Експеримент - стрелба на далечни дистанции

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Аз това направих в събота след 20 часа тогава ми остана време да пострелям и да си настроя оптиката на тази дистанция в случая на 85 метра (все още се надявах че ще мога да дойда в неделя) пушката е БАМ 40 (около 17 Джаула) с чашки RWS Super Field от нестабилна упора, очертаните попадения са тези които се получиха докато нагласях оптиката. тука изстрелях над 10-на изстрела (в последствие 13 преброих) доста добри резултати и при вас са се получили при този вятър. :)
 

Attachments

  • IMG_0507.JPG
    IMG_0507.JPG
    571.3 KB · Прегледи: 105

andi

Редовен Потребител
Здравейте!
От вчера се чудя, точно какво да напиша. След това, което виждам, че се заформя тук, ще се постарая поне аз, да не наливам масло в огъня.
Няколко пъти дебело подчертавах, че тази ми идея не искам да има нищо общо със състезание. Направих състезание преди месец, за което получих упреци, че съм сменял правила, че съм измислял регламенти, за бъдат срещу някой и че дори съм ощетил нарочно в оценките си, за да повлиая на класирането. А наистина беше много трудно да оценявам мишени, където са няколко сачми в една дупка. Упрекнаха ме, че точките не съм ги смятал правилно. Знам! Но знам, че съм ги смятал еднакво за всички!
Предположих, че на 100 метра от 1 група до друга разликата ще е видима и без десети от мм с шублера. И за да няма този път недоволни от правила и регламенти, просто нямаше правила и регламенти!!! Единственото, което исках е да се съберем и да стреляме заедно, по едно и също време и еднакви атмосферни условия. Категорично отхвърлих идеята на някои колеги да има минимална такса за участие. "Организацията", която направих беше да отида няколко пъти до Оризари /48 км отиване и връщане/, за да проверя колко метра трасе може да има там и колко широко. Да уточня с хората на Яшо, какво евентуално могат да направят те. Да измисля и напечатам мишена, която да се вижда с 8х /проверено/ на 100 метра. Предполагам, че заради неформалния характер на срещата, на който наблегнах, дойдоха да пострелят колеги, които до сега не са се пускали на състезание. В крайна сметка имаше окосен 125 м коридор, имаше стойки за мишените за 10 човека едновременно. Изкарахме 6 маси на Пловдивската група /от Миша/, Самураят беше обещал и докара седма. Имах уговорка за още 2 - 3 маси от барчето, но не се наложи, защото Николай докара още 2 и станаха общо 9 маси. Бях писал, че е желателно всеки да си носи репилент, столчета и чадъри. Намазах се с репилент и не ме хапаха комарите, предлагах и на други. От барчето дадоха 2 чадъра и столчета, за който не си носеше.
Имаше неограничено време за прострелка и когато всичка казаха, че са готови с нея, раздадох на всички мишени, всеки да си ги надпише, закачи и да стреляме заедно.
И какво беше учудването ми, когато отидох до стойките и видях че само 6 човека са се престрашили! Единствено за Макс знам, защо неговата я нямаше там /точно тогава скъса уплътнение на дотиквача/.
Не знам, защо се заяждате с Николай, така е решил, така е направил. Но мен ме е яд много повече от вас, че нямам негова мишена, която да снимам и да публикувам тук
НА 100 МЕТРА!!!
Много хора искаха да видят, снимка на негова мишена и мишена от Дейстейта на Макс, но ... те си спретнаха надстрелване между тях на ... 50 метра! Наистина Николай отправяше и към мен предложение, да се надстрелваме на 50 метра, но не това беше целта на събирането, А ДА СТРЕЛЯМЕ ВСИЧКИ ЗАЕДНО НА 100 МЕТРА И ТО С ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ЦЕЛ!!!
А резултата за мен от самия експеримент ще напиша малко по-късно.
 

lynx

Редовен Потребител
Да, доста зле се е получило :eek:
Само 6 човека да са участвали? :-X :eek:
Предлагам при последващи мероприятия записването на участниците да става предварително в съответната тема, за да се реши предварително дали си заслужава да се провежда мероприятието.
 
A

Anonymous

Гост
Експерименталната стрелба на далечна дистанция ( 100м ) беше добра идея. Целта беше да се демонстрират възможнжстите на пневматиката - всички сме гледали клипчета с подобен характер. Затова и тази стрелба не беше регламентирана като състезание. Просто трябваше да си постреляме за КЕФ. И доста хора го направиха напук на упорития ,неприятен вятър, който не спря да ни тормози през цялата " официална част". Затова и резултатите като цяло са доста скромни. Само Анди успя в един момент да натрави една по-добра група от 5 изстрела от порядъка на 4 см. Някои се отказаха да стрелят. Не беше спортсменско , но това си е тяхна работа - на желаеха да се оставят в ръцете на съдбата (късмета). Та "официалната част" беше умряля работа.
Истинската другарска стрелба се получи в късния следобед, след като похапнахми, ударихме по някая бира и почти всеки похвали оръжието си и най-вече умението си да стреля. Та някак си естествено се стигна и до демонстрация на възможности. Вятъра вече беше утихнал , жегата беше преминала - идеално за стрелба. То беше пушкане по мишени , па байрячета, по дръжките на байрячетата, по джанки, по шишета , по катачки на шишета ....КЕФ!Лична аз останах много доволен и с голямо удоволствие бих повторил една такава част.
За мен целта на експеримента не беше постигната и трябва да се направи нов опит( опити).
 

andi

Редовен Потребител
Re: Експеримент - стрелба на далечни дистанц&#1080

Като инициатор на мероприятието ще помоля Слави и Илиан (на 'сутрешна глава') да успкоят топката и да коригират постовете си в часта с обидните квалификации ! Ще е по безконфликтно да го направят те , отколкото модератор .

пп Познавам Николаи от доста време , и 'верваите ми' - стреля много добре след този настрел ! А за характера му ... негов си е, темата е за стрелба .
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Не знам защо темата придоби такъв неочакван обрат. Всъщност, истината е че всичко си беше точно и приятно и си изкарахме страхотно. Затова ще Ви помоля да се въздържате от нападки и квалификации. Николай Атанасов си стреля много добре и предложението му да стреля на "вързано" беше по-скоро закачка. Винаги е помагал с каквото може на всеки, а това че лесно се пали или засяга е простимо и си е негова работа, но в никакъв случай не заслужава подобно отношение. Затова пишете интересни и важни неща, които се случиха. В противен случай ще разчистя темата и ще я заключа. :cheers:
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Re: Експеримент - стрелба на далечни дистанц&#1080

@andi - За каква "муха" става въпрос дето е написана на мишените, че нещо не разбирам за какво става въпрос :)

@lynx Благодаря за разяснението просто не бях срещал термина до сега ;)
 

lynx

Редовен Потребител
Саундмакс, "муха" казват някои на чиста десятка, абсолютен център.

Аз като гледам на Анди резултата е най-добър, направо е отличен като се вземе предвид и неприятния вятър
019611591-big.jpg
 

ангел иванов

Потребител
lynx написа:
Саундмакс, "муха" казват някои на чиста десятка, абсолютен център.

Аз като гледам на Анди резултата е най-добър, направо е отличен като се вземе предвид и неприятния вятър
019611591-big.jpg
И мухата имай впредвид беше 1-ви изстрел в миг на безветрие. ;)
Което ако беше продължило предполагам щеше да стане хубава група.
Иначе работата е ясна-във ветровито време,само си хабим въздуха. всички го видяха и вече сме наясно поне с това. :cheers:
 

Yasho

Потребител
гледам пак се е подфанала темата за точките групата и така нататък,затова предлагам следващия път да няма група и ала бала стреляне само за точки по 2 зачетни мишени по 25 изстрела, а и според мен точно това е прецизна стрелба...
 

andi

Редовен Потребител
Здравейте!
Все пак реших да напиша впечатленията си от мероприятието, чисто технически /каквато беше и целта/. Вятърът наистина малко обърка нещата, защото сутринта беше около 4-5 м/сек, но когато почнахме да стреляме беше около 11 часа беше 3-4 м/сек, а след 13-14 часа намаля около 2 м/сек., т.е. вятър имаше не много силен и сравнително постоянен, предвидим.

1. За самата дистанция, според мен, за някои 100 метра е един вид психологическа бариера. Не знам какъв резултат за очаквали, но когато видяха какво правят решиха, че 100 метра не е за пневматика. Може би затова имам толкова малко върнати мишени, а раздадах доста ! Лично аз, очаквах доста по-лоши резултати. Затова бях подготвил и мишена на А-3.

2. Изненадващо за мен видях, че има пушки, които на 50 метра стрелят доста добре, а на 100 някакси не се получава.

3. Хатсан /+ Илиан/ определено става и то много добре на 100 метра. Самураят също показа много добри групи.

4. Диана 56/+ Слави/ много ме учуди, как без проблем си ги събира в мишената. Изобщо поздравления и благодарности на цялата трояно-ловешка група.

5. За съчмите какво да кажа. В този вятър си мислех, че Баракудата ще има някакво предимство. Да, ама не. Джи Ес Би- Хеви събира двойно групата, просто няма конукеренция на всякакви дистанции. Установих го и аз, и още колеги. В тази връзка, всеки, който стреля с някакви други съчми, според мен може би прави компромис. Пробвайте на големи дистанции и ще се убедите, там си личи много ясно. Ако Иво Радев прочете каква реклама на стоката му правя, трябва да ми даде златна карта.

6. За мен беше интересно директна сравнение на тази дистанция, между полигонална и добра обикновена цев. С Николай имаме почти еднакви пушки, и двамата имаме и оригинална и полигонална цев. Той беше дошъл с оригиналната, аз бях с полигоналната. Съжалявам, че сравнението не можа да се получи, затова коментирам само моята полигонална цев. Първата серия направих с Баракуда 268-269 м/сек, според това което съм чел това е много добра скорост за тази съчма. Групите бяха сравнително нормални, без да ги разпилява рязко, в сравнение с прострелката на 50 метра. След това стрелях с Джи Ес Би-то с 285-286 м/сек групите бяха на половина на Баракудат Изводът за мен е, че полигоналът наистина понася високите скорости.

... ако някой се сети нещо и допълни, добре!

Много интересно беше, когато от 100 минах на 50 метра, усещането е подобно, когато от магистрала Тракия влизаш в София и от 130+ падаш на 40 км - все едно си спрял. Определено 50 метра ми беше безинтересно.
За първи път стрелям на 100 метра с пневматика и определено ми хареса! Много ще ми е интересно какво биха направили други добри стрелци. Дори ми се върти една идея в главата- на 25 юли след ФТ-то да опънем няколко100+ коридора.
 

ilian

Потребител
Искам и аз да добавя нещо,или по точно няколко неща.Първо и най важното според мен,сбъркахме като се заядохме с г-н Атанасов, подпалихме фитилите без въобще да познаваме човека и какво прави той за нашето хоби :sorry:.Второ напълно съм съгласен за жсб-та нямат равни :bravo:.Трето за бай хатсан,стрелбата с тая пушка на 100м сие жив компромис за мен,жертваш броя на изстрелите за да вдигнеш скороста и по тоя начин да се получават що годе прилични групи най вече постоянни :yes:.Така че за пушката всеки да си прецени какво иска и за какво му трябва,моята така ми харесва и ще я оставя така защото на мен ми е кеф да стрелям на по големи разстояния :cool:
 

big_dragon

Редовен Потребител
:yahoo:
След няколкодневното четене на тази тема днес ми беше приятно да прочета последните постове.
:bravo:
 
Нагоре