Всичко за Хънтър Фийлд Таргет

DANNY

Редовен Потребител
Кофти е да започвам тема по този начин :-[
Но това са снимки от ХФТ състезание 2010 в Унгария :eek:
Ако решат модовете, че не и е мястото тук, нека ги махнат.

IMG_0911.jpg


IMG_0909.jpg


Явно хората имат доста добра фантазия или пък са взаимствали от ХФТ в Монтанско ;)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Да е честита новата тема на почитателите на ХФТ и ... наслука по състезателните трасета :cheers: !
В личните си излети стрелям ФТ, но с удоволствие посещавам и атрактивните ХФТ състезания. Проекта, който искам да споделя с вас, застъпва и двете дисциплини, но понеже съдържа някои импровизации при ХФТ стрелбата - избрах тази тема.
Развлекателно състезание по Супер Фийлд Таргет:
1. Трасе: Комбинирано за ФТ и ХФТ, 15 коридора, в които са разположени 30 основни /и за ФТ и за ХФТ/ и 15 допълнителни /само за ФТ/ мишени. 30-те мишени са обозначени с табелки на жълт фон с номера от 1 до 30 и са по две в коридор. 15-те допълнителни са обозначени с табелки на небесносин фон с номера от 31 до 45 и са по една в коридор. Тези мишени са със специфичните главно за ФТ дистанции, убойни зони и степен на трудност.
При стрелковите позиции /примерно в коридор №1/ са поставени :
- За ХФТ стрелците са поставени табелки на жълт фон с номера 1 и 2, както и обозначителните "прав", "коляно", "легнал" или "F" също на жълт фон. Плюс съответните плейтове и маркери на дърво . ХФТ стрелците стрелят в този коридор мишени 1 и 2.
- За ФТ стрелците са поставени табелки на син фон с номера 1, 2 и 31 , както и евентуалните обозначителни "прав" и "от коляно" за ФТ - също на син фон. ФТ стрелците в този коридор стрелят мишени 1,2 и 31.
2. Организация на състезателния кръг: Участниците се разпределят по ФТ и ХФТ тройки. Получили са се примерно 5 ФТ и 5 ХФТ тройки. ФТ тройките тръгват първи и заемат коридори от 1 до 5. Те ще стрелят по 3 мишени в коридор и ще минат по-бавно. ХФТ тройките от първа до четвърта заемат коридори от 6 до 9. Петата ХФТ тройка преминава транзит край трасето и отива в края на стрелковата линия, където я очаква:
3. Зона за Динамичен ХФТ: Вие сте се паднали в ХФТ тройка №5. След края на основното трасе виждате масичка с две столчета и начало на нов стрелкови сектор. Посреща ви маршал. В зоната влизате само вие, колегите от вашата тройка остават да изчакат край масичката /на която разбира се, ще има стекчета с безалкохолно и термос с кафенце/. Маршалът ви съпровожда навътре в зоната, докато приятелите ви изгубят от поглед. Стигате до стрелкова позиция, обозначена с плейт /маркер и указано поза за стрелба. Зареждате чашка, заемате съответната стрелкова поза и казвате: "готов". по навик се оглеждате за мишена пред вас, та да я попремерите, ама ... мишена няма. И докато се чудите къде са мишените - иззад дънер пред вас се надига заек. Гледа ви 10 секунди и ... хоп скрива се обратно. Кой стрелял - стрелял. Зареждате следваща чашка и докато кажете "готов" - иззад ствола на дърво се показва катерица / и то ако се види цялата - пак добре/, и след 10 секунди ... няма я катерицата. Зареждате третата чашка и тъкмо си мислите, че и следващата палава животинка ще се покаже някъде пред вас - чувате зад гърба си чуруликане на птичка. Трябва да се обърнете и по звука да я откриете в тъмните клони на някое дърво. И то бързичко, защото след секунди писукането ще спре и маршалът ще ви пише "0" в състезателната карта, ако ще и да свалите песнопойката. Минавате към следващата позиция и този път обнадеждено въздъхвате - пред вас се виждат два дънера, които явно са слагани от човешка ръка. "Мишена ще да се покаже от там" - си мислите. Почти познахте, ама не съвсем: докато кажете "готов" и ... плъх нагло пропълзява за секунди между двата дънера. Трябва да го свалите в движение ! И така .... докато свършат "мъките" ви с ХФТ мишени от 31 до 45, разположени в този сектор. Маршалът е насвяткал съответните преобладаващи "0" и "1" в протокола ви и тържествено и с усмивка ви съпровожда обратно до началото на зоната, където поема следващия колега от вашата тройка. Вие почивате , изчаквате двамата си колеги и заедно се връщате на основното трасе. Заемате мястото на ХФТ тройка №4, която прекъсва стрелбата си по основното трасе и отива да мине сектора "Динамичен ФТ". И така, докато и петте ХФТ тройки посетят този ... животински рай ! Пропуснатите коридори при прекъсванията ХФТ тройките ще минат допълнително, което както знаем не е проблем.
И така - състезанието приключва с 45 отстреляни мишени за всеки ФТ и ХФТ стрелец.
Зоната "Динамичен ХФТ" трябва да бъде настроена за макс 10 минутно минаване от състезател, вкл. и връщането до началото. Мишените ще бъдат стандартни падащи и както се досещате - ще се управляват от маршала. За да се постигнат описаните хънтър-ефекти ще бъдат необходими 3-4 типа механични инвентарни устройства, на които ще монтирам мишените. Проектирането в работна фаза, тестването и прогонването на пилотните бройки от този инвентар ще отнеме най-много ресурс. Затова за да се ориентирам: Ако посещавате срещи-състезания и описаната от мен идея ви харесва - пуснете ми ЛС със заглавие "Супер-ФТ" и лаконичното съдържание: " :rambo:"
Възможно е някои елементи да не сработят така, както си мисля и идеята да отиде в коша. Но ... и без това се задава скучната зима - ще се пробвам :).
 

luft9waffe

Редовен Потребител
Дани,според мен точно такива примери показват организаторско въображение и са гаранция за добре посещавани и интересни състезания.
фт-състезанията могат да са лесни,средни или трудни,оспорвани или не.позициите по задължение са безопасни за стрелците и общо-взето си наясно,че на следващата позиция ще се сблъскаш с 2 или 3 мишени,разположени просто на различни дистанции.
при хфт презумцията е "колкото по-неудобни позиции,толкова по-интересно надстрелване".организаторът може да те натика до кръста в басейна,до коляно в реката,до уши в някоя кална локва или в копривата и ти приемаш предизвикателството под окуражителните подвиквания и смеха на колегите в състезателната тройка.
хфт позволявя до 50% скриване на убойните зони на няколко от мишените-това може да те изправи пред дилемата,дали да стреляш прав без упора и да виждаш 100% от кил-зоната или да се пробваш легнал при 50% видимост.
аз лично не разбирам забраната на фт-позата в английските хфт-регламенти.явно тази забрана е част от стремежа за ревностно разграничаване на хфт от по-възрастния му събрат.фт-позата се заема бързо(доста по-бързо и тихо от заемане на положение легнал),осигурява нисък и скрит профил на силуета на стрелеца и с малко тренировки позволява доста точна стрелба.в реални ловни ситуации и при липса на близка упора,напоследък доста често я ползвам и винаги вземам мойто си.
Пацо,идеята ми харесва ,но влиза в противоречие с едно от правилата на хфт-регламента-"от 1 позиция се стреля по 1 мишена"
И на 3-те хфт-състезания проведени в БГ до момента(Русе,Русе и Монтана)това правило се спазваше почти напълно(всъщност се сещам само за монтанската позиция от водата,от която се стреляше по 2 мишени)
 

DANNY

Редовен Потребител
:cheers:
Няма лошо!
Знаеш, че аз приветствам подобен начин за стрелба!
Поне съм го показъл, когато пускам снимки на подобни позиции за стрелба.
Искрено се кефя!
НО мен ме дразни друго, другите правила!
Не ми харесва това, че не мога да си пипна оптиката. Съответно това налага слаба оптика в сравнение с нашите.
Свикнах на по-силна. Повярвай ми и тя в момента ми е слаба. Мечтая за Нико или Марч -50х.., -60х..
Това е :pardon:
...Иначе казано харесвам стрелбата :rambo:
 
A

Anonymous

Гост
Освен посоченото от Стефан се сещам и за други трудности:
- увеличаване на времето за преминаване по маршрута заради участъка с маршала (вместо една група да мине за единица време, маршалът ще трябва да преведе всеки от тримата по участъка за тройно повече време);
- умората на същия този маршал (примерно участъка е с дължина 200-300 метра, ХФТ състезателите са 20, маршалът трябва да измине общо към 10 километра, съпровождайки всеки от състезателите по трасето и обратно);
- възможност първият от групата да обясни подробно на третия къде и в какви условия се намират мишените, докато чакат втория да мине участъка (може да се елиминира с двучленни групи):
- чисто техническата страна на въпроса - появяващи се, изчезващи и движещи се мишени, до които не води въженце (ако се вижда въже, момента на изненадващата поява се губи), и които са достатъчно стабилни да не падат от движението, но и достатъчно чувствителни, за да регистрират попадението; звуковите ефекти не са чак толкова трудни, но трябва да се синхронизират с мишените.

Не ме разбирайте погрешно, идеята ми допада. Ще е особено интересно, но невероятно трудно за изпълнение. Само ще направя едно допълнение - ако ще се работи в това направление, трябва да се помисли добре за условията, в които ще бъде поставен стрелеца. Зарежда чашката и чака мишената не е достатъчно. Понеже е ХФТ, трябва да е указана позата за стрелба и мястото, до което трябва да се допира. Това е логично, но според мен все още не е достатъчно. Смятам, че трябва да се укаже и приблизителна посока или сектор (с приемливо широк ъгъл) за стрелба. По две причини - от неудобна задължителна позиция състезателят не може да се насочи в посока, различна от първоначално заетата, без значителна загуба на време; от съображения за сигурност, секторът за стрелба е едновременно и безопасната посока за стрелба.

Дани, регламентът е регламент, спортът ХФТ си има своите правила.
 

DANNY

Редовен Потребител
Dejmos написа:
Дани, регламентът е регламент, спортът ХФТ си има своите правила.

Хъмммм, аз заради това не давам идей за промяна на паравилата! :write:
...Като някои други :-\ които си го позволиха с ФТто!
:cheers:
 

luft9waffe

Редовен Потребител
да,хфт си има правила, и във Великобритания те изключват пушките с енергия над 16дж.
в хфт-състезанията на бафт има и клас "international".качествата и цената на оптиката са важни,но не от ключово значение.
зос-ът със сигурност покрива диапазона 7-41м при х8-х9 ,останалото е психическа нагласа,малко опит да се стреля на дотове и няколко трика за сравнително точно определяне на разстоянията.
в тази връзка има хубаво хфт-ръководство в сайта на ВАR (HFT Tutorial от Дейв Рамсхед),от което ще извадя накои акценти по въпросите за избор,монтаж и настройка на оръжието и оптиките за хфт,както и някой насоки за рейнджфайндинг и пози за стрелба.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
luft9waffe написа:
идеята ми харесва ,но влиза в противоречие с едно от правилата на хфт-регламента-"от 1 позиция се стреля по 1 мишена"
Така е, разбира се :yes:. Но не е пропуск от моя страна, умишлено така настроих идеята: 30 мишени в 30 коридора се минават от ХФТ тройката 1,5 пъти по-бавно, отколкото ако са в 15 коридора. Винаги като споделям подобни идеи слагам определения: "разлекателно", "тренировъчно", "контролно"... И си мислех че се подразбира основният им приоритет: с минимум разход на труд по реденето на трасето да се даде възможност за максимален брой тренировъчни изстрели на участниците. Това означава: къси трасета с голяма концентрация на мишени и разнообразие най-вече в дистанциите и убойните зони. Има си вече достатъчно официални състезателни срещи, където с цената на много организаторски труд се предлагат дълги и разнообразни трасета, по които минаваме мотамо по регламентите :).
 

DANNY

Редовен Потребител
Аз поне идеи мога да ви дам /в снимки/ -част1
P8072947.jpg


P8072945.jpg


P8072943.jpg


P4240523.jpg


P4240534.jpg


P4030196.jpg


P4030183.jpg


P4030163.jpg


P4030163.jpg


P1030008.jpg


P1030007.jpg


P1020995.jpg


P1020994.jpg


P1020990.jpg


P1020987.jpg


P1020174.jpg


P1020173.jpg


P1020168.jpg


P1000870.jpg


P1000866.jpg


P1000863.jpg


P1000859.jpg


P1000850.jpg


P1000833.jpg


DSC_3442.jpg


DSC_3441.jpg


DSC_3440.jpg



Ще станат много и затова ги деля на 2 части
 

DANNY

Редовен Потребител
част2

Тук се преплитат идеите, кое точно е МИШЕНАТА!? :crazy:
Доста колего биха се замислили ;)

P1020997.jpg


P1020998.jpg


P1040170.jpg


P1040171.jpg


P1040172.jpg


P1040186.jpg


PA103721.jpg


PA103703.jpg


PA103623.jpg


P4030182.jpg


P4030180.jpg


P4030094.jpg


P1040241.jpg


P1040240.jpg


P1040228.jpg


P1040210.jpg


P1030086.jpg
 
A

Anonymous

Гост
И никое пате не даде фира? Явно ходят с бронежилетки и железни гащи. ;)
 

DANNY

Редовен Потребител
Това е замислено от организаторите с изпитание на психиката!
-Да стрелям или да не стрелям!? ;)
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
akraba1 написа:
Това е замислено от организаторите с изпитание на психиката!
-Да стрелям или да не стрелям!? ;)
P4030180.jpg


Аз си признавам предварително, че моята психика няма да издържи. За мен дилема няма(ще има рикошет). ;)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Dejmos написа:
други трудности:
- възможност първият от групата да обясни подробно на третия къде и в какви условия се намират мишените, докато чакат втория да мине участъка (може да се елиминира с двучленни групи):
- чисто техническата страна на въпроса - появяващи се, изчезващи и движещи се мишени, до които не води въженце (ако се вижда въже, момента на изненадващата поява се губи), и които са достатъчно стабилни да не падат от движението, но и достатъчно чувствителни, за да регистрират попадението.
Иво, така си вдигнал летвата, че или ще ме откажеш или ще ме разориш ;) ! По първата точка няма толкоз да се охарча: една ролка широко тиксо ще стигне да залепим устите на всички участници, излезли от зоната :D. Ама по втората точка - отидохме на дистанционно управление, ел-двигател, редуктор, акумулатор .... Хвръкна трицифрена сума за една бройка :-\ !
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
MAD MAX написа:
Аз си признавам предварително, че моята психика няма да издържи. За мен дилема няма(ще има рикошет). ;)

Аз пък няма да уцеля.. мишената ;) ;) Ще съм объркал , то кат ти запечатват оптиката така става по някой път... :lol:
 
A

Anonymous

Гост
Пламене, не аз вдигам летвата.
Просто описвам техническата страна на това, което според теб трябва да бъде трасето:
иззад дънер пред вас се надига заек. Гледа ви 10 секунди и ... хоп скрива се обратно.
иззад ствола на дърво се показва катерица и след 10 секунди ... няма я катерицата
чувате зад гърба си чуруликане на птичка. Трябва да се обърнете и по звука да я откриете в тъмните клони на някое дърво. И то бързичко, защото след секунди писукането ще спре и маршалът ще ви пише "0" в състезателната карта, ако ще и да свалите песнопойката
плъх нагло пропълзява за секунди между двата дънера. Трябва да го свалите в движение
Така като гледам са необходими 4 различни типа мишени:
- нормална ФТ (птичката), синхронизирана с чуруликането (да кажем, че при нея няма нужда от синхрон, маршалът ще пуска звука, но пак ще трябват допълнения, най-малкото скрити говорител, кабели, прекъсвач и захранване);
- неподвижна мишена с възможност за вдигане/сваляне (заека);
- линейно движеща се мишена (плъха);
- двупосочно движеща се мишена (катеричката).
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Само едно уточнение: под "вдигане на летвата" имах предвид това:
Dejmos написа:
появяващи се мишени, до които не води въженце (ако се вижда въже, момента на изненадващата поява се губи)
Съображението е основателно, но наистина може да се реши само чрез споменатия в предишния ми пост инвентар - електромеханични мишени с дистанционно управление. И оттам - яка цифра! Нямах предвид да са чак толкова истински нещата, направих тестове с рибарско влакно вместо върви. Почти не се вижда, но за съжаление понеже вървите са по две на мишена - една за шарнирното повдигащо устройство и една за вдигане на щита, получи се изнервящо уплитане на кордите :wall:.
За една календарна седмица от публикуване на идеята има споделени две-три мнения в темата и нито едно ЛС към мен. Вярно, че е интересно техническо предизвикателство да се изработи такъв забавен инвентар, но май наистина ще бъде неаргументиран разход на време и средства. Все пак ХФТ трасетата са си достатъчно забавни и предизвикатели, така че по-разумно ще е да караме по правилата и традициите на дисциплината и да развиваме инвентара в рамките на необходимото по регламент :).
 
A

Anonymous

Гост
Ама състезанието паралелно ли ще бъде? В такъв случай отпада необходимостта от поставянето на изскачащи и скриващи се мишени. Мотористите ще играят тази роля. Уцелване на каската = сваляне на мишената ;)
 
Нагоре