Haenel 312 , 311

Valo

Потребител
......Но явно оръжието има някакви недостатъци и няма смисъл да си правим илюзии. ;););)
Aми, хайде да погледнем техническата страна на въпроса. В процеса на експлоатация "Хайнел 312" дефектира много по-често от другите пушки и ремонта винаги е по-скъп и по-трудоемък. Нямам предвид обичайната смяна на пружини, маншони и уплътнения. За да не съм голословен - едно кратко сравнение на евнтуалните проблеми:
Семейството на ИЖ - груби, но със здрава механика. Дуракоустойчиви. Дървения приклад е чуплив.
Семейството на "Славия" - най-честия дефект е счупване пружината на спусъка. При модела 631 - и спусковата скоба. Мушката често се губи, при грубо отношение на 631 се чупи петата на мерника, а при 630-пружината.
"Хайнел 311" - при около 20% от Хайнелите, преминаващи профилактика или ремонт се наблюдава счупване на "V"-oбразната пружина на спусковия механизъм. Доколкото поставянето на запъвача на бойния зъб се постига принудително, дори без участието на пружината, тази повреда се открива трудно, чак когато пушката започне "да изпуска". Спусковия механизъм на 312 е почти същия като на 311 и дефекта е аналогичен.
Освен това, 312 страда и от много допълнителни "екстри". Например, счупване на перата на малкия лост за взвеждане. Счупване на пружината на тресчотката, което пряко влияе на сигурноста на пушката. Не са редки и случаите, при които се откъртва щифта, в който се заключва взвеждащия лост. Диоптричния мерник е много по-добър от този на 311, но е по-калпав от диоптрите на другите системи. Най-големия му кусур са пластмасовите врътки. те са склонни към превъртане.
Това е накратко - нямам време пък и ме мързи да пиша подробно за всичко.
 

pellet

Редовен Потребител
Няма и нужда да пишете подробно. Пази Боже! Няма как да обсъждам нещо техническо с човек ползващ думата "маншон" при пружинни пушки. Да не говорим, че половината написани неща са откровени глупости, получили се в резултат на дивеене, ръгане, стъргане, опити за 16 джаулов тунинг, престояване във влажно мазе за около 16+ години и т.н. В чуждестранните стрелкови клубове тези пушки правят стотици хиляди изстрели. Десетилетия. Спирам да коментирам!

Това, което не се разбра е, че е хубаво хора с 14 публикации във форума да попрочетат малко темите преди да пишат неща, които са дискутирани преди 10+ години и да не подмятат каквото им падне току-така. Всичко това го пиша и правя, защото много млади колеги четат, и остават с много погрешни впечатления. В крайна сметка си купуват най-големия пластмасов, съвременен боклук, който ги отчайва от хобито. Те така и не разбират как може да стреля една хубава пушка. И затова може би имаме и все по-малко стрелци. Спрете се, поне заради тях.

Някак си, по-ясен ли съм вече?
 
Последна промяна:

6tangata

Редовен Потребител
Да Славия 630 има някаква пластинчата пружина на спусъка, уж за нагласяване на усилието....най добре без нея ;) Най-важният проблем на Славия е, че на 20 % предпазителя спира да работи и може да стане самострел как...като издам книга. Да на Хайнел 312 се чупят ушите/перата, като това е от фабрични дефекти и неправилно натоварване. Пружината на тресчотката се прави...има цели спусъци на 25 евра.....Това е най яката стара, пущина...ИЖ изобщо не може да се мери по точност и спусък. Цената на тези неща, които могат да дефектират са на смешни цени с тези на FWB 300, там с дефектите отиваш на дебело и ще си мечтаеш за Хайнел 312 ако вземеш FWB 300 с дефекти. Да не говорим за Anshutz, където изобщо части НЕма ;) Всяко нещо има дефекти...ама две телени пружинки и едни уши на лост......баси искам и на съвременните въздушни оръжия и другите ретро класики това да им е като кусур .....
 
Последна промяна:

Valo

Потребител
Няма и нужда да пишете подробно. Пази Боже! Няма как да обсъждам нещо техническо с човек ползващ думата "маншон" при пружинни пушки. Да не говорим, че половината написани неща са откровени глупости, получили се в резултата на дивеене, ръгане, стъргане, опити за 16 джаулов тунинг, престояване във влажно мазе за около 16+ години и т.н. В чуждестранните стрелкови клубове тези пушки правят стотици хиляди изстрели. Десетилетия. Спирам да коментирам!
Хе-хе....Тук вече ме хвана натясно. Проблема е там, че се опитах да използвам форумната терминология. След разните маншети, маншони, пънчета и прочие вътрешен жаргон още не мога да определя кое какво е. А иначе - всичко, което съм написал е получено като резултат от многогодишна работа и опит. Но едва ли ще го разберете. Чукча писател, а не читател.

хайнела става отлично с полиамиден маншон (не знам точно от каква пластмаса ги прават )

в крайна сметка смазох доста добре с силиконова смазка гамо - цилиндъра и маншона
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Valo имаш познания сподели ги,що ти е да се впускаш в безсмислени спорове....а това за полимерния маншет за всеки фен е АНАТЕМА...:cheers:!За мен тия пушки имат стойност ,когато са остарявали с нас или е взета от човек ,който е имал лично отношение към пушката,комуналки от разни спортни клубове,ОСО,носо и т.н са просто добри пушки ..ако попаднеш на бройка или инвестираш не малка сума!
 

Valo

Потребител
Valo имаш познания сподели ги,що ти е да се впускаш в безсмислени спорове....

Aми, опитах се с две-три думи да спомена основните проблеми, възникващи при по-често срещаните пушки, но ме навикаха като технически неграмотен и пишещ глупости.

.......важният проблем на Славия е, че на 20 % предпазителя спира да работи и може да стане самострел.....

Всъщност, при продължителна експлоатация се смачква малката пружинка, която е в горния заден край на спусъка. Заради това при свалянето на предпазителя се получава самопроизволен изстрел. Но, това май е за друга тема.
 

xpresident

Редовен Потребител
Като купиш Хайнел на няколкостотин хиляди изстрела (без преувеличение) от бившите клубове по стрелба, е възможно да има счупени пружини и детайли. Но ако си го ремонтираш старателно, ще изкара още толква. Демпфера, маншета и пружината разбира се са консумативи. Не знам колко изкарват и едва ли някой тук е успал да ги износи след смяна с нови. Сега, ти като събираш пушката от боклука с метлата, разбираемо е да имаш проблеми, но не ни занимавай с тях, ако обичаш.
 

Пурко

Потребител
Използвам темата, за да благодаря на Valo за помощта и колегиалността - хайнелчето вече има оригиналния фиксатор за блендата на мушката. На пръв поглед дребна джаджа, но достатъчна да не може да се ползва пушката без нея...
 

Attachments

  • 241173116_225978076153375_2619233047993874648_n.jpg
    241173116_225978076153375_2619233047993874648_n.jpg
    195.5 KB · Прегледи: 57

Евгений Б.

Редовен Потребител
Здравейте, покрай разправии с не оригинален диоптрик за фани300, ме озари една идея, с която да си подобря прицелването с Хайнела. След 2000+ изстрела така и не можах да се спогодя с диоптрика и мушката на Хайнела. Просвета м/у двете ми е прекалено голям и паралаксната грешка е винаги на лице. Така и не се научих да е константно прицелването.
От комплекта, който си взех за фанито, осъзнах, че мушката е доста "дебела" в сравнение с на хайнела и просвета е доста по-малък. За това на фотошопа си оразмерих едно черно кръгче, принтирах и изрязох от картон, монтирах на въртока на мушката и без мн мн да се меря направих най-добрите ми групички с Хайнела :) вече спокойно мога да гоня 5 в една дупчица, мисия невъзможна до сега.
IMG_20210921_190412.jpg

IMG_20210921_190331.jpg

И през моите очи какво беше преди и какво е сега.
asdasda.jpg
 
Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
Колеги, попадали ли сте на видео или поне поредица от снимки някъде в нета, представящи сглобяването на Хайнел 312? Клипове за разглобяването има, но някой беше споменал, че е лесно да се повреди при сглабянето онази фина телчица. Та изпитвам известна несигурност, а искам да направя една профилактика на пушката.
 

Пурко

Потребител
Гледах някъде схема за положението на телчицата, по скоро - пружинката, и ще в потърся. То е свързано с безопасността на пръстите ни, а не толкова на пушката, което доста ме притесни във връзка с обслужването от моя страна…
 

Пурко

Потребител
В допълнение към поста на колегата Експрезидент, погледни за ориентацията и началния пост на стр. 13 в темата!
 

Valo

Потребител
Питане. Колеги, какъв размер диафрагма /окуляр използвате за диоптричните мерници на 311 и 312?
 

pakfa

Редовен Потребител
За 312 имам само 1мм диафрагма, но диоптрика има 31-32мм ход (напред - назад) по лястовичата опашка и от него си настройвам просвета с мушката.
За 311 не съм експериментирал, а диафрагмите са 6 размера.
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Диаметъра на диафрагмата влияе на контраста, колкото е по-малка дупката, по-малко светлина преминава и съответно виждаме мишената по-тъмно. Тествал съм с дупчица от игла (0.2мм да речем), просвета спрямо мушката е един и същ като на 1.2мм дупчица.
 
Нагоре