Избор на оптика

teodor0711

Новодошъл
Здравейте колеги, от известно време искам да сложа оптика на пушката ми-Gamo Shadow matic. Оглеждам се в нещо в диапазона около 100 лева. Ще се радвам да чуя предложенията ви.

Благодаря предварително!
 

lynx

Редовен Потребител
Този модел не е ли с тръбичката отгоре, пълнител за 9 чашки?
Ако е същия, би трябвало да нямаш релса за монтаж на оптика и ще трябва да се прави някакъв самоделен монтаж.
Не е невъзможно да се направи, но ще забави монтажа на оптиката.
Иначе за подобна пушка ще е добре да приготвиш поне 150+ лева за читава оптика, тези за стотина лева може да не изкарат дълго.
 

teodor0711

Новодошъл
Тръбичката с пълнителя е премахната понеже не се оказа много практична, иначе има релса до колкото виждам.
gamo.948455.37986534
 

Attachments

  • IMG_20170502_212852.jpg
    IMG_20170502_212852.jpg
    144.1 KB · Прегледи: 202

guns.n.roses

Новодошъл
колеги и аз си търся оптика за хатсан 125, обаче чувам ,че чупил евтините оптики, предложете ми нещо надеждно
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Ако е с телената пружина ще счупи всяка оптика. Ако си с ГП и утежнен приклад слагай един Липърс с фиксирано увеличение и няма да имаш проблеми.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Не. Голяма и е предната леща и не е с фиксирано увеличение. Търси с по-малка предна леща. Например 40. И увеличение 6. Примерно 6 х 40.
 

PetioStoianov

Редовен Потребител
Аз бих те посъветвал да не взимаш оптика на Gamo. На моята първа пушка (пружинка) сложих Gamo6x40 и след 2 кутии (х500) започна да "бие" вдясно и на всеки 15тина изстрела - корекция по хоризонтала. Вярно, че това беше преди около година, сега може да ги правят по-читави ама понеже съм се опарил и това мога да ти кажа. Успех с покупката :cheers:
 

SvilenP

Редовен Потребител
Здравейте,
Аз също ще използвам темата да попитам за оптика за моята пушка Hatsan TH 125 Vortex 5.5 мм ?
Въпреки всички негативи, които прочетох за марката, модела и проблемите с оптиката за нея, аз си я харесвам и се надявам за съвет...

Не съм нито разбирач, нито имам много време за стрелба, но това което разбрах/ прочетох е да се насоча към фиксирано увеличение и марка Leapers.

Пуснах търсене и попаднах на тези варианти, но тук се надявам да се намесите вие за съвет и/ или други варианти:
1. Оптика Leapers 4x32 1" Hunter UTG MD с Монтаж 100Yds

https://arms-bg.com/optiki/optika/оптика-leapers-3-9x40-1-tf2-utg-md-с-монтаж-100yds-5473arms.html

2. Тук има сравнение на три модела:
- Leapers UTG 4x32 Compact CQB Bug Buster IE Riflescope w/ Medium Picatinny Rings and Flip-open Covers
- Leapers UTG 4x32 Bug Buster IE Scope w/Med. Picatinny Rings, 2in Sunshade
- Leapers UTG 4x32 1in Compact CQB Riflescope,Mil-dot

https://www.opticsplanet.com/compare/v-627749-938875-v-720680-1287716-v-625320-932281

3. Leapers SCP-432MDLDTS
3.1 Leapers SCP-432AOMDL2

http://shop.gunman.biz/-scp432mdldts-p-1297.html
http://shop.gunman.biz/-scp432aomdl2-p-1258.html

За тези обаче не знам дали са налични, но все пак...
Интересно е, че не попаднах на 4х40...

Освен това, ако някой реши да ми помогне, то нека да сподели за предложения от него модел - как ще стане монтажа в смисъл трябва ли още нещо да закупя и дали трябва да го направи оръжейник ?

Иначе пушката след закупуване я дадох на оръжейник да я прегледа за стружки и прочие ( и за негово учудване нямаше :) ). Регистрирах я в КОС.

Единствено дето аз може би направих беля е след прострелване на стотина чашки реших да я почистя понеже не се знаеше кога отново ще я използвам с комплект ( Megaline 78 Italy, а смазката е Ballistol ), който закупих от същия магазин за пушката и в него има три "четки". Едната обаче е, като спирална пружина и при опит да я вкарам малко повреди цевта, а и изобщо не влиза ?! Само се надявам да не е много проблем това, понеже е само в първите 2 - 3 mm, поне колкото виждам и е по - скоро обелено...

Да не пиша и другаде ще споделя още, че си купих заедно с пушката чашките: Gamo Magnum Energy 250 бр. 1g и Gamo Rocket Destructor 100 бр. 0,94g. Не знам дали са читави според вас, но въпросът ми е по - скоро относно грамажа на чашката ( е и марката е важна ) за тази пушка? Знам, че разликата в грамажа ( при читава марка чашки разбира се ) е от значение, но питам понеже пише тук - там, че трябва или по - скоро може да е по - голям грамажа на чашката за тази пушка - 1,5g или дори 2g, та не знам какво мислите за това ?

Стана много дълго, но Благодаря предварително!
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
В цев за въздушна пушка нищо метално не се вкарва за да чистиш.......
Ако тези "първи" няколко милиметра с в началото на цевта - където вкарваш чашката, може да "надира" главата и полите при вкарване.
Още по-опасно е ако тези "първи" милиметри са на другия край, където излита чашката.
Първата оптика е с "Паралакс: настроен на 100м", демек не става за теб. Едва ли ще стреляш само на 100 м, че да нямаш грешка. За предпочитане е да си избереш вариант с възможност за корекция на паралакса, за да стреляш успешно на различни дистанции.
Ако пушката ти е 21-2 или до 30-на Дж макс, по-добър вариант като грамаж са 1,03 на JSB.
 

lynx

Редовен Потребител
Пушката е "регистрирана", едва ли е толкова маломощен тоя Хатсан-125 :)
 

SvilenP

Редовен Потребител
Благодаря за бързите отговори, иначе надраскването е на "изходът", но така или иначе не съм напъвал много чак, като видях, че не влиза.

Вярно или не на пушката пише 42 J...

Ок, за паралаксът, но някакви предложения? На сайта на http://pushka.eu/catalog/Оптики пише, че има и за моята пушка, но няма повече информация. Мога да питам на сайта, но мисля, че по - добре да питам първо тук все пак те са търговци...
 

anibis

Редовен Потребител
Пиши е бегала цевта,щом е на изхода на цевта.
Сега трябва да се направи хубава фаска за да ти групирва добре.
За оптиките, по добре е колкото може повече да имаш приближение тоест търси нещо от сорта на 6х32 -6х40 и т.н Задължително TS сериите на Липърс.
И моноблок ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,но по-добре да е от скъпичките на
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwino72W_p3XAhXCUlAKHWelDz8QFggvMAA&url=https://arms-bg.com/component/virtuemart/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA-sportsmatch-uk-dm60-dampa-1-scope-mount-sportsmatcharms.html?Itemid=0&usg=AOvVaw2uCwNjnea9F0oQlfUOKdH_
Защото с обикновен моноблок, с тия джанки ще разбиеш оптиката.
 
Последна промяна:

SvilenP

Редовен Потребител
Ок
Не знам защо не попадам на 6х ( фиксирана ) на Leapers...?! Тук видях една: https://arms-bg.com/optiki/optika/оптика-leapers-3-9x40-1-tf2-utg-md-с-монтаж-35ydsarms.html не знам дали става, а колкото до моноблокът, този https://arms-bg.com/component/virtuemart/моноблок-sportsmatch-uk-dm60-dampa-1-scope-mount-sportsmatcharms.html?Itemid=0 за пример ли е или вариант за избор?

Закупя ли такива дето да стават ще отида до оръжейника да ги монтира и ще му кажа и за цевта ( да съм спокоен ).

ПП. Тази SCP-432MDLDTS http://shop.gunman.biz/-scp432mdldts-p-1297.html "TS" ли е?
 

lynx

Редовен Потребител
Да, но едва ли ще е налична.
Най-вероятно с поръчка и капаро...
 

SvilenP

Редовен Потребител
Не се бърка да ли ще е с поръчка стига да става. Не знам дали е така, но не намирам нещата които се препоръчват... Нито 6х на Липърс нито някои други неща..

Адмирации за сайта пушка.еу, че въпреки късния час на запитването ми отговориха веднага, но препоръчват Конуспро, но не знам!? Не съм ги чувал, но аз не съм критерий ни най малко... Какво ще кажете за тях?

Като няма с фиксирано увеличение то да взема от другите..!?
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Само Липърс или Център пойнт(Centre point). Без значение е дали ще е 4х или 6х. Важното е да е с фиксирано увеличение. Също няма голямо значение дали е 32 мм предната леща или 40 - важното е да не е по-голяма от 40 мм. Така, че вземи тази, която ти се намира и се вмества в тези параметри. Наблегни също и на моноблока, както ти каза Миро. Така ще направиш добра конфигурация за тази пушка. Отделно те съветвам и да утежниш приклада по твое усмотрение - така ще намалиш отката много и ще подобриш точността.
 
Нагоре