БАЛИСТИКА / КАЛИБРИТЕ .177, .20, .22, .25 . Предимства и недостатъци.

nikolela

Потребител
Най-вероятно ги стреля от упор. С тази "оптика" е възможно, тъй като вероятно отдалечава образа.
Опрял съм дулото в хартията а кръстчето сочи в края на листа. Оптиката не отдалечава, но и не приближава. На 20м с механични и с оптика ми изглежда еднакво далече. Вид над 30м се усеща приближаване.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Всички тези заигравки е добре да ги правиш с малко по-читава оптика. Тази е много възможно да те подведе.
 

nikolela

Потребител
Всички тези заигравки е добре да ги правиш с малко по-читава оптика. Тази е много възможно да те подведе.
За сега ме подвежда хатсана. Той все още не прави изстрели с еднаква скорост. Отначало мислех, че си въобразявам, но мишените го доказват, че от ден на ден пушката стреля по силно и на високо. Вероятно маншета се е свил и буталото се движи по лесно. Може и уплътненията - опръстени на гп да се е пораздвижила, но вече не бих нарекъл пушката детска играчка. Вече е на 450 изстрела и надува по добре. Целта ми беше спрямо параболата да се ориентирам за джаулите, че се чудех тази пушка между 18 и 22 джаула ли е, че така я усещах или е между 33 и 38 джаула.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Скорост се определя и мери само с хронограф. Твоята пушка в момента стреля с около 36 джаула и разликата между изстрелите ти е около 4 м/с. Маншетът не може да се свие, а ако го направи, скоростта ще падне драстично, а пушката ще започне да трещи и ще има зверски откат. Спрямо параболата не можеш изобщо да се ориентираш за джаулите. Сложи оптика. Това, което е на пушката не е оптика. О-пръстените в ГП-то нямат никакво отношение към скорости и движението и, нито има как да се раздвижат.
 
Последна промяна:

The PuNiShEr

Редовен Потребител
Майко мила, 5 години темата не е мръднала!!! Нека я раздвижим малко. Днес с колегата Ivan888 редом с всички задачки с хобито, решихме да замерим балистичните коефициенти на ползваните от нас слъгове, а именно и по конкретно моите Стар Булит 25 кал в тегло 3.10 грама за които няма инфо в мрежата и от производителя и по принцип. Замерената скорост на изхода на цевта 272 м/сек се променя до стабилните 251-252 м/сек на дистанция 50 метра. С Маверика в 22 кал на колегата изходните 300 м/сек се отчитат като 275 м/сек на 50 метра. Вече можем да смятаме с калкулаторите, да драскаме по тумблерите и те така. Отдавна го чаках този момент, затова мога да изкажа големи и искрени благодарности на колегата Ivan888.
Хайде със здраве всички.
 

shaman

Редовен Потребител
според chairgun-a:
272, 252 и 50 метра = 0.1088

300, 275 и 50 метра = 0.1169


Според Стрелок почти същото с малки промени в стотните...


Имайки предвид формата им, обаче си мисля, че би трябвало да е повечко...
 

The PuNiShEr

Редовен Потребител
Ми Павка, да ти кажа за мен е важното че ми отговаря скалата на оптиката при зададени и уточнени стойности, при стрелба 50 и 75 метра всичко се коригира точно по вертикала на ретайкъла. При по хубаво време ще я засека цялата скала, и кликовете после (оразмеряване на тумблера). Даже може да ми съдействаш с врътка за тумблера по която да сложа стикера с метрите ;)
 

The PuNiShEr

Редовен Потребител
Не лоша джаджа, определено в помощ за хобито ни. Но, все пак си мисля че е TOO MUCH. Като се замисля, и ако обърна стойността и в слъгове с които стрелям, трябва да прежаля близо 20 000 изстрела за нея. Не ми се струва рентабилна инвестицията с покупка на този помощник. Всеки който желае може да се възползва от това, НО....... аз не бих !!!

Screenshot_20230419_052714_com.android.chrome.jpgScreenshot_20230419_052145_com.android.chrome.jpg
 
Нагоре