История на пневматичните оръжия

A

Anonymous

Гост
Оказва се, че първата или поне първата известна въздушна пушка, приета на въоръжение е още от 18 (осемнадесети) век
ето:
Пехотна пушка М.1780, стреляща със сгъстен въздух

" Пушката М.1780г. била с дълга нарезна цев, конструирана от италианеца Бартоломео Джирардони, роден в гр. Кортина, Ампецо. Необикновеното в тази пушка било, че вместо барутен заряд, за метателен енергиен източник се използвал сгъстен въздух под високо налягане, съхраняван в бутилка, поместена в приклада на пушката. Бутилката била снабдена с двустранно пропусклива клапа-вентил и чрез напомпване с помоща на ръчна помпа, се компресирал въздух под налягане от около 200 атмосфери. За да се достигне това високо налягане, било необходимо да се извършат около 2000 напомпваня. Прикладът, който служел да побере бутилката със сгъстения въздух, бил изработен от среднодебела ламарина от цветен метал, обикновено мед или месинг. От дясната страна на цевта бил разположен тръбният (тубуларният) магазин, побиращ 20 броя сферични оловни куршума.
Също от дясната страна, зад магазина, се намирало чукчето, което при взвеждането му назад осъществявало зареждането на оръжието. За да бъде приведена пушката в годно за стрелба състояние, било необходимо първо да се издърпа специален лост, разположен перпендикулярно зад цевта, при което тубуларният магазин подавал объл куршум и при придвижване от дясно на ляво на лоста, куршумът влизал в задния край на цевта. След взвеждане с ръка на чукчето, пушката била в състояние да произведе изстрел.
При натискане на спусъка се задействал лост, който освобождавал буталото на клапата в предната част на резервоара (бутилката) и изпускайки определено количество сгъстен въздух, куршумът се изхвърлял извън цевта.
Прототипът на "Джирардони" бил използван през 1775г. по време на една от многобройните австро-турски войни. През 1788г. от тази система били произведени общо 1000 пушки, с които били въоръжени 22-ма войници във всеки полк.
Въпреки привидната крехкост на магазина, спускателното устройство и приклада, пушката била надеждна, здрава и сигурна. Тя била масово използвана за бойни цели и показала завидна за времето си скорострелност от около 10-15 изстрела в минута по времето, когато опитни стрелци извършвали максимум 5-6 изстрела в минута с гладкоцевните кремъчни оръжия. Към предимствата може да се посочи още и това, че била заднопълнеща се, с нарезна цев.
Недостатък на въздушните пушки система "Джирардони" бил този, че след изразходване на енергийния източник за изхвърляне на куршумите - сгъстения въздух, било необходимо немалко време за напомпване на нов въздух в прикладната камера.
Оръжието се придружавало от кожена чанта, съдържаща два метални пълнителя с по 20 куршума, ръчна помпа за напомпване на въздух в камерата на приклада, масльонка за смазване на куршумите в пълнителите и др.
В австрийската армия с нея били въоръжени освен част от пехотинците, но и част от тиролските йегерски стрелци. Масово участие на оръжието било отбелязано по време на Наполеоновите войни в Европа. По-късно (през 40-те години на миналия век) била използвана и по време на унгарските възстания срещу господството на Хабсбургската династия.
Калибърът на пушката възлизал на 10.5 мм. Стреляла с обли, сферични куршуми, въпреки че цевта била нарезна.

Обща дължина - 1220 мм
Дължина на цевта - 830 мм
Тегло - 4500 г
Начална скорост на куршума - 300 м/сек
Прицелна далекобойност - 150-170 м
Скорострелност - 10-15 изстрела в минута
Към пушката система "Джирардони" не се предвиждало използването на нож, щик или тесак. "
BGR-All-parts-in-progress.jpg

съчмите
BGR-balls-9k.jpg

ето цялата информация ENG : http://www.beemans.net/images/Austrian%20airguns.htm
Приятно четене :)
 

cdman

Администратор
Страхотна идея за статия :bravo: ... благодарности на ubp , ще прегледам подробно материала и в най скоро време ще сложа статията в менюто на заглавната ни страница.
 
A

Anonymous

Гост
Винаги ми е било интересно ,колко атмосвери са имали в балона си въпросните пушки ?33 атм. нито по вече нито по малко .И в тази връзка как са изтрелвали с това количество че и без редуктор ,около 20 съчми с 200 м . в сек.Нека някой ми покаже как с едностепнна помпа с кожен маншет ще напомпи 200 атм.
 

angelmr

Редовен Потребител
Ами те не са си играели да правят регулировки и да стрелят в плато. А и обема на резервоара си е доста голям. За силен истрел не е е необходимо високо налягане. Има в ютууб един клип за "най-мощната въздушна пушка". Направена е от водопроводна тръба и бутилка от кока кола за резервоар. Стреля със стоманени топчета от лагери. При това доста впечатляващо.
 
A

Anonymous

Гост
Тия ПЦП-та от преди 200 години ме разбиха! :eek: Ега ти! :bravo:
А тази тема защо замря? ...
Вярно, че преди 200 години са правили въздухарки с цел бойно използване, но все пак основната идея на пневматиката е да тренираш с нея.И да се подготвяш за среща с истинска карабина. За какво ви напомня това:

010666285-big.jpg


Тази пушка е Anschütz M 1954 “Hakim” Kal.5,5 mm , произведен по поръчка на египетската армия през 50-те години на миналия век.За тренировка. Долен лост за зареждане, въртящ се вал за чашката, подобен на този при Хаенел 311:

010666286-big.jpg


010666287-big.jpg


Звучи сериозно, нали ;):

010666284-big.jpg


Въпросният екземпляр се продава в момента, за 700 Евро.

Аншютц имат още един модел въздушна пушка, приет на въоражение. През 80-те в канадските военни училища с тренировъчна цел е използвана последната състезателна пружинна въздушна пушка Anschütz 380:

009030219-big.jpg


А това е пушката от моя аватар:

010666369-big.jpg


Произвеждана е през 30-те, за радост на Хитлеровата младеж.

010666370-big.jpg


010666371-big.jpg


Няма лъжа, патентът е на същия онзи инженер, създал след 10 години първата щурмова винтовка в света. Произвеждана и в тази фирма. :)

010666372-big.jpg


Хаенел модел спорт 33 е бил изключетелно популярен в Германия. След войната с незначителни изменения го произвеждат още няколко десетилетия, на Изток като Хаенел 49 и 310, а на Запад като Аншютц 275. Хаенел 49 е пушката с която вероятно някои от вас са стреляли по панаирджийските стрелбища.
И в армията на Чехословакия в края на 40-те години е приета на въоражение с тренировъчна цел подобна въздушна пушка.ЧЗ с визия на винтовка...

010689577-big.jpg


010689581-big.jpg
 

DANNY

Редовен Потребител
В темата "полезни линкове" бях пуснал 2 линка които явно са останали незабелязани.
Те са точно по тази тема тук.
Ето и копие на поста от там. ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Първоначално си мислех да ви пусна само няколко любопитни снимки. Но реших, че това трябва всеки който се интересува от историята на "въздухарките" да го види. :eek:

,

В най-долната част на страницата /след снимките/ има още много интересни препратки!
 

DANNY

Редовен Потребител
Според мен е "кожен мех" пълен с въздух и се държи не като приклад а под мишницата и като го стиснеш изтрелва съчмата. ...само предполагам :-[ ...и аз много му се чудех ??? точно на това.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Air canes were not the only airguns which have screw-in barrel inserts. This wonderful, large, antique airgun has a huge .46" (11.7 mm) caliber rifled barrel, plus a long .33" (8.4 mm) caliber smoothbore brass insert. The insert is slid into the muzzle and then turned to screw it securely to threads in the internal end of the barrel - an arrangement that certainly would not be suitable in powder guns. The dual nature of this gun would allow the owner to use it for prey ranging from big game to upland birds. This is one of our oldest airguns, made by Johannes Haas in Neuenstadt in Württemberg, Germany, between 1655 and 1704. As is typical of the period, it is marked: I. Hass, with the I representing our modern J for Johannes. The lock is especially interesting. There is the standard flashpan and frizzen (powder cover/striking plate) of a flintlock but the hammer simply has a small notch with no pretense of a clamp for a flint. The air reservoir is within the detachable buttstock, completely concealed under a handsome wood cover. Except for the lack of flint-clamp, this gun has exactly the appearance of flintlock firearm.

Според друга информация , се произвеждат и ползват на британските острови от началото на 19 век 1920 г.
Помпели са ги с помпи и са произвеждали 20 пълноценни изстрела със скорост 160-170 м/сек с 9 грамово оловно топче и са постигали точност на 18-20 метра.
Източници: http://www.pyramydair.com/blog/2006/06/ ... art-1.html
http://www.beemans.net/collection.htm
 

Attachments

  • 4-Ant_-Pneu.jpg
    4-Ant_-Pneu.jpg
    62.1 KB · Прегледи: 640
  • 5-air-canes.jpg
    5-air-canes.jpg
    86.2 KB · Прегледи: 571
  • Haas-gun,full.jpg
    Haas-gun,full.jpg
    8.5 KB · Прегледи: 570
  • Canew-buttstk=tls.jpg
    Canew-buttstk=tls.jpg
    7.4 KB · Прегледи: 537
  • Blanch-aircane,-open-+pmp.jpg
    Blanch-aircane,-open-+pmp.jpg
    10.8 KB · Прегледи: 557

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
За виждането и аз не виждам, ама четох нещо.
Не съм много сигурен в цитата , ама е първото, което ми попадна като отворих след като прочетох поста ти.
....Pushing a lever within the trigger guard forward causes a breech-block, its incredibly fine fitted, surface outline hidden by the deep engraving,....
Повече инфо има във втория линк.
 
A

Anonymous

Гост
едвали е толкова важно, но аз като любител на историята, ще отбележа за текста най-горе, че и в австрийския линк и в Уикипедията се говори, за Джирандони...
там (и на други места) се споменава и за вариант Джирардони, но ми се струва, че по-вярното е Джирандони...

как пък не са му записали точно името на този емигрант, да им се чудиш... :cool:
 

mdinkov

Редовен Потребител
той не е емигрант роден си е в италия и там си е творил и пушките са правени в италия и доколкото знам са използвани от италианци и от подвласни на тях армии . това го бях ,чел във всичко за оръжието ,доста отдавна .
 
A

Anonymous

Гост
'емигрант' го употребих шеговито - едва ли тогава са имали такива понятия... доколкото си спомням и аз от отдавнашни четива, той е виенски майстор, родом от Южен Тирол - Ампецо (сагашна Италия):

проверих, в Нета на много места също го пише това...
After inventing an ingenious, but unreliable and unsafe, multiple feed system for powder burning firearms in the very late 1700s, Bartholomäus Girandoni (also spelled Girandony, Girardoni, etc.) of Vienna (originally from Ampesso in the Southern Tyrolean Alps) very successfully adapted the system to large bore airguns. - това е казано в австрийския линк които е споменат горе
 

mdinkov

Редовен Потребител
да така е както си го написал и аз това имах предвид ,че не идва от сицилия примерно :)
 
Нагоре