Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

st_beer

Редовен Потребител
Във вестник телеграф четох има статия за въздушните и ГСО оръжия. В нея пише че оръжията не трябва се носят а само копие от ЛК ,документи за оръжието ако се разполага с такива и уведомление. Според закона няма такова решение да се плаща нещо. Това са разни своеволия на местна почва. Съжалявам че не можах да открия вестника да сканирам статията.
 

amudjiev

Потребител
Подадох уведомления за газов пистолет и въздушната пушка в служба КОС Ямбол, човека си погледна формулярите и копията от фактурите и каза след две седмици да си взема удостоверенията.
Не съм плашал нищо. Това е за гр.Ямбол.
 
A

Anonymous

Гост
здревейте,имам питане относно закона - пише енергия над 24 джаула а включва ли 24. gamo 220m/s 5.5 максимума е 24j c определен вид чашки ?
 

andro

Потребител
Те пушки са виждали ,може и да има изключения дето още не са в час.Не чакай последния момент,знаеш ли колко интересно става ,като те спрат и измъкнеш пушката с оптика, дето някои за първи път виждат?А точно с глупаци по добре да нямаш работа! ;)
 

ROLAND

Потребител
§ 11. Лицата, придобили неогнестрелни оръжия (газово и сигнално оръжие или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула) до влизането в сила на закона, ги декларират пред началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице в срок до една година от влизането му в сила.

Аз, за себе си подготвих 4 папки-една с копие на закона, съответно няколко по образеца на снимките (по категории оръжия). В папките са всичките ТТ данни на пушките ми вкл. докумети, фактури и касови бонове. Идващата седмица ще се консултирам с приятел адвокат относно процедурата по уведомяването съгласно изискванията на новия закон и правилата за прилагането му във Вн. Колеги, извинявам се, ако досаждам, но не искам, първо да мъкна пушки, второ клюкарките пред входа да хълцат (те и без това хълцат, като ме видят с калъфите), трето да няма ясна процедура за прегледи измерване на дулната енергия на съответното неогнестрелно оръжие. До изтичане на гратисния период има още почти половин година и все някой от службите ще се разтича....или по български - Не си уведомил, хайде глоба и конфискация ( и някои от държавните служители обичат да стрелят с хубави пушки на аванта).
 

Attachments

  • P1010063.JPG
    P1010063.JPG
    340.5 KB · Прегледи: 276
  • P1010064.JPG
    P1010064.JPG
    354.1 KB · Прегледи: 333
A

Anonymous

Гост
като си презаверявах в КОС разрешителното за ловното оръжие ги попитах и за въздушното ми казаха че не ги интересува дулната енергия всичко под ножа. Просто не трябва да се бърза срока е до септември. Март месец ще излизат нови наредби в закона. Би трябвало 24 j да не влизат.
 

cdman

Администратор
И аз мисля че трябва да се чака последния момент - защото ще има повече яснота - ако не и удължаване на гратисния срок. Така че няма никакъв смисъл от бързане и набутване. Аз лично мисля да си разпечатам важните страници от закона и да си ги сложа в колата.
 

Propar

Потребител
cdman написа:
И аз мисля че трябва да се чака последния момент - защото ще има повече яснота - ако не и удължаване на гратисния срок. Така че няма никакъв смисъл от бързане и набутване. Аз лично мисля да си разпечатам важните страници от закона и да си ги сложа в колата.


Като ги разпечаташ , били ги пуснал тук в темата Моля . Да направим по едно / копи пейс ;) /, а на срещата във Варна ще се постараем да възнаградим отделеното време и труд :yes:.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Според мен щом е такъв няма какво да му обясняваш - спадаш Суматрата и я слагаш на най -ниска мощност едва да плюе .. Отиваш при типа и му казваш че едва минава 24-те джаула /ако не повярва му демонстрираш че стреля кат стара пружинка/ и си готов ;) ;) ;) ;)
 
A

Anonymous

Гост
Колеги днес ходих до КОС В.Търново за регистрация на газеняка и цфхикса.За газеняка ми иска 5 лв.+пищова за сверка,копие от лична карта и копие от удостоверение за покупка на газеняка.За 5 те лева служителя ми каза цитирам: ( Казаха ми 5 лв.но защо и аз не мога да Ви кажа.) Вземах заявлението за попълване и си тръгнах.Въпросът ми е следния ЦФХ-са подлежи ли на регистрация и регистрациите безплатни ли са или не.Благодаря Ви предварително.
 

ROLAND

Потребител
cdman написа:
И аз мисля че трябва да се чака последния момент - защото ще има повече яснота - ако не и удължаване на гратисния срок. Така че няма никакъв смисъл от бързане и набутване. Аз лично мисля да си разпечатам важните страници от закона и да си ги сложа в колата.


Това направих и аз (папките от снимките по горе+закона на руло в жабката- с важните текстове маркирани). Има още време до изтичане на срока. И аз съм бил навремето част от тази Система и знам как работи логиката И. :wall: То с подмяната на личните документи сътвориха чутовен гаф, че с една такава непозната материя като ПО няма да има проблеми. Подчертавам, че искам да съм изряден във всяко едно отношение и като ходя да си пострелям в редките мигове свободно време да се чувствам като Гражданин а не да се крия като последния тийнейджър. :)
 
A

Anonymous

Гост
и на cfx границата е 24 Във випа ми казаха ония ден че пушкалата с тази мощност на влизат като гамо хънтър 440, шадоу 1000 cfx и тн. влиза гамо 1250 в друг магазин казват различно абе пълна боза
 
A

Anonymous

Гост
:) казах че ще разкажа как е минало уведомлението за биг боре 44 кал. кординати далбоката провинция Силистра . рано сутринта посетих служба кос с вапроса наясноли са
вече какво дами напишат за разлика от предното ми посещение когато ме варнаха че не им е ясно. и така вече знаеха поискаха копие на фактура и лична карта ида занеса пушката , речено сторено копие от л.к и касовия бон които единстуено имам издаден от мса арми оод . почнасе писана на уведомление гледат пушката име пита това кои калибар е ? :) ми 44 казвам аз , а те ми казват 4,4 виждам че пише :) оле маико :-[ пише 44 cal. ясно и точно сас щампа от завода . те е как 44 ми така 44 като 45 не като 4,5 е ско стреляло туи нещо :) напушиме на смях но се сдържах от добро вазпитание искаше мисе да им кажа с патрони за слонове но..... :quiet: културно казах със сачми които исакаха да видят показах една спушката и сачмата се отиде в стаята на по вишият явно по чин служител да каже какво даме правят ква била таз сачма и таз пушка ваздушна . така до писах всичко попалниь и декларация за европеиският договор за производителите на оражие и огнестрелно оръжие че били длажни да нанася 6тампи и маркировки което не мие ясно за какво беше можеби 4е има маркировка пу6ката по стандарта това беше да сам си вземел след седмица документа :pardon: луда работа да ме питате мен ......... !!!
 

Tody

Потребител
Здравейте колеги, да ви дам и аз малко информация.Вчера ходих до 2РПУ ,бяха много вежливи и бързи.Не правят разлика в мощноста на пушките,изискват документ от продажбата и не трябва да носите оръжието.
 

vanko

Редовен Потребител
Tody написа:
,бяха много вежливи и бързи.

Същото мога да споделя и аз :yes: Днес си взех Удостоверенията за Уведомление.За ВО един екземпляр,за ГСО друг.Самоделката е вписана само като..пушка-калибър и номер.Всичко мина гладко,бързо и безболезнено.Казаха че при продажба на нещо от това което съм уведомил,трябва да съобщя в служба КОС,при покупка също и това беше всичко.
 

bor1968

Потребител
Ясно, че при продажба трябва да уведомим КОС. Не ми е ясно какво точно включва това уведомление ???.
Дали само, че съм продал въпросното оръжие без други подробноси, или трябва да се дава някаква информация къде и на кой съм продал въпросната вещ?
 

big_dragon

Редовен Потребител
bor1968 написа:
Ясно, че при продажба трябва да уведомим КОС. Не ми е ясно какво точно включва това уведомление ???.
Дали само, че съм продал въпросното оръжие без други подробноси, или трябва да се дава някаква информация къде и на кой съм продал въпросната вещ?
Чл. 55. Лице, което продаде или дари на друго лице притежаваното от него газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула, или го замени, е длъжно в 7-дневен срок от прехвърлянето да уведоми писмено началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.
Нормално е в уведомлението да съществуват и данните на лицето получило въпросното оръжие.
 

civilian

Потребител
От всякакви съображения е необходимо законите да се спазват такива, каквито са и от всички уастници в правоприлагането.

Регистрацията на пневматична пушка и пистолет с дулна мощност под 24J, може да има сериозни последици в бъдеще, когато се въведат нови ограничения, към каквито стремежите не спират от депутати, от журналисти, от продавачи на оръжие, от полицаи и за съжаление от форумници, които правиха петиции, въздушните им пушки да не се смятат за играчки а за страшно оръжие.
Безогледната регистрация ще вдигне неоснователно статистиката и ще служи като оправдание за нови ограничения.

Например:
Може да се въведе такса. Тогава в КОС ще Ви кажат, че сами сте си обявили/признали, че оръжието Ви е подотчетно.
Може да се въведат забрани за притежание. Имаше такова време. Пак сами се включвате в проблема.
Може да се въведе разрешителен режим. Може да се въведе задължително обучение.
Има и други перспективи, които да Ви излезнат през носа и няма как да отречете, че сте се изребчили, че сте въоръжени.

Незаконното събиране на такси по 2.50 лв. или 5.00, за каквито съобщават някои форумници при регистрацията на тези играчки Ви прави съучастници в закононарушение. Това е закононарушение!

Българският принцип за преклонената глава е донесъл на българите повече сълзи от когато са стреляли. Както виждаме и на либийците, също. Един ден добрите ченгета си показват истинската физиономия и няма да Ви се отплатят за подмазването.
 

lynx

Редовен Потребител
freeborn написа:
Значи продажбите вече онлайн само срещу копие от личната карта :eek:
Да, това отдавна трябваше да се направи.
Не може кварталните 11 годишни келеши да се правят на бабаити в училище с газови патлаци.
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре