ВЕТРОМЕРИ, НИВЕЛИ И ЪГЛОМЕРИ-начини за работа. Хоризон

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Правилно си разбрал. Има калкулатори разбира се http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=5 и в тях като въведеш ъгъла под който стреляш се получава промяната на кривата, общо взето като пример ще ти го напиша така - ако на 25 метра норманата корекция по скалата ти е 1 дот отгоре при ъгъл около 20-30 градуса (независимо нагоре или надолу) корекцията става 2 дота отгоре, а нулата ти се измества напред, това е общо казано, при всяка пушка и мощност е различно, с няколко прострелки си ги научаваш корекциите на практика ако имаш подходящ терен ;)
 

big_dragon

Редовен Потребител
delpx написа:
soundmax написа:
Защото при по-голям ъгъл на стрелба над 10-15 градуса (не винаги мишените са на хоризонта )има отклонение (корекция) по вертикалата при наклон на долу същото се отнася ;)

Значи ако мишената се намира под моето равнище примерно под ъгъл 30 градуса трябва да въведа корекции по вертикала - ако правилно съм разбрал.
Това каква трябва да бъде корекцията при определени градуси как се определя има ли програма като балистичния калкулатор или става на принципа проба грешка? Тези корекции пройзлизащи от ъгала между стрелеца и мишената как се отнасят към корекциите идващи от дистанцията между стрелеца и мишената - събират се кликовете или се вадят или ?
Правилно се досещаш. Във всички балистични калкулатори този ъгъл се залага като инклинация, ъгъл по вертикалата. Интересното е че и в двете посоки на този ъгъл и нагоре и надолу корекцията при премерването е в една и съща посока, примерно дот нагоре.
 

delpx

Потребител
Стана ми интересно това устройство за измерването на ъгъла и се поразрових из нета но цените им са брутални за това помислих и ето един варянт чрез който може да се направи нещо подобно за не повече от 10 лв. Може би този пост е за темата от нищо нещо но е свързано. Идеята е следната взима се един лагер , по подобиена на разграфяването на паралаксното колело (с лепенката) се разграфява външния пръстен на лагера. През вътрешният пръстен минава болт чрез който да се закачи лагера някаде към пушката. Последното нещо е да се залепи някаква тежест в долната част на външният пръстен и да се постави една пластинка за отчитане на грдусите. Не знам дали го обясних както трябва за това взех една снимка от чичо гошо и драсках по нея - http://delpx.snimka.bg/other/or-jie.485818
Не знам как работи магазинското устройство но би трябвало да е нещо подобно. Според вас това ще работи ли ?

ПП -Идеята е че когато наклоним пушката напред или назад външният пръстен на лагера ще се завърти под въздействието на тежеста и тя винаги ще се намира в най долната точка на външният пръстен , от тук след завъртането отчитането може да стане лесно с някаква пластинка както е при колелото на паралакс.
 

iliev_ps

Новодошъл
Инклинацията в градуси, независимо + или - съответства на определен коефицент, умножаваш дистанцията до целта която е примерно под 35гр. по коефицент 0.82 и получаваш дистанцията за която реално трябва да направиш корекции. Примерно ако целта ти е на 50м. под ъгъл 35гр. , сметката ти е следната 50 х 0.82= 41м. ....и правиш поправки като за 41м. а не като за 50м.
Ето малко коефиценти и за други ъгли:
5гр.- 0.99
10гр.- 0.98
15гр.- о.96
20гр.- 0.94
25гр.- 0.91
30гр.- 0.87
35гр.- 0.82
40гр.- 0.77
45гр.- 0.70
50гр.- 0.64
55гр.- 0.57
60гр.- 0.50
Мисля, че мощността на пушката и тежестта на проектила нямат място в тая сметка, може и да греша.
 

venciru

Редовен Потребител
Коефициентите си ги пише даже на самите "помагала" ;).
 
A

Anonymous

Гост
Вижте този модел, всеки от вас може да си го направи, деже няма защо да рисувам схема, всичко се вижда и така, а и май ви омръзнах с моите схеми :D. Колелото лагерува свободно на оста, долния край на колелото е по тежък и той винаги сочи надолу, независимо от наклона на оръжието. А да, за тази работа и търсят 160Е :lol: :banana:
zubehoer-hoehenverstellung_zf_schiene-1675.jpg


PS. Все пак е добре това колело да е закрито в кутийка, понеже ако попадне малко боклук то ще спре да се върти.

А някой виждал ли е до сега такова нивелирче? Имам съмнение, че може да са го осветили със светодиод като за стрелби през нощта.
 

Attachments

  • p97k-wasserwaage-02-k.jpg
    p97k-wasserwaage-02-k.jpg
    173 KB · Прегледи: 300

jost70

Потребител
ФТКС
Такъв нивелир,/ от снимката / беше правил Акраба преди много време . Можеш него да попиташ за подробности .
 

venciru

Редовен Потребител
Защо се извиняваш? А ако реши някой да си прави собствено ръчно такъв!!! Тогава твоите данни ще са от голяма полза и не само на него ;)!
 

tzocho

Потребител
Няма да повярвате, но гледах рекламен клип за стрелба на далечни дистанции 1000м+ със снайперови пушки за подборен отсрел където наред с далекомера, метео-станция и балистичен калкулатор ползваха обикновен транспортир с окачена на канап тежест за определяне на ъгъла :lol: :lol: :lol:
Все пак инструктора ме уважава, та ще изчакам подходящия момент да го осветля по въпроса без да го карам да се почуства засегнат. :) :cheers:
 

DANNY

Редовен Потребител
Днес ми донесоха няколко електрони нивела.
Принципа на действие е като на този. Само дето цената не му е $100 без доставката

http://www.riflescopelevel.com/index.html
...и не е предвиден за монтаж на околяра.

Спокойно може да се монтира с малко фантазия или залепи в/у стар монтаж за оптика /която предварително да е загладена на фреза и така да се прикачи към оптиката

Нивела е с 5 бр. свето диоди. Зелен -/невилирана пушка/, син -/леко наклонена ляво/дясно/ и червен -/силно наклонена ляво/дясно/
Идеална чувствителност за нашите изисквания.

Има централен бутон за включване изключване -on/off.

Има и допълнителни 2 бутона. Първия регулира чувствителноста на наклона /в 5 степени/. Втория регулира силата /яркоста/ на светене на диодите /в 5 степени/

Пуснал съм ги в продажба тук
http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=7

Ето и няколко снимки

в комплек с 4 бр резервни батерии
DSC04834.jpg


лице
DSC04832.jpg


размери
DSC04831.jpg


DSC04829.jpg


наклонен син диод
DSC04825.jpg


наклонен червен диод
DSC04828.jpg
 

cdman

Администратор
След световното в Италия стана ясно че трябва да си купим ъгломери , въпроса сега е какъв да бъде , механичен или електронен , и дали електронния е позволен ако бъде закрепен на пушката - ето двата модела които видях

механичният е с размери: 9см / 5см
а електронният е 5см / 5см / 3см
 

Attachments

  • level1.jpg
    level1.jpg
    30 KB · Прегледи: 159
  • level2.jpg
    level2.jpg
    77.5 KB · Прегледи: 171

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
В Русе ако дойдеш ще видиш нашите. Със Слави си поръчахме от механичните. Дано дойдат до тогава. Мисля, че хич няма да е трудно човек да си изработи, стига да има свободно време. :cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
cdman написа:
След световното в Италия стана ясно че трябва да си купим ъгломери .......
механичният е с размери: 9см / 5см
а електронният е 5см / 5см / 3см

Има и истински, но са скъпи:

mountsangledegreeL.jpg
 

lynx

Редовен Потребител
Най-ниската цена в Европа е 125 лири
http://www.sportsmanguncentre.co.uk/product/64bbdc693b1c4e751762158/Nightforce+ADI/delivery-returns/1//
Има различни опции с монтаж към пикатини рейл или към тубата на оптиката, това още вдига цената.
В Щатите са по-йофтини, ама е по бавно и сложно, не си заслужава за такива работи да се поръчва.

Както казва Макси: Кеф цена няма!!!!! :yahoo:

Резервен малко по-евтин вариянт е Хорус Вижън-а, но ми се струва големичък и не е толкова удобен.
 

cdman

Администратор
lynx написа:
Най-ниската цена в Европа е 125 лири

Ей сега го смятах - това си е 310лв :eek: - нема шанс да дам толкоз за такава дрънкулка - мисля че даже това може да се изработи за под 30-тина лева с малко играчка. Земното притегляне е винаго надолу с една стрелка и една скала ....

Ясно - аз вече си поръчах механичното - идва към 20-тина лева с доставката.
 

andi

Редовен Потребител
Дани , преди време ти бях показвал този ъгломер :

А това са му мерките :
хермеричен и ударо устойчив , видях го в БГ монтиран на 300WM и наистина си заслужава репутацията . Донесен за 70$ от САЩ . има няколко вида монтажи , включени в цената ( за двата р\ра оптики и за различните релси ) . Може да се монтира отляво , или отдясно - където е удобно и не пречи ( на пар. колело например )
 

Attachments

  • IMG_1735-1600.jpg
    IMG_1735-1600.jpg
    275.5 KB · Прегледи: 193
  • IMG_1736-1600.jpg
    IMG_1736-1600.jpg
    408.1 KB · Прегледи: 164

DANNY

Редовен Потребител
andi написа:
Дани , преди време ти бях показвал този ъгломер :

А това са му мерките :
хермеричен и ударо устойчив , видях го в БГ монтиран на 300WM и наистина си заслужава репутацията . Донесен за 70$ от САЩ .


Аз съм го виждал на живо.
Много пари за нещо което наистина човек сам може да си направи.
 
Нагоре