Връщаме ли се 100г назад ? Apocalypse Now!

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от s73r01d, 19 Май 2009.

 1. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
  Явно никой няма да се осмели да започне външополитическа тема.

  Ко праим с кризата ? Ще има ли размирици стил 1900 - 1920 и Октомврийски революции, Хитлер 2 и тн.

  Народа по света вече беснее и с право.

  http://dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/05/1 ... t_krizata/

  Като прибавим и свинския грип, който ни приближава!

  http://dnevnik.bg/sviat/2009/05/19/7214 ... v_gurciia/

  Някои колеги понякога с право се оплакват от пристрастия в Дневник, та ако имате хубави статии от други източници, давайте.
   
 2. angelmr

  angelmr Потребител

  Публикации:
  2,378
  от:
  Пловдив
  Аз не мога да дам линк към статии. Имам си собствена теория за социалните проблеми, която не е толкова икономическа колкото психологическа. Честно казано не мога много добре да си опиша теорията, за това не съм започвал темата все още. Но сега ще опитам да напиша каквото мога.
  Проблема исторически започва след втората световна война. Може и преди да е съществувал но тогава получава масовост. Проблема е настъпването на хуманизма. Някой може да каже че в хуманизма няма нищо лошо и ще е напълно прав. Но само до известна степен. Една такава идеология отишла до крайност би имала непредвидими последствия част от които изпитваме в момента. Един елементарен пример. Лошо е да убиваш. Дори когато това се отнася за едно животно. И това твърдение е вярно. Но ако се опитаме да направим това твърдение философия на живота ще получим индивид, който има силно ограничена диета, облекло и който се стрехува да направи една крачка за да не би да настъпи някъква бобулечка. Същия индивид ще е против всякъкво нараняване на животни, против кланиците, против контрола на популацията, дори ако това се отнася за хлебарки и комари. Може ли някой да си представи че един такъв индивид би бил част от обществото ни? Аз лично не мога. Но точно тази логика от няколко десетилетия се превръща в масова политика в случаите когато се слуша буквално общественото мнение. След втората световна война в съзнанието на хората от развитите страни масово се е втълпило че е нещо ужасно да се подтиска едно малцинство. Или въобще че е нещо ужасно някой да е с по-малки права от останалите на базата на какъвто и да е белег. В резултат на всичко това дори само споменаването на факта че има проблем с дадено малцинство е достатъчно за да бъде обвинена една държава в дискриминация. ТОва е определена слабост. А навсякъде където се появи една слабост се появява и сила която да я използва. В случая някои малцинства не се интересуват от социалните закономерносто които са довели до един такъв тип мислене. Те виждат единствено несиметричност в отношението поради която те са в облагодетелствано положение. И не са чак толкова глупави за да не се възползват. Причината да са притиснати до стената до такава степен че да имато нужда да се възползват от едно такова облагодетелстване е че те традиционно са малцинства с висока раждаемост. Поради този факт те са изчерпали ресурсите на настоящото си обитание и имат нужда да се разселят на нови места където биха получили достъп до нови ресурси. Съвременното хуманнон общество не може да възприеме идеята че високата раждаемост е един вид генетична война. То е прекалено хуманно за да си даде сметка че може някой да воюва срещу тах без да използва армии и оръжия. Така че точно този съвременен хуманизъм създава предпоставки за глобална криза. Тя може и да не е свързана със сегашната финансова криза. Но последиците и вече се проявяват чрез няколко последователни войни, които и днес са активни и се водят бойни действия.
   
 3. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
  Кои войни визираш ? Давай конкретно.

  А тва за малцинствата може и да е вярно. Но определено мисля, че хората трябва да не се дискриминират прекалено. Може би има някаква "златна" среда, а може би просто тря да се изколим и нещата да потръгнат след 20-200 години.

  Като цяло теорията ти е интересна.
   
 4. angelmr

  angelmr Потребител

  Публикации:
  2,378
  от:
  Пловдив
  Конкретно като се изключат петролните войни в залива май всички останали от последните две десетилетия май могат да се свържат с някакъв малцинствен натиск пряко или косвено. Конкретно експанзията на албанците на балканите и последвалите няколко кризи( косово и македония), гражданската война на палестинците с израел. Те са най-явните примери. Но тези войни в момента само одраскват повръхността на проблема. Проблема е че цивилизованите народи са хуманни. И техните морални норми им пречат да действат с насилствени мерки срещу по-малко цивилизованите. Докато втория тип няма подобни ограничения. От тук следва че до война може да се стигне само при изключително сериозен проблем. А до такива за момента рядко се стига и за това рядко има войни. Но това не означава че междувременно не се натрупва напрежение. Нямам идея до къде ще се стигне. Честно казано предполагам( или поне се надявам) в накакъв момент че ще се установи равновесие при което прекаления хуманизъм ще бъде компенсиран от други фактори. Може би с повишаване на стандарта на живот в по-бедните държави и съответно малцинства ще спадне и темпа на раждаемост. Но ако не стане това не знам какъв ще е ефекта. Все пак ресурсите на тази планета са ограничени. А всички опостошителни войни до сега са били именно войни за ресурси. Само където една бъдеща война от описания тип ще бъде асиметрична и не вярвам дори теоретически да може да бъде спечелена от някого.
   
 5. братушка

  братушка Редовен Потребител

  Публикации:
  2,326
  от:
  BG
  Ето тук веднага в главата ми идват бомбардировките на Югославия и цивилизованите международни рейнджери в Ирак и Афганистан.
   
 6. Anonymous

  Anonymous Гост

  Да ,Щатите и Нато разказа играта на Югославия и си трепаха негрите във Сан Фрациско защото се бунтували.Налагането на двойните стандарди продиктувани от икономически и геостратегически интереси стои в основата на всичките междуетнически конфликти.Някой пробва водата вижда че номера минава и хайде.Човешкото съзнание никога няма да се промени независимо колко се цивилизоваме ,примери колкото щеш .В предишния форум бях писал че света е тръгнал по спиралата на унищожението и връщане няма .Ще оцеляват силните и безпощадните ,винаги съм се смял на наивниците които вярват в някаква мижава справедливост която бог или закона би им дал.Малки държави като Израел са оцелявали единствено благодарение своята безкомпромисност и вяра.Българите вече не са способни на първото ,а с второто си правят ташак.Пример джамиите по вече от църквите и на кого му пука ....
   
 7. mdinkov

  mdinkov Потребител

  Публикации:
  987
  от:
  Пловдив
  още един който вярва в дядо коледа .
   
 8. Anonymous

  Anonymous Гост

  По-вероятно е Дядо Коледа да дойде у вас .... заедно с 4-5 снежанки!
  ;) ;) ;)
  И да носи филе "Елена" за мезе.
   
 9. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
 10. angelmr

  angelmr Потребител

  Публикации:
  2,378
  от:
  Пловдив
  Това се очакваше. Развитието ще е интересно. :)
   
 11. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
 12. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
 13. angelmr

  angelmr Потребител

  Публикации:
  2,378
  от:
  Пловдив
  Тоя сайт е велик. Честно ти казвам това е новия стършел. :lol: Велики са, ама не го осъзнават.
  Имам предвид коментарите под статията. Явен пример са за начина по който политическата пропаганда спомага за подобряване на настроенията на хората направили си труда да прочетат въпросните коментари. Малкия проблем е че трявба да си падаш по черния хумор за да оцениш по достойнство какво пише там. Но на мен ми харесва. :)
   
 14. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
  Да, коментарите са яки, нали за тва го чета се пак ;)
   
 15. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
 16. Anonymous

  Anonymous Гост

  Русия вярва в долара като резервна валута
  15.06.09 / 09:34
  Русия има пълно доверие в долара и няма планове в близко бъдеще да преминава към нова резервна валута, заяви руският финансов министър Алексей Кудрин, цитиран от агенция „Блумбърг".
  „Твърде рано е да се говори за алтернатива на долара. Основите на американската валута все още са в добра форма", каза още Кудрин в телевизионно интервю след срещата в събота на финансовите министри от Г-8 в италианския град Лече.
  На 10 юни Руската централна банка обяви, че част от резервите й в американски държавни облигации могат да бъдат преструктурирани в облигации, емитирани от Международния валутен фонд - коментар, който и Кудрин направи миналия месец. В резултат на това бе отбелязан спад в стойността на американските държавни облигации и на долара. Руският финансов министър обаче подчерта, че решението на страната, обявено на 26 май, да купи облигации на МВФ в размер на 10 млрд. долара, не представлява „значителна промяна" в отношението на Москва към американската валута.
   
 17. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
  Като става дума за пари, бизнес и от сорта последния на който ще вярвам са руски официални лица. Късмет пожелавам на опозицията им да ги омаже тез говеда, и дано тоз път нямат Ленин/Сталин завалиите да ги на мамят яко.
   
 18. mdinkov

  mdinkov Потребител

  Публикации:
  987
  от:
  Пловдив
  интересна асоциациа , така като гледам по-мамен и надъхан народ от американския няма .
   
 19. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,698
  от:
  София
 20. s73r01d

  s73r01d Потребител

  Публикации:
  836
  от:
  Sofia/Burgas
  А кое ще е новото ?
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена