Въпроси.. Точност при стрелба

NoricafanDragon

Потребител
Последна промяна:

redsox

Редовен Потребител
Колега ако жулиш със шомпол съветвам да не го правиш повече. Преди да си преебал цевта безвъзвратно. Вземи си рибарска корда сплети я малко по дебело, прокарай я от ДУЛОТО надолу като се покаже от където слагаш чашката вържи на нея парцалче напръскано с Балистол. И така теглиш обратно навън. Няколко пъти докато си доволен от чистотата. Сменяш парцалчето разбира се. Метален/меден или какъвто там шомпол ползваш го забравяш.
 

xpresident

Редовен Потребител
Точността на пушката е точно толкова, колкото е на стрелеца!
Ти срина половината оръжейна индустрия :)
А конкретно тази пушка, на бас се хващам, че е с прецакан маншет или пружина.
 

t.marev

Редовен Потребител
Тоше, Тоше! Не обърквай човека!
Кефа от стрелбата е да уцелваш!
Наборе, наборе......много е кофти кога четеш само първите две изречения! Къде съм казал че не трябва да уцелва?! Между другото, определението за група, описано /или по-точно преписано/ от един известен Професор е следното: Съвкупността от дупките пробити в мишената ,направени от една и съща пушка с едни и същи чашки при използването на една и съща точка на прицелване,за проверка на точността. Щом е в рамките на мишената - значи е уцелено! Точка. Просто му казвам на момчето, че има два пътя към уцелването, въпросът е коя да си избере.
Айде сега бЕгай, че се стопли ракията!
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Хващам се на баса, на по бира, аз залагам на комбинацията от твърдата повърхност и неправилно прикладване и лош избор на чашки :)
 

t.marev

Редовен Потребител
Ти срина половината оръжейна индустрия :)
Васко, нали не искаш да кажеш, че уменията, усилията и многогодишния труд на стрелците са без значение?! Нали не искаш да кажеш, че ако си купя пушка за 10-15 или 20 хиляди лева, ще дойда и ще спечеля купата на България или каквото там?! Техниката - пушка, велосипед, фотоапарат, лодка, автомобил, въдица......е само инструмент. Всичко останало са човешки умения!
 

t.marev

Редовен Потребител
Да де, ама на Олимпиадите ходят шампиони, а ухилените тролчета ги гледат от къщи по телевизора и дават акъл.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Ех тея идиоти на олимпиадата, не си купят една B2 ми дават луди пари.... То значение няма ако си добър....
Щот толкоз могат да стрелят, затуй. Имали пари, дали. Дано и чашките сменят с тюфлек съчмълъри, че и за тях се охарчват излишно.
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Според мен, Марев е прав, макар и от скоро да стрелям, се убедих, че изобщо не е лесно да постигнеш еднаквост на изстрелите с такъв тип пушка. Колкото е по-скъпа и съответно по-хубава пушката, усилията, които полагаш за направата на добър изстрел са значително по-малко, но не и никакви. Едно е да сложиш безоткатна пушка, някъде подпряна и да направиш 5 последовалтени, перфектни изстрела, като обръщаш внимание само на дишането да речем, друго е като подпреш пружинка, която си подскача яката да следиш дали си я прикладвал равномаерно, дали главата ти подпира с еднакво усилие, дали е сложена или е придържаш с еднаква сила, дали спусъка го натискаш равномерно, дали ръкохватката си е стиснал както трябва, чак тогава прицелване и дишане.
На хората, които стрелят от сумати време с такива пушки, това не им прави впечатление вече, но за новобранец, са неща, които тепърва трябва да усети и привикне към тях.
 

t.marev

Редовен Потребител
Може да е тюфек на турски, ама летят като тюфлеци и не случайно го написах така! Анадъмно?
Като гледам, владееш добре турски, като нещо, ще си отнесеш някъде боя!
Оставям ви да си спамите на воля, само искам да напомня на питащия да бърза бавно!
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Тъй като ми стана интересно и намерих "смотани" чашки, реших да тествам на 15м дали ще постигна резултатите на колегата.
Пушка: Комета 400, 5.5 с лек спусък.
IMG_20220604_152729.jpg
1. Jsb 1.03, торбичка с пясък и отгоре няколко ката плат (уж омекотена повърхност.)
2. H&N sport, торбичка с пясък
3. H&N sport, торбичка с пясък и мекичко
4. RWS SF и придържане с ръка - 10 изстрела.

Ако скоча на 25м, съм сигурен, че резултатите ще са близки до на колегата с плоско главите и твърда основа, при положение, че спусъка ми е ок и съм се старал за всеки изстрел.
Ще изкарам сега Фани-то да си вдигна малко самочувствието :)

Мда, без старание, 10бързи изстрела на 15м, с диоптрични, резултат, който би постигнала и дъщеря ми.
IMG_20220604_155126.jpg
 
Последна промяна:

rivan

Редовен Потребител
Щом е в рамките на мишената - значи е уцелено! Точка.
Мишените ми обикновено са бирени капачки! Но съм стрелял и по кенчета, тигани, легени, стари перални, дъсчени огради, че даже и по един изоставен трафопост - все мишени. Най-голяма успеваемост имах по трафопоста, целех го даже без да се меря, ама кефа като хвръкне бирената капачка е несравним.
 
Нагоре