Избор на въздушна пушка

Krasikam4o

Потребител
Здравейте приятели на въздушното оръжие . Замислям се да си купя въздушна пушка , но не мога да се ориентирам още какво да избера . Може да е ПЦП може и с газова пружина , задължителното е да е с механични мерни прибори ( не съм фен на оптиките ) , калибър 22 (5.5 мм). Бюджета е максимум 800-900 лв. Ще се ползва за удоволствие , стрелба по мишени , тенекета, кенчета . Държа на точността , но не за сметка на силата . Също така ми се иска да е надеждна , а не да започна с ремонтите след месец два . Спрял съм се на няколко варианта , моля за мнение.
Първи вариант е тая Диана
https://zarimex.eu/weapons/vazdushno/air-rifles/diana-air-rifles/ar8-n-tec-with-sights
Втори вариант
https://zarimex.eu/weapons/vazdushno/air-rifles/diana-air-rifles/diana-460-magnum-cal-5-5
Трети вариант
https://zarimex.eu/weapons/vazdushno/air-rifles/hatsan-air-rifle/pcp-air-rifle-hatsan-trophy-long
Четвърти вариант
https://zarimex.eu/weapons/vazdushno/air-rifles/hatsan-air-rifle/bt-65-sb
Хатсаните ми изглеждат еднакви като механизъм , откъде идва разликата във мощността . Не съм имал досега ПЦП , и не знам колко са надеждни . За ПЦП мисля да ползвам бутилка със сгъстен въздух , имам възможност да я пълня в пожарната . Благодаря за мненията

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
https://www.weihrauch-sport.de/air-rifles/hw-77-hw-77-k?lang=en
Това е твоята пушка, освен ако не си купиш Комета 400 с газов амортисьор. В 5.5 77-цата е 22джаула (мерено с хроно!)
Съгласен съм с колегата, но може би и Диана 460 е добре да се проучи как е. Аз не съм стрелял с такава пушка, но колегата petkof мисля че имаше и е добре да прочетеш в темата за диана има ли отзиви за нея, и какви са. Успех в избора!

Последна промяна:

Krasikam4o

Потребител
Съгласен съм с колегата, но може би и Дина 460 е добре да се проучи как е. Аз не съм стрелял с такава пушка, но колегата petkof мисля че имаше и е добре да прочетеш в темата за диана има ли отзиви за нея, и какви са. Успех в избора!
Точно за модела 460 не намирам отзиви никъде .

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
И това си заслужава да погледнеш в Заримекса https://zarimex.eu/walther-lgv-challenger ,предполагам ТТ данните за объркани с на другото LGV,което е в 4,5мм и без механични...демек вероятно си е 22-3 дж.,но си ги питай на място.Единствен недостатък пластмасовият приклад и може би масата,но това ще си прецениш според твоите ТТ данни:)

xpresident

Редовен Потребител
Това LGV, ако е вярна снимката е с фиброоптични мерници, даже ми изглеждат пластмасови.

vario05

Новодошъл
Здравейте , някой стрелял ли е с Gamo Fast shot 10xigt 5,5 Ако има такъв моля да сподели.Или друго Гамо с механизъм 10x quick-shop.

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Това LGV, ако е вярна снимката е с фиброоптични мерници, даже ми изглеждат пластмасови.
Това е модерна пушка,за нощни стрелби,колега спрел си некъде в средата на миналия век а света се върти и развива...Тука има една групичка дето почвате да ми лазите по нервичките с тия Хаенели,Фанита ,Анита,Славейки и т.н пушки все от времето да баба ми :p:cheers:
П.С
Krasikam4o пушката е от най-добрите,но и xpresident е прав,за това качество пушката заслужаваше едни истински мерни прибори,е... те и пластмасовия приклад са от наследствените гени на Умарекс!:)

Krasikam4o

Потребител
Ще разгледам по заплатено време на място и ще избирам тогава . Благодаря за изказаните мнения. Ще споделя на какво съм се спрял към края на месеца :)

Gadnqra

Редовен Потребител
Ако искаш да купуваш само веднъж - Диана, Валтер или Вайраух. Славията също става, ако не те бърка, че е по-слабичка. Ако ти се експериментира - каквото те кефи. Съветвам те да заобикаляш пружинни Гамота и Хатсани отдалеч.

Krasikam4o

Потребител
Иска ми се да по силна , започнах с въздушна пушка ИЖ 38 С още като ученик преди 27-8 години . С тая малка пушчица просто нямаше мишенка на 20-30 метра която да пропусна , дадох я на приятел за временно ползване и той я съсипа . От две години насам пак се запалих по въздухарките , взех Крал Армс N 11 . Доста силна пушка , но ужасно неточна . Махнах я наскоро след разочарованието от нея , иска ми се да не е по слаба от нея, но и да има точност . В крайна сметка удоволствието от стрелбата се губи при пропускане на мишената. Тоя Крал Армс разхвърляше чашките на диаметър 20 см от разстояние 30-40 метра , никаква група не може да направи , ужасни мерни прибори . Гледам клипове в ютуб на пушките към които съм се насочил , ПЦП Хатсан може би ще бъде избора ми , но контакта с оръжието ще си каже думата

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
От пушките на Хатсан само Херкулес и Галатиан стават. И то след доработки. Другите им модели не си струва да ги гледаш.
Стават ама трябва и голяма бутилка с въздух, че с помпата ще трябва често да се помпи и кефа от стрелбата ще се изпари за отрицателно време. Ако не се доработят и настроят пушките не е красива ситуацията съвсем наскоро стрелях с на един колега Галатиана, който не е доработен и хубаво, че имаше голяма бутилка! Прави 10 изстрела с голяма мощност и до там, това не е за всеки според мен! Отделно трябва да има и къде да ходиш да зареждаш бутилката и за това трябва да се помисли предварително, защото не във всеки град има къде!

Писах на колегата Петкоф да даде мнение за Диана 460 ;)

Последна промяна:

Krasikam4o

Потребител
За бутилката не е проблем , пожарникар съм и имам възможност да я пълня в пожарната . Надеждността ме интересува на Хатсана специално , на Дианата е ясно че ще е безпроблемна .

Kameno Karp

Редовен Потребител
Хубаво де. Още в първия си пост си писал, че искаш пушката да е надеждна. В последния пишеш, че знаеш, че Дианата ще е безпроблемна. Промениха се изискванията, че размисъла продължава или...?

bleu81

Редовен Потребител
Иска ми се да по силна , започнах с въздушна пушка ИЖ 38 С още като ученик преди 27-8 години . С тая малка пушчица просто нямаше мишенка на 20-30 метра която да пропусна , дадох я на приятел за временно ползване и той я съсипа . От две години насам пак се запалих по въздухарките , взех Крал Армс N 11 . Доста силна пушка , но ужасно неточна . Махнах я наскоро след разочарованието от нея , иска ми се да не е по слаба от нея, но и да има точност . В крайна сметка удоволствието от стрелбата се губи при пропускане на мишената. Тоя Крал Армс разхвърляше чашките на диаметър 20 см от разстояние 30-40 метра , никаква група не може да направи , ужасни мерни прибори . Гледам клипове в ютуб на пушките към които съм се насочил , ПЦП Хатсан може би ще бъде избора ми , но контакта с оръжието ще си каже думата

Каквато и "Силна" пружинна пушка да вземеш не очаквай да почнеш веднага да стреляш точно със нея.
Опита ти с ИЖ38 няма НИЩО ОБЩО с магнум пневматиката освен, че и при двете се прицелваш и дърпаш спусъка.
Ако гониш точност с механични избягвай пластмасовите фоброоптичните мерници особено при евтините пушки. Трябва ти хубав метален мерник и мушка за да можеш да подравниш и центрираш прецизно мушката. При вайраух мерника е с 4 дебелини на процепа а отделно имаш набор сменяеми мушки и можеш да подбереш коя комбинация мерник/мушка пасва най добре на твоето зрение и прикладяване понеже в зависимост от захвата и положението на главата ти спрямо мерника се променя ширината на мерника който ще ти позволи прецизно прицелване. Аз лично предпочитам трапецовидна мушка понеже дава възможност за известни корекции за близо и далеч.
Аз лично с оглед на това, че пушките ти досега са били чупеща цев и ако наистина държиш да е магнум бих ти препоръчал Вайраух 80.
https://www.versandhaus-schneider.d...ath/40_1678_942_945_951_2049/products_id/9214
Ако я взимаш от германия излиза най евтино, но ще трябва да се смени пружината понеже там ги продават 7.5дж.
https://www.krale.shop/en/weihrauch-hw80/
Деана 350 е хубава пушка и май е последната деана, която се прави в германия, но с нея ще ти е още по трудно да стреляш точно. Иначе и тя може да се намери с метална мушка и мерник като Вахраух80. От двете вайрауха е и по-лесен за разглобяване за обслужване понеже пружината има много по-малък натяг и можеш да я отваряш с подръчни средства.

Каквото и да вземеш при тия джаули ще има доста борба и тренировки да постигнеш резултатите си с ИЖ38 понеже тия пушки не прощават грешки в захвата. Отбелязваш си на приклада място където си слагаш предната ръка, място където си допираш бузата и всеки път хващаш пушката с един и същ хват и еднаква сила. Тя ще си рита, но целта е да не променяш отката, понеже от там ти пада точноста. Изгледай клипчетата за артилерийски захват. Сигурен съм, че ако беше пооправил фаските на цевта на твоя крал армс и се беше научил да го държиш правилно с подходящи чашки групата му ще се свие поне наполовина на това, което казваш. Ако търсиш надеждност качествената пружинка бие всичкото пцп в същия ценови клас с уговорката, че ще ти отнеме много повече тренировки да се научиш да стреляш точно с нея. Овладееш ли я обаче няма да искаш да чуеш за пцп-та о-пръстени, бутилки, помпи и тн. Мяташ на рамо пушката и една кутия чашки в джоба и отиваш да си правиш кефа.

Krasikam4o

Потребител
Хубаво де. Още в първия си пост си писал, че искаш пушката да е надеждна. В последния пишеш, че знаеш, че Дианата ще е безпроблемна. Промениха се изискванията, че размисъла продължава или...?
Не са се променили изискванията , просто се увличам по мощността.

Нагоре