Изработка на мишени за ФТ

cdman

Администратор
В отделни теми видях това онова но на едно място няма събрана информация. Хубаво е тук всеки да сподели опита си с сники / скици и т.н.

Ще започна с моите опити да копирам мишените на ГАМО ( катеричката и Мишката ) идеите за които дойдоха не само от самите мишени които имам а и от няколко сайта които намерих

http://www.nockover-targets.co.uk/home.html

http://fieldtargets.com/

http://www.poundedpaddletargets.com/Glossary.htm

http://airguntargets.tripod.com/index.html

както и тази статия за изработка на такава мишена за Фийлд Таргет от дърво. Самата идея не е лоша но за силните пушки не върши работа. - Предполагам обаче че със сила до 16J вероятно няма да има проблеми.

Ето статията преведена на български: http://ftbg.blogspot.com/2005_02_01_archive.html

Идеята за тези които не виждали отблизо е такава:

ideia2.jpg


Аз за момента успях да изработя това:

misheni1.jpg

misheni2.jpg

misheni3.jpg

misheni4.jpg

misheni5.jpg


Идеята ми е да направя мишена еднотипна с тези на гамо като по качество е същата или малко по добра - но на по ниска цена - в момента се целя под 20лв на парче - да видим до къде ще я докарам.

Материалите са изрязани на лазер по чертеж свален от снимки в интернет, тогава все още нямах катеричката за да копирам елементите 1:1 . За дебелина използвах 2мм стомана като я направих нарочно тънка за да излязат по евтини прототипите и да мога да преценя какво съм объркал и какво мога да подобря :) а такива неща разбира се има. Втората партида ще е от по дебела стомана - чудя се още дали 3мм като ГАМО-вските или 4мм направо. Лошото е че цената скача здраво нагоре при увеличаване на дебелината. За 2мм комплекта от лицевият панел + лоста за събаряне + сърцевидният ограничител излязоха около 11-12лв някъде. За крепежни елементи използвах разни профили и болтове/гайки/шайби от бриколаж и практикер , там намерих и шнур за зареждане който обаче беше 8лв за 100метра. крепежните елементи варират между 50-90 стотинки . На снимките се вижда че птичката има вграден ограничител за убойната зона съответно 15мм / 25мм / 40мм , останалото са 2 цвята спрей черен и жълт по 6лв от практикер :)

Другото което искам да попитам е на последното регионално състезание в София преди няколко седмици някой беше донесъл една мишенка с висящи камбанки ако мога така да ги нарека и изглеждаше ето така:

ideia1.jpg


Ще се радвам ако собственика сподели как я е направил и какво е използвал :) защото такава ще е следващата която ще направя - още обмислям обаче как точно и с какви материали.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
Re: Изработка на Мишени за ФТ

какво става с 3мм-мишени?ще се продават ли и на каква цена?и не на последно място-поздравления за сериозната работа по сайта!
 

cdman

Администратор
Re: Изработка на Мишени за ФТ

Благодаря :) , темата я пуснах за да видя как изглежда че празно не ми се връзваше нещо. 3мм ще поръчвам следващата седмица вероятно и ще видя как ще им дойдат цените. Както споменах и по горе целя се около 20лв - дано да го постигна :)
 
A

Anonymous

Гост
Re: Изработка на Мишени за ФТ

cdman написа:
Благодаря :) , темата я пуснах за да видя как изглежда че празно не ми се връзваше нещо. 3мм ще поръчвам следващата седмица вероятно и ще видя как ще им дойдат цените. Както споменах и по горе целя се около 20лв - дано да го постигна :)
Дано успееш, стискам ти палци!

Хубави Бенчрест Мишенки стават също на статична стойка, с шиш, на който да е закрепена кръгла ламарина (диаметър около 50 см.) с "бутони" (например дървени/метални или гумени), на които лесно се окачат тенекиени капачки от бира/безалкохолни. Става ефектно, като по стрелбищата, кофтито е, че трябва след това пак да се окачат ръчно.

Другият вариант е една статична масивна метална платформа, на която да е закрепена метална "люлка" - свободно подвижна пантичка, върху чиято горна, от двете й части, да е заварен силуетен, подсилен, ламаринен врабец, а на другият край на птицата антитежест, която да го изправя като махало, след падането му, при попадение.
За справка може да видите и в другият форум, в който май всички тук, все още пишем по-често: www.forum.oragie.com

P.S. Разбира се, вариантите, които предложих са сравнително първобитни, но пък лесни и бързи за изработка.
Изключително добро впечатление ми направиха мишените тип "катеричка и мишка" на колегата CD MAN, копирани от Гамо, както спомена той.
Човека ги е изработил просто съвършено! Личи си, че е вложено много старание и умение!
Успех и всичко добро!
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Re: Изработка на Мишени за ФТ

Мишените трябва да са по-якички и в същото време компактни.
Че разнасяне напред -назад става.
 

st_beer

Редовен Потребител
Re: Изработка на Мишени за ФТ

Темата я има и в другия форум. Ето какво съм направил аз ще се опитам да сложа всичко в едно мнение.
първо направих модел от картон:

после изработих мишената от метал:



След това направих тестовете+клип:
http://www.youtube.com/watch?v=px_T_uOj7NI

Ето и отделните детайли на самата мишена:

И накрая след като всичко работи както трябва си имам 3 бр такива.
 

cdman

Администратор
Re: Изработка на Мишени за ФТ

Изрязването се прави с лазер - намерих няколко фирми в София които го правят но хич не е евтино - то големият разход май идва от материала.... Намерих 8 фирми ама евтинко няма :)
 

st_beer

Редовен Потребител
Re: Изработка на Мишени за ФТ

@cdman
Колко излиза цената на една фигурка ако не е тайна? Интересува ме само цената на животинката другото всичко се прави с флекса не че и фигурката не може но иска бая търкане рязане и гюрултия.
 
A

Anonymous

Гост
Re: Изработка на Мишени за ФТ

Във фирмата в която работя има машина за плазмено рязане
мисля,че така се кава.Просто ти предлагам вариант.
 

cdman

Администратор
Re: Изработка на Мишени за ФТ

Ами не съм смятал точно но ще пробвам да направя елементарна калкулация:

1. Лицевият панел на животното + Пластинката която е зад убойната зона + сърцевидният елемент за ограничаване на зоната - 8лв от 2мм ламарина - това е цената барабар с рязането - от 3мм обаче ще дойдат по скъпи - още незнам колко защото не ми оставя време да пратя нови файлове по фирмите и да попитам за цена.

2. Пластинки за закрепяне 2 броя на първата ос и 1 брой на пластината която пада + 2 малки планки + кука с ухо отпред + болтове и гайки общо около 6лв от бриколаж
3. Дъска за основата - 12лв беше цялото парче което нарязах на 4 значи = 3лв за брой
4. Въже за зареждане на мишената 2лв от бриколаж.
5. Ластик за "пружина" - безплатно от в къщи :) 0лв
===========================================
Груба сметка дотука 19лв на парче - без да броя боядисването и времето за изработка :) а то не беше много лесно защото аз нямам никаква работилница и ги правих на масата в кухнята - особенно пробиването с дрелка на метала тук там където се наложи беше кофти - хвърчат стружки насам натам.

Равносметката - Като за бета вариант си изиграха ролята - ясно ми стана че самата конструкция е лесна за изработка. Цената обаче от 20лв ме притеснява силно понеже ГАМО-вските струват по 29-30лв . Те обаче не се намират лесно и не се внасят на често. Ако си поръчаме за внос вероятно ще дойдат скъпи защото са тежки и за 10 мишени сигурно ще ни дойде по скъпо от 30лв . Доколкото знам ВИП-а правят отстъпки само за покупки над 550лв -- така че дори и за 10бр общо 300лв няма да ни направят отстъпка.

Предимствата на моите мишени:
- Различни форми - каквито си поискам
- Може да се поръчат директно с по малки убойни зони или да се сложат лесно ограничители
- Може да се произведат в голяма бройка - цената ще дойде по тънка
- Може да се правят по всяко време

Недостатъци:
- Цената се доближава до заводските на гамо


От казаните до тук неща мисля че цената може да бъде свалена от крепежните елементи - според мен са ужасно скъпи и ако имах работилница мога да си ги направя сам от едно парче ламарина....

ето и снимки на новите модели:
 

Attachments

  • m1.gif
    m1.gif
    4.8 KB · Прегледи: 537
  • m2.gif
    m2.gif
    5 KB · Прегледи: 508
  • m3.gif
    m3.gif
    5.7 KB · Прегледи: 415
  • m4.gif
    m4.gif
    5.7 KB · Прегледи: 416
A

Anonymous

Гост
Re: Изработка на Мишени за ФТ

Основният проблем с мишените на гамо е, че ги няма в достатъчно количество. Освен това разликата в цената от 10 лева си има значение. Ако съберем на следващата национална среща 300 лева, ще можем да купим 20 гамовски мишени, или да финансираме производството на 25 мишени, което не е същото. Така че предлагам да продължим да работим по идеята. Аз лично съм готов да помогна - с личен труд например за сглобяването или друго, каквото е необходимо.
Разнообразието на силуетите също ми харесва. Няма само по катерици и плъхове да стреляме, я!
 

st_beer

Редовен Потребител
Днес реших да се направя на художник нарисувах една птица на предния панел на една от моите мишени с маркер. После запалих лазарния флекс и подкарах по линиите с диска за рязане 1 мм. След като приключих с грубото рязане сложих диска за шлайфане 8 мм и оформих фигурката която нарисувах. Получи се всичко както си го мислех и много ми се хареса. Не ме питайте каква е птицата защото и аз самия не зная ;) ;) ;) ;) просто е някаква птица.Ето какво се получи:



П.П Ето какво стана и втория панел на другата мишена:



Ето я и третата мишена


 
A

Anonymous

Гост
st_beer Браво.
За поред път се доказваш като майстор. ;)
Адмирации още веднъж. :)
Едит : ivodoc
Колеги, много моля. Браво и честито в определената за целта тема. http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=5
Не бива да допускаме разводняване на информацията в специализираните теми.
Този пост после ще преместя там, а моя едит ще изтрия и броя на постовете на писалия го , ще стане с един по-малко.
Така , че ако някой пуска постове от вида , с цел трупане на мнения ,
може да прави това , само ако пише на правилното място.
В противен случай, файда йок.
 

poacher

Потребител
Иване, недей военизира нещата чак толкова.
Едно БРАВО на никого няма да навреди и нищо няма да разводни от великата ни дисциплина.
Не е написано за трупане на мнения. Споко малко, ок?

Няма да е едно.
За справка , погледни другия форум.
Повтаряме се , не мислиш ли?
Но щом така искаш . Пиши на воля.
Пиша в твоя пост за да не спамя излишно темата
И това можеше да до напишеш в мнения и препоръки..
Пак щях да го прочета.
Ако тези, които знаят и могат да спазват правилата не го правят ,
как ще искаме от новите , които идват тук да ги спазват?
 

братушка

Редовен Потребител
Ето че и аз най-сетне направих "автоматична" мишенка:








Предварителния тест в неделя показа, че тези дълги крака не са на добре. При попадение в мишената, където и да е, тя започва да се клати, при това доста, и имаше случаи мишената да "сработва" без да е ударена убойната зона. Затова в конструкцията се появи и пружина. Тя стяга двете подвижни ламарини една към друга и тестовете днес показаха съвсем нормална работоспособност. Остана да измисля къде да и вържа въженцето и да и тегля една боица.

Обаче втория прототип се оказа по-сполучлив:




Едно, че е доста по-лесен за изработка, но и работи стабилно и без пружина.
Има и той недостатък: "лицевата" дъска е дебела (25мм), пантата е отзад, а отпред е окачена бая дебела и тежка "броня". Тази броня тегне напред и затруднява падането назад. Аз го усетих още преди полигона. Мишената падаше някак си бавно, но все пак падаше. Тествана е от 10 до 30м с моя Х80. Тази си имаше и въженце и се представи добре.
Следващата ще я правя с по-тънка дъсчица и по-лека броня. Например алуминиева: плочите от хард-дискове.
 

братушка

Редовен Потребител
Това ли имаш предвид:?
woodtarget8.jpg

Дори CDMAN там написа - не става за силни пушки. И аз мога да го подтвърдя: на 2-ра Национална имаше 2 такива. Заминаха за норматив.
Иска се яка броня, да покрива цялото дърво. Обърни внимание: при мен, като гледаш отпред дървото практически не се вижда. Онова щифтче лесно се изкъртва при пропуск. А и самата "автоматика" при мен е съвсем различна, работи като часовник и без пружина. Ако сложа металния прототип на низка "неклатеща се" основа и той ще работи без грешки. Друго решение при него беше да изнеса задната панта още малко по-назад, но с пружината стана по-мързеливо :)
 

st_beer

Редовен Потребител
@братушка
Пробвай варианта с механизма тип гамовски мишени има снимка в профил който е пуснал колегата cdman 1-та картинка на 1 страница. По надолу са моите мишени които са изработени точно с такъв механизъм пуснал съм я разглобена на съставните и части няма я само пружинката която се слага на оста на предния панел.Изработката им е много лесна трябва ти само ламарина 3-4 мм малко винкел за основа една шпилка ф8 гайки и другите там подробности с които си запознат по добре от мен. Нужните инструменти са дрелка свредла ф-4-6-8, малък флекс 3 шайби 1мм за рязане една малко по дебела около 2-3 мм и една за шлайфане 8 мм електрожен за заварките. Не е проблем за човек с твоите познания да я направи убеден съм в това и е много по лесно от тази която си направил. На мен ми изглежда страшно сложно.
 

братушка

Редовен Потребител
Залагам си главата, че по-лесно и по-надежно от това трудно ще намерите.
Ако загледате внимателно снимките, ще видите, че и 2-та прототипа са еднакви всъщност. Просто металния е сглобяван от парче винкел, 2 ламаринки и 2 панти с много болтчета и затова изглежда като таралеж. Освен това прототипите са правени от останалите отпреди, наличните под ръка чарколяци именно като "прототипи": да се провери работоспособността на идеята.

Ако не обръщаме внимание на контура на зверчето, то най-сложното в такава мишена е здравата "лицевата" "плоча" с голяма кръгла дупка в нея, Ф25 или Ф40. А такава по-лесно се прави в домашни условия от дърво с "броня" отпред. 1мм ламарина, закрепена на дъска държи много повече, отколкото просто ламарина 1мм. А и пантите се слагат по-лесно така.
За броня идеално стават алуминиеви дискове от счупените HDD-та. Те имат дупка в центъра точно Ф1'. А пък старите такива, 5-инчовите, имат дупка Ф40. Все едно специално за нас ги правеха :) Сложени в 2-3 пласта на дърво те съвсем прилично държат на бой :)

Ако загледате, също така ще видите, че механизмът всъщност е копиран от Гамовските мишени и работи на същия принцип. Но има и малко от мен. Основната сложност при механизма тип Гамо е че рамото, свързващо двете подвижни ламарини се намира точно между тях. Затова между тях трябва да има известно разстояние, а "задната" трябва да застава леко наведена напред под определен ъгъл, но да не пада напред. Това определя хитрата форма на задния "задвижващия" елемент и съответно сложността на неговото производство. Всъщност именно това е най-сложната част от мишената.
Аз всъщност просто изместих подвижната връзка настрани. Така задния "задвижващия" елемент се превърна в една проста ламарина, е, леко огъната. При движение напред тя просто ляга върху предната.

Не е толкова важно как точно са реализирани пантите и основата. Важното е да има предната "плоча" с правилната дупка, а механизмът се свежда до парче ламарина (с няколко дупчици по нея), 2 метални "ъгълчета" и парче дебела тел.

Макар за основата: металния ми прототип има дълги и тънки (Ф6) крака. При попадение направо визуално се вижда как се клати целия. И точно това му е проблема. Другия лежи плътно на земята и се заковава за нея с 3 големи ръждиви пирона. Като не се клати основата общи вибрациите не се предават на задния "задвижващия" елемент и механизмът работи без грешка и без каквито и да било пружини. То от Гамото го разбраха преди мен :)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
братушка
Предварителния тест в неделя показа, че тези дълги крака не са на добре. При попадение в мишената, където и да е, тя започва да се клати, при това доста,

Опитай с още един крак, обърнат назад.
Да стане като тринога.
Може би тогава проблема с клатенето ще се разреши.
С повдигането на мишената ще се реши проблема с нейната видимост в тревата.
За удобство при пренасяне , третото краче може да се направи така ,
че да се отделя (развива от основата на мишената.
 
Нагоре