Изработка на мишени за ФТ

A

Anonymous

Гост
Аз също мисля, че можем да ги използваме на състезания, поне докато намерим достатъчно падащи мишени.
 

mdinkov

Редовен Потребител
може и поединични , даже така е полесно и компактно и на мен по ми харесват от падащите не се налага да опъваш въжета и пак се вижда дали си улучил .
 
A

Anonymous

Гост
Колко милиметра трябва да бъде диаметъра на кил зоната.Доколкото знам на Гамото са 40,25,15мм. :yes:
 
A

Anonymous

Гост
Това, което си посочил, са точно стандартните размери на убойната зона при състезание по ФТ. Някъде бях намерил и максималните дистанции, на които може да се поставя мишена, с определен размер на убойната зона, но после ги загубих. Беше примерно - убойна зона 15 мм - до 25 метра, 25 мм - до 35 метра и 40 мм - до 50 метра.
 
A

Anonymous

Гост
Днес и аз си спретнах две мишенки ала АКРАБА докато си уплътнявах работния ден. ;) ;) ;)Е,не са толкова добри като на АКРАБА защото са от подръчни материали,каквито намерих в работилницата,но мисля ,че ще вършат работа. :yes:Трябва само една боя да им тегля и са готови за употреба. :rambo:
 

cdman

Администратор
Идеята за тея последните които е пуснал Акраба ми хареса много - хем конструкцията е елементарна , хем можеш да сложиш на различни разстояния - мисля да си пусна такива на лазер - само по стойките трябва малко да помисля - хем искам да са здрави хем да са леки че 5-6 броя ще тежат бая иначе :)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
100_2497.jpg

Доста елементарно.
Болт , гайка, парче тръбичка играеща роля на панта с диаметър съобразен с използвания болт.
Шиш (по желание) за да се забива лесно и няколко заварки.
 

Termina4

Потребител
дали няма да стане още по функционално ако лъжичките са две по голямата доло по малка отгоре :-[
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Termina4 написа:
дали няма да стане още по функционално ако лъжичките са две по голямата доло по малка отгоре :-[
Всеки може да доразвива идеята според собствените си нужди и гледна точка.
Ако има и отгоре , става .
По тежката ще стои отдолу и няма да позволява на системата да застава в равновесно положение.
Обаче ще се доказва трудно , коя е поразената мишена , малката или голямата.
 

Иван Димов

Потребител
fatalen написа:
Вчера си играх по същата идея и се получи следното:
009670533.jpg

А какво ще стане ,ако горното рамо (хоризонталното) е двустранно и се поставят по една ламаринка в ляво и в дясно.Така двама ще могат да стрелят по една мишена едновременно,без да си пречат.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Иван Димов написа:
А какво ще стане ,ако горното рамо (хоризонталното) е двустранно и се поставят по една ламаринка в ляво и в дясно.Така двама ще могат да стрелят по една мишена едновременно,без да си пречат.
Идеята е добра, но ги направих така, тъй като мислех да си направя 8-10 бр. Всичките ще тежат около 1кг и единствения недостатък, за който се сещам без да съм ги пробвал още, че ще стават само за 16J пушка, защото са изработени почти изцяло от алуминиеви елементи. Единствено убойната зона и перчатата гайка не са от лека сплав по обясними причини. Скоро ще ги пробвам и при интерес ще пусна необходимите материали и приблизителните цени.
 

mdinkov

Редовен Потребител
така няма ли да се завърти цялата мишена при удар с по силна пушка , иначе е по лесна за изработка . незнам защо смятате тежеста за минус на една мишена според мен е по добре да е тежка така седи по стабилно като стреляш по нея , като гледам всеки си ходи с колата да стреля не ги насите на ръце или с колело  :yahoo:
зглобих и още една гамовски тип орела интересно стана, досега орел не бях виждал .
 

Attachments

  • DSC00698.JPG
    DSC00698.JPG
    428.8 KB · Прегледи: 294
  • DSC00699.JPG
    DSC00699.JPG
    421 KB · Прегледи: 273

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Днес изпробвах мишените, които сътворих преди два дни. Много съм доволен и отпаднаха всичките ми съмнения за надеждността на мишените. Единствената корукция, която ще направя е това да намаля малко тежестта на "висулката", която в момента е около 55гр. Въпрос на тестове с различна тежест, а тя се постига лесно с премахването на някои от шайбите от "висулката".

mdinkov написа:
така няма ли да се завърти цялата мишена при удар....
Това бяха и моите първи опасения, но проблема е решен с квадратния профил, който съм използвал за основа.
mdinkov написа:
...незнам защо смятате тежеста за минус на една мишена....
Лошото е, че на местата, на които се събираме имаме ходене по около 200-300 метра и особено на едното място е доста пресечена местността. Само Daystat-a с куфара ми тежи 10кг :eek:. Нося хронограф, помпа, стойки за бенчрест, постелки и...
Сега си представи, че трябва вместо 1кг.(толко горе долу ще тежат 10 мишени от посочените) да понеса поне 4-5 Гамовски и ще разбереш. Забравих и втора пушка, защото почти винаги ходя с две.
 

cdman

Администратор
А какво ще кажете за тази идея - мисля че е доста добра

http://www.nockover-targets.co.uk/preci ... ctise.html

Принципа е следния - целите горната - червената зона - като падне може да уцелите долната жълта зона за да заредите пак горната. И за двете зони има ограничители за размера. Според мен най голям недостатък на горните ни примери е че дори и да уцелите държача на убойната зона - мишената пак ще се раздвижи - а с тоя модел на снимката няма такъв проблем.

Някъде бях гледал устройството на самата мишена но не мога да се сетя точно къде - почвам да се чудя дали да не си поръчам 1 - около 50-60лв трябва да излезе.
 
A

Anonymous

Гост
От линка не може да се разбере устройството на мишената, иначе идеята е примамлива.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Ами щом не те бърка , поръчай една , постни тук подробни снимки и ще бъдат изработени.
Колкото да това че не се вижда конструкцията на снимката, вярно е , но то си е умишлено.
Хората искат да купуваме , а не да си правим.
 

mdinkov

Редовен Потребител
устройството на този тип мишени го имаше в стария форум но както си му е реда немога да намера линка , иначе небеше нещо сложно даже ми се видя по-лесно за изработка от падащите по непретенциозно към заключване ,което за мен е по-лесно мога да дам да го изрежат на лазера и само да зглобя мишената без припасване .
 

st_beer

Редовен Потребител
Ето тук е устройството http://www.nockover-targets.co.uk/technical.html долу където е птичката има в страни в дясно надпис View this sequence. С малко въображение не е никакъв проблема в направата. Трябват ви елементи http://www.nockover-targets.co.uk/spares.html от типа 1;3;7;8. На мен лично не ми харесват предпочитам си падащите с въженце тип гамовски.
 

cdman

Администратор
Да вярно че го имало чак на анимация :) аз съм го проспал хем за другия тип ГАМО го видях. Сега като го гледам обаче ми се струва че при попадение в най долната част на горната зона мишената няма да се задейства според мен. Удара ще е почти директен на оста която държи мишенката и едва ли ще я събори.

В същия сайт на едно място има линк към "уж неутрални" тестове

http://viriato.net/airgunning/falltests.html

на техните мишени и такива на ГАМО и там изкараха едва ли не че от 14 попадения със по силна пушка да речем 35J - 13 от тях водят до фалшиво задействане - струва ми се че са правили тестовете с незакрепени мишени към земята. ГАМО мишените имат малък луфт на механиката което с по силна пушка наистина води до задействане при всяко попадение ако мишената не е закрепена неподвижна за земята.

Основната ми идея да търся алтернатива е че мишените тип ГАМО са според мен много удачни за състезание - но за бърза тренировка имат няколко недостатъка а именно. Въженца за зареждане :) - понякога като сме 2-ма или 3-ма докато разберем кой зарежда се мотаме. Самото време за поставяне - коване на пирони и опъване на въже също не е малко. Когато стреляш за тренировка не е нужно всички да видят че 100% си уцелил - достатъчно е ти сам да видиш , в тоя ред на мисли се опитвам да стигна до просто и надеждно устройство на мишена която ще се закрепя лесно и не е нужно да се задества по някакъв начин който иска зареждане след това - а просто да ти покаже че си уцелил дори и за половин секунда.

та мислих над нещо от рода:

mishena_idea_3.gif


Така дори и за малко ще видиш че си уцелил - в същото време няма как да задействаш мишената по погрешка по какъвто и да е начин освен с попадение. Зоните могат да се регулират лесно с ограничител отпред на 40мм , 25мм и 15мм - мишената ще се закрепва много лесно просто с натискане в земята , а дори като се замисля може да се направи отдолу и плоска така че просто да се поставя - примерно на цемент където няма възможност за забиване.
 
Нагоре