Избор на Cometa

Кой модел Cometa бихте избрали?

  • Cometa Fenix 400 GP

    Votes: 16 80.0%
  • Cometa Fenix 400 Compact GP

    Votes: 0 0.0%
  • Cometa Fusion GP

    Votes: 4 20.0%

  • Total voters
    20

D.Todorov

Новодошъл
Здравейте, пичове. Казвам се Димитър Тодоров и съм "нов" във форума. Пиша го в кавички, понеже въпреки, че се регистрирах едва преди няколко дни, чета и следя форума от няколко месеца и ДА, модератора е прав, че колкото повече четеш, толкова и по-интересно става Виждам, че има много хора с опит, познания и практика тук, които с доста голямо търпение се опитват да го предадат и да въведат лаиците като нас в това хоби, професия или мания по спортната стрелба с въздушно оръжие. Та за мен това ще е поредното хоби и занимание, по което се запалих наскоро. Разбира се, целта е стрелба по мишени, бутилки, кенчета, капачки, и всякакви други предмети Желаният обхват на дистанция е от 10 до 50+ метра, колкото повече, толкова по-добре. Да, разбирам, че тези цифри са зависими в по-голямата си част от бюджета, който съм си определил за поредното начинание. Не съм имал въздушна пушка, досега и тази ще ми е първа. Като такава и поради факта, че съм едва в началото на този път, мисля да похарча не повече от 500 лв за пушка и до 160-70 лв за оптичен мерник. Да знам, че няма кой знае какво да очаквам от такъв бюджет и, че съм ограничен в избора си на въздушното оръжие, затова коментарите от тозо род са малко загуба на време. Разбирам, че не мога да си купя кой знае какво за тези пари, но като за първоначално оборудване толкова Та от стотиците постове и изчетени мнения съм свел избора, разбира се, до Cometa. Мисля, че поне няма да ме разочарова и да ме откаже от спорта и, че изработката и качеството на тези пушкала е на ниво в бюджетните предложения. Калибъра мисля да е .177 или 4.5 мм, все пак няма да стрелям по животинки, а по далечни мишени. Да иска ми се да има сила проектила и да има по голямо деструктиво въздействие върху мишената, но май повече държа на това да я уцелвам и да правя по-сбити групи на желаната дистанция, отколкото да направя по-голяма дупка в картончето Та исках да получа малко информация и мнението ви относно няколкото пушки, на които съм се спрял и колкото повече чета за тях, толкова и по малко разлики май откривам между тях, а може и да няма такива, незнам Забравих да спомена, че държа източника на енергия май да е ГП. Та ще ги изброя отдолу, като се надявам да споделите мнение по въпроса, защото ме "сърбят ръжете" вече, това са си 2 месеца само четене и клипове

1. https://www.mundilar.net/en/air-rif...ope-none/gun_bag_case-none/caliber-4_50mm_177

2. https://www.mundilar.net/en/air-rif...ope-none/gun_bag_case-none/caliber-4_50mm_177

3. https://www.mundilar.net/en/air-rif...e-none/optional_scope-none/caliber-4_50mm_177
 

Hidden

Редовен Потребител
Определено бих взел ето тази:
https://www.mundilar.net/en/air-rif...ope-none/gun_bag_case-none/caliber-4_50mm_177
Има си мерни прибори и си няма "недоразумение" в края на цевта.
Все пак бих си я взел с телена пружина.
За далечни дистанции май 5.5 мм е за предпочитане. Все пак не очаквай да можеш да стреляш на повече от 50-60 м с такава пушка.
 

D.Todorov

Новодошъл
Здрасти, колега @Hidden . Благодаря за инфото, не можах да разбера какво имаш предвид под това "недоразумение"? И мислех, че съм изчел достатъчнп информация за да направя избор от ГП, но явно винаги ще има предпочитания и за едните и за другите видове пружини.
 

Hidden

Редовен Потребител
не можах да разбера какво имаш предвид под това "недоразумение"
Уж е модератор, ама какво да заглушава - шумът е от движението на буталото, а не от проектила. Като нищо може да се размести и да провали групата. А е и по-скъп модел. А с по-дълга цев ще зареждаш по-леко.
... И мислех, че съм изчел достатъчнп информация за да направя избор от ГП, но явно винаги ще има предпочитания и за едните и за другите видове пружини.
Кометските ГП не винаги са добри. Според някои колеги даже няма разлика в Комета 400 с телена или с газово бутало. Аз бих взел с телена и един кит за ъпгрейд с ГП - китът влючва ГП и задна тапа със спусък. На Комета с фабрична телена пружина не може да се сложи ГП без преработки, обратното също е вярно. С кита имаш възможност да експериментираш.
 

D.Todorov

Новодошъл
А защо да взимам с обикновена пружина, а след това да я доработвам до ГП, при положение, че заводско мога я купя с ГП? Не разбирам, извинявай за въпроса, ако е писано вече 1000 пъти, но не ми звучи логично.
 

kaloyan_takev

Редовен Потребител
Имам Fusion, повече ми харесва с телена пружина. Оригиналната ГП прави наката много рязък. 17-18J с ГП, но точноста падна - с телена събирах 10 изстрела в 55мм кръг на 40 метра, а с ГП отиват на 65-70мм на същото разстояние. С оригиналната ГП ми изсипа една оптика - китайска Диана 6-24х42. На Лийпърса си ми държи! Сега взех украйнска ГП, но още не съм я монтирал, за да дам мнение.
С телената нямах проблеми с шише 1.5л на 65-70 метра, мен си ме устройва! Обикновенната пружина бързо здава багажа - 2-3000 изстрела. Май се поизхвърлих с 3-те хиляди!
Разликата при 400 и Fusion е във външния вид, чаркалаците са еднакви. Купувал съм си и бутало и цилиндър.
Компакта го дават с 3 см по-къса от другите, не знам дали е от цевта.
Да знаеш, че Fusion е с 30 см цеФ. Като цяло е 48, има 5 см стрипер и 13 см балистичен тунел(да го наречем). Та в тия 13 см уж трябва да има некви шайби(да заглушават май, то не че заглушителите вършат кой знае кво при пружинките), ама в мойте цеви нямаше. Едната цев съм я поръчвал от официален представител на Комета в Испания.
Според мен сте избрал правилния калибър.
Аз бих погледнал "Star" моделите, регулирумият набузник е голяма сгода! Поне няма да се чудиш дали монтажите на оптиката ще са ти високи! :
http://www.cometaairgun.com/en/air-rifles-fenix-400-premier-compact-star-galaxy-airgun.php
http://www.cometaairgun.com/en/air-rifles-fusion-premier-star-galaxy-airgun.php - Предполагам, че това си го видял.
P00516-19405111.jpg P00516-19411111.jpg P00516-194003111.jpg P00516-194014111.jpg P00516-194038111.jpg
А защо да взимам с обикновена пружина, а след това да я доработвам до ГП, при положение, че заводско мога я купя с ГП? Не разбирам, извинявай за въпроса, ако е писано вече 1000 пъти, но не ми звучи логично.
Защото винаги можеш да сложиш фабрична ГП, но не е сигурно дали ще намериш спусък, за да монтираш телена пружина. При Комета се сменя и спусъка за ГП, така са си го измислили!
 

D.Todorov

Новодошъл
@kaloyan_takev Колега, благодаря ти за изчерпателния отговор! Да обогатя познанията си по темата е по-важно за мен, от това да ми каже някой просто "Взимай тази...". Хубаво е човек да изкара мааалко повече от стоковата пушка, която има, но ще трябва да сляза доста по-дълбоко в сферата на въздушното оръжие, за да започна да мисля в тази насока, а това ще отнеме малко време. Със сигурност повече от 2-3000 изстрела. В момента съм начинаещ, лаик с желание да понаучи това онова, но и да започне с нещо "сносно", за да не остане разочарован от спорта. Прочетох доста материали във форума по отношение на телените и на ГП, и в частност на Cometa, и затова съм избрал да бъде с ГП. Може да ми дойде слабичка в даден момент, но дотогава може и да се актуализира арсенала. Учудвам се, обаче, че ГП влияе толкова много на точността, и то в отрицателна насока. Навсякъде прочетох, че ГП има по-малък откат, от там и ръката на стрелецът не трепва толкова като при обикновената пружина. Навсякъде се пише и, че ГП не съсипва оптиките както телената такава и незнам дали да не отдам факта, че е съсипала твоята, на това, че е била някакв бюджетна и не-много качествена... За моделите "Star" ми се сториха малко грозни, честно казано, незнам дали набузника се прибира до нулево ниво или винаги ще ми бъде на по-високо ниво, но това е на първо чете, пак ще ги погледна
 

Hidden

Редовен Потребител
Учудвам се, обаче, че ГП влияе толкова много на точността, и то в отрицателна насока.
Това става, когато е с твърде високо налягане. При фабричните ГП на Комета се случва да са пренапомпани или да издишат. А не се регулират. По тази причина те посъветвах да вземеш телена пружина. Те бързо омекват, но са с размери, близки до тези на Гамо 440 и вероятно могат да се заменят. Гамовските са по-качествени.
незнам дали набузника се прибира до нулево ниво или винаги ще ми бъде на по-високо ниво
Целта е постоянно да е в една позиция, за да можеш да имаш постоянна "гледна точка" към мерници или оптика. Регулираш височината в идеалното за теб положение и повечене го пипаш.
 

ATO

Редовен Потребител
Premier версията само с ореховия приклад ли се различава от Galaxy-то или нещо пропускам?
Що никой не казва нищо?
 
Последна промяна:

mihov1959

Потребител
И така момчета.Послушах колегата gadnqra ,и ми се стори най-правилно.Днес капарирах една пушка:Cometa Fenix 400 Galaxy 5.5.,с пружина.422лв.Ще я чакам другата седмица.Не знам дали да я променя на GP..Чудя се още.. Поздрави
 
Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
Това не знам къде си го чел, но не е точно така. ГП дава малко по-малък откат и от там точността е по-добра. Колко по-добра и дали ще го забележиш е друг въпрос. ГП дава дефекти често и е скъпо, а телената е евтина и надеждна. ГП е по-тиха. Интересното е, че най-точните пружинни пушки са с телени пружини.
 

mihov1959

Потребител
Нищо недей променя.
И аз така мисля.ГП ново е 133 лв,а пружината-
Това не знам къде си го чел, но не е точно така. ГП дава малко по-малък откат и от там точността е по-добра. Колко по-добра и дали ще го забележиш е друг въпрос. ГП дава дефекти често и е скъпо, а телената е евтина и надеждна. ГП е по-тиха. Интересното е, че най-точните пружинни пушки са с телени пружини.
Ами не знам .Бях чел коментар на колега,че трудно се избират чашки ,понеже ГП испанците го помпили яко и по-добра група правил с телена пружина.Ще я пробвам ,ако я получа /живот и здраве/..
 

kaloyan_takev

Редовен Потребител
Това не знам къде си го чел, но не е точно така.
Това аз съм го писал, и не само аз. Има го в темата за Комета и в тази малко по- нагоре. При комета не ми харесва и това е. Вярно, че е лично усещане. При Хатсана е точно обратното. Ако трябва ще се разровя в темата за Комета и ще цитирам. Пак ще повторя - Аз така го усещам, но май не съм единствен. :cheers:
 

rivan

Редовен Потребител
Само за протокола! Каквато и пушка да взема, бих избрал такава с дървен приклад! Някак по-добре ми седи, по-красиво, по-стилно! Отделно, че дървото гаси по-добре вибрациите. Макар и малко по-скъпо, но си заслужава. Но все пак е въпрос на лични предпочитания!
 

xpresident

Редовен Потребител
Това аз съм го писал, и не само аз. Има го в темата за Комета и в тази малко по- нагоре. При комета не ми харесва и това е. Вярно, че е лично усещане. При Хатсана е точно обратното. Ако трябва ще се разровя в темата за Комета и ще цитирам. Пак ще повторя - Аз така го усещам, но май не съм единствен. :cheers:
 

mihov1959

Потребител
Все още сънувам Gamo G-Magnum.1250 İGT match1. Продавача ме съжали и удари 2 тел.на ВИП Оръжейни комплекси като прехвърли капарото .Той нямаше такава .Само ,че имали само Whisper..Както и да е.Меракът си е мерак..Поръчах я..Минавам към другия форум.sorry..
 
Нагоре