Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

Pornofil

Новодошъл
Няколко въпроса към колегите, използвали електронната услуга за уведомяване, които може да ви се сторят глупави, но аз съм напълно бос по тия теми.

По-бързо ли идва отговорът? В електронен вариант ли е или пак се ходи на място за получаване? Може ли да има отказ от началника на РПУ?

По-назад в темата някой беше писал, че някои служители искат да носиш пушката за сверяване на серийния номер. Има ли такава вероятност (ако разберат, примерно, че е над 200 джаула и решат, че е много опасна (примерно де)) при електронното подаване?

Привлича ме тая електронна услуга, че ми спестява потенциални разправии със сигурно много информираните служители в моя малък град, които най-вероятно не се сблъскват често с този въпрос. Иначе ловци много тук.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Трябва да имаш електронен подпис,носенето на оръжието е пожелателно за сверка на номерата иначе те предупреждават,че нанасят това което си дал като инфо,поне в нашият КОС е така.В закона пише над 24дж. без ограничения,не се притеснявай не си престъпник като си си взел мощно ПЦП,можеш да станенеш...ако не спазваш останалата част от закона,но притежанието не е престъпление!Лично мнение в КОС поколенията се променят и отношението към гражданите също,към по-добро разбира се!
 

astra

Редовен Потребител
в КОС поколенията се променят и отношението към гражданите също,към по-добро разбира се!
Златни ти уста, Пешо! (перифразирам по памет едно пожелателно възклицание у древните народи) :)
 
Последна промяна:

lu-bo

Редовен Потребител
Ето заради такива идиоти ще затегнат законите за въздушното оръжие... :(

https://offnews.bg/obshtestvo/neizv...coBelO_endFEcAvzBRcDX2FlmTZfxpHlyk4Uvb5eYSdBA
Да появиха се и статии от "оръжеини експерти" ето малко да се посмеете на "експерта",въпреки че маи въобще не е смешно! https://fakti.bg/krimi/638772-oraje...v-ili-e-lud-ili-e-celil-dvijeshti-se-misheni-
 

Licho

Редовен Потребител
Това ,най-вероятно, е някое дете,набарало пружинката на баща му.
Лично аз не съм чувал въпросното име сред пловдивските спецове в пневматиката.
Иначе оръжейни експерти сигурно има по армейските поделения и МВР ,има ги и сред ловджийските среди, но много от тях и хал-хабер си нямат от ВО. Само допреди 2 г един известен майстор на ловни пушки ме убеждаваше,че да стреляш с ВО по цигарена кутия на 100м е невъзможно и ,дори да я уцелиш, то ще е случайно.
 
Последна промяна:

redsox

Редовен Потребител
Лошото е, че ако тръгнат да променят закона от парламента ще питат точно такива експерти. А надали ще си направят труда за мнението на хора като някои от тук списващите. Затова американците си бранят 2рата поправка на конституцията не зависимо какви трагедии понякога се случват заради превъртели лунатици. Защото депутата идва и си отива но поразиите му върху някои фундаменти на свободата ни ще останат завинаги.
 

t.marev

Редовен Потребител
Мисля си че въпросния "експерт" съществува само във въображението на журналистите написали материала. Масова практика, както се знае.....
Иначе напълно подкрепям redsox и ако не дай Боже се появят черни облаци, общността трябва да реагира навреме и недвусмислено.
 

redsox

Редовен Потребител
Последния абзац. Дано в тая ценова и енергийна лудница, нашето хоби да не им е чак такъв приоритет. Заради некви тийнеджъри да страдам аз гражданин на средна възраст намерил си занимание извън семейната рутина.

https://faktor.bg/bg/articles/zadar...-predlaga-se-rezhim-i-za-vazdushnite-orazhiya
 

t.marev

Редовен Потребител
Е, все пак е FAKE FRONT! Не знам дали журналисти или "прокурори" завършили спортни школи са поискали "режим за да не се снабдява всеки с тях" но и сега има режим и всеки не може да се снабди с ВО. Този непълнолетен, дето уж са го задържали например не може. Но той въпреки всички се е снабдил....ако приемем, че е той де.
Спирам, за да не раздухвам излишно тази нефелна история.
 

Коцкар

Редовен Потребител
Според мен е важно да се се регистрират някакво клубове за въздушно pcp оръжие в момента само тези с малките калибри field target имат организация. Още 2,3 такива случая и вече ще започне дискусия и в парламента за затягане на мерките ако има асоциация която да представлява всички фенове на стрелбата с ВО ще може да отстои правата на гражданите за свободно придобиване и ползване така както е в Холандия, Чехия, Швейцария, Сърбия, САЩ,Русия,Индонезия и всички по бедни държави по света. Иначе ставаме жертва на поредните ограничения и ти се отнемат още права и свободи без никой да те пита искаш ли не искаш ли.
 
Последна промяна:

Коцкар

Редовен Потребител
Последна промяна:

Маро

Потребител
И то какво се указа, че живея в една от най-рестриктивните общини:
НАРЕДБА №1
Чл.5. Забранява се:
(2) Употребата на ластици, прашки за хвърляне на предмети, пиротехнически средства и взривни вещества, въздушни пушки, лъкове и други опасни предмети и устройства, застрашаващи живота и здравето на гражданите.

Няма опис къде - значи навсякъде в рамките на общината е забранено....
 

Маро

Потребител
Може да не си прав за фунийките - те сигурно попадат под "и други опасни предмети и устройства, застрашаващи живота и здравето на гражданите."
Навремето моите фунийки се забиваха в месо... Явно съм бил извън закона...

А общината е Шумен - доколкото знам с един от много добрите майстори занимаващи се с PCP :)
 

Маро

Потребител
Обикновено забраната е за обществени места.

Явно нашата община е необикновенна :wall:

Чл.3. На територията на Община Шумен се забранява:
........
Чл.5. Забранява се:
(2) Употребата на ластици, прашки за хвърляне на предмети, пиротехнически средства и взривни вещества, въздушни пушки, лъкове и други опасни предмети и устройства, застрашаващи живота и здравето на гражданите.
https://www.shumen.bg/doc/naredbi/18040513.pdf

Търсих с лупа някъде това да е упоменато, но уви....
Явно ще се отскача до най-близката друга община - В.Преслав - в тяхната наредба поне си го пише :)

Поздрави!
 

venciru

Редовен Потребител
А в нашата общинска наредба за обществения ред изобщо няма подобен текст, точка, алинея и т.н. , която да касае и да се споменават изобщо прашки, лъкове, възд. оръжия и подобни. И аз по какво да се водя и какво да съблюдавам? Това сериозно......
https://www.avren.bg/assets/Obsavet AVREN/Naredbi/Наредба ОР 2020 нова11111111.doc
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре