Избор на оптика за комета 400 гп до 100-150лв

CAVOAN

Новодошъл
Здравейте , сега влизам във форума.Имам отскоро Комета Феникс 400 с газово бутало , кал.5,5.Търся в София да закупя и някой да ми монтира оптика Липърс 4х32 , 35 ярда, както и след това да я простреля.Благодаря!
 

lu-bo

Редовен Потребител
Последна промяна:

Божо

Потребител
Колеги, за Феникс 400, без значение с телена или газова пружина, има ли смисъл да се вземе такъв дампа моноблок за Липърс 4х32

https://arms-bg.com/component/virtu...a-1-scope-mount-sportsmatcharms.html?Itemid=0

Или нормален Липърски за 30-40 лв би бил достатъчен, предвид не особено големият откат на пушката?

За този Липърс става въпрос :

https://arms-bg.com/optiki/optika/optika-leapers-4x32-scp-u432aowarms.html
 

Божо

Потребител
Благодаря за отговорите. Ще обмисля, евентуално ако е дампа може да го ползвам на по-силна пушка в бъдеще (набелязал съм от известно време HW90, но покрай мтб, арбалети, ножове и кно все не остават пари :D , но последно време преоткривам едно от първите ми хобита - пневматиката ). Нямам против да е по-скъпият вариант ако би държал прострелка по-добре и ако запази повече оптиката.

Гледам два Липърса - с паралакс на 35 ярда и с регулируем. Разликата е 30тина лв, насочих се към регулируемия, за да покрия дистанции от 15 до 50 метра, образно казано. :rambo:
 

Божо

Потребител
Утре ще правя поръчка от армса, последно се спрях на :

https://arms-bg.com/component/virtu...a-1-scope-mount-sportsmatcharms.html?Itemid=0

https://arms-bg.com/optiki/optika/optika-leapers-4x32-scp-u432aowarms.html

Телена пружина, маншет и 2 кутии ФТТ за проба.

Кометата е с 11 мм лястовича опашка, моноблокът е за такъв стандарт. Оптиката е 25.4 мм диаметър, 1", както и моноблокът - надявам се, че съм ги нагласил да са съвместими и няма да имам изненади :cool:
Ако нещо съм пропуснал или съм се насочил крайно грешно, моля дайте съвет преди да е късно :D

Като цяло малко ми се промени планът за кометска ГП + нормален моноблок - реших да дам същите пари за телена пружина + дампа, поради липсата на начин за регулиране на налягането на заводската ГП.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Имам такава на 35 ярда. Вижда ясно от 7-8 м до където ти стига погледа. Не се налага да въртиш нещо за да избистриш картината.
 

Божо

Потребител
Всичко пътува, пружината и маншетът ще дойдат към края на седмицата (от друг магазин), надявам се другата седмица да разкостя пушката :rambo:
 

Martin36

Потребител
Здравейте. Да попинам нещо относно един leapers 4×32 монтиран на пушката от заглавието на темата с обикновен мониблик също на leapers. Днес при едно от зарежданията изпуснах цевта преди да опъна пружината до край, като тя съответно се върна с удар обратно. След което оптиката изгуби прострелката и започна да стреля доста по-високо( може би с около 15 см. на 40 м. дистанция). Настоих я горе долу, но докато стрелях забелязах, че пак губи прострелка и стреля по някой път нагоре, друг път надолу. И то с по 5-6 см. на 20 метра. Дистанция на която обикновено почти вкарвам в една дупка чашките. Може ли да се е прецакало нещо в оптиката или нещо по пушката?
 

Hidden

Редовен Потребител
Много е вероятно да се е изкривила цевта на пушката. При това изкривяването е нагоре, което обяснява защо попаденията са били по-нагоре от очакваното.
 

Martin36

Потребител
Това може ли да се замери? И възможна ли е смяна на цев? И ако може да се смени цевта, може ли да се мине към дръг калибър?
 

Hidden

Редовен Потребител
Преди време помня, че Сотис ми бяха предложили цев с мерни прибори и май цевна кутия за 200 или 250 лв. Обади им се и ги питай. Но преди това може да се опиташ да оправиш нещата, като свалиш цевта от оста ѝ и я хванеш в менгеме между две летвички. Като натиснеш внимателно в другата посока може да се оправят нещата. Може и стругат да помогне като измери посоката и големината на кривината. Но не мисля, че се сваля лесно цевта от цевната кутия.
 

rivan

Редовен Потребител
Преди време и при друг подобен случай Пеко беше писал, че цевта се изправя в цевната кутия, без да се сваля, тъй като деформацията е получена в това и състояние и при тази механика на огъването, с което напълно съм съгласен. Цитирам го по памет. Ако изправянето е неуспешно, тогава вече може да мислиш за нова цев. Друг е въпросът, ако искаш да смениш калибъра, и това е поводът. Щом не държи прострелка е възможно да има и други поражения, както по пушката, така и по оптиката.
Ето и тук е писано за изправянето на цев:
https://forum.airguns.bg/index.php?...-почистване-дулна-фаска.112/page-6#post-23030
 
Последна промяна:

Martin36

Потребител
Мисля, че виждам лека кривина. Утре ще пробвам да я премеря, но пластмасата с която завършва цевта малко ми пречи. Сваля ли се? Предполагам, че е лепена или фиксирана в точна позиция със шпонка или нещо такова.
16121218243393202039971499917481.jpg
 
Нагоре