COMETA - хубавите испанки.

lu-bo

Редовен Потребител
Тази пушка не е толкова мощна че да има нужда от стопорен болт.Монтираи смело без него,преди това внимателно почисти жлебовете със спирт /да не е омаслено/.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Нали ти показа Васко със снимка, как се монтира болта...
Навива се само милиметър да държи в цилиндъра.
 
Последна промяна:

roskokn

Потребител
Аз имам все още такава комета,монтирал съм и няколко вида монтажи сос стопорен болт и няма проблем.Ако болта ти е дебел вероятно е с конусна глава на която само върха влиза в отвора и това е достатъчно.Ако можеш снимаи въпросния болт да го видим.
 

burrago

Потребител
Първо пробвай моноблока заедно с оптика на него без да завиваш стопорния винт и виж как ще се държи. Ако имаш ограничител върху лястовичата опашка на самата пушка за да стопира движението на моноблока той ще върши работа, ако няма такъв може да си купиш един китайски - струват 4-5лв и са с жълта гумичка от единия край(тоя дето ще контактува с моноблока). Ако и това не свърши работа опитай да разпробиеш една от дупките в пушката за да пасне на стоперния болт на моноблока, ама действай внимателно!
 

wersa

Новодошъл
Ами вместо да разпробивам пушката ,реших да присрържа стопорния болт!
Нещата станаха и съм много доволен.
На 30 метра група 2 сантиметра!
Както и да е
Сега имам още едно питане.
Как се отразяват ниските температури по време на стрелба с въздушно оръжие?
Не питам за точността.
Аз разсъждавам така:
При ниски температури цилиндъра на буталото ,който е с по голяма площ от буталото съответно ,се свива и газовото бутало има яка компресия.
Обаче лятото при високите температури ,ако буталото е работило първоначално при зимни условия ,ми е ли да почне да изпуска!
Абе общо взето до какви температури е препоръчително да се стреля с въздушно оръжие ,с цел да се избегне прецакване на газово бутало?
 

wersa

Новодошъл
Физичните закони не може да важат само за една метална част от пушката... Замисли се!
Аз се замислих и именно затова питам.
Защото площта на цилиндъра е много по голяма от площта на буталото,а както всички знаят линейното разширение е по голямо при по голяма площ.

Нека попитам по просто - ползвате ли си безпроблемно пушките зимата?
Някой забелязал ли е за себе си ,ако е ползвал по интензивно пушката при много студено време,дали след това лятото има проблеми с буталото?
 

roskokn

Потребител
Мен ако ме питаш се замисли за маншета както каза колегата по горе и за уплътненията на Г.П.Студа не влияе добре на никое уплътнение.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Аз се замислих и именно затова питам.
Защото площта на цилиндъра е много по голяма от площта на буталото,а както всички знаят линейното разширение е по голямо при по голяма площ.

Нека попитам по просто - ползвате ли си безпроблемно пушките зимата?
Някой забелязал ли е за себе си ,ако е ползвал по интензивно пушката при много студено време,дали след това лятото има проблеми с буталото?
А като се замислиш, не ти ли идва и да сметнеш нещо?
Цилиндър с дължина примерно 200 мм и дебелина на стената 2 мм, колко линейно разширение/свиване ще има при 30 градуса разлика?
Приблизително 0,07 мм по дължина и 0,0007 мм по дебелина.......
 

xpresident

Редовен Потребител
Обаче лятото при високите температури ,ако буталото е работило първоначално при зимни условия ,ми е ли да почне да изпуска!
То така или иначе, едва ли ще изкара до лятото :D
Aко беше с телена пружина няма никакъв проблем, само иска десетина изстрела за да влезе в час.
 

LogiBG

Редовен Потребител
Някой знае ли модела 400 ламинат произвежда ли се още и как мога да се сдобия с една бройка? Някой официален вносител на бг за комета или няма такива или чужд сайт ?
 
Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
Пускам тази публикация по няколко причини.
Кометите стават все по-масови пушки заради доброто отношение качество-цена, приличен спусък и издръжливост. Нека новите собственици да има по нещо да се ориентират при разконсервацията им. В началото на темата колегата didarai има подобен пост, но снимките липсват, а той ми беше споделил, че те са отдавна изгубени. Размотавах се с този пост, но тези дни един колега ме подсети за това ми намерение. Пък и трябваше да си профилактирам пушката.
Почваме с разглабянето - нужните инстрименти са комплект отвертки, избивка 5 мм, дъсчица, парче кожа, за да не драскаме повърхността и клещи. По-удачно е да се ползва подходящ по размер ключ, но нямах в момента. Добре е да работите на маса.
a.jpg

Първо сваляме приклада. Не съм снимал, защото няма никакви особености. Има четири винта.
2.jpg

На снимката се вижда и спусъковата скоба. Трябва да се отбележи, че на всеки винт имаше капнат по малко осигурител. Така получаваме достъп да спусъка и задната тапа.
1.jpg

Съвсем лесно се избива задният щифт. Просто се натиска с избивката. След това се развива винтът, който е пред спусъка.
3.jpg

Това става с помощта на ключ или клещи, под които е подложено парче кожа. Уж внимавах, но пак драснах винта. Ако въртенето е трудно, може да се натисне задната тапа в дъсчицата, като цилиндърът е във вертикално положение.
4.jpg

За да се види как трябва да се натисне, слагам снимка, на която е показано положението на задната тапа спрямо дъската.
5.jpg

Добре е да се внимава, за да не се нарани предпазителят от натиска.
Идва ред на най-отговорната част, а именно ваденето на спусъковия блок, който е под напрежение от пружината. Натягът не е голям, всичко свърших сам, без стенд, при това в тъмна доба след работа, когато се предполага, че съм бил и изморен. Натискаме пак в дъската и вадим избивката.
4.jpg

Спусъковият блок излиза гладко и леко.
6.jpg
Трябва да внимаваме за горната пластинка, която не е закрепена и може да изпадне някъде. Точно под нея е съчмата, за която е говорено в други постове.
7.jpg

Оградил съм я с червено.
7а.jpg
Интересното тук е, че тя не излиза, а си стои на място. Добре помня, че при моята Комета Компакт тя излизаше. Вероятно тази разлика идва от това, че пушката от снимките е по-ново производство. Не знам. Най-добре бъдете внимателни и имайте едно наум.
При следващо вадене на блока изкача едно лостче, което е под напрежение, но е закрепено и няма да го загубите.
8.jpg

На следващата снимка се вижда изваден целият блок, заедно със задния водач и част от пружината.
9.jpg

Премерих пружината – размерите й са 27 см и 37 витки. Пушката не е била разглобявана до сега, стреляно е малко и май повече е седяла. Вероятно се е послегнала. Забелязвам, че има разлика в размерите на пружините в началото на темата и размерите на пружина, която съм купувал сравнително скоро от магазин. Колега също сподели същото.
Ето го и предния водач.
10.jpg

Сега е време да се извади буталото. За целта трябва да се извади ригелът, а това става само чрез развиване на болта на цевната кутия. Това е едно от най-дразнещите ме неща в пушката, но не е болка за умиране. Е, какво да се прави – испанците никога няма да станат германци. Но пък и цената е испанска, а не германска. Въпрос на вкус, цели, джоб...
За да махнем цевната кутия „пречупваме“ пушката и развиваме първо малкия, а след това и големия болт.
11.jpg

12.jpg

Без да е „пречупена“ пушката болтовете не се развиват. Не напъвайте, няма да стане.

Леко прихлъзваме напред цевната кутия и ригелът се вади.
13.jpg

Не вадя цевната кутия заради двата диска, които седят между нея и вилката на цилиндъра – понякога наместването им обратно е игра, за която почти никога не съм в настроение.

За да не се разместят дисковете връщам големия болт на мястото му.
14.jpg


Тук следва ваденето на буталото – пропуснах го, защото нямах под ръка нов маншет, а и се оказа, че трябва да мина с водна шкурка някои ръбове, които си бяха режещи. Оставям го за друг път. Според мен профилактиката на нова Комета е задължителна – маншетът не държеше добра компресия и предполагам, че се е нарязал при вкарването на буталото в цилиндъра. Задължително е и минаването на острите ръбове с фина шкурка. Това при Вайраух се прави, камо ли тук.

Сега няколко снимки от сглобяването на пушката. То също е лесно.

Първо, ако сте вадили буталото, трябва да го върнете, така, че ригелът да влезе на мястото си. Това се прави като е махнат винтът на цевната кутия. След това се слага винтът и цевта на пречупената пушка се заключва. Вкарва се пружината и задната тапа. Лостчето се натиска с пръст, блокът се прибира леко, колкото да не изскочи обратно и се слага пластинката на предпазителя.

15.jpg

16.jpg

17.jpg

Натиска се задната тапа в дъската, като цилиндърът е във вертикално положение, и се слага избивката.
18.jpg 19.jpg 20.jpg

След това се завива леко предният винт. Може да си помогнете с натиск чрез дъската.
21.jpg

Сложих задния щифт, за да се намести окончателно задната тапа.
22.jpg

След това завих напълно винта, който се намира пред спусъка. Може да се наложи пак да натиснете задната тапа, за по-лесно завиване.

Това е!

Монтирате приклада и сте готови за стрелба.
 

Божо

Потребител
Кометката наистина се отваря и сглобява лесно от сам човек, снимките са много полезни. Биха ми били определено от помощ като отварях моята, тогава следвах едни клипове от тубата, след първия път всичко става с лекота. Това за пречупването на цевта го научих по трудния начин :) Свалянето на цевта и мен ме дразни, за съжаление и някои немски пушки са така. Да бяха направили ригела разглобяем. Като гледам как са увеличили цените на Кометите в момента (спрямо когато купувах моята), след опита ми с нея аз лично не бих си я купил отново. Почти 500 лв за Компакт Стар не отговаря на качеството което човек получава. :cheers:
 

Странджалията

Новодошъл
Преди няколко дена се обърнах за помощ с информация относно обслужването на Cometa Fenix 400 към три "стари кучета" от форума....:бате Ники Атанасов от Бургаския край, с когото дори имах Честта да се запозная лично ; Hidden и Калоян Такев)...
ОГРОМНО Ви БЛАГОДАРЯ, че бяхте толкова ДОБРОЖЕЛАТЕЛНИ да ми помогнете да добия знания от които имах нужда!!! :bravo::cheers:

Харесвам много пушката си, която имам от много години ,но доста години само "отлежаваше" в калъфа, но му дойде времето и сега изпитваме много хубави емоции, когато с вече поотрасналите ми синове излизаме да постреляме на някоя отдалечена поляна!
Много ще се радвам да общуваме и за в бъдеще с Вас!

Благодаря Ви Сърдечно и бъдете Живи и Здрави!!!
 
Последна промяна:

ankoaf

Новодошъл
Здравейте, някой използвал ли е Комета с air stripper? Fusion Star 5.5 е с такъв, и се чудя, дали е по-добре, сравнено с fenix 400 star.
 
Нагоре