля с него :) въпроса е да направим разделение и да има различни състезания за различните неща :)
 

shooter

Потребител
milen.m написа:
Според мен трябва да има два класа:
- международен (до 16 джаула);
- свободен - без ограничение на мощността.

На първо време смятам, че Милен е прав
нещата като материална база при нас се развиват доста динамично
и сигурно след две години ще говорим за още класове при достатъчно участници
но нека за сега се ограничим в два класа
 

luft9waffe

Редовен Потребител
shooter написа:
milen.m написа:
Според мен трябва да има два класа:
- международен (до 16 джаула);
- свободен - без ограничение на мощността.

На първо време смятам, че Милен е прав
нещата като материална база при нас се развиват доста динамично
и сигурно след две години ще говорим за още класове при достатъчно участници
но нека за сега се ограничим в два класа
нека и вторият клас да е ограничен.65+J са проблемни за купешките и правените мишени. .35,.45,.50 cal носят при корейските пушки 150+J.тия хора буквално след всеки 10-15 попадения ще трябва да купуват нова гамовска мишена.
 
A

Anonymous

Гост
luft9waffe то и сега си има ограничение в калибъра до 6.35. А с 2.1г чашка и 250 м/с е 65.53 Дж. А казват, че не летели добре баракудите с тази скорост (а други казват, точно обратното :) )
 

s73r01d

Потребител
Sori za shliokavicata, ne sum si kirliviziral Linuxa, ako ne vi se chete taka ne se tormozete.

Kolegi, mnogo shantavi neshta tuka sa izpisani. I to ot hora koito da me izvinqt ako gresha, no ne sum vijdal po sreshtite.

Osnovnia princip za edno sustezanie e izvesten oshte ot olimpiiskite igri. Trqbva masovost, Kum tova mislq trqbva da se stremim i da orientirame pravilata taka che daa ima mnogo uchastnici za da e po-sladka i zaslujena pobedata. Golqma gordost shte e 1vo mqsto ot 2ma uchastnika, nqma shto.

Kakvi sa tez predlojeniq za 489 klasa, mi ako iskate da razdelim i klasove spored amuniciata ? Strelqshtite s PorGamo sa v po neizgodna situacia sprqmo Baracudite i JSB-tata, ne e spravedlivo, da gi razdelim na klasove!

Spored men 2 klasa (PCP & PPP) kakto e bilo do sega e nai-dobria variant na tozi etap. V posledstvie pri nalichie na poveche jelaeshti moje da se otvori klas PCP do 16J i do tam. PCP svobodna kategoria e 6.35 max, ako sled vreme ima dostatuchno BigBore i ot sorta s jelanie za uchastie shte izmislim neshto i za tqh, Za sega az ne znam sobstvenik na protivotankovo s jelanie za uchastie i bez nalichie na oshte 1 pushka.

Koito misli po-drug nachin i jelae milion clasove neka da zapovqda na sledvashtata sreshta, da vidi kak e realnosta kum momenta i da preceni dali naistina sa nujni shantav broi razdeleniq.

Pozdravi!
 
A

Anonymous

Гост
Eто как са определени класовете от националната асоциация на Русия:

Стандартный класс
А) для PCP винтовок мощностью до 7,5 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 7,5 J
Международный класс
А) для PCP винтовок мощностью до 16 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 16 J
Охотничий класс
А) для PCP винтовок мощностью до 25 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 25 J

Не казвам, че трябва да сме като тях :), просто давам пример как хората са решили въпроса.

Аз си мислех и какво ще стане, ако участник, който е заявил, че се състезава с пушка 16 джаула, направи повече точки от първия в свободния клас (вероятността за това не е малка, особено ако няма вятър). Може би участниците с 16 джаула трябва да участват в общото класиране, като наред с това се прави и още едно класиране само за тях.
 
A

Anonymous

Гост
milen.m написа:
Eто как са определени класовете от националната асоциация на Русия:

Стандартный класс
А) для PCP винтовок мощностью до 7,5 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 7,5 J
Международный класс
А) для PCP винтовок мощностью до 16 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 16 J
Охотничий класс
А) для PCP винтовок мощностью до 25 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 25 J


В Русия това разделение е направено още от законодателя.
Няма какво да се гледа при тях всичко е много скопено.
При тях едва ли има много официално в класа от 16 до 25Дж.,защото това се води ловно оръжие и вземането на лиценз го приравнява наравно с глаткоцевното и дългото нарезно.
 

s73r01d

Потребител
milen.m написа:
Eто как са определени класовете от националната асоциация на Русия:

Стандартный класс
А) для PCP винтовок мощностью до 7,5 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 7,5 J
Международный класс
А) для PCP винтовок мощностью до 16 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 16 J
Охотничий класс
А) для PCP винтовок мощностью до 25 J
Б) для пружинно-поршневых винтовок мощностью до 25 J

Не казвам, че трябва да сме като тях :), просто давам пример как хората са решили въпроса.

Аз си мислех и какво ще стане, ако участник, който е заявил, че се състезава с пушка 16 джаула, направи повече точки от първия в свободния клас (вероятността за това не е малка, особено ако няма вятър). Може би участниците с 16 джаула трябва да участват в общото класиране, като наред с това се прави и още едно класиране само за тях.

1во не ги гледай рашките, 150 милиона народ са и по състезанията им има повече хора от всеки клас от колкото ние сме се събирали барабар с кибиците и хората на скарата. Нещо ми изглежда на видяла жабата, че подковават коня и си подала крака.

А ако след като е толкова вероятно 16J да направи повече точки от 1вия в свободния клас какъв е смисъла да ги делим на класове ? Или идеята е хем така хем така, каквото може да клъвнем.

Аз вече съм против всякакви класове освен PCP & ППП докато не се събират първите 10 да са от кандидат клас и да има доказано преимущество на калибър или мощност. Всичко останало е мармалад и измама!
 
Нагоре