Как работи

И аз имам Дриймлайн, също с пауър пленум. Със другите доработки съм на 82-85J в 6.35 (пружината ми е на врътка 4, където максимума е максимум натягане). Правя 20 изстрела докато падна на регулаторното налягане, Хума регулатора ми е на 150 бара (тъй като е по компактен, той ти дава още cc към пленума, ако не се лъжа бяха 11cc). Играл съм си доста, но това ме устройва, като сила и брой изстрели за конкретно тази пушка. Имай впредвид, че цилиндъра е с малък обем и това ще ти е спънка (в общото уравнение, каквито и други промени да правиш). В интернет циркулираше един младеж със Дриймлайн с два пленума един след друг, намери го, и чуй неговите размисли и страсти. Такова нещо като оптимален размер няма, зависи какво гониш - сила, брой изстрели, т.н. За мен оптималното е това, което ти писах за моя сетъп.

Колко cm3 е задредукторния ти обем? Обикновено се получава, че числовото изражение на обема на задредукторния обем в cm3 е 50...100% от числовото изражение на дулната енергия в J.

На мощните пушлета им слагат 120-130cc но за пушка като dreamline и 60cc да е ще е голяма революция. Иначе пленума освен че съхранва задредукторното по- ниско налягане било важно и да е възможно най близко до цевта да не пътува по някакви дълги и тънки тръбички от далеч защото това забавя скоростта с която се пълни цевта.. Ето пример от пушка на правоток с пленумче от страни стават в 5.5мм по 100+ джаула а когато не стига задредукторния обем често на мястото на стария манометър завиват още една тръба за да увеличат обема като на снимката.

Attachments

• FB_IMG_1736250429841.jpg
    FB_IMG_1736250429841.jpg
    92.1 KB · Прегледи: 69
  • FB_IMG_1736250713120.jpg
    FB_IMG_1736250713120.jpg
    41 KB · Прегледи: 69
  • FB_IMG_1736250695503.jpg
    FB_IMG_1736250695503.jpg
    34.9 KB · Прегледи: 69
Зад редукторната камера(наричана от някои power plenum) не е задължително да вдигне мощността.
Дори може и да я намали, в зависимост от настройките на системата за преобразуване на енергията от сгъстен въздух в постъпателно движение на проектил.
Не случайно написах това - СИСТЕМА. Съвкупност от много фактори, влияещи на крайния резултат.
Затова и размера на тази камера влияе както в плюс, така и в минус.
Ако само вдигнеш размера без други промени по системата, ще намалиш времето за затваряне на клапана, и ефекта ще е отрицателен. Затова и трябва ударника да се засили повече(по-силна пружина) или да е по-тежък.

Ударник, трансферпорт - проходни отвори, клапан, пружини, калибър, дотиквач. Всичко е свързано и всеки елемент взаимодейства и се отразява на останалите в системата.

Имам въпрос, свързан с това как работи ударно клапанния механизъм, а именно, колко според вас е хода на самия клапан при удара на ударника при задредукторно 150-60 бара? Милиметър, два три, колко е според вас? Че имам един казус при който хода на ударника е над 4мм и ми се струват много. Идеята ми е да скъся малко ударника с което ще уелича хода и съответно времето за ускорение и удар по иглата на клапана. Оттам надявам се, някой и друг джаул в повече...

Attachments

• IMG_20260508_223330.jpg
    IMG_20260508_223330.jpg
    114.6 KB · Прегледи: 49
  • IMG_20260508_223256.jpg
    IMG_20260508_223256.jpg
    140.8 KB · Прегледи: 49
Ако се съмняваш, че щока на клапана е прекалено дълъг и клапанът не го натиска докрай, по-добре скъси щока. Ако престържеш ударника, ще отнемеш от масата му, което ще намали силата на удара, ще трябва да компенсираш с по-яка пружина. Както Пеко писа по-горе, всичко е свързано и промяната на един параметър променя цялата система

Последна промяна:
Скоростта на ударника зависи от силата и техническите параметри на пружината. Ако тя отдава максималната си сила от натяга при взвеждането и, ефекта при по-дълъг път ще е отрицателен. Но дори и да не е "натисната" на максимум, ефекта пак ще е обратен. Удърникът получав импулс/ускорение от пружината, а този импулс зависи от парметрите и и от това колко е натегната. А колкото повече "пътува", вече губи от инерцията си. Просто физика.

По яката пружина вече е факт. Натягам пружината да опре в щока, без луфт. Ако скъся малко щока, по голяма част от новата пружина ще участва в работа на ударника от заредено положение, ще се натяга малко повече. Затова ми беше и въпроса, колко според вас отваря клапана при удара на ударника? Че съгласете се, почти 5мм ход е много!

Хода на ударника ти при зацепване натяга пружината. Зацепването ти е с еднакъв ход, независимо колко е дълъг ударника отпред.
Ако пружината ти е прекалено яка също не е добре.

По дългия ход на ударника дава по-висока скорост и съответно в момента на удара има по голяма енергия, тъй като масата е еднаква. При всяка конструкция обаче е различно какво се търси. Когато ударника е тежък, той държи клапана по дълго отворен. Това може да бъде постигнато и с по дълга пружина, която да държи клапана също по дълго отворен. Хода се определя от това какво е налягането което трябва са се преодолее и колко дълго да стои отворен клапана. Според мен, при по дълъг ход може да се изкара повече енергия от пушката.

Знаеш ли дали в момента ударника използв целия ход - 5 мм, както си посочил?
Ударника ти има ли ограничител или се спира само в тялото на отвора на щока?
Ако скъсиш щока, ще намалиш хода на клапана и съответно времето в което е отворен, и ефекта е отрицателен.
Това време ти определя порцията въздух, при еднакви други условия-налягне в камерата, сила на пружината на клапана и сечението на щока и отвора.
Когато ударника ти е запънат, регулирайки натяга на пружинат отзад и ако параметрите и позволяват, тя ще ти даде по-голяма сила. Но колко е този ход на пружината?

Последна промяна:
Знаеш ли дали в момента ударника използв целия ход - 5 мм, както си посочил
Е това няма как да го видя, може би с високоскоростна камера.

Ударника ти има ли ограничител или се спира само в тялото на отвора на щока?
Да, има ограничител. В момента който докосне щока и опре в ограничителя отваря клапана с пръст да бръкнеш.

Ако скъсиш щока, ще намалиш хода на клапана и съответно времето в което е отворен, и ефекта е отрицателен.
Точно затова питам, колко ли е реалния ход в момента на изстрел? Защото, ако от 4,67мм ход, реално използва само два или три милиметра, мисля ще може да се скъси щока и съответно увеличи хода на ударника от запънато положение.

Тайпан ветеран 2. Ограденото се вижда част от ограничителя. В същото време се явява и водач на ударника. Тялото на самия клапан е отделен елемент.

Attachments

• IMG_20260509_160504.jpg
    IMG_20260509_160504.jpg
    116.8 KB · Прегледи: 33
Ограничителя значи ти определя хода на ударника. Тайпана е "копие" на Крикет с доработки във времето. Значи това което искаш няма как да стане. Ограничителят е сложен, за да не удря ударника в часта, която го взвежда и да и отчупи зъба., както и да не бие по леглото на щока.

Ограничителя значи ти определя хода на ударника. Тайпана е "копие" на Крикет с доработки във времето. Значи това което искаш няма как да стане. Ограничителят е сложен, за да не удря ударника в часта, която го взвежда и да и отчупи зъба., както и да не бие по леглото на щока.
Съгласен съм с казаното от теб колега, но някак не ми се вярва, при удара клапана да се отваря чак 4,67мм. Явно ще търся начин да замеря колко аджеба е реалният ход на самия клапан при изстрел. Дори и при натегната на макс пружина. Оригиналната става на втулка и не може да зареди ако навиеш повече
Това го установихме още в магазина при шамана. Натягаш до един момент, после повече неще. С натегната докрай фабрична пружина прави 100j. За мен са малко за такова оръжие, при това в 25-ти калибър.
Ебаааго, аз дримлайна го засилих до 90+j та тоя тайпан ли ще ми се опре...
Признавам, тунинга по тегав излезе от на fx-са.

Последна промяна:
Back
Нагоре