БАЛИСТИКА / КАЛИБРИТЕ .177, .20, .22, .25 . Предимства и недостатъци.

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
За 110 Дж на това разстояние аз бих очаквал по-добри групи. Едната група е около 12-13см, а другата над 15см по моя окомер.
Иначе групите може да са добри или лоши. Всичко си зависи от целите и целта, която искаш да постигнеш.

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Аз група не виждам, осеяно поле да.
Направи същия тест на 60 м, че да се заформят някакви групи поне.
Иначе в случая е - педя горе, педя долу - се тая.

andi

Редовен Потребител
Едната група е около 12-13см, а другата над 15см по моя окомер.
Точен ти е окомера , толкова са . Листа е висок 21 см .
Не съм и си мислил , че ще стане някаква супер група на 150 м . при въртелив вятър и оптика на 12х . Това беше първата стрелба на пушката след доста промени по нея, нова цев и т.н. - трябваше ми ориентир за скорост и по-фини настройки . А и все пак това не са 5 или 10 изстрела . Това са си 30 изстрела , и то в 15 и 25 мс коридор . Имам от онази стрелба още една мишена с 27 изстрела в коридор 320-345 мс с 2,2г ( средно 335 мс) която е още по зле - нали за това бяха пробите . еван ЛВ3.jpg Тези мишени са необходима част от работните настройки и не се притеснявам да ги покажа с информативна цел за незадължителноста на 5 метровия коридор . Все пак няма как да изкарам 30 изстрела с 130 дж от 280 см3 в 5 м коридор .

След като промених още някой неща сутринта от нетърпение излязох да стрелям във силния вятър ( доста клатеше мишената) . Дистанция 100 м , 2 групи по 10 изстрела + една от 8 . Първите две (от 190до 150 бара ) ги знам , че са от 307 до 315 мс (311-312 средно и 8 м коридор) Третата не я знам с колко е - стрелях докато усетих промяна в звука на пушката- предполагам са паднали до около 300 мс , и пак нямаше пропадане .
А и какво значение има коридора , когато мишената показва , че пушката има 30 точни 107 джаулови изстрела с 1 зареждане . 20170816_105052.jpg

Последна промяна:

lamer4o333

Потребител
След вчерашната стрелба изпаднах в една дилема. Опитах да изчисля точния балистичния коефициент на моите проектили JSB exact 1,175 5,53 и се натъкнах на следния парадокс . Ако изчислявам коефициента спрямо пропадането на проектила определени дистанции се получава един коефициент , ако се изчислява спрямо разликата в скоростта се получава друг много по-различен. Сега на кой да вярвам :) ?

Пушката с която стрелям е Крикет 5.5 проектил 5.53 1,175 грама с начална скорост 273 м/с , нула на 40 м , скорост на 60 метра 218 м/с и пропадане 8 см. спрямо нулата.

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
След вчерашната стрелба изпаднах в една дилема. Опитах да изчисля точния балистичния коефициент на моите проектили JSB exact 1,175 5,53 и се натъкнах на следния парадокс . Ако изчислявам коефициента спрямо пропадането на проектила определени дистанции се получава един коефициент , ако се изчислява спрямо разликата в скоростта се получава друг много по-различен. Сега на кой да вярвам :) ?

Пушката с която стрелям е Крикет 5.5 проектил 5.53 1,175 грама с начална скорост 273 м/с , нула на 40 м , скорост на 60 метра 218 м/с и пропадане 8 см. спрямо нулата.
Да колега, белестичния коефицент на различни дистанции се променя. За да не обяснявам надълго, ето линк към един голям тест с множество замервания. Има и табличка за балестичния коефицент изчислен за различни чашки на различни дистанции. Освен това да знаеш балестинич коефицент е различен за едни и същи чашки при различни цеви, при различни пушки , различно подаване на въздуха и т.н.т
Ето теста:
http://www.airgunforum.co.uk/forums...sive-177-JSB-Pellet-Velocity-Test-0-50-metres

gary m

Редовен Потребител
Сега на кой да вярвам :) ? Инстинкт.;)
Yesterday we shot in temperatures that changed every 15 minutes. Not ideal for experiments and technology. :rolleyes:.
Друг пут Станомир. Вечера моного трудно за тест. 80 мм долна, 60м ! 3 дотс или 3.5 ? ;)
сори мате.:D:D:D

lamer4o333

Потребител
Gary , the difference between 3,5 and 3 dots is because my rifle is zeroed to 40 meters and yours riffle to 50. :p

Разликата между 3,5 и 3 дота е защото моята пушка е нулирана на 40 метра а вашите на 50 .

xpresident

Редовен Потребител
Колеги, имам въпрос към по-опитните ФТ стрелци: според chairgun JSB 0.510 дава по-малко отклонение на вятър от JSB 0.547 при една и съща енергия. В случая гледах при 15.8j, това са 240м/с за тежкото и 249м/с за лекото, на 50м дава съответно 20.7 и 20.4см отклонение при 20км/ч страничен вятър. В това намирам логика, но не е ли известен факт че тежките чашки са по-стабилни на вятър, къде е греша?

andi

Редовен Потребител
Зависи само от БК
Външната балистика (пропадане и уйн дрифт) зависи само от БК . Прието е , че по дългия проектил има по висок БК . А обикновено по-дългия е и по-тежък . Това в общия случай.
Зависи и колко добре е стабилизиран проектила от нашата цев при определената скорост .

Последна промяна:

Dominus

Редовен Потребител
В случая разликата от 9м/сек при много близки или еднакви БК е отговора.
Просто едната пристига по-бързо

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Заложените данни не са реални. На 0,547 БК-то е поне с 0, 003 - 0,004 по-високо.
Не знам обаче и за 0,510 дали отговаря техния БК.
Затова си го пробвай на листа ти сам.

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Какви БК използваш за двата проктила?
Заради по-ниския БК на Express чашката ще лети по-дълго време до 50 м, отколкото Exact, въпреки по-високата си дулна скорост.
От моя скромен опит мога да ти кажа, че голяма роля за дрифта на чашката има и самата цев. Многократно съм го доказал за мен си стреляйки в един и същ момент с друг колега и сравнявайки попаденията на една и съща мишена, една и съща дулна скорост и едни и същи чашки.
Резултатите, които показва ChairGun ги обсъждахме на Маргатина миналия месец. При примерна дулна скорост от 170 м/с, 240 м/с и 400 м/с при едни и същи възможни променливи, отклонението на чашката на 50м е най-малка с 240 м/с. Не съм математик и вещ в балистиката, но малко или много ме озадачава това. Вероятно си има обяснение.

luft9waffe

Редовен Потребител
Зависи само от БК
Външната балистика (пропадане и уйн дрифт) зависи само от БК . Прието е , че по дългия проектил има по висок БК . А обикновено по-дългия е и по-тежък . Това в общия случай.
Зависи и колко добре е стабилизиран проектила от нашата цев при определената скорост .
Колеги, имам въпрос към по-опитните ФТ стрелци: според chairgun JSB 0.510 дава по-малко отклонение на вятър от JSB 0.547 при една и съща енергия. В случая гледах при 15.8j, това са 240м/с за тежкото и 249м/с за лекото, на 50м дава съответно 20.7 и 20.4см отклонение при 20км/ч страничен вятър. В това намирам логика, но не е ли известен факт че тежките чашки са по-стабилни на вятър, къде е греша?
Без да съм фт-стрелец,ще го кажа така:Ако имам два вида чашки,които на 50м при дулни16дж имат еднаква точност на закрито и искам по-добре да боря вятъра,ще избера този вид с по-голям БК при тази дулна енергия ,на това разстояние.Без да се интересувам дълги,къси,леки,тежки,кръгли или квадратни са чашките и без да повярвам на нито една стойност за БК от интернет.Ще ме интересува само на 50м,кой от двата вида чашки е запазил по-голям процент от дулните 16.А това става само като си хронографираш поне по 10 изстрела на 50м.

xpresident

Редовен Потребител
Какви БК използваш за двата проктила?
0.0210 колкото е заложено в програмата, но може би не е реално.
В случая разликата от 9м/сек при много близки или еднакви БК е отговора.
Просто едната пристига по-бързо
Явно да, така си и мислех че от там идва разликата.

luft9waffe

Редовен Потребител
т.е. 0.547 е с по-дъбър БК и наистина е по-стабилна на вятър
Логиката(щом не си мерил реалния за цевта ти БК)е обратна-щом Екзакта се дрифтва по-малко от Експреса,значи е с по-шукарен БК.Така:намираш 50м закрито,с температура и влажност (ако може и средна надморска височина)близки до практическите,читав хронограф,на който имаш вяра и мериш на 50м.Аз лично бих се молил експреса да бие по една единствена причина-призвежда се в десетократно по-малки тиражи от другия вид,съответно с по-малък брой матрици и партиди.А от партида до партида на едни и същи модел освен коренно различна точност,може да установиш и разлики в БК.

Последна промяна:

andi

Редовен Потребител
В тази връзка някои знае ли програма или таблица каква е скоростта на звука при различна температура и влажност ? По спомен атм. налягане не влияеше .
Помня при 20 гр беше 340 мс, а при 0 гр беше 330мс .
Но за други градуси и при каква влажност ???

Dominus

Редовен Потребител

xpresident

Редовен Потребител
Логиката(щом не си мерил реалния за цевта ти БК)е обратна-щом Екзакта се дрифтва по-малко от Експреса,значи е с по-шукарен БК.Така:намираш 50м закрито,с температура и влажност (ако може и средна надморска височина)близки до практическите,читав хронограф,на който имаш вяра и мериш на 50м.Аз лично бих се молил експреса да бие по една единствена причина-призвежда се в десетократно по-малки тиражи от другия вид,съответно с по-малък брой матрици и партиди.А от партида до партида на едни и същи модел освен коренно различна точност,може да установиш и разлики в БК.
Не мисля че е обратна логиката, но благодаря на всички за отговорите.
Значи "мита" че по-леките чашки се отнасят от вятъра повече е неверен и значение има само БК. Осатва, както казва luft9waffe да измеря БК на двата модела.

Нагоре