Точен ти е окомера , толкова са . Листа е висок 21 см .Едната група е около 12-13см, а другата над 15см по моя окомер.
Да колега, белестичния коефицент на различни дистанции се променя. За да не обяснявам надълго, ето линк към един голям тест с множество замервания. Има и табличка за балестичния коефицент изчислен за различни чашки на различни дистанции. Освен това да знаеш балестинич коефицент е различен за едни и същи чашки при различни цеви, при различни пушки , различно подаване на въздуха и т.н.тСлед вчерашната стрелба изпаднах в една дилема. Опитах да изчисля точния балистичния коефициент на моите проектили JSB exact 1,175 5,53 и се натъкнах на следния парадокс . Ако изчислявам коефициента спрямо пропадането на проектила определени дистанции се получава един коефициент , ако се изчислява спрямо разликата в скоростта се получава друг много по-различен. Сега на кой да вярвам?
Пушката с която стрелям е Крикет 5.5 проектил 5.53 1,175 грама с начална скорост 273 м/с , нула на 40 м , скорост на 60 метра 218 м/с и пропадане 8 см. спрямо нулата.
ТочноРазликата между 3,5 и 3 дота е защото моята пушка е нулирана на 40 метра а вашите на 50 .
Зависи само от БК
Външната балистика (пропадане и уйн дрифт) зависи само от БК . Прието е , че по дългия проектил има по висок БК . А обикновено по-дългия е и по-тежък . Това в общия случай.
Зависи и колко добре е стабилизиран проектила от нашата цев при определената скорост .
Без да съм фт-стрелец,ще го кажа така:Ако имам два вида чашки,които на 50м при дулни16дж имат еднаква точност на закрито и искам по-добре да боря вятъра,ще избера този вид с по-голям БК при тази дулна енергия ,на това разстояние.Без да се интересувам дълги,къси,леки,тежки,кръгли или квадратни са чашките и без да повярвам на нито една стойност за БК от интернет.Ще ме интересува само на 50м,кой от двата вида чашки е запазил по-голям процент от дулните 16.А това става само като си хронографираш поне по 10 изстрела на 50м.Колеги, имам въпрос към по-опитните ФТ стрелци: според chairgun JSB 0.510 дава по-малко отклонение на вятър от JSB 0.547 при една и съща енергия. В случая гледах при 15.8j, това са 240м/с за тежкото и 249м/с за лекото, на 50м дава съответно 20.7 и 20.4см отклонение при 20км/ч страничен вятър. В това намирам логика, но не е ли известен факт че тежките чашки са по-стабилни на вятър, къде е греша?
0.0210 колкото е заложено в програмата, но може би не е реално.Какви БК използваш за двата проктила?
Явно да, така си и мислех че от там идва разликата.В случая разликата от 9м/сек при много близки или еднакви БК е отговора.
Просто едната пристига по-бързо
т.е. 0.547 е с по-дъбър БК и наистина е по-стабилна на вятърще избера този вид с по-голям БК при тази дулна енергия
Логиката(щом не си мерил реалния за цевта ти БК)е обратна-щом Екзакта се дрифтва по-малко от Експреса,значи е с по-шукарен БК.Така:намираш 50м закрито,с температура и влажност (ако може и средна надморска височина)близки до практическите,читав хронограф,на който имаш вяра и мериш на 50м.Аз лично бих се молил експреса да бие по една единствена причина-призвежда се в десетократно по-малки тиражи от другия вид,съответно с по-малък брой матрици и партиди.А от партида до партида на едни и същи модел освен коренно различна точност,може да установиш и разлики в БК.т.е. 0.547 е с по-дъбър БК и наистина е по-стабилна на вятър
БитеВ тази връзка някои знае ли програма или таблица каква е скоростта на звука при различна температура и влажност ? По спомен атм. налягане не влияеше .
Не мисля че е обратна логиката, но благодаря на всички за отговорите.Логиката(щом не си мерил реалния за цевта ти БК)е обратна-щом Екзакта се дрифтва по-малко от Експреса,значи е с по-шукарен БК.Така:намираш 50м закрито,с температура и влажност (ако може и средна надморска височина)близки до практическите,читав хронограф,на който имаш вяра и мериш на 50м.Аз лично бих се молил експреса да бие по една единствена причина-призвежда се в десетократно по-малки тиражи от другия вид,съответно с по-малък брой матрици и партиди.А от партида до партида на едни и същи модел освен коренно различна точност,може да установиш и разлики в БК.