Арбалет "пневматичен".

братушка

Редовен Потребител
Имах повод да помисля дали да не си купя арбалет...

Това доведе до измисляне на суперефективна схема на полиспасен арбалет с ГП.
Преди да родя схемката бях стигнал изводи, че за максимална ефективност при засилване на стрелата е добре да се спазват следните условия:
- "размахът" на "крилата" на лука/арбалета трябва да е колкото може по-малък;
- разликата на усилия заредено/незаредено на пружиниращ елемент да е възможно най-малка.

Тези условия осигуряват измислената схема и правилно проектирана ГП.

На картинките малко теория и самата схема.


ПС: не съм го правил защото още не се определих дали ми трябва арбалет.
Затова подмятам идея, може да е полезна за някого.

ПС2: на картинка с теория разликата в усилия взведено/почтиНЕвзведено е 20%. ГП може има и по-малка разлика, стандартна пружина/рессор най-вероятно ще имат доста по-голяма разлика. Съответно на практика засилката на практика може да е по-голяма, отколкото на картинката.
 

Attachments

  • Arbalet-Teoria.jpg
    Arbalet-Teoria.jpg
    49.9 KB · Прегледи: 201
  • Arbalet-Shema-V3.1.jpg
    Arbalet-Shema-V3.1.jpg
    100.4 KB · Прегледи: 222

ilko_dim

Потребител
Защо ти е да е полиспастен ? Все пак тетиви , лъкове .... Преди исках да направя нещо от рода на това :
http://www.airgunsofarizona.com/FXVerminatorExtreme.html
А това искам да кажа : няма ли да е по-лесно стрелата да се засилва от налягането , вместо от тетива? Може и скоростта да не е толкова висока , но ще е по-лесно за изпълнение ( поне според мен) :cheers:
 

братушка

Редовен Потребител
ГП има голямо усилие, но пръта и се движи не достатъчно бързо.
При наличие на макара ни трябва двойно по-голямо усилие на пружината, но стрелата ще се засилва двойно по-бързо.
На този принцип работят всички полиспаси.


ПС: не стрелата се засилва по-бързо при полиспаси, а струната. А как от струната се засилва стрелата гледай картинка с теория.
 

falcon88

Потребител
Преди да се зарибя по пневматичните мании и аз се бях захванал с нещо такова, но с обикновенни пружини . Изглеждаше по следния начин


Това в основата на раменете са зъбни колела за да се движат синхронно. Опъваше се много трудно и стреляше доста слабо. После като разбрах за газовите пружини се замислих че с тях може да стане нещо яко, но така и не остава време да се захвана.
 

Attachments

  • cros.jpg
    cros.jpg
    17.4 KB · Прегледи: 145

Nikola

Потребител
Колеги, имам арбалет Мегалайн Фантом 2 на повече от 10 години. Тетивата му са се разпънали и стреля доста слабо. Кажете какви тетива да му взема, кои стрели са добри и къде и с какво да го смазвам.
 

Горския

Новодошъл
Здравейте, не иска да критикувам или обидя някого но според мен си остава традиционния начин за изработка на арбалет. Говоря и мисля така защото близо две години се занимавам с изработването на арбалети.Силата на тая машина е в предната част там където се закрепят пружините,били то карбонови шини или метални листи да речем ресьор.В зависимост от материала който ще използваш за рамена можеш да промениш ъгъла на колодката. По слаби рамена по отворен ъгал ,по силни рамена по затворен .В идеалния случай между 45-55градуса,всичко останало е физика и механика.За арбалетите с обратни рамена нещата са доста по различни там ъгъла спрямо оста на приклад е доста малък,но това се компенсира с големи блок макари.При тях силата на опън е разпределена почти наполовина между ексцентрика и захвата в задната част.Много стабилна и прецизно смазана машина .При лъковете е същата работа както писах по отгоре ,опората остава в лявата ръка на стрелеца,само че при тях силата на опън е в пъти по малка от арбалета с каквито и блок макари да е.За да не съм голословен ще се опитам да кача снимка на арбалета ми,комбиниран е стреля с лагерни съчки от 6мм.до 12мм.и стрели правени защото купешките са пълен смях.Около 136кг.зарежда се с допълнителна макара настроен е до 60 метра тежи 6,700кг.
 

Attachments

  • IMG_20170405_160602.jpg
    IMG_20170405_160602.jpg
    527.9 KB · Прегледи: 130
Последна промяна:

Горския

Новодошъл
Здравейте, не иска да критикувам или обидя някого но според мен си остава традиционния начин за изработка на арбалет. Говоря и мисля така защото близо две години се занимавам с изработването на арбалети.Силата на тая машина е в предната част там където се закрепят пружините,били то карбонови шини или метални листи да речем ресьор.В зависимост от материала който ще използваш за рамена можеш да промениш ъгъла на колодката. По слаби рамена по отворен ъгал ,по силни рамена по затворен .В идеалния случай между 45-55градуса,всичко останало е физика и механика.За арбалетите с обратни рамена нещата са доста по различни там ъгъла спрямо оста на приклад е доста малък,но това се компенсира с големи блок макари.При лъковете е същата работа както писах по отгоре само че при тях силата на опън е в пъти по малка от арбалета с каквито и блок макари да е.За да не съм голословен ще се опитам да кача снимка на арбалета ми,комбиниран е стреля с лагерния съчки от 6мм.до 12мм.и стрели правени защото купешките са пълен смях.Около 136кг.зарежда се с допълнителна макара настроен е до 60 метра тежи 6,700кг.
Опрян в земята при контролен изстрел има откат близо 8-9см.
 

Hidden

Редовен Потребител
Здравейте, аз имам арбалет MK 150 -150 лб, рефлексен, с дървен приклад. Стреля добре с оптика, но си иска такава с милдот. Направи ми впечатление, че по-леките стрели износват сървинга на тетивата забележимо по-лесно, а странното е, че летят по-бавно от по-тежки. Фирмата предлага резервни тетиви и лъкове за арбалети и мисля, че ако даден рефлексен(!) арбалет е със същата тежест и размери могат да се ползват, независимо от неговата марка. За българските условия бих предпочел рефлексен пред къмпаунд.
 

Горския

Новодошъл
Притриването в тази област на тетивата са детски болести при всички модели .Опитай с оплетка на копринени конци накиснати във восък ако това не помогне вземи нишки от алпиниско въже,или капрон. Огледай да няма ръбове по вилката която държи тетивата в заредено положение,по точно в задната част където има съприкосновение с тетивата .Карбоновите стрели са твърди и при изстрел сплескват тетивата ,моят съвет да преработиш задния край.От стайна тв телескопична антена единия сигмент пасва идеално игумичка от книжарницата ,моментно лепило нещо в духа Направиш си сам.Успех.
 
Последна промяна:

staif

Редовен Потребител
не съм наясно с този вид хоби но мой братовчед е маниак на тема арбалети..знам че използва метална проволка(жило за велосипед или нещо като подобно) -за тетива понеже друга от "въжета" не му издържа..лъка е четирипластов -тип ресьор от пластини за станове..зареждане със стъпало или едноразова трисчотка..стрели -текстолит със сменяеми върхове- според предпочитанията-бронз или стомана.. постиженията -дистанция и мощ са достойни за уважение ;)
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Преди години бях направил подобен лък от ресьор от Москвич. Стреля и до днес. Човекът, който го купи казва, че е много доволен. Имам и един тайвански, дето мисля да го пусна да се продава, защото от около година стрелям с Хойт Ултрамаг.
 

Горския

Новодошъл
Добър избор за рамена, ресора се квалифицира към легираните стомани,но незнайно защо не обича да ги напрягаш на100% .От това което съм чел по руските форуми прибягваха към нови ресори за изработката на рамене или от газела марка автомобил предполагам нашата Волга.Имат си и калкулатор за изчисляване на силата на опън.Но всички се оплакваха от това че при минусови температури самата стомана подава.Когато четях тяхните коментари си рекох ......Тия защо драскат и цапат темата виждали са те ресор ....плюс това къде са тяхните -20,30 градуса къде сме ние .Да ама не имам двойка рамена сгънати в основата.След време попаднах на коментари през колко сантиметра по колко да отнемеш от ресора за да избегнеш това отдаване на ресора .И като недостатък не можеш да сложиш блок макара ,трябва да ги зарежеш по дължина иначе идва тесен.Карбонивите ресори от Ивеко,или ски си решаваш доста главоболия а и са достатъчно широки за да им се монтират ексцентрици.
 
Последна промяна:

vassilev

Новодошъл
Ако си направиш стрели от алуминиева тръба можеш директно да си ги стреляш нанизани на цевта на пушката, само мушката и сваляш и стреляш.Едно време бях преправял една китайска за такава стрелба с по тъничка тръба вместо цев , но ми се кривеше много лесно.
 

Robo

Потребител
IMG_20171011_080102.jpg направих го за два дни.Изкормих му реддуктора и сега работи страхотно.Тръбата цев е от детска пушка с метални топчета алуминиеви стрели 19;22.

IMG_20171024_111103.jpg
 
Последна промяна от модератор:
Нагоре