КЪДЕ ДА НАМЕРИМ ? Стругари, фрезисти, шлайфисти. МЕТАЛИ- дурал, месинг , бронз.

Gadnqra

Редовен Потребител
В тоя ред на мисли и аз да се изкажа:
Аз не съм стругар, а по-скоро любител, със базови умения, които се опитвам да увеличавам и надграждам. Отскоро имам малък, китайски струг, на който правя клапани и други фини дребушляци. Преди това, ползвах едно ТОС-че, на мой приятел, който е доста възрастен и често закъсва със здравето. Ползвам и Ц11МБ, за по-големи детайли - например модератори, който също не е мой и се съобразявам с това, кога е свободен. Извинявам се на колегите, които съм забавил, но аз работя съвсем различно нещо, тренирам активно, а имам и семейство. Така, че който иска да ме ползва, по-добре да знае - работя бавно.
 
Последна промяна:

Kameno Karp

Редовен Потребител
Такаааааа. Преди години си взех една каталитична печка за палатката, работеща с флакони газ. Тъй като това е доста не рентабилно, реших да я вържа към туристическа бутилка. За целта трябваше да се направи преход(нипел). Направх чертежа, едно парче месинг в торбата, печката и при Барото. След няколко часа и един джоб левове нипела беше готов. Тъй като беше лято прибрах всичко в кутията и до там. Дойде зимата и печката ми затрябва. Вадя я да я сглобя, ама ядец. Нипела се навива 2-3 навивки и до там.
Стъпката на резбата на печката е 19 навивки. Нашите стругове (Ц-тата) такава стъпка нямат, НО... !!! Резба със стъпка 19 навивки МОЖЕ да се направи на "Ц"! Тъй като некадърника няма на струга 19 навивки я е нарязал с 18 навивки. 18 навивки да се навият в 19 навивки е НЕВЪЗМОЖНО! За щастие аз вече си бях взел струга и си направих нипела.
Та с ментишета и тапи за каци може и да се справя Барото, ама за неща дето трябват малко знания и умения - трудна работа.

Без нерви и идиотизъм ( по Баровски) всичко мина като по учебник.
Снимките нещо се разбъркаха, амааааа...
IMG_20221009_23239.jpg
IMG_20221009_34241.jpgIMG_20221009_26654.jpgIMG_20221009_43668.jpgIMG_20221009_6207.jpgIMG_20221009_24710.jpgIMG_20221009_33472.jpgIMG_20221009_19448.jpgIMG_20221009_42286.jpgIMG_20221009_6207.jpg
 

Nikolai12345

Потребител
Здравейте,да споделя и аз моят горчив опит от поредният "майстор стругар".
Та,случайно видях една табелка гласяща :
МАЙСТОР СТРУГАР-ОРЪЖЕЙНИК-Стойчо.С илюстрирана някаква карабина и пищов(нещо между парабел-гасер и лефуче).
Казах си....ето го моят човек.
Та...отивам при него със снимки,обяснения и маркуча от помпата за високо налягане.Да ми направи един филтър,да го пълня със силикагел да събира влагата.(неми се чакаше от алиекспрес )
Той веднага взе лист с хартия да си записва и чертае...
Отивам да си взема филтъра след 5дни.
Волаа....Ръждясала тръба с 2резби.
Питам колкоо му струва?
Бързо пресметна наглас...
Работил съм 6 часа по 10лв -60лв.
Ряско ме сви корема и ми се ...
-Майсторее...ти като в Германия бе.
Ми нали натам се стремим..
Платих му,като на няколко пъти ми намекна ,че го обработил против ръжда(според мен го беше намазал с лимон)Прибрах се и го избърсах със спирт,за да го боясам... Срязах си пръста и взех да пращам благословии на силен глас ....
Помпам аз и..на 40бара изпусна Опръстена.Резбите бяха толки хлабави че...капачките се клатеха като на овен ...
На инат го връщам за рекламация
Майстора ми каза ,че тия опръстени не били за високо налягане(да си купя лепило за резби да ги залепя.
Като цяло му спестих,че 4г съм учил студена обработка на металите и съм работил със струг,фреза и д-р Спестих му,че съм работил и на CNC машини и получавах 3.50лв на час.Предпочитам да ме подценяват.
Пожелах му здраве и го потупах по рамото на излизане.
С голям кеф и злоба му изтрих номер.Сега имам един скъп боклук за спомен.....и още по-важен урок в живот.
Ще си взема аз един струг...ама сега няма къде да го сложа...но в близко бъдеще.
 

Attachments

  • IMG_20221017_002022.jpg
    IMG_20221017_002022.jpg
    110.4 KB · Прегледи: 69
  • IMG_20221017_001958.jpg
    IMG_20221017_001958.jpg
    97.5 KB · Прегледи: 69
  • IMG_20221017_002011.jpg
    IMG_20221017_002011.jpg
    89.7 KB · Прегледи: 67

De_Marco

Редовен Потребител
Това чудо какво налягане трябва да държи? 200 бара? Може да пробваш с течен силиконов уплътнител за ВиК съединения ( мажеха с такъв резбите на PCP бутилките, ако изпускат пръстените), ама не знам дали ще стане.
 

Nikolai12345

Потребител
Ами да200 бара..чудо на техниката е,да Ще го намажа....но идеята на резбата е да се разглобява често...."Майстора"го пренебрегна и това.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Това чудо не е проектирано правилно за да работи с такова уплътнение на такова налягане. Не знам на тия гладки лица дали тефлонова шайба дали би държала!? Уплътнение от тефлон.
Това нещо може да го преработите леко и ще стане. На двете лица (на капачките и на тръбата) дето сега ляга О пръстена, направете по 1 - 2 триъгълни зъбчета и тефлонови шайби за уплътнение. Зъбчетата се впиват в тефлтна и готово. Но си трябва хубаво центроване на детайлите. Хич да не, по лице трябва да са центровани идеално.
 
Последна промяна:

DGman

Редовен Потребител
Не се занимавай.
Като гледам резбите май са плитки а и щом са хлабави едва ли ще издържат на 200 бара.
Лично мое мнение
 

Nikolai12345

Потребител
Не се занимавай.
Като гледам резбите май са плитки а и щом са хлабави едва ли ще издържат на 200 бара.
Лично мое мнение
И аз се опасявам....дори да не изпуска...всеки път като помпя,трябва да съм с каска.Някоя тапа да наеме удари по главата.
 

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
Не е за стругари и метали, ама по-подходящо място за питането си не намерих. Та на въпроса : някой знае ли дали някъде в България се продава ето такъв термо шлаух?
Преди се бях зарибил да си слагам на бутилките такъв и не успях да открия в България,доста търсих,ама може и да има някъде вече.
Иначе в алито,ибея и амазон
 

Djack

Редовен Потребител
Ако не държиш на имитацията на уплетка, в Славейков в ТМТ Елком - до Тих труд има големи диаметри.
 

sts1969

Редовен Потребител
Внимавай с големите размери, защото голяма част от тях, ако са предназначени за електрическа якост (кабелни свръзки и муфи), имат лепило в тях...избива при нагряване и после няма махане. Това което си показал на снимките си е предназначено за обличане на риболовни пръчки.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Държа на визията. Всъщност, тоя и на пипане стои по-различен от обикновения (имам въдици облечени с такъв шлаух). Та с тоя шлаух ще обличам държачите за пушката, на стойката дето си правя.
 

wakafaka

Редовен Потребител
Здравейте каква сплав използвате за изработка на сложни детайли които да се обработват лесно и да държат на удар без да се огъват или чупят? Трябва да издържи на налагане от ударник и да отваря клапан.
За сега клоня към неръждавейка.
 

wakafaka

Редовен Потребител

Най-лесният вариант в този случай е да ползваш опашка от качествено свредло.
Няма как защото трябва да е поне Ф14мм и около 10 см дължина за да мога да го разстържа,след което трябва да се пробива,пили и т.н.
А пък да обработвам HSS няма как.Даже и незнам какви инструменти трябва да имам за да обработвам HSS.Отпада автоматично свредло или отверка.
Ето го детайла.Трябва да е пробит по средата за да минава въздуха от дясно на ляво.Направих няколко такива.
1-вия стана хлабав ама работи (от стар болт го разстъргах)
2-рия го развалих поради грешка в измерване
3-тия го направих от някакъв по-здрав болт правен на струг.Стана перфектен без луфт в втулката и като набивах клапана и се счупи.:wall:
Untitled-1.jpg
Твърдо съм решен да го изработя без храбина така че ще се пробва докато не стане.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
А защо трябва да е пробит?
Това трябва да е стеблото на БК ли?
 
Нагоре