ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

ilian

Потребител
Вчера със Самурая се пробвахме на 193м мерени с рулетка,по един тас от лека кола.Той стреляше с жсб хеви аз с баракуда,пушките ни са еднакви асан ат44.Привсе че се имах за по добър стрелец на големи дистанции,той направо ме разби с жсб-то.Аз от 20 изстрела го уцелих има няма 3-4 пъти а той поедно време като го подкара май му натряска 10 поредни :crazy:.Аз стрелям баракудата с 260мс той жсб-то пак с 260мс,за пореден път се заричам да изоставя баракудите и тоя път вече е за последно :yes:,минавам твърдо на жсб хеви :bravo:
 

ilian

Потребител
Според мен не е важно дали може да стане такава група под 4см на 100м а колко често ще има такава повтаряемост на групите.Най добре ще бъде да се направят 5 мишени по 5 изстрела и да се види какво ще стане,защото тея 25 изстрела могат да бъдат направени за кратко време, зада има горе долу еднакви условия на стрелба най вече от към вятър :yes:.Темата е за чашки и малко се отплеснахме :D ама нали хубавите групи се постигат и с хубави чашки :pardon:
 

lynx

Редовен Потребител
Точно така, важно е да има повтаряемост.
Едно е да стреляш цял ден и накрая да постнеш най-добрата мишена с 5 изстрела в нея, а съвсем друго е да постнеш цялата страница примерно с 5 мишенки с по 5 или 10 изстрела във всяка.
Точно за това се изисква подпис на свидетел при и-мейл състезанията.
Целта е състезателя от първия път да стреля по мишената и веднага да се представи мишената като зачетна.
А не да стреля по 20 мишени и накрая да предаде най-добата за състезанието.
 

angelmr

Редовен Потребител
soundmax написа:
Сръбските чашки рязко са намалили качеството си поне от последните 2 кутии 5.5 Field target които си взех и пробвах от преди повече от месец (от тогава не съм и стрелял че няма време :'( ), нищо общо с досегашното което съм взимал, масово са подкалибрени и даже не уцелвам лист А4 на 40 метра по някой път УЖАС , за групи и дума да не става въпрос даже спрях да стрелям с тях да не си повредя пушката и оптиката :mad: но за тези които пишете в последните постове не знам нищо.

И аз мога да потвърдя това за съжаление. :( Преди време съм взимал инцидентно по някоя кутийка в 4.5мм като по-евтина латернатива за не много претенциозна стрелба. Тогава почти ставаха, даваха и постоянна начална скорост. Последната кутийка се отличава с рязко влошена групираност. Повече няма да взимам от тях. :(
 
A

Anonymous

Гост
Както и да е...
Спирам с мишената в тази тема, че много шарена взе да става!
Исках само "загатна" за качествата на чашките, които разбира се също имат трески за дялане.
Това според мен не се изразява в теглото, тъй като опитите ми показват, че и леки и тежки отиват на едно място!
Точно поради тая причина спрях да ги тегля и сортирам. За мен лично установих, че пушката ги харесва повече сухи отколкото смазвани, и ги стреля много по-добре с чиста цев.
Откривам им обаче един "кусур" - не толкова точно калибрирани поли и това ме накара да се захвана с тая джаджа която е в процес на работа все още, тъй като още не ми е пристигнал райбера 5,709мм.
 

Attachments

  • _DSC0205.JPG
    _DSC0205.JPG
    271.9 KB · Прегледи: 138

ivofox

Редовен Потребител
Купих си баракуди мач и кантарче-претеглих ги и установих .Теглих 2 кутйки 400 бр.
1,344-30 бр.
1,352-30 бр.
1,361-50бр.
1,365-60 бр.
1,368-60 бр.
1,372-60 бр.
1,375 60 бр
1,281-25 бр
1,385-25 бр.
 

NATAN

Потребител
Имам въпрос към притежателите на мощна компресионна пневматика, с какви най-тежки муниции сте стреляли и как се държат като точност? Въпросът се отнася към 22 и 25 калибри.
 

Беселин

Потребител
Аз колега наскоро стрелях със Суматрата с Юн Джин 2,1гр. Първо на червената точка(максимума) после свалих на зелената.Скорости незнам, защото с тоя мой късмет ми е повреден сега пък хронографа.И двата пъти тръгвах от 215-220bar и на 70м уцелвах мишена Гамо :eek:.Повече неуспях да постигна :'(Сигурно, защото подухваше вятър и то чувствително.С 1,85гр същата работа.
Баракудите последно време и те ме отчайват.Мачови, обикновени .....група нестава.Ако събера 4 в 2см на 60м другите две отиват на м..ната си.Понякога се случва 4-5 пъти поред да оцеля капачка от минерална вода на 60м и после 20 пъти попаденията са далеч от истината.
Чудя се вече дали да не посетя някоя сбирка и да дам пушката на друг да постреля да се види аз ли съм крив, пушката ли, сачмите ли.Дулни фаски ми се въртят в главата :crazy:
Преди това ще пробвам JSB, ще видя и досегашните сачми, но на позакътано място без вятър, че май той най-много ми бърка работата.
 

NATAN

Потребител
При мен при налягане 220бар. с 2.1г. баракуда ако я "отпусна" летят като мухи. На средна моност с EUN JIN са перфектни до 80-100м но са соленички. Та се питам дали 2,5г. за 22 кал и 2,8 - 3г. при 25 кал няма да са оптималният вариант при условие че се намерят на сносна цена?
 

Беселин

Потребител
Средна мощност колко м/с ще рече?
Аз търсех по едно време онези Търтл крийк 2,86гр да ги пробвам, но не намерих.
 

vanko

Редовен Потребител
Беселин написа:
Средна мощност колко м/с ще рече?

Много относително понятие е! Черната точка по принцип е по средата но зависи и от теглото на чашката.Най добре е да се гледат точките ориентировачно и вече с хроното да си докараш м/сек колкото ти трябват с регулатора в зависимост от теглото на съчмата.При мен на червената точка с 210б стартово и тегло 1.17 скороста е 195м/сек.
 

lynx

Редовен Потребител
Беселине , доколкото знам за Суматрите всичките показват различни скорости от кутията.
Ако при теб на минимална мощност е примерно 40 джаула, при друг може да е 50.
Затова е хубаво да има хронограф наблизо за всякакви проби.
 

Беселин

Потребител
Колеги май нещо не се разбираме.Ясно ми е, че пушките идват с различни настройки заради това питам каква е скоростта, защото ако някой напише примерно, че стреля на червената точка то това за него може да са 300м/с с Баракуда, а за друг да са 340м/с.Може би объркването идва от думите ми по-горе.Аз обаче съм си написал, че хронографа ми е повреден и немога да предположа каква е скоростта.
Ще дам пример какво правя в момента аз.
С Баракуда на червената точка от 210бара тръгвам с 310м/с.Това го знам със сигурност защото хронографа ми тогава работеше.
С Юн Джин 2,1гр правя един пълен оборот докъто регулатора дойде пак на червената точка.Като оправя хронографа ще видя за каква скорост става въпрос.Сигурно е прекалено голяма, защото тогава Суматрата гърми като ловна пушка особено там където ходя да стрелям извън града и ехото допринася много за звуковия ефект от стрелбата.Онзи ден кметицата спря с джипа си да види, кой стреля ама май я достраша да слезе като чу гърмежите :lol:
 

vanko

Редовен Потребител
Беселин написа:
Като оправя хронографа ще видя за каква скорост става въпрос.Сигурно е прекалено голяма, защото тогава Суматрата гърми като ловна пушка :

Със сигурност скороста ти минава скороста на звука (330)м/сек затова гърми като топ.А иначе колега от нашата група,със същата Суматра като твоята,при завъртян докрай(обратно на часовниковата стрелка) регулатор,хроното показа 360м/сек с баракуда.
 

ilian

Потребител
По време на днешната ми стрелба забелязах нещо странно за което нямам обяснение.Та на въпроса стрелям с жсб хеви1.17г и от време на време имам някакви страхотни отриви,които се получават при различни налягания на пушката и не винаги а случайно.Примерно правя 2-3изстрела и отрив,след това може и до края на платото да няма нито един,но може и да се повтори.При оривите чашката се чува много силно как свисти във въздуха и след това пада доста преди да е стигнала мишената,стрелям на 120м ;).Усъмних се дали не съм слагал случайно чашки със деформирани поли и пробвах с такава да видя как е ами нямаше отрив.Мисля си че проблема е от чашките съдейки по силното свистене което се чува по време на полет ??? може и да съм уцелил някоя кутия жсб второ качество ???.Нямах други вид чашки да пробвам дали проблема не е в пушката но утре ще пробвам и с баракуди :) п.п. Сега загледах че на новата кутия жсб има фабричен стикер на дъното какъвто на предишните кутии нямаше ???
 

dilom08

Редовен Потребител
примен така свистят като по грешка ги набутам обратно с полата напред.
 
Нагоре