Как да оптимизираме РСР ?

братушка

Редовен Потребител
Повечето от нас си задаваха въпроси как да получим по-голяма скорост, по-малък разход, по-добра точност с неговата РСР пушка.
Предлагам в тази тема да обсъждаме общи за всяко едно РСР параметри и принципи, необвързани с конструктива на конкретни модели пушки.

И така.
За всяко едно РСР е изключтелно важен "трактът" по който "тече" въздухът след клапана, който после ще засилва чашката. Правилното организиране на този тракт влияе на това колко ефективно енергия от сгъстения въздух ще се преобразува в кенетическата енергия на чашката. Наживо ние ще го усетиме в скоростта, разхода, брой изстрели в плато.

Единият фактор на загубите в "тракта" са завоите.
А това ми хрумна за намаляване на загубите на един от завоите:
2744257.jpg


Другият начин за увеличаване на скоростта при запазване на расхода е конфузор в перепуска.

Конфузор - линейно стесняващият се цилиндричен отвор с проста геометрия, фуния.
Перепуск - в общия случай част от "тракта" между клапана и началото на цевта. По-специално вретикалната му част при класическа компановка.

Конфузорът реално вдига скоростта с 5-7м/с при запазване на разхода. Това става поради факта, че в началото на своето движение потокът там по-бързо се ускорява, частично намаляват загубите на долния завой защото основното ускоряване става вече след завоя и ,вероятно, защото максимално възможната скорост на газов поток след конфузора е по-голяма.
Ефектът от конфузора беше проверяван с тестове и беше доказан на практика.
Като следствие имам препоръка: да се направи долната част на вертикалния преход на МАХ, повече от калибъра даже и след това да се стесни до размера на долната входна дупчица в самата цев.
В повечето пушки на това място има бронзова вставка и идеята лесно се реализира на практика.

Ето тук има пространна и распалена дискусия по въпроса с практически тестове:
http://talks.guns.ru/forummessage/30/432146.html

В същата тема с пяна на устата се дискутира и идеята за "ежектора" (започвайки от страница 10 някъде).
Идеята е описана тук:
Гипотеза о возможности увеличения КПД
Пълноценните тестове по идеята обаче още не са приключили и практическия резултат още е непредсказуем.
 

s73r01d

Потребител
Според мен рашките са се поувлеки малко. При PCP не говорим за реактивна система където наистина има нужда от сопло което да увеличава скороста на изходящите газове и по този начин повишава "изтласкването".

Цялата реактивна технология се базира на закона за енергията който беше mv2=e тоест маста по скороста на 2ра = енергията. Колкото по-бързо се движи газа чиято маса е константа толкова повече енергия ще съдържа и съответно е в посока обратна на движението на апарата.

PCP-то от друга страна както и огнестрелните оръжия и редица други пневматични системи не разчитат толкова на скорста на газовете. Там налягането въздейства на обекта и го задвижва в посоката в която може да го задвижи.

Според мен ползата от ежектора ще бъде, че от там ще изпуска и реалния ефект ще е отрицателн, чиста проба загуба на налягане.

Уксорителя също няма идея да работи, да евентуално газовете ще са с по-голяма скорост, но каква е ползата от файдата след като чашката е вече в средата на цевта.

Не се заблуждавайте от ППП, там има полза понеже проектила придобива скороста в първите няколко сантиметра и останалата част от цевта е за красота/захват при зареждане.

Дотук с теорията.

Ако някои има положителни реални резултати от изпитания ще му е много трудно да ме убеди, че тестовата постановка е чиста и ефекта се дължи на ежектор/ускорител.
 

братушка

Редовен Потребител
Петко, изглежда си прочел руската тема, и това много ме радва :bravo:
Обезкоружава ме обаче факта, че изобщо не си я разбрал :(

Там налягането въздейства на обекта и го задвижва в посоката в която може да го задвижи
НЕ НАЛЯГАНЕТО задвижва чашката. Това беше доказано в темата, включително и експеримрнтално. И най-големите скептици там накрая бяха принудени да се съгласят с това.

Според мен ползата от ежектора ще бъде, че от там ще изпуска и реалния ефект ще е отрицателн, чиста проба загуба на налягане.
Не може да си пропуснал там тестовете ми, когато при огромна дупка в перепуска се получи почти пълно запазване на енергия на чашката + огромни загуби през тази дупка. А това означава само едно: ефективността на предаването на енергия непосредствено на самата чашка се повиши.
Въпросът е какво със какво е по-ефективно да се засилва. Първо с въздух под налягане засилваме допълнително количество въздух от атмосферата, и КПД-то на този процес е огромно. И чак след това с обща засилена маса на въздуха засилваме и самата чашка.

Не твърдя, че задължително ще проработи както трябва в РСР, но се надявам. И няма как да разберем без да се направят подходящите тестове. Само на теория не става.

Прочети пак и за конфузора. Там има тестове, доказващи на практика положителния му ефект, и не само мои.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Правил съм доста опити с намаляване на проходните сечения (перепуска). Следя темата при руснаците от самото начало. Не съм от сляпо вярващите теоретици. За мен експеримента си остава водещ. НО! Правилно поставеният експеримент.
Както и в руската тема бе посочено, а и аз експериментално съм се убедил, че всяка една промяна на отворите след клапана влияе по различен начин на работата на ударно-клапанната група. Ето за това смятам, че без да се създадат еднакви условия (еднакво времево отваряне/затваряне на БК) за всеки опит, е рано да се правят генерални изводи.
Тъй като не мога да си представя как ще се затваря еднакво клапана, то предлагам да се експериментира с минимален обем колкото за един изстрел -2-3 кубика, който да се пълни до едно и също налягане. С малък клапан, който да се влияе минимално от налягането и тежък ударник със силна пружина които да го отваря и държи отворен постоянно. Или друг вид клапан . При изстрел мерим само скоростта, която се получава с различни ежектори. И само тогава могат да се правят изводи.
 

братушка

Редовен Потребител
Прав си Симо. И за обема и за клапана. Един руснак там предлагаше "самоотварячка" - вероятно е най-правилния вариант за тестове.
Проблемът при мен е че не разполагам с достатъчни технически възможности, правя каквото мога с каквото мога.

Ако си заинтересуван, мога да споделя с теб моите съображения и планове, да ги обсъдим и да продължим заедно.
 

s73r01d

Потребител
С Валтер доминатор 1250 може да се правят доста добри екксперименти, той е с малка камера, редуктор и клапан който стои отворен дълго време.
 

братушка

Редовен Потребител
Трудно е да се даде някакъв конкретен пост.
Пробвай да анализираш резултатите от тестове:
http://talks.guns.ru/forum_light_messag ... 33855.html
http://talks.guns.ru/forum_light_messag ... 34813.html
И сам ще разбереш, че при дупка към атмосфера в перепуска с площ около 40% от площта на "носеща" такава аз просто не бих получил такива скорости (почти същите като и с герметизиран вариант), ако засилването ставаше с "налягане", което се разпространява равномерно във всички посоки.

Чашката я "засилва" кинетичната енергия на молекулите въздух, техния импулс.
 
A

Anonymous

Гост
Дойте ми една идея. Идеята е следната. Това е боен клапан, който не се намира под натиск от въздуха в резервоара, а само от пружинката. Приложение незная дали ще има, евентуално като по специален енергоспестяващ клапан към пушка с електрически ударник. Идеята е следната. Това е боен клапан, който в предната си част влиза в едно цилиндъчрче. Цилиндърчето е хванато неподвижно към бутилката. Клапанът има едно оплътнение (червеното) , за по малко триене. За да се изравни налягането пред клапана с атмосферното реших, че иглата на клапана всъщност може и да е и тръбичка. Така налягането пред кланана се изравнява винаги, даже и съвсем леко да протича през оплътнението при изтрел.
Бях написал че идеята може да се приложи при редукторите, ама помислих и реших че не може, поне не директно. Но може да се направи следното. Обема от въздух пред иглата може да се свърже по някакъв начин с обема въздух от редуктора с атмосферно налягане. Така няма да се наложи да се дупчи резервоара. Ама става сложно.
Ето и едно по практично приложение: клапан за BIG BORE пушкало. Клапанът може да е с много голям диаметър и по този начин ще има голяма пропускливост (дебит), и въпреки големия диаметър ще се отваря много леко. :cheers:
 

Attachments

  • BK.bmp
    657.9 KB · Прегледи: 554

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Интересна идея, но:
1.При прямоток клапана ще се влияе от налягането в резервуара.То непрекъснато ще се стреми да го отвори с някаква сила,която ще се променя с намаляване на налягането в резервуара. Тази сила се прибавя към импулса от ударника. В резултат ще имаме различни порции въздух за всеки изстрел. Нещта може да се пооправят с редуктор.
2.Уплътнението на самия клапан:
-много ще забави отварянето на клапана, а бързодействието е едно от основните неща
-много бързо ще се износва (хода на бойноя клапан е много по-голям от хода на буталото на един редуктор) и отново ще имаме различна работа на БК.
Това е на пръв поглед :)
 
A

Anonymous

Гост
Вероятно наистина ще стане малко по тромав клапана, но теоритично нищо не пречи оплътнението да е пластмасово, като на ГПтата, а клапана да се направи газодинамичен. Така ще се компенсира триенето и ще се регулира потока. :write:
 
A

Anonymous

Гост
За да има пълна независимост на клапана от налягането в резервоара, трябва пред и зад подвижния елемент на клапана да има еднакво налягане. Представям си го нещо такова:
fe9749f94d98.jpg

Дори и в този случай усилието пред и зад клапана няма да е еднакво, защото в резервоара налягането действа върху по-голяма площ, като разликата е сечението на щока.
Но при силна пружина на клапана, тази разлика може да се пренебрегне.
Недостатък е голямата инертност и повечето уплътнения, през които може да изпусне.
Предимство - обемът зад клапана се явява нещо като накопитателна камера. Но пък за целта отворът през клапанното тяло трябва да е капилярен. В такъв случай налягането зад клапана ще спадне рязко при задействането му, веднага ще се получи голяма разлика в силите пред и зад клапана и той бързо ще се затвори.Това може да не е недостатък, ще намали инертността на клапана, но пък ще го направи по-труден за регулиране.
 

petkof

Редовен Потребител
Не съм срещал никъде да се използва идеята, за насочване на струята въздух през кух дотиквач, директно зад полата на чашката в посоката на излизане.Опитах се да го начертая/ :D/ на схема, но понеже нямам опит в компютърното чертане, моля за снизхождение относно "чертежа".Споделете мнения относно такъв вариант. :)
 

Attachments

  • shema.jpg
    shema.jpg
    58.3 KB · Прегледи: 673

luft9waffe

Редовен Потребител
petkof написа:
Не съм срещал никъде да се използва идеята, за насочване на струята въздух през кух дотиквач, директно зад полата на чашката в посоката на излизане.Опитах се да го начертая/ :D/ на схема, но понеже нямам опит в компютърното чертане, моля за снизхождение относно "чертежа".Споделете мнения относно такъв вариант. :)
новите дотиквачи на FX са кухи-стоманена тръбичка,челото на която съвпада с ръба на полата на чашката.отзад е затапена и има перпендикулярен отвор,който съвпада в крайно предно положение с отвора за въздуха отдолу на цевната кутия.обяснението е air efficiency,но според мен леко увеличава мъртвия обем.
 

petkof

Редовен Потребител
Ехе-е-е, Валтер Доминатор, Щаер , ФХ , доста съм поизостанал в информацията! :)
 
A

Anonymous

Гост
Вероятно почти всички в този форум знаят как функционира биметалната пластинка- две пластинки от различни метали са фиксирани една към друга и от разликата им на удължаване при нагряване се получава и измятане на свободния край на биметалната пластинка. Имам съмнения че този ефект се появява и при някои PCP та, с дълът резервуар и здраво закрепена осмица за края на дулото. Най очевиден пример затова е бам 50. Идеята е следната. При променяне на налягането в резервуара се получават и еластични деформации- резервоара променя дължината си, и става малко по дебел. Понеже променя дължината си се получава този биметалнопластинков ефект- цевта и резервуара се изместват по вертикална линия (зависимост от това дали резервуара ще става по дълиг или по къс с вдигането на налягането). И попаденията се променят, а стрелящия си мисли че е от вятъра или началната скорост. До колко този ефект ще оказва някакво реално влияние не е ясно, трябва да се сметне деформацията на резервуара, но е обяснение защо плаващата цев е по точна.
 
Нагоре