HATSAN - всички модели пружинни пушки на фирмата.

qtex

Потребител
В последните 2 часа съм все повече и повече шокиран. Смених уплътнението на цевта на Hatsan-a. Старото излезе без проблеми и новото влезе без такива. На вид бяха абсолютно еднакви, на око ги прецених, че и на размер са такива. Засмуках през цевта да видя как е и определено се беше уплътнено добре. Половин час си редя мишени из нашия двор и този на комшийката и почвам аз да стрелям и... УЖАС... Стрелях от маса, с предна упора (една стара възглавница) и 50 изстрела по-късно нито един път не бях даже близо до мишената... :eek: Вдигам аз да стрелям от ръка и пак същия номер. Попаденията бяха ту вдясно, долу-вдясно и все такива и при стрелба от упора. На 15м. с отклонение до 20 см. Стрелям без оптика, но не съм бутал мерника преди да почна стрелям и съм сигурен, че никой друг не го е правил. При предишни безпроблемни стрелба единствено вертикални корекции правех и всичко си беше наред.

Викам си: Сигурно цевта е замазана... Почвам да чистя ама нъцки, нищо не излезе от нея. Пък и промяна нямаше.

В същото време и откатът ми се стори доста засилен. На моменти доста ме понаболяваше рамото след изстрел...

Търся възможните причини. Цевно уплътнение, маншет ... От къде, аджеба, ще дойдат толкова много проблеми изведнъж? :eek:
 

qtex

Потребител
boybey написа:
А сега като засмучеш?

Ами добре е ... все пак не съм помпа, че да смучка яко, уж е добре уплътнено. Старото уплътнение беше с доста износен ръб... Сега си мисля, че може маншетът да е заминал, а липсата на точност и големия откат да идват от силния удар на буталото в стената на цилиндъра, ама знам ли... Ще направя още тестове и ако положението не се промени ще я разглабям да видя какво животно ще излезе отвътре, което ще е малко трудна задача след като намазах болтовете с Loctite 243 :wall:.
 

leopardars

Потребител
Loctite 243 по-лека серия и не трябва да имаш проблеми.Все пак ако се запънат болтовете може да ги нагрееш (ако има възможност).
 

qtex

Потребител
С баща ми пуснахме още 30 чашки. По едно време си мислехме, че е от мерника и пак сме на път да се откажем от тази теория. Последната мишена на 15м. пак е напълно случайна. С два вида чашки - Gamo ProHunter и Gamo TS-10 :'( ...
 

didarai

Редовен Потребител
Виж въпреки залепените ти винтове да не играе приклада.Другото......при зареждане да не се мърда мушката.Мен така ме беше подлудил надулника на 125-цата.Едва забележимо се завърташе при зареждане ,но това мести здраво групата.
 

belyatamax1

Потребител
Нищо не спомена за "дизел" или да ли трещи и дими много,дали си я смазвал вътре...
При не заредена пушка обикновено не издиша дори да е отишъл маншета,а при заредена е нормално да пропуска малко,но гледай да не е шнорхел.
 

qtex

Потребител
Отдавна няма дизел. Аз не я почистих след като я купих, но 5 месеца стреляше без проблеми. Даже както написах по-горе се сетих да почистя цевта да не би от това да се мотаят чашките ама дори при идеално изчистена пак не стреля точно. Сега като прекарам малко парцалче през цевта даже нарезите не се отбелязват...
 

didarai

Редовен Потребител
Прегледай добре за луфтове.Не са като на оборска врата.Някъде нещо мърда (съвсем забележимо най-вероятно).Основно гледай около заключването.Шарнира да не деформиран.Има и едно основно правило при проблеми.Появят ли се необичайни проблеми след нещо което си променил,първо търси причината там(в промяната).Ако си взел от тези уплътнения масовите(предполагам такова е) по оръжейните магазини приличащи на отрязан маркуч,може да идва късо и да не уплътнява добре(каза че си проверил но..) или да се е смачкало,или ако е по-дълго и има луфт в шарнира да мести цевната кутия всеки път различно.Сравнявал съм 10-тина такива(нови) и всяко си беше с различна височина.Щом ги сее повече от обикновено,значи всеки път нещо застава по различен начин или са увеличени вибрациите.Пушката е в теб само ти може да видиш какво.
 

mitaka101

Потребител
Сега си мисля, че може маншетът да е заминал, а липсата на точност и големия откат да идват от силния удар на буталото в стената на цилиндъра
Аз не я почистих след като я купих, но 5 месеца стреляше без проблеми
Първия цитат е 99% вероятния проблем.
Втория цитат е причината, довела до първия.
Смени си маншета и си почисти цилиндъра за да нямаш подобни проблеми.
Поздрави!
 

qtex

Потребител
Установих от къде прави проблеми-от уплътнението. Няма как да разбера точно как, но е от там. Или вятърът идва много и вее чашките или измества цевта. Върнах старото уплътнение и нулирах мерника хоризонтално и вертикално на око без да стрелям и след това наредих 15 JSB-та 0.547 гр. в една кутийка от дезодорант на 30+ метра. Явно си трябват много по-тежки чашки (пробвах и с Gamo TS-10, когато имах проблеми, но не помогна) ако е напълно уплътнено, защото в момента със старото уплътнение можеш да дишаш като през шнорхел...

Не знам какво точно ще правя, но за сега остава така. Вече почнах да мисля за закупуването на друга цев, но е твърде рано за изпъление...

Когато дойде време за отваряне ще сменя маншет. За сега положението остава както предните 5 месеца с износено уплътнение, но пък стреляща точно.
 

TeXHo

Потребител
С хроно мерил ли си? Ако не си - премери. Струва ми се че проблема ти може да е в прекалено висока скорост на чашките, когато уплътнението (новото) не изпуска като старото. Затова с по-тежки чашки ти стреля по-добре. Аз дори съм изумен как стреляш с леки чашки със 135-ца. Пробвай Баракуди или ако имаш възможност JSB Exact Heavy. С леки чашки не се ли чува доста сериозен пукот като стреляш?

Друга тема: Днес най-накрая отидох да видя 125-ца "Снайпер". Много ми беше влязла под кожата тая пушка. Бързо обаче ми се охлади мерака. Заради тъпата система за зареждане с един лост, ложата е прорязана почти до спусковата скоба и прекрасно ръби ръката. Това как да е. "Хубавия" Куатро спусък не знам какви настройки позволява, но аз като го пробвах, помислих че не съм свалил предпазителя. Такова тегло може да има педала на газта на автомобил, но за спусък е лоша шега. Аз не съм слаботелесен, но от усилието да преодолея 2рата степен, ръката ми почна да трепери. Дотук с мерака за 125-ца :(
 

qtex

Потребител
Няма къде да меря с хроно. Най-близо ми се падат пичовете от Ловеч и Плевен ама нямам кола да стигна до там. Гледам JSB Exact Heavy са почти същите като TS-10 по тегло и не очаквам да има разлика т.е. пак ще е зле работата като сложа ново уплътнение. Трябва си цев за 5.5, но нямам финансовата възможност сега.
С новото уплътнение и лека чашка направо се чува като топ... :wall:
 

TeXHo

Потребител
Ами според мен проблема е ясен. Добрия стар свръхзвук... Ако държиш на калибъра 4.5мм, мисля че е вариант да скъсиш малко пружината. Но нека специалистите се изкажат, аз такава операция не съм правил.
 

belyatamax1

Потребител
Имах една 125 и си сменях цевите 4,5 и 5,5.С 4,5 стрелях с баракуда,по спомен май 0,68г бяха и стреляше чудесно без утежнител и скъсена пружина.В 5,5 същите резултати със същата процедура.Скоростта в 5,5 едва ли беше повече от 200м/с,но пък беше много точна.
 

batsaly

Потребител
до texho , колега с куатро е моя хатсан 80 ,и повярвай ми можеш да го направиш прекалено лек за теб ,без да се получи самострел пробвал съм го ,а аз за моята пушчица мога само хубави неща да кажа
 

TeXHo

Потребител
batsaly написа:
до texho , колега с куатро е моя хатсан 80 ,и повярвай ми можеш да го направиш прекалено лек за теб ,без да се получи самострел пробвал съм го ,а аз за моята пушчица мога само хубави неща да кажа

А нужна ли е доработка, или само с неговите настройки става? Понеже пушката определено ми е интересна, ама с толкова твърд спусък :-\ Иначе много ми хареса това "прекалено лек за теб" :cheers:
 

boybey

Потребител
belyatamax1,
прав си, с цев 6,35 намалих скоростта и повиших точността с фабричните мерни прибори.
Джаулите са същите - къртя мифки, но и целя и кова пирони от 15 м.
 

batsaly

Потребител
да аз съм с 80 и оптика 3-9 40E над 2000 изтрела без авария , и куатрото само с регулиращите му винтове без пилене и полиране става толкова лек ,че почна да ме стряска на стрелба .
 

go_panch

Потребител
texho написа:
batsaly написа:
до texho , колега с куатро е моя хатсан 80 ,и повярвай ми можеш да го направиш прекалено лек за теб ,без да се получи самострел пробвал съм го ,а аз за моята пушчица мога само хубави неща да кажа

А нужна ли е доработка, или само с неговите настройки става? Понеже пушката определено ми е интересна, ама с толкова твърд спусък :-\ Иначе много ми хареса това "прекалено лек за теб" :cheers:
Панайоте, ако наистина хатсана е с "прекалено лек за теб" спусък ми кажи. И без това мисля за ъпгрейд на моята пушка може quatro спусъка да е решението.
 
Нагоре