Аз имам няколко различни въздушни пистолета. Не е напълно вярно, че всички се чупят. Аз досега не съм счупил нито един. Бях разглобил едно Gamo PT80 и го подарих във вид на LEGO.
Бих те насочил към два модела на UMAREX, които са пълно копие на бойните пистолети включително и тяхното тегло. Става въпрос за СР88 и СР99.
Първият е с 8-заряден барабан и стреля с чашки. Спусъка е с двойно действие и при ръчно зареждане на ударника е приятен спусъка. За точност на десет метра и при умение на стрелящия групата е нещо от сорта на 5-6 см, което за механични мерни прибори и естеството на пистолета за мен е напълно приемливо. С хубави бутилчици прави 7-8 пълноценни барабана.
Вторият е с топчета BBS. Блоубек е. Събира 18 топчета и на 10 м можеш да очакваш точност от порядъка на 9/10 по кенче от Кока Кола 330 мл. Спусъка е странен и няма нищо общо с горния модел. Дълъг с две степени, като първата степен освобождава топчето от магнита и "очакава" натискането на втора степен, което води до единствения недостатък - при наклон под хоризонталата топчетата изпадат от цевта.Този мит, че блоубека харчел газ и броя на изстрелите пада, може да го каже само човек, който го няма или не е стрелял и броил. В най-лошия случай прави 4 пълнителя. На практика се доближава доста до стрелбата с .22 LR и аз намирам удоволствие в стрелбата с него. Да си го вземеш по време на риболов, докато чакаш камбанката да удари - безценно.
И двата конкретни модела ги имам от над 10 години и досега не съм имал проблеми. Да, не съм изстрелял десетки хиляди чашки, но едно 200 бутилки съм изпразнил до сега с тях. И двата са изцяло от метал, като единствено чирените са пластмасови. На СР99 в комплекта има две различни (не знам как се казват) капака на бутилчицата, които са с различна големина и можеш да си подбереш коя ще ти пасне по-добре на ръката в зависимост от големината й.
Но да останем с уговорката, че CO2 и мишена в едно изречение не е много уместно. Разбира се всичко зависи от личните разбирания за точност.