Избор на ПЦП all-around

Don

Потребител
Здравейте Колеги,

От месец съм в големи душевни терзания при избора на нова пушка. Обещах да продам Тайфуна си на един приятел и не мога да му намеря заместител. Разгледах какво се продава по европейския пазар, но някак си нищо не ме грабва за момента. Ще се ползва като основна пуцалка и от време на време за FT/HFT.

Изискванията са следните подредени по приоритет:
1) Калибър 4.5
2) Редуктор
3) Възможност за прецизно регулиране на скороста, подобно на FX Crown и Импакт, без да се налага разглобяне (16J, 24J или 24J+ например)
4) Възможност за единично зареждане
5) Резервоар над 250 кубика
6) Цев поне 45cm (18")
7) Тегло под 3.5кг
:cool: Сравнително компактна на дължина
9) Пушка или карабина
10) Цена до 3000лв.

Няколко варинта които съм обмислил за насока:
- FX Streamline - Любим модел, но искам SТ X цев за 4.5
- FX Crown - някак си не ме грабва, но може и да се прежаля
- АА HFT500 - Плащаш само за външен вид и марка, без никакви екстри
- Steyr Challenge HFT - харесва ми, но искам да си запазя бъбреците

Варианти които отговарят на критериите, но ги няма на пазара:
- FX Dreamline (10/10)
- Brockock BANTAM SNIPER HR (10/10)

За съжаление за Дриймлайна ще се чака към 2 години, Brockock-a се очаква да го има до няколко месеца.

Ще се радвам на всякакви предложения :cheers:

Последна промяна:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
http://kalibrgun.ru/en/weapons/cricket-carabine-cal-45-177-2/ 300 бар. работно налягане,регулатор,елементарно плавно регулиране на мощността(не на стъпала) безупречно качество,250см2 резервуар,540мм цев,1090мм обща дължина,3,1кг маса :) и най-вече коректен представител(знаеш кой),

• Харесвам
Reactions: Don

lynx

Редовен Потребител
Тая задача май няма да е лесна, универсалната пушка е като универсалната кола. Тоест, такава няма :)
Вземи си поне 2 пушки, една мощна и една по-слаба.

Don

Потребител
http://kalibrgun.ru/en/weapons/cricket-carabine-cal-45-177-2/ 300 бар. работно налягане,регулатор,елементарно плавно регулиране на мощността(не на стъпала) безупречно качество,250см2 резервуар,540мм цев,1090мм обща дължина,3,1кг маса :) и най-вече коректен представител(знаеш кой),

Голямата карабина я заглеждам от отдавна, но не мога да намеря свястно ревю. Трябва да звънна на Пеко да ми каже туй-онуй :)

• Харесвам
Reactions: mim

Don

Потребител
Тая задача май няма да е лесна, универсалната пушка е като универсалната кола. Тоест, такава няма :)
Вземи си поне 2 пушки, една мощна и една по-слаба.

Вярно е, но е хубаво да имаш някой друг джаул отгоре on-demand така да се каже, за да бориш вятъра когато се наложи - не винаги са добри метерологичните условия.
А и ми писна да разкарвам по едно ремарке с пушки :)

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Звъни на пеко. Карабината е прекрасна. Има голям диапазон от мощности.

• Харесвам

luft9waffe

Редовен Потребител
Стриймлайн + афтърмаркет ЛВ-цев.Не би трябвало да надхвърли 2300.Не се сещам за друго.

• Харесвам

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
От изброените щаера е топ. (мое мнение)

Don

Потребител
Изпада ми промоция на Brocock BANTAM с карбонова бутилка 480сс за около 1900точки. Видях че Алтарос имат регулатор за този модел, така че може и да се регулира ако не съм доволен от правотока.
http://brocock.co.uk/index.php/bantam/

45cm LW цев и компактни размери :)

Какво мислите по въпроса ? На мен ми звучи обещаващо.

Предполагам че до месец-два ще има и от новия модел, който си идва с Huma регулатор, но сигурно ще бъде поне 500лв отгоре.

Последна промяна:

staz

Редовен Потребител
Заглеждам ги от известно време, но пусто все се отварят дупки за запълване... според мен няма да сбъркаш за тази цена.

п.п.
в милидонис е със стоманена бутилка за тези пари...

Последна промяна:
  • Харесвам

Don

Потребител
Все пак мисля че ще изчакам за новия модел. От HAM твърдят че има някакви подобрения по цевната кутия. Възможно е да дам някой лев отгоре, но предпочитам да не се налага да правя доработки, редуктори и т.н.. поне в началото :D. Почва да ми писва да се правя на оръжейник :D

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
Ако съм на теб ще си взема FX Crown или Impact покриват почти всичките ти изисквания...... и вземаш и се наслаждаваш на стрелбата.

Don

Потребител
И двете са топ-пушки, на любимия ми производител, но имам няколко възражения най-вече към ценовия им клас :'(. То ще ме страх да ги изкарам от вкъщи.
Импакта е почти невъзможно да го зареждаш без пълнителя. Crown-a с разгънат шрауд става доста опасно за цевта ако я чукнеш някъде.

Дриймлайна е това, на което бих заложил. Но мисля че ще трябва да я чакам до следващата година.

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
То ако мислиш че Дриймлайна ще е евтин се лъжеш...
За импакта има из нета вече приставки за единична стрелба.
А за крауна,шрауда се разпъва само 6,5 см.и не би трябвало да е проблем ако я закачиш някъде....и цената на синтетиката и ореха е в границите на 3000...

Don

Потребител
От Brocock ми отговориха че трите степени на регулиране за 4.5 са: 24/20?/16J
Май това ще е новата ми пушка :)

Don

Потребител
Приятно съм изненадан от цената. Няма оскъпяване спрямо предходния модел - 1099Е с карбоновата бутилка :)

Don

Потребител
Пушката пристигна и изглежда доста добре, солидно направена. Карбонова 480cc бутилка и регулатор на 120бара. Регулатора на трансферпоста има три позиции - с H/N FTT 12/14.5/16.5 ftlb. От 35 метра при силен страничен вятър е лазер от всякъде.
Баланс отличен, спусъка е приличен. Приклада е от полимер подобен на хатсанските, но определено е по-приятен.

Единственното което не ми хареса е че броя на изтрелите е значително по-малък от очакваното - около един бар на изстрел - от 240 до 120 бара направи 105 изстрела на 16J. Определено има преразход и ще се наложи малко настройване на пружината на ударника. В момента ефективноста е:
- 34cc for one Joule (metric)
- 0.35 ftlb / ci efficiency (imperial)

По данни на производителя версията за английския пазар с карбоновата бутилка (до 200 бара) прави 350 редуктурни изтрела.

Коментара който получих от търговеца е следния:
Our rifles are sold with FAC power settings, the regulator, the valve, the transfer port has FAC power sizes, so even if you reduce the power with the power adjuster, all the other components are still wasting more air each shot.

Чесно казано със сигурност ще има разлика в ефективноста, но в никакъв случай не може да е толкова голяма.

Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Свали налягането на 85-90 бара макс. Ако позволява редуктора, може и на 75. При нужда, може да "удушиш" и трансфера. Клапана засега не го барай.

• Харесвам

Don

Потребител
Ще трябва да прибегна до помощта на някой от Софийските майстори. До момента нямам никакъв опит с настройка на редуктори.
Имам съмнения че ударника барабани върху клапана и от там има такъв преразход. Един приятел ще ми услужи с Slow-Motion камера и ще видим какво се случва. Може да се наложи да се смени пружината на ударника с по-къса, за да няма напрежение върху ударника след изстрел.
Системата на ударника е патент на Daystate, така наречения Slingshot hammer: http://www.airgunmagazine.co.uk/news/slingshot-revealed/ , който уж би трябвало да премахва bounce-ефекта на 100%, но знае ли човек :sorry:

Мерси за съветите, Петко!

Dominus

Редовен Потребител
Слингшот ударника наистина работи така. Разглеждал съм го на живо и е много добра идея. С него по правило ударника е натегнат, но само привидно, тъй като работи доста различно.

Нагоре