Каква пушка с газово бутало да си взема

iordan_333

Новодошъл
Колеги,може ли съвет...
Дайте ми насока за избор на силна и точна пушка/ НЕ ИСКАМ ПЦП / искам да прави точна стрелба до 40м не ми трябва за повече.Да бъде 5'5 калибър над 30джаула.Дайте мнение защото не съм запознат и не искам да си дам парите на празно.Бюджета ми е до 800лв пушка и оптика
 

nikolela

Потребител
В този форум, представата за точност на 40м е да направиш групата на тази дистанция в размер от 20ст.
пушка над 30J стреляща с бутало се води неточна, заради отката предизвикан от тежкото бутало.
Друг проблем е, че заради отката се съсипва оптиката, която едно че трябва да е много качествена и здрава, струваща по скъпо от самата пушка, но и трябва и моноблок и той над 100 кинта и на края пак заминава оптиката, но след по дълго време.
Пушка с бутало от 20 до 35J е напълно безсмислено. от кадето и да се погледне. Ако ще е толкова мощна и на горе и да се задвижва с бутало е най добре да се стреля на механични или с оптика струваща колкото една кутийка сачми, че да може човек да я подменя често. Колко често, от 2 до към 800 изстреля.
 

lu-bo

Редовен Потребител
Не е необходимо пушката да е над 30дж. за да стреля на 40-50м. По важно е пушката да е качествена.Защо трябва да е 30дж.? Какво мислиш да дупчиш с нея? Ако има нещо което не споделяш няма да получиш точния съвет.Аз бих те посъветвал да не си купуваш "Хатсан" или друга евтина пушка.
 

iordan_333

Новодошъл
Хатсан не бих си взел със сигурност...По скоро Комета,Норика,Гамо.Дияна знам че са доста качествени,но незная дали бюджета ми ще бъде достатъчен.Що се отнася за какво ми е над 30джаула веднага споделям...имах няколко въздушни като се започне от Руска ИЖ,след това китайки,Гамо,Норика-все с пружини Най добрата от които беше Английска Гамо Хънтър .1250 5'5 с газово бутало най-добрата пушка от всички изброени ..след това минах на ПЦП Крал Армс 5.5 Пунчер...имах доста надежди към тази пушка взех си я нова,със помпа със хубава оптика Конус про,със хубави чашки,за съжаление обаче не постигах резултати като с Гамо Хънтъра която вече бях продал...А един път като стреляш със силна пушка не ти се иска след това със слаба...поне при мен е така...и със колите като се качиш на мощна кола,след това вече по слабите не ти правят тръпка
 

didarai

Редовен Потребител
По-добре кажи размера на целта на 40 м, че от това доста зависи дали ще е ПП пушката , че и джаулите и . :)
 

nikolela

Потребител
Още по-добре да включи и дебелината - не само размера. От размера зависи дали ще е ПП, а от дебелината зависят ждаулите.
 

Gemata

Потребител
Не знам защо все се плюе Гамото , аз до сега съм имал 3 такива пушки , като сега съм с 1250 ITg magnum. Никога не съм имал проблем с която и да е от трите. Правил съм такива резултати на 40-50 м ,че повечето от вас сигурно няма да повярват...
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Възможно е и да засилваме малко нещата. Но, че имаше и доста скапани пушки - имаше. Повечето от проблемите идваха от неизпипани или недомислени детайли. Или пластмасови. Гадни, меки или счупени пружини и много гадни спусъци. Всичко това водеше до лоши резултати по мишените. Не е лошо да споделиш какви резултати си имал и ти. За повечето хора от форума, а и за мен, добри резултати за пружинна пушка са групи, колкото 20 ст на 25 метра или колкото 50 ст на 40 м. Естествено има колеги и пушки, които постигат групи на 50 м, колкото 20 ст., че и по-малки. Всичко това на хартиена мишена.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Колега не се хващай за рекламите,това с Гамото е пълна глупост....най-просто, 380м/с....колко грама е чашката ,най-леките в 5,5мм са около 0,9гр.=65дж.!!!!Другият вариант това да са скорости за 4,5мм,но това са си абсурди.

Това гледал ли си : https://www.mundilar.net/en/air-rif...scope-hawke_vantage_3_9x40_ao_2pc_high_mounts

А пък това ще се сдобиеш и със завистници(като мен :) ) : https://www.mundilar.net/en/air-rif..._bag_case-none/awpdetails-/caliber-4_50mm_177
А и това Хубава пружинка 40дж. ,вятър работа :) ,успех!
 

EmilZahatriev

Новодошъл
Здравей,
Относно Gamo replay magnum 10 преди месец си я купих от Випа...харесвах си я и сега си мисля за нея...рита като кон трещи като топ ( аз обичам да има звук)...зарежда се много трудно ( а аз съм силен човек)...слаб стрелец съм стрелям прав - на 100 м лист А4 от 9-я път...на 40 м желязна мишена мишка без проблем но я разби...проблем -още на втората седмица се развали механизма където се слага барабана...след смяна отново след седмица се развали и ми върнаха парите.Но ми харесваше даже мислех да я зареждам единично като махна механизма с барабана но от Випа настояха да върнат парите. За 800 БР оптиката не мръдна.
Относно енергията мисля че ги има 45
На кутията пишеше 280 м/с или 280х280х0,00118/2=46
Но аз съм лаик и неразбирам
Сега съм си харесал Gamo 1250 gungle (тук го няма барабана , а ида се скапе оптиката има мерник на пушката )но ще си помисля...обичам да плувам срещу течението :)))
 

братушка

Редовен Потребител
"Лучше слабо попасть, чем мощно промазать" :) (мъдростта не е моя)

Тези, които не се отказват от хобито всички рано или късно стигат до осъзнаване на тази истина.

Търсиш точността - оглеждай се за фиксирана цев. Съответно фиксирани цеви мощни няма.
Мощността от своя страна се определя не от това, колко е яка пружината, а от обема на буталния цилиндър.
От снимката на въпросния Реплей 10 Магнум личи, че той просто няма как да е повече от 23-25Дж.
От известно време не следя хобито, но виждам, че народа все така вярва на рекламните лъжи на търговците.

Над 30Дж могат да изкарат само Хатсани 125/135 и Гамо 1250. При това не много над 30.
Правилна пружинка (20-25ДЖ) може да събере и 10ст на 35м (поне на такава дистанция се стреляше БР на времето) и да отнесе гарга на 75м при стрелба прав.
Е, поне шише 1,5л от коляно на 100м за много хора не беше проблем.

При обявения бюджет за фиксирана цев изборът не е голям - БАМ40 или Гамо CFX/CFR. Като на БАМ40 ГП не може да се сложи. Иначе Диани.
Ако все пак усещането за якото изтръпване, създаващо лъжливо усещане за многото джаули е по-важно - изборът е само един - 1250.
 

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
Над 30Дж могат да изкарат само Хатсани 125/135 и Гамо 1250. При това не много над 30.
Асан 125 в 5,5 без доработки "от кутията" след 2-3 хиляди изстрела със старата пружина и след смяна на машета даде 42J
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравей, колега iordan_333, след дългогодишния ми опит натрупан при боравенето с пружинни въздушни пушки и като настоящ собственик на някои от най-мощните модели, ще те посъветвам следното: Насочи се към Diana 350 Magnum или Huntur 1250, който си имал.
Не ти препоръчвам Вайраух, защото в калибър 5,5 максималната му скорост 245 -255 м/сек, но ... с огромни усилия зареждането е идиотски трудно. Пружината на тази пушка е от първо поколение, което ще рече, че усилието при зареждането е аналогично на това на пушките с телена пружина, тоест началния етап на зареждане цевта се движи лесно, но наближавайки заключващия зъб на спусковия механизъм, усилието за мощността, която търсиш е невероятно. Таза пушка няма как да изкара големи джаули, тъй като въпреки че компресорът й е с диаметър 30 мм, работния ход на буталото е 90 мм. Пушката е изключително тежка. Подходяща е за стрелба предимно от маса. На моята пушка съм удължил работния ход на буталото и в момента стрелям с 280 м/сек при 1 гр проектил, което е 39 джаула, но за да се постигне тази скорост ми се наложи да изработя ново бутало, с нов маншет, изработен от полиуретан , центриран към буталото посредством стоманена сърцевина.
Това е третият ми Вайраух и надявам се последен, който ще остане за мен. Няма да се продава.
Да разгледаме пушката Diana 350 Мagnum. Изключително добре направена пушка. Отсъстват луфтове при окачването на цевта по вертикала и хоризонтала. Изключително качествена изработка и финиш на металните детайли. За съжаление напоследък присъства пластмасата и цама, които според мен нямат място в нашето хоби. Преди около 10 - 12 години имах такава Diana, но проблемът е че няма как да бъде удължен работният ход на буталото, а и на всичкото отгоре диаметърът на компресора е 28 мм, което не ме устройваше и въздушката се разпадна на части :D
Следващата пушка Хънтър 1250 е може би най-добрият избор. През арсенала ми са минали четири такива. Две английски, една испанска и една американска купена през 1996 година- Тя беше характерна с опростения си дизайн:
директно върху корпуса на пушката фабрично беше нарязана лястовича опашка за монтаж на оптически мерник, за разлика от сегашната допълнително заварена релса. Другото характерно при тази пушка беше работния ход на буталото от 130 мм при сегашните 120. Надписите по тази пушка бяха гравирани (релефни) като към името на пушката беше добавен надписът Хърикейн. Тази пушка беше характерна с дългата ложа, която покриваше изцяло цевната кутия. Спусъкът беше със същата конструкция, но много добре направен. Този Хънтър беше най-точната ми мощна пушка от всички мощни пружинни пушки, които съм имал и имам досега. В момента разполагам с Хънтър 1250 английско производство, от който съм изключително доволен. Пушката след обслужване, може да стреля без никакъв тунинг, но пушката е характерна с изключително лекото отваряне при леко тръсване, което според мен е огромен недостатък. Липсата на ос-болт на цевната кутия води до луфтове вляво и вдясно. Някъде напред в темата за Хънтър 1250 съм публикувал снимки, които онагледяват какво съм направил с цел избягване на луфтовете по вертикала и хоризонтала и предотвратяване на неволното отключване на цевта. Някога, преди много години правих такъв тунинг на Петков от Варна. Пушката е още жива и здрава и предполагам стреля перфектно. Добре е при закупуването на тази пушка да се подменят малките полиамидни плъзгачи, монтирани върху ригела (зареждащият лост) с монолитен голям плъзгач техническа пластмаса, с цел предотвратяване на коловоз върху външната страна на цилиндъра. Пушката дава около или между 268 и 275 м/сек с еднограмов проектил. За съжаление конструкцията е изстискана до край и не позволява увеличаване на работния ход на буталото и от там вдигане на мощността.
Хатнас 135 не ти препоръчвам, тъй като за да стане пушка той трябва да бъде "произведен" наново. Имам Хатсан 135 бивш, който навремето монтирах цевта на Моята Diana 350 Magnum. При него работния ход е вече 140 мм при диаметър на компресора 30 мм и пушката стана изключително точна и много по-силна.
И в крайна сметка мнението ми е да се насочиш към Хънтър 1250 по възможност произведен във Великобритания. Единственото нещо, което трябва да направиш, ако не си особено претенциозен, е: зачистване на фрезовите пътеки, премахване на стружките и фабричната смазка и евентуално поставяне на газова пружина.
Наздраве!:cheers:
 
Последна промяна:

Русан

Новодошъл
Колеги помощ разглобих си крала и спусакът няма сглабяне има 2-3 пружинки който не мога да разбера къде стоят ПОМОЩ!Screenshot_2018-10-20-16-20-18.png
 

iordan_333

Новодошъл
Колеги благодаря много за съветите.Взех си чисто нова Гамо Магнум Реплей.Първи впечатления-от магазина където я закупих продавача се кълнеше че тази пушка стреля най добре с Гамо чашки и едва ли не ми ги набута в ръцете...както и да е аз за да се заредя си взех и една кутика по мое усмотрение най добрите поне за мен JSB EXAKT 1.03гр.и както предположих начертах си мишени закрепих ги към парче гипскартон и в гората да пострелям.С една черга на капака на джипката от 30м за начало 7см първите 20гамо...отворих любимите си JSB на същата дистанция 3см група 10бр.пипнах още малко приближаването на оптика след 40-50 истрела посвикнах с пушката и дръпнах на 50м от предния капак на джипката до мишените.резултата беше група 7см на 10сачми.оптиката е ГАМО 3-9х40.аз съм много доволен от пушката и оптиката.мисля че скедващия пут като отида да стрелям с подложка чувалче пясък ще направя и 4-5см група.Свиква се на лекото ритане на пушката допада ми и добрия захват само мисля как да утежня малко приклада...а чашките Гамо мисля да ги подаря на един приятел с ПЦП и да ходим заедно да постреляме да му покажа как може пушка с бутало да е по точна от ПЦП
 

EmilZahatriev

Новодошъл
Здравей,
Какво Гамо е - Gamo magnum replay 10 ?
Калибър ?
Интересно ще имаш ли моя проблем с механизма на барабана или аз съм каръка с тази пушка :(((
 

iordan_333

Новодошъл
да същия модел е 5'5,посъветваха ме да пръскам отвреме на време със смазка и го правя за сега няма проблеми с механизма...пък ще видим,пушката ме изненада положително,имах гамо хънтър1250 после и гамо магнум АГТ 1250...всичките с газово бутало,сега и тази,някак си отката и е по малък,но искам съвет как да си отежня приклада...мислех да пробия дупка и да вкарвам силикон...вариянт ли е...ще има ли някакви разлики в точността

Също искам да попитам как да си направя спусъка по мек...в момента е доста твърд
 
Последна промяна от модератор:

Gadnqra

Редовен Потребител
Здравей. Не трябва никъде да пръскаш смазка по пушката, освен леко да намазваш цевта и цевната кутия отвън. Съвсем леко. Вътре в пушката не трябва да попада никаква смазка, защото ще я съсипе. Не е нужно да дупчиш приклада. Просто развий болтовете отзад на приклада, които държат задтилъка и пълни със оловни съчми или нещо, което ще можеш да извадиш, когато ти омръзне. Силиконът няма да утежни достатъчно. Спусъкът се олекотява от реглажните болтчета - ако има. Ако няма такива - полираш контактните повърхности, без да прекаляваш.
 
Нагоре