Избор на втора пушка

niki 67

Редовен Потребител
Тъйййй. От известно време ме яде червейчето да си взема втора пцп пушка в по голям калибър а именно 6,35. Заглеждам се по бюджетни пушки а именно АЕА чалънджър нова която я дават в този калибър на 105j. Имам някакви технически познания и мисля, че ще успея да я докарам поне до 170-80j. Имам ФХ дримлайн и него съм го докарал до 90j, но това е лимита според мен, повече не може. Ще ми се малко по мощна пушка за по голями дистанции а за мен това е най подходящия калибър. Как мислите, заслужава ли си заигравката или ще изпадна в филми? Отворен съм и за други бюджетни модели в този калибър да кажем до 1300-500 лв които да носят на тунинг.

Последна промяна:
Според мен по-подходящ и привлекателен на външен вид модел е AEA chalanger pro gen 3, защото има някакъв огромен резервоар за пленум много над 100cc и освен това има 2 вида цеви с дължина 24 и 26 инча Chalanger pro Gen3 LB (Long bore) според клипчето на Павлин от магазин Дунав и като цяло е създаден точно с тази цел за далечна стрелба. И мощмостта, която ще изкараш след тунинг при модела Nova ще я имаш тук направо от кутията. Единственото притиснително нещо е дали ще е точна цевта със слъгове понеже старите модели според клипчета не бяха но те постоянно си подобряват партидите и моделите и в бъдеще сигурно ще излязат и със нови подобрени части който да си сложиш на стария AEA. Освен това предлагат и някаква модулна конструкция по подобие на FX и Edgun което значи че може да му се смени и калибъра на 9мм което само RTI mira и fx dynamic го предлагат.

Освен това се предлага и в нов калибър .338

Последна промяна:
Така е, но надхвърля бюджета с над 500лв. Да не започваме, дай още малко и ще вземеш това, страшно добро е, а ако добавиш още малко на малкото и еди какво си... Знам, че има пушки топ от кутия и са по няколко хиляди, даже и за десетки хиляди но къде е тръпката да си я донагладиш сам?

Няма да е лесна задачата с тези ограничения в бюджета.
Може и да се получи с нещо турско или китайско.
Но на финала ще имаш нещо, което ще те дразни на фона на сегашната ти пушка.
А както знаем, всичко което ни дразни заминава на пазара и отново започваме да мислим за по-ново и по-добро.
Но този път с по-висок бюджет и се опитваме да не мислим за прецакването с предишната пушка.
Ако искаш пиши на Гадняра да те насочи за парите какво ще е най-добре да вземеш.
Той е отлично запознат с бюджетните варианти и какво може да се извади от тях. Успех!

Амиии, както е казл народа, пресПи и пак ще говориме... Та така и аз, склонен съм да се съглася с колегата кокоджамбо за неговия вариянт. Днес бяхме заедно да постреляме и зачекнахме и този въпрос в разговора. Съгласих се, че с разни доработки чалинджър нова ще ми излезе почти колкото чалинджър про. Ама пусто да остане, като съм фен на класическия изглед, ми не харесвам пушки приличащи на патерица и това е! Модерно било, е айде няма нуджда...

....... Ама пусто да остане, като съм фен на класическия изглед, ми не харесвам пушки приличащи на патерица и това е! Модерно било, е айде няма нуджда...

Напълно те разбирам и аз съм така.....
Няма да ти давам съвет за марка и модел, щото не ги знам повечето, пък и не съм много наясно с тyнингите и доработките /да не кажа, че май съм против, ама това междy нас да си остане/ но според мене, почти винаги е грешно да се тръгва от т.нар. бюджет. Вярно че цената не е без значение, но тя трябва да бъде фактор, по-скоро като порядък, а не като граница. Далеч по-важно е да се спреш на модела, пък цената все ще я нагодиш някак си. Дали няма да закyсваш два-три месеца или няма да заведеш любовницата ти във Велинград.....варианти ще се намерят.
Освен това, каквато и пyшка да вземеш, след време ще искаш да си вземеш нЕква дрyга, така че пак ще трябват пари.....
Затова, вземи си тази, която ти харесва и започвай да пyскаш фишове от тотото.

Да ъпна малко темата. Ми ценовия диапазон остава същия, но в Левро. Даже може и малко отгоре. Таа за сега се спирам на Тайпан ветеран 2 тактикъл. С който и да говорих, много добра пушка била, но слабичка. Ее, в мойте ръчички няма да е, определено ще има тунинг... Какво ви е мнението, за този модел? Има ли шанс за засилване от фабричните 85j ? Ако някой я притежава, да даде инфо от първо лице, може и на лично.

С 550мм цев 85дж се достигат при 140 бара в пленума.Тук стреля отлично с 34 грейнови ДУУМ слъгове с балистична опашка и 4мм стоманена сачма .Перфектно стреля при същите настройки и със същата скорост (275-280) с 34 грейнови чашки,с всичките 3 вида ,които съм пробвал-жтс 2,2 и двата вида жсб мк1 и мк2.Със 700 мм цев и бутане на регулатора(което не е много лесна работа и иска разглабяне) ,със сигурност пушката ще отиде на 120+ дж.Но...резервоарът е 480сс и е на 250 бара.Механиката на тази пушка е безкомпромисна,спусъкът също.На 85 дж е тиха без допълнителен модератор.Т.е. късият вариант е наистина къс,с нормална оптика става тежка.Ергономията е 3 от 5.

Мдаа, забравих да кажа за цевта. Има я и в CZ и LW, аз съм се спрял на CZ 700мм

Със 700 мм цев и бутане на регулатора(което не е много лесна работа и иска разглабяне) ,със сигурност пушката ще отиде на 120+
Защо мислиш, че е трудно, конкретно за тази е фасулска работа. Е да иска разглобяване но регулатора лесно се регулира.

...резервоарът е 480сс и е на 250 бара.
Навсякъде го дават на 300 бара, иди ги разбери.

Единственото място където пише 250 е на блока, но навсякъде във коментари и видеа се казва, че работното налягане е 300 бара.
При мене редукторното налягане е около 135 бара, пружината е нагласена на 1/2 оборот от това да не се зареди пушката. Така я получих - 65 J в кал. 5,5. Пробвах 1/2 нагоре и надолу и пак върнах старата настройка. Не мисля, че с фабричната пружина ще даде много по-голяма мощност от 70 - 75 J дори и след настройка на регулатора нагоре или поне няма да има добра консистентност.
Регулатора е по-дебел и не може да се замери с тестера на Хума.
LW цев не съм видял да се предлага за тази пушка никъде!
Пушката е тежичка, но има не лош баланс в тази версия.
Taipan Veteran II - 700 mm, стандартен вариант (тръбна).
Прави 33 изстрела от 250 до 140 бара.

Пленумът е доста голям.За .25 съм почти сигурен,че за сащ фабрично, дългата версия идва на около 105дж.Исках ЛВ цев 550мм,но ми заявиха 3месечен срок,затова взех масовката.Разглобявах пушката ,за да завъртя цевта на големия трансфер порт и да вдигна редуктора с 40бара.Не знам защо пише 250макс.,но ги спазвам,от 240до 150бара имам 3сигурни пълнителя Х10.

Attachments

• Screenshot_2026-03-03-19-04-43-439_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2026-03-03-19-04-43-439_com.android.chrome.jpg
    132.5 KB · Прегледи: 21
Screenshot_2026-03-03-19-15-36-331_com.android.chrome.jpgЕто едно обяснение.Накратко:300 са ок,но 250 са още по-ок.По-нататък в AGN питат,дали редукторът работи добре на 300 .Ами работел викат.

Back
Нагоре