Какво да правя?

Филип

Новодошъл
Здравейте колеги , нов съм във форума , имам Gamo Big Cat 1000 5.5 mm. от 5-6 години и съм доволен от пушката лека,точна и не ми е създавала абсолютно никакви проблеми, но нещо ме прихвана и искам да си взема по-силна пушка ,като идеята ми беше да продам моята и да добавя още някой лев и да си взема нещо за около 400лв. Набелязах едно Gamo G-Magnum IGT 1250 mach 1 5.5mm дават го 280-290 м/с и един Benjamin titan NP ,който също дават 280 м/с начална....

Като цяло имам няколко въпроса:
1.Коя от тези пушки е по-добра и защо?
2.Какви са вашите предложения за дадения бюджет?
3.Попадам на разни теми със смяна на буталата от пружинни на газови и т.н , разяснете ми малко ако може... и дали мога да направя някаква интервенция с моята пушка и да я докарам до силата на изброените ,та дори и по-голяма? Би било по-добре според мен , ако и като цена ми излезе по-евтино разбира се..

Филип

Новодошъл
От това разбрах ,че по-старото поколение Gamo са значително по-добри и в случая от двете пушки по-добрия избор е Benjamin.
А за модифицирането на моята пушка какво ще кажете? има ли готови китове и ще се получи ли балансирана пушка или бързо ще се скапи?

Филип

Новодошъл
Нищо не казахте за Benjamina ? За сега се спрях на нея, разбрах ,че не биват Gamo-тата вече...

Филип

Новодошъл
Направих си леко проучване за Benjamina и останах леко разочарован, по каталог я дават 950 фпс с алуминиеви чашки и 800 фпс с оловни, но реалните тестове показват друго :

In .22, This gun generates 711.59 FPS and 13.38 FPE with RWS Hobby 11.9 gr, 663.47 FPS and 13.98 FPE with Crosman Premiere 14.3 gr, 832.5 FPS and 15.24 FPE with Gamo PBA Raptor 9.9 gr, 732.3 FPS with Crosman Premiere Ultra Magnum, 729.9 FPS with Crosman Premiere Hollow Point, 698.72 FPS with Crosman Premiere Hollow Point, 750 FPS with RWS Meisterkulgen 14.3 gr, 720 FPS with Crosman Premiere Hollow Point 14.3 gr, 780 FPS with Accupell 14.3 gr, 753 FPS with RWS Superdome 14.5 gr, 679 FPS with Crosman Premiere Hollow Point 14.3 gr, 745 FPS...

от горе прочетеното става ясно ,че средно начална скорост е горе долу 740 фпс ,което си е 225 м/с и дулна енергия средно 18 джаула , което според мен е слабо.

Колеги виждам ,че масово се използват Hatsan at 44-10 , дайте мнение , продава се една за 430 лв. Сравнение с пружинните пушки , ПЦПтата са доста по-мощни, но проблема е ,че не съм хващал такова животно и даже не знам какво да му гледам ,тъй като е втора употреба. Как става зареждането, виждам ,че има някакви помпи ,има и някакви станции , предполагам станцията ноже да се върже към въглеродна бутилка или нещо подобно ?

Последна промяна от модератор:

lynx

Редовен Потребител
Последна промяна от модератор:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Направих си леко проучване за Benjamina и останах леко разочарован, по каталог я дават 950 фпс с алуминиеви чашки и 800 фпс с оловни, но реалните тестове показват друго :

In .22, This gun generates 711.59 FPS and 13.38 FPE with RWS Hobby 11.9 gr, 663.47 FPS and 13.98 FPE with Crosman Premiere 14.3 gr, 832.5 FPS and 15.24 FPE with Gamo PBA Raptor 9.9 gr, 732.3 FPS with Crosman Premiere Ultra Magnum, 729.9 FPS with Crosman Premiere Hollow Point, 698.72 FPS with Crosman Premiere Hollow Point, 750 FPS with RWS Meisterkulgen 14.3 gr, 720 FPS with Crosman Premiere Hollow Point 14.3 gr, 780 FPS with Accupell 14.3 gr, 753 FPS with RWS Superdome 14.5 gr, 679 FPS with Crosman Premiere Hollow Point 14.3 gr, 745 FPS...

от горе прочетеното става ясно ,че средно начална скорост е горе долу 740 фпс ,което си е 225 м/с и дулна енергия средно 18 джаула , което според мен е слабо... Реално с тази пушка едва ли ще може да се убие чакал примерно....
Зависи къде си чел тези отзиви. За определени пазари си има и лимити на мощността.
У нас, имаше май два-три Бенджамина с газови пружини, но минаха през две-три ръце и се позагубиха, и трудно ще може да ти даде някой реални отзиви.
А за това, което се подразбра, че искаш по-силната пружинка, с евтин и не тунингован вариант няма да стане.
Но и тук си е валидна руската поговорка - По-добре 10 Дж в окото, отколкото 100 Дж в опашката.
А 100-те джаула дори и да са наполвина или една трета, най-често отиват в тревата при такава стрелба с пружинките.

Последна промяна:

kosmev

Редовен Потребител
За начинаещите в хобито, "силна и точна" пружинка е като "красива и вярна" жена - всеки е чувал, че ги има и се надява да попадне на такава... :wall:
Е... след време достигат до заключението, че "силна и точна" ПП е по-скоро като "военна мисъл" - противоречие само в две думи :D
В "купува-продава" темата редовно се появяват доказано "силни и точни" ПЦП предложения, наскоро едно булпап-че Хасан замина за 350лв...

Филип

Новодошъл
Май май ще е ПЦП , няма смисъл да давам такива пари за пружина,като мога да взема ПЦП. Ще следя "купува-продава" , даже сигурно ще напиша един пост ,че търся...

xpresident

Редовен Потребител
Евтино ПЦП също може да те откаже от хобито. Ако бюджета ти е 5-600лв, по-добре свясна пружинка. Тя само бутилката за ПЦП струва толква. Иначе ако търсиш мощност (много джаули) купи си брадва, по-яка е от повечето пушки.

Филип

Новодошъл
Брадви мога да хвърлям , но не съм толкова дълекобоен и не е толкова рентабилно

dberov

Редовен Потребител
Май май ще е ПЦП , няма смисъл да давам такива пари за пружина,като мога да взема ПЦП. Ще следя "купува-продава" , даже сигурно ще напиша един пост ,че търся...
Ако си решил да купиш ПЦП, моя съвет е да не отваряш нова тема, а продължи да пишеш тук, за да могат колегите да четат написаното до момента, понеже тръгваш в една посока а след това поемаш в друга, което често се случва при избор на първа пушка и е нормално за човек който се лута в избора си. Та ако ще си вземаш ПЦП а бюджета ти е ограничен, на първо време можеш да си купиш употребявана помпа за около 100лв с която да я надуваш. В последствие ти гарантирам, че ще си вдигнеш бюджета и ще си купиш бутилка. Четох че и хроно искаш да си купуваш, това е правилно решение и нищо, че МИТАКА няма налични и не може да ти направи, има евтини фабрични и ако твърдо си решил за ПЦП, покупката на хроно поне за мен е задължително. Така че почети, разгледай какво се предлага и си купи. Нов си във форума, видно е че не са ти ясни нещата и ще имаш още много въпроси а за да получаваш отговори, не апотрофирай колегите както горния ти пост с брадвата, че отговорите ще секнат. И още един съвет само в един ред, от подписа на ivodoc - Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!

Филип

Новодошъл
Мина известно време от тогава... Резултата е ,че си купих Gamo Hunter 1250 с дървения приклад, солидна и стабилна пушка. Послушах колегите и взех по-стар модел пушка, но пък флагман... Като цяло що-годе съм доволен, с Big Cat-а бях по-точен, но смятам ,че е нормално.
Радвам се ,че взех пушката с оптика , която вече около 150 изстрела няма никакви проблеми,а не знам преди мен още колко е стреляно с нея.Иначе пак ми влязоха мухите за ПЦП , но преди това искам да видя реално какво ми предоставя Хънтъра, и ще си взема хронограф. Може пък пушката да иска малко профилактика , все пак не е първа младост.
Писах на Митака, но няма налични хронота, мисля да си взема от алито, някой беше казал ,че са прилични.

Ще пиша тук ,ако имам въпроси и т.н

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Ела на някоя сбирка има различни пцп ( освен спортните ) ще разгледаш и ще пробваш

ATO

Редовен Потребител
Колеги, често се споменава дулната фаска, че била кофти и еди каква си.
Някой може ли да обясни как точно трябва да изглежда фаската, колко е радиуса и какъв завършек трябва да има? За достоверност може да си снимате фаската на личните пушки като пример за идеална фаска.
Благодаря предварително!

njatanasow

Редовен Потребител
АТО
Дулната Фаска има за цел да зачисти каналите на цевта по едентичен начин,всичко друго като градуси е ала бала!

Нагоре