Връщаме ли се 100г назад ? Apocalypse Now!

angelmr

Редовен Потребител
За банките не си прав. Предполагам много добре си спомняш какво се случи 96-та пролетта. Няма банка на света която да издържи ако вложителителите загубят доверие в нея и повече от 20% от тях решат да си изтеглят парите.
За производствени предприятия съм напълно съгласен с логиката ти. НО фалита на голяма банка е нещо което никоя държава не може да си позволи ако има как да го избегне.
А ако под социализъм разбираш известен държавен контрол върху икономиката, то мисля че няма нищо лошо в един такъв социализъм. :) Именно липсата на държавен контрол върху икономиката в момента се смята че е довел до голямото социално разслоение в края на 19-ти и първата половина на 20-ти век довело пряко до двете световни войни. Така че за да не се повтори този сценарий в западна европа е бил въведен капиталистическия социализъм( ако ползваме твоята логика) с голям контрол на държавата върху икономиката. Предполагам виждаш че има полза от една такава политика.
 
A

Anonymous

Гост
Ето един малко по-оптимистичен сценарии,но все пак ,моето мнение е да не бързаме още да се радваме.Данните за БВП излизат на всеки гри месеца и това че от едно тримесечие не са показали спад,въобще не може да говорим още за тенденция.Освен това в БГ ще има поне една година още инерционен момент от кризата.Аз си оставам песимистично настроен,за поне още две години...но ще погледаме.... :cool:

Пръмов: Реалната икономика излиза от кризата щом борсата е нагоре
Юлиян Огнянов, 19 октомври 2009 11:00



И тази есен потърсихме мнението финансиста Андрей Пръмов за основните събития за годината - финансовата криза, постепенното излизане от рецесията, мястото на България и първите действия на новото правителство.

Обикновено в края на годината правим с Вас анализи на станалото през изминалия период. Този път малко по-рано, но сега имаме актуален повод – все повечето сигнали за край на кризата в световен мащаб. Така ли е? И къде стоим ние?

Нека да си припомним в най-общи линии какво представлява кризата и как започна тя. Тя започна с криза във финансовата система и по-точно казано някои големи глобални институции изпаднаха в неплатежоспособност. От там имаше верижен ефект, който се прехвърли и върху реалния сектор. Само припомням нещо, което някои започнаха да забравят - всичко тръгна от финансовата система.

Мерките, които се предприеха глобално, доведоха до два ефекта. Печатане на пари и понижаване на лихвите. И допълнителни държавни гаранции. Дори не просто печатане на пари, а наливане на държавни пари в частни институции, за да бъде съхранена системата. И тя глобално бе съхранена. Защото имаше опасност да рухне цялата система и тогава вече идва ядрената зима без ядрен взрив.

Така функционирането на глобалната финансова система бе запазено. Бяха или са в процес на излекуване болните сектори. Доколко е успешно тепърва ще видим, аз самият имам някои резерви. А от там, след като финансовата система бе закрепена и заздравена, и започна да се развива, започва да се развива и реалният сектор. Т.е. рецесията е спряна. Кризата е отминала. И това не е само в глобален мащаб, това е и в България.

Да, но печатането на пари в България е невъзможно заради борда и лихвите у нас не паднаха.

Не можем да печатаме пари и затова са ни високи лихвите. Защото при нас лихвеният диференциал спрямо света отразява разликата между едно затворено монетарно стопанство, каквото представлява нашата финансова система в условията на валутен борд, спрямо едни отворени финансови системи където се печатат пари в излишък понякога.

Големият въпрос, който вече започна да вълнува тревожните мозъци, които вдигат аларма за щяло и нещяло, е как ще се изтеглят тези напечатани пари от обращение обратно в трезорите на националните банки.

Огромната част от тях и без това са в трезорите на централните банки, защото вероятно ¾ от тези напечатани пари предимно от ФЕД, но и от ЕЦБ, просто не са излизали от там. Те наистина са сменили държателя си – от държавата в някои институции, но те служат за подкрепа на балансите им и за гаранция за стотиците хиляди или милиони депозанти, че тези институции са платежоспособни. Това са резерви, аз се опитвам много просто да го кажа, за да бъде разбрано от всеки. Защото има мнозина които не го разбират. Че тези пари не са инфлационен настиск, това искам да кажа. Да, една част от тях са инфлационен натиск и затова курсът на долара пада. Но докога ще пада!? Аз ще ви кажа докога – докато във ФЕД не кажат „Ние вече няма да печатаме пари”. Защото те как печатат пари – правят аукциони за ценни книжа, пласират ги, за да финансират бюджетния дефицит. Но в даден момент те ще спрат да емитират такива книжа, защото отделните програми за стимулиране са с ограничен срок на действие и с определени размери. Естествено, бюджетният дефицит няма да изчезне за дни, месеци или в близката година. Много е възможно той да не изчезне и в близките 6 години, но той ще изчезне един ден. А от гледна точка на историята какво са 6 години. Т.е., доларът никога няма да изчезне като резервна валута. Е, в близките 6 месеца валутните пазари може малко да го разпродадат.

Връщаме се на темата за еуфорията на пазарите. Финансовите пазари и най-вече фондовият пазар отразяват очакванията. Вярно, че има еуфория. И тази еуфория частично се дължи и на евтините пари, но само отчасти, еуфорията се дължи основно на облекчението, което инвеститорите усещат, че икономиката реално излиза от кризата, че рецесията е приключила.

Като казвам, че е приключила, това не значи, че тя от днес е приключила. Това е един процес. Ще има негативни данни, ще има позитивни данни. Но в съвкупостта си от няколко месеца насам, данните стават все по-позитивни спрямо предходния период. Има данни, които отразяват отминали събития и верижно се следи развитието на един индекс, който е съставен на базата на такива данни, то развитието му се следи 2-3 месеца преди периода в който се намираме в момента. Но може вече да се екстраполира и да се направят изводи за бъдещето. И точно това правят инвеститорите. През март те си казват „А-ха, DOW е под 7 000 и колко ли още ще падне, я да купим малко акции” . Минава един месец - зле, втори месец пак зле и след това все повече хора си казват „Ние какво правим, защо седим и се измъчваме, а не вземем да инвестираме на тия ниски нива”. Когато почнат да инвестират тогава кризата изчезва с магическа пръчка. Ще ви припомня кога дойде кризата. Когато всички си казаха „Ние докога ще инвестираме, не е ли време да си приберем печалбите”. И 10% от тези, които са си го казали са прибрали печалбите, а 90 на сто в различна степен са загубили. Сега наблюдаваме обратното- когато и последният инвестирал е доволен, че е инвестирал, индексите ще спрат да скачат, но дотогава има време.

Слушах един според мен много разумен анализатор, който коментираше преминаването на 10 000 пункта на DOW. Той казва „това е еуфория, която ще продължи няколко месеца, а другата година вероятно ще настъпи отрезвяване, ако корпоративните резултати са по-ниски от очакваното”. Да, но те в момента са по-високи от очакваното, и това движи акциите.

И след като корпоративните резултати са по-високи от очакваното, това означава едно единствено нещо – рецесията е приключила, и това важи и за България.

Това не важи за безумията, които се извършиха в сектора „строителство”. Това не важи за злоупотребителите с европейски фондове и държавни поръчки - тези хора няма да видят бял ден повече. Просто условията за тях са се променили завинаги. Но в реалния сектор кризата е приключила според мен. В банковия сектор кризата приключи още преди 6 месеца.

Но тук ще Ви попитат защо лихвите са високи?

Защото единственият източник за финансиране на банките е вътрешният пазар, а той е лимитиран от валутния борд. Както вчера каза г-н Левон Хампарцумян за да го разберат всички – парите от бурканите свършиха. И затова банките нови депозити от населението няма да видят.

Което пък е лошо за хората с кредити...

Банките би трябвало да са доста гъвкави в преговорите си с хората с проблемни кредити. Но депозитите на населението не са единственият източник на средства за банките. Външното финансиране отново започва да нараства. Не при онези неразумни условия от 2007 г., но започва корпоративно кредитиране. Имам чувството, че българските банки очаквайки нарастване на процента на необслужваните стари кредити не толкова задържат новото кредитиране, колкото формират по-големи резерви, ако настъпи такъв период

А реалната икономика? Ето пак излезе изследване, че ръководителите били песимистично настроени.

Чух го, да. Но тези изследвания трябва да се каже кога са правени и с кои. Ако интервюират големите жилищни строители, там е 100% песимизъм. Или ако са ходили да интервюират тези, които са с проектите по морето.

Какво ще стане там? Ще бутаме хотели?

Каквото е станало навсякъде. Ами ще бутаме хотели. Проблемът е, че при нас е много раздробена собствеността в туристическия отрасъл и не може да бъде провеждана единна политика. Те не могат да се споразумеят на Слънчев бряг за инфраструктурата, за какво говорим изобщо? Аз не съм много компетентен за туризма, но мисля от позицията на икономист и финансист. Колко собственици са там!? Колко от тях влизат в АД-то, какво прави въобще това АД!? Като видиш, че извън АД-то има някакви други фактори, ти става ясно, че от това комплекс не може да стане. Но това е един сгрешен модел от самото начало и ще бъде решен по много болезнен начин. Защо Албена е добре, защото АД-то е собственик и има политиката. Защо Златни пясъци е по-добре от Слънчев бряг? Защото в тези части се провежда политика.

Казахте за външните пазари, не мога да не Ви попитам за оценката Ви за развитието на БФБ. Стигнахме ли и ние нашето стабилно повишение, нека така да задам въпроса.

Според мен, да. Защото колкото и българският фондов пазар да е малък, той не съществува изолиран, той е свързан. Процесите, които текат тук, са индуцирани от процесите, които протичат глобално на пазарите. И не може да бъде иначе. Знаете, влияе се от реалната икономика, външните пазари, от политиката, от спекулантите, както всички фондови пазари.

Ще дам един пример. Чисто теоретично, не разглеждам конкретни предстоящи събития, но ако имаме един силно рестриктивен бюджет, с прогноза за голямо свиване на БВП, със засилена преразпределителна роля на държавата, това няма начин да не повлияе на финансовите пазари и ще повлияе негативно, чуждестранните инвестиции ще секнат. Напротив, ако имаме някакъв експанзионен бюджет с много харчене, това също няма начин да не повлияе на финансовите пазари в посока покачване и чуждият капитал ще бъде привлечен. И това е едно от многото свидетелства, че нашият пазар е част от глобалния капиталов пазар.

След идването на власт на новото правителство какво мислите за действията му в сферата на икономиката?

Аз не бързам да давам никакви мнения и да правя заключения, защото засега няма върху какво. Защото всеки може да коментира коментарите, но аз бих предпочел да коментирам нещо, което се е случило. Аз виждам , че бюджетът е в процес на приемане, когато го видим какъв е, тогава ще можем да говорим. Но аз ще ви дам един конкретен коментар, за да отговоря все пак. На мен много ми харесва прагматичността на финасовия министър. Защо? Защото не робува на идеи. Симеон Дянков не се притеснява да си промени становището по даден въпрос, колкото и да е важен, често пъти на 180 градуса, ако е преценил това за целесъобразно. Често пъти придържането на правителството към някакви постулати за фискалната и икономическата му политика като към догма, независимо от промяната в обстоятелствата, ни е изигравало лоша шега. А в случая виждаме, че има една гъвкавост, една иновативна, бих казал, разкрепостеност. Затова, нека изчакаме окончателното приемане на бюджета, за да можем да си правим изводите. Дотогава всичко е предпоследно.
 
A

Anonymous

Гост
БВП падна с 5.8%, най-тежкото тепърва предстои

Българската икономика отчете най-тежкия спад от началото на кризата. По данни на Националния статистически институт тя загуби 5.8% от брутния вътрешен продукт през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Българската статистическа служба единствена в ЕС не обявява данни за движението на БВП на тримесечна основа и така икономиката ни не може да се сравни с останалите по този показател, който се използва като критерий за наличие или липса на рецесия...

http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/11/15 ... _predstoi/
 
A

Anonymous

Гост
Възможна ли е девалвация на лева?
19:32 | 17.11.2009

Марк Мобиус, ветеран в инвестиционния бизнес, се обяви за обезценяване на българския лев и латвийския лат с 50%, съобщи Reuters. „Харесвам възможността за девалвация в държавите с валутен борд Латвия или България. Харесвам идеята за девалвация. Тя прочиства въздуха".
Ще се наложи ли на България да предприеме подобна стъпка в близко бъдеще? В началото на 2009 в рамките на два-три месеца видяхме сериозна обезценка на валутите в ЦИЕ: чешката крона поевтиня с 20 % спрямо еврото, унгарският форинт с 31 % , полската злота с 44 %, румънската лея с 39 % , руската рубла с 31 % , сръбският динар с 23 %.
Със закон от 1997 левът е прикрепен към германската марка, а сега към еврото и поддържа курс от 1.95583 лв. за евро. Реалният курс на лева през последните 5 години се е обезценил с между 7 и 20 % отбеляза преди три месеца в редовен доклад за България МВФ. Реалният ефективен курс е статистическа величина, която показва стойността на дадена валута и рядко съвпада с пазарния обменен курс, който се влияе от конюнктурни и спекулативни фактори. "От средата на 2006 прегряването на пазара на труда доведе до рязък скок в реалния валутен курс. Между третото тримесечие на 2006 и третото тримесечие на 2008, изчислен през разходите за труд, той се е увеличил с 26%, а през индекса на потребителските цени - с около 16%", отбелязва МВФ. Както стана ясно от последните данни за състоянието на Бюджет 2009 той има нужда от актуализация, която ще съкрати разходната му част, твърдят все повече експерти. Какъв ефект ще има тази среда върху лева?

Силен или слаб лев

Засега той е относително стабилен и спестява на гражданите притеснения, но докога ще продължи подобна тенденция?
Слабо място на лева е дефицитът по текущата сметка, който през 2008 стигна 8,3 млрд. Евро или 24,3 на сто от БВП. Според Unicredit през 2009 отрицателното салдо ще се свие до 14 на сто. Но през януари БНБ регистриран почти 50-процентен спад на дефицита по текущата сметта спрямо същия период на предходната година - от 806.8 млн. евро, или 2.4% от БВП, до 439.7 млн. евро (1.2% от БВП). И все пак дефицитът е истинската бомба със закъснител, тъй като без насрещно финансиране натискът върху българския лев би бил силен.
За България такъв тип финансиране са: парични трансфери от българи в чужбина / те намаляха със 750 млн. евро през 2009/; директни външни инвестиции /1.2 млрд. евро за първите шест месеца на 2009 - спад с 54% в сравнение със същия период на 2008/; усвояване на европейските фондове; евентуално споразумение с МВФ.
Известният икономист Гарабед Минасян смята, че в последните месеци се забелязва бягство от лева, поради слабото макроикономическо управление и неравномерните инвестиции, концентрирани основно в имоти и туризма.
Въпреки всичко България има с какво да се похвали, за да запази лева си стабилен засега. Предпазливата фискална политика от 12 години действа като омекотителна възглавница, смята Елизабет Андрю от скандинавската банка Nordea. Поевтиняването на петрола /държавата е голям нетен вносител на петрол/ намалява натиска върху лева и дефицита по текущата сметка. Валутните резерви на БНБ надвишават значително пасивите в лева, което също е добра новина така че вместо промяна на курса правителството трябва да се стреми към ускорено преминаване към еврото, което обаче е малко възможно преди 2012. Проучване на Reuters показва, че България ще приеме еврото през 2015 вместо 2014.

Девалвация

Българите и латвийците неотстъпно бранят валутните си бордове с твърдение, че това гарантира финансова стабилност, посочва Reuters. Но много икономисти прогнозират, че Рига ще трябва да отстъпи и това вероятно ще предизвика ефект на доминото и сред другите бордови държави в Прибалтика и в България, допълва още агенцията.
Оценката на финансиста Марк Мобиус за валутите в Централна Европа е, че полската злота и унгарският форинт са около реалната си разменна стойност, докато румънската лея и чешката крона са надценени. За лева той препоръчва 50% обезценка.
В България с малко изключения повечето експерти смятат, че девалвацията няма да има положителен икономически ефект.
Тя носи по-голям негатив спрямо временно положително пренастройване на икономиката в резултат на нея. Малките отворени икономики не могат да решават проблемите си чрез собствена валута - те нямат нужда от нея в среда на икономическа глобализация, а само трябва да са гостоприемни посредници, твърди в статия Иван Ненков от "Алфа финанс холдинг". Девалвацията е много изгодна като перспектива за инвеститорите, които я изчакват с надеждата да влязат на по-ниски местни цени и по-висока възвращаемост. България има нужда от капиталови инвестиции отвън, но това не става при нестабилен валутен курс дори и тази нестабилност да е само под формата на очаквания или съмнения, допълва още Ненков.
Икономистът Лъчезар Богданов смята, че българският износ и при фиксиран курс е много по-голям от този през 1996 -1997 при тогавашната хиперинфлация.
За да стабилизира платежния си баланс страната няма нужда девалвира националната валута, признава пред Reuters през май и ексфинансовия министър Орешарски. Според него най-добрата възможност е да се премине към плаващ валутен курс в България, за да се присъедини страната към еврозоната.
Българският лев, прикрепен към еврото, обаче кара инвеститорите да предпочитат останалите балкански страни, където валутата е обезценена, твърдят от БСК.
Но от БСК смятат, че вместо обезценяване на лева по-добре е правителството и фирмите да реализират бързи структурни промени, за да привлекат повече чуждестранни инвестиции. Засега българските граждани не се притеснени за стойността на лева, няма и масирано обръщане на левове в евро. Затова помага и държавната гаранция за увеличаване на гарантирания размер на депозитите от 20 на 50 хил. евро. И все пак инфлацията и дефицитът по текущата сметка са знаци, че левът е надценен въпреки фиксираният си курс.

Фиксираният курс - да или не

Фиксираните курсове са критикувани, защото инвеститорите избягват държави с такива валути в условията на икономическите и финансови сътресения. Standard&Poors обяви, че обвързването на малките валути за еврото може и да се провали, ако икономиките на тези страни продължат да се свиват дълго време.
Известният Нуриел Рубини, изследвал валутния режим в България и Прибалтика твърди, че когато фундаменталните икономически стойности излязат от равновесие, фиксираният курс не може да съществува и изкуственото му поддържане ще провокира валутна, а по-късно и криза в реалната икономика.

Следващата криза - при валутите

Следващата финансова криза ще бъде на валутните пазари, тъй като централните банки по цял свят печатат пари, а масивните намеси на правителствата изглежда отслабват техните валути, прогнозира легендарният инвеститор Джим Роджърс, председател на Rogers Holdings. „Предполагам, че това ще е следващият проблем. Правителствата по целия свят правят всичко възможно да унищожават валути, и то много валути. Хората трябва да разберат това. Ако не го разберат сега, това ще стане впоследствие, но по трудния начин,“ добавя Роджърс.
 
A

Anonymous

Гост
Здравко, ще те помоля като пускаш такива статии и да добавяш малко обяснения към тях. Все пак боилшинството нямаме икономическо обяснение и малко твои коментари, различни от "Стягайте гащите, почва се!", ще бъдат от полза. Още по-добре ще бъде, ако замениш статията с линк към нея, а в поста си обясниш по-подробно и разбираемо идеята й.

Стероид - готина шегичка. Така трябва да се гледа на тези неща, че някои хора яко са се стегнали на тема края на света.
 
A

Anonymous

Гост
Здравко написа:
Dejmos написа:
Здравко, ще те помоля като пускаш такива статии и да добавяш малко обяснения към тях. Все пак боилшинството нямаме икономическо обяснение и малко твои коментари, различни от "Стягайте гащите, почва се!", ще бъдат от полза. Още по-добре ще бъде, ако замениш статията с линк към нея, а в поста си обясниш по-подробно и разбираемо идеята й.

Стероид - готина шегичка. Така трябва да се гледа на тези неща, че някои хора яко са се стегнали на тема края на света.

Иво,какво не ясно ? Обясненията за девалвацията на лева със свои думи съм ги дал доста по-рано в темата. Статията е един вид доказателство ,че думите ми не са безпочвени и че това за което говорих преди време все още стои на дневн ред или предстои в близко бъдеще. Даже със теб спорихме ако си спомняш с колко процента се е обезценил лева он началото на въвеждането на паричният съвет. Това е...съвети рядко давам,но на фона на всичко което съм казал по този въпрос е ясно, че ако имате някъкъви спестявания просто ги дръжте в евро а не в лева и то в сигурна банка./ТОВА НЕ Е ПРЕПОРЪКА- ВСЕКИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ СИ/.
Предполагам ,че тази тема ще е интересна за хора с пари и безинтересна за пролетариата,така че ако за аудиторията не е интересна ,нама да я засягам повече тази тема. ;)
Изреди моля те според тебе, кои банки са що годе сигурни ? :)
 

angelmr

Редовен Потребител
Здравко написа:
Иво,какво не ясно ? Обясненията за девалвацията на лева със свои думи съм ги дал доста по-рано в темата. Статията е един вид доказателство ,че думите ми не са безпочвени и че това за което говорих преди време все още стои на дневн ред или предстои в близко бъдеще. Даже със теб спорихме ако си спомняш с колко процента се е обезценил лева он началото на въвеждането на паричният съвет. Това е...съвети рядко давам,но на фона на всичко което съм казал по този въпрос е ясно, че ако имате някъкъви спестявания просто ги дръжте в евро а не в лева и то в сигурна банка./ТОВА НЕ Е ПРЕПОРЪКА- ВСЕКИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ СИ/.
Предполагам ,че тази тема ще е интересна за хора с пари и безинтересна за пролетариата,така че ако за аудиторията не е интересна ,нама да я засягам повече тази тема. ;)

Аз пък имам съвсем различен извод от цитираните статии. Положението тук е горе долу стабилно на фона на кризата, но някои чужди инвеститори точат зъби как при девалвация на лева ще се нагълтат с евтини имоти и по тази причина техни поддръжници пускат анализи да подклаждат огъня и да дават подобни идеи.
ПС. Я ми кажи в макроикономически план по какво се различава преминаването към врото от фиксирния курс лев/евро?
 
A

Anonymous

Гост
Караш ме да говоря по една много хлъзгава тема. Поради факта,че една банка може да се "убие с вестник" ;) въпроса е много деликатен.Познавам човек ,който бе привикван от службите поради това ,че се бе изказал в неговият си форум неласкаво заедна определена банка.Въпроса е деликатен,защото: Ако кажа според мен кои банки считам за сигурни,ще означава ,че останалите са несигурни.Деликатен е също така,че в условията на напрегнатостта на тази криза/а и не само по време на криза важи/ в България ,ако бъде допуснато да фалира дори една банка,ще започне масова паника и истерия на вложителите на всички банки и на теглене ва спестяванията,което ще доведе до верижни фалити на банките и оттам по системата до срив на икономикат.Ето защо управляващите много внимават да не се допусне това. От трета страна,още правителството на Станишев/разбирай държавата/ взе решение да гарантира влоговете на гражданите/ама забележи само на гражданите ,а не и на формите/ в размер до 50000 евро. Незнам как и с какви пари ще ги гарантира,но под натиск на ЕС бе взето това решение. За сравнение в Гърция гарантират до 100 000 евро.Дано не ни се налага да си търсим парите от държавата,ще се влезе в едни процедури които ще траят месеци и парите ни ще ни бъдат върнати естествено в лева,независимо в каква валута сабили депозирани.От четвърта страна повечето ни банки са дъщерни на чужди банки. Това е с двуяко значение.От една страна преди кризата даваше някъква сигурност,че при нужда пари ще дойдат от банките мйки.Сега обаче въпроса стои точно обратно. Банките майки чакат на дъщерните си дружества да им пратят свеж ресурс,тъй като тук за щастие финансова криза не се състоя в сравнение със страните със развити демокрации.Причината не е някоя радостна,причината е че България е изостанала в пъти във финансови деривата по отношение на старните с развити демокрации.Държавни банки мисля ,че останаха една или две най-много.Мисля ,че едната е Общинска банка,за друга не се сещам.
Така ,че всеки сам да си решава къде да си държи парите. Аз имена няма да посоча,мога да намекна къде държа моите.Избрал съм една банка,в чиято дял изкупиха наскоро ,мисля че към 17% арабски капитали и която не се занимава с отпускане на потребителски и жилищни кредити,а предимно работи с корпоративни клиенти. :quiet: :)
 
A

Anonymous

Гост
Здравко,
аз като икономист изобщо не мога да ти разбера логиката във всичките връзки от събития в горния пост :)
 

angelmr

Редовен Потребител
Аз пък чаках до края на годината девалвация на лева, но до сега нито едно форумно предсказание не съм видял да се е сбъднало.
 
A

Anonymous

Гост
Логиката е проста и елементарна.А то изобщо не е задължително ,че някой ако е завършил икономика е добър търговец или анализатор.Това ,че някой работи в някой фронт офис в някоя банка или е завършил счетоводство и контрол ,да разбира от макроикономика ... ;) Та логиката ми е следната: Защо се вдига или кога се вдига зената на златото ?... Вдига се поради две причини : Едната е да речем че има бурен подем на икономиката в световен мащаб...това отпада защото света е в криза и икономическите мощности не са натоварени. Другата причина според мен е,че повреме на криза ,когато икономиките на страните се клатят ,а от там и националните им валути,големите частни,а и не само частни пари си търсят убежище където да бъдат защитени от обезценяване/инфлация/. Златото винаги било убежище за парите по време на война или икономически кризи. Швейцарският франк също е бил,но в момента не е. Та,щом големите/УМНИТЕ пари считат че трябва да са "скрият" в златото,забележете дори не в еврото ,дори не и в кошница от валути...За мен е ясно само едно : не ни чака възстановяване от кризата в скоро време ,а напротив ,ще последва втора вълна на кризата.
За останалото по веригата логиката ми е следната. Понеже има корелация на еврото с цената на златото при покачване на златото ще се вдигне и стойността на еврото спрямо ДОЛАРА.Демек долара ще падне спряма еврото още/разбирайте и спрямо лева защото лева е привързан към еврото.
От своя страна ниският долар ще вдигне още повече цената на петрола,защото петрола все още се търгува само в долари на международните пазари.В момента цената му е 80 дол за барел ,миналата година стигна връх за всички времена от 142 дол/за барел...Спомняте си цените на бензините,нафтата и на пропанбутана тогава колко стигнаха предполагам.
Отам нататъка всички стоки и услуги в чията себестойност е включена цена на транспорт или горива изобщо ще скочат,реципрочно спъред повишението на цената на горивата.
От там ще последва повишаването на цените им/инфлация/,но тъй като тази инфлация е предизвикана в момент на криза ,а не на икономически подем,и има огромна безработица /в момента официалната в САЩ е 14% ,толкова е и в България,ама неофициалната ,при нас официалната е 9 % в момента/,
ще се влезе в понижаващата спирала ,на никъкви доходи+високи /или по-високи/ цени.
Е,ако на това не му се казва втора вълна на икономическата криза ,здраве да е...
Това ми е логиката. А вашата ? ...дето сте икономическото образование ,каква е ? ;)
 

angelmr

Редовен Потребител
Не съм ти преписал думи които не си казал. Да генерално иронизирам форумните предсказатели, но вече е твой проблем ако се виждаш като такъв. Точно по тази причина аз лично предсказания намам желание да правя. Освен може би че утре някъде ще е слънчево, но и това не е сигурно. :)
ПС. Пак ти повтарям че икономиката е психология. И мнения подобни на твоето на практика се опитват да предизвикат нещата които описваш. Така че извинявай ако не ми е приятен стила който ползваш в тези теми.
 

angelmr

Редовен Потребител
Добре, казваш на къде върви световната икономика ли? Има знаци показващи измъкване от кризата. Но ако хората се паникьосат отново, следващото падане би било много по-тежко. Така че продължавай да паникьосваш.
 
A

Anonymous

Гост
angelmr написа:
Добре, казваш на къде върви световната икономика ли? Има знаци показващи измъкване от кризата. Но ако хората се паникьосат отново, следващото падане би било много по-тежко. Така че продължавай да паникьосваш.

Ами темата е за това :За мнения за световната криза. Дай да чуем твоето какво е по тази тема ? Казваш има знаци за измъкване от кризата..дай да ги видим къде са тези знаци ? Или така ти се иска само ?

Аз твърдя обратното и ще ти кажа ,че във Варна например 47 солидни предприятия фалираха досега. Незнам какво е положението с бизнеса в по-малки градове от Варна.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=435872
 

angelmr

Редовен Потребител
Знаците са макроикономически на световно ниво. Ще мине време докато се усети тук.
Но ти не ме разбра. Аз лично нямам желание да казвам или пказвам нещо. Това което съм ти казвал поне 5 пъти е че тези кризи са психологически. И мнения като твоето действат не като карат някого да се усети, или да се подготви за идващ проблем. Самите проблеми може и да не дойдат, но ако всички изведнъж решат че проблеми идват, то тогава те са неминуеми. Така че в прав текст ти казвам че ти лично предизвикваш кризата. Ако щеш се сърди но това е положението.
 

angelmr

Редовен Потребител
@Здравко

Никой не е казал че ти или медиите сте единствените фактори. Но ако твърдиш че не сте никакви фактори, това си е чисто бягство от отговорност.
Между другото не е толкова важно какво точно пишеш, а как го пишеш. Натрапчиво, сякаш наистина искаш да стане и би се радвал ако предсказанията ти се сбъднат. извинявай ако не е така, но отстрани точно по този начин изглеждат мненията ти в тази тема.

@fatalen
По въпроса как я усещам, ( различно е от това как ми въздейства) усещам я повече психологически от колкото материално. Имало е моменти в които съм бил по-добре финансово, но е имало и моменти в които съм бил по-зле. Така че на мен лично ми въздейства и материално, но я усещам повече психологически.
 
Нагоре