ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

Евгений Б.

Редовен Потребител
Поради затегнатия заглушител, предната мушка е изместена. Търсих вчера по сайтовете някаква подобна на оригиналната за да е закрепа с опашки или силикон, за да не прецакам нещо оригиналната, но не намерих подходящи. Като се счупи и следващата оптика, която смятам да е Leapers 4x32 с предния паралакс, ще мисля по-усърдно за направа на нов преден прицел. Двоумях се с тази, на която паралакса е настроен на 35 ярда, за която казвате, че е супер здрава, но при положение, че стрелям на 12 метра, смятам че паралаксалната грешка ще ми се отразява доста, поправете ме ако греша.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Поправям те.
Сина сега стреля с Дианата, която е с такава оптика. Цели си точно кръста на мишената и ги вкарва в една дупка. "Стрелбището" ми до работилницата е точно 12 метра.
И още една поправка. Мушката е само една и стои отпред. Това дето е отзад е мерник.
 
Последна промяна:

Евгений Б.

Редовен Потребител
Поръчах от сотис липърса със сетнатия паралакс на 35м. Отидох да видя къде се намира и прословутото Хале днес и без това работя на същата улица.
И който го сърбят ръцете, намира начин да ги почеше:
vv1.jpg
vv2.jpg

Не съм се старал да го направя красиво, а да функционира коректно, за да тествам стрелба на механични. Оказа се, че не е мойто, черния кръг на стандартна мишенка, който е 5см диаметър ми се размазва яката (с очила -2.75 съм) и общо взето на магия целках :) Но пък е забавно наистина, може и да ми хареса още повече през почивните дни, когато съм по-отпочинал. Като за първи опит съм доволен, целках черното кръгче поне!

vv3.jpg
 

bgbul

Редовен Потребител
Попитай колегата "АНДИ" дали може да ти олекоти спусъка. Явно за теб този е тежък все още. С олекотяване на спусъка стрелбата доста ще се подобри.
Освен това на такива дистанции супер силна пружина е излишно, но това е мое мнение.
 

andrey.y

Потребител
ми се размазва яката
Първо правило на фокус са мерните прибори не мишената. За да се научиш да не гледаш мишената стреляш по бяла мишена и се ориентираш само по контурите. Трябва да настроиш мерника така, че черния кръг да е над мушката.


https://usa.stoegerairguns.com/airgun-shooting-tips
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Първо правило на фокус са мерните прибори не мишената. За да се научиш да не гледаш мишената стреляш по бяла мишена и се ориентираш само по контурите. Трябва да настроиш мерника така, че черния кръг да е над мушката.


https://usa.stoegerairguns.com/airgun-shooting-tips

За жалост с тези побългарявания по мушката се налага да е навдигам лекичко над мерника, който е максимално вдигнат, но гледам всеки път да еднакво, и пак не е достатъчно, ако вдигна мушката още, вече не мога да си гарантирам еднаквост.
Пробвах фокусирането, на бяло наистина фокусирам по-лесно мерните прибори, но пак губя фокус, а преместя ли се към мишенката, дори за секунда не може да ми остане фокуса на приборите. Дори да дойде оптиката няма да бързам да е слагам, ще потренирам още фокусирането, че почна да ми става интересно. Утре ще се пробвам да залепя мушката максимално ниско, за да е по-прецизно примерването.

Днес си пригодих "чашко уловител", с който намалих метрите на 10, за да виждам малко по-добре и да не притеснявам къде отиват съчмите.
205359727_1899513463590677_2092414623573741864_n.jpg 205516855_4195159507232299_3027443178318606076_n.jpg
Поне от тренировките за придържане, прикладване и спускане, евентуално е останало нещичко в мускулната памет, защото изобщо не се сещах за тях, в главата ми беше само фокусиране и еднакво примерване.
И след тестове по различни видове мишенки, тази беше последната, и нея, за сега, е виждам най-добре.
14x14cm мишена, 5см черно кръгче.
205008674_179616810789914_4220253065019201377_n.jpg
 
Последна промяна:

bgbul

Редовен Потребител
Само предполагам, че това е мишена за пистолет на 10 м? Или греша?
Не се притеснявай за височината на мушката, а просто я отрежи отдолу с толкова, колкото я вдигаш "над мерника".
Има една мъничка подробност. Мерник и мушка трябва да са черни и то не лъскави, а матови. За целта преди всяка стрелба опушвахме мерника и мушката (на пистолета, защото пушките са с диоптричен мерник и кръгла мушка) с пламък от кибритена клечка.
Та, има малко грешка и от цветното решение на мерника и мушката.
Но това е поправимо.
 

bgbul

Редовен Потребител
Темата е много полезна за всеки стрелец.
Нека и аз да дам своите 5 стотинки към темата (забравена от 120 дни)
Прецизната стрелба е много проста за обясняване. Има едно единствено правило:
"Равна мушка, плавно натискане на спусъка и задържане след изстрела."
1. Равната мушка я замествате с оптиката.
Това значи вниманието, погледа да е върху мерните прибори.
Грешката която се допуска е "блуждаещ поглед"
Погледа, фокуса е ту върху мерните прибори, ту върху мишената - бяга от тук до мишенатa - блуждае.
Още по-лошо е, ако го пренесете върху мишената.
2. Плавното натискане на спусъка е ясно, с едно уточнение- то е непрекъснат процес.
Въпреки, че мерника, кръстчето или равната мушка постоянно се движи в неопределени граници (треперене) - натискането на спусъка(плавното) продължава.
3. Задържане след изстрела е това, което беше обяснено по-рано в темата.
След отката оръжието да остане "прицелено" в мишената още няколко секунди.
Простичко за казване, но на много стрелци не им стигат години за да го научат и приложат в стрелбата.
Започни темата от началото. Ще е полезно.
А тук горе/долу е обяснено това, което не е ясно.
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
View attachment 91916
Така трябва да виждаш мерниците и целта. На фокус ти е мушката.
Вчера за това съм губил фокуса постоянно, мъчих се да фокусирам и мерника и мушката едновременно и накрая нищо :)
Днес мога да спя спокойно, тунинговах малко мушката, смалих черния кръг на 2.5см, метрите пак 10, 5 изстрела с фокус само на мушката:
IMG_20210624_195048.jpg

Утре ще гоним 5 от 5 в 1см.


Едит: не ми се чакаше до утре, вдигнах летвата на 1см, утре продължавам за 5 от 5.

IMG_20210624_201215.jpg

IMG_20210624_201047.jpg
 
Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
Браво, виждам че нещата си идват намясто. Ако искаш може да се видим другия месец в Пловдив да обменим опит в стрелбата на механични.
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Мишенките ми не са толкова с цел показност, а по-скоро да онагледя напредъка, който постигам с ценните съвети на хората от тази тема. Пък и седнал, със спомагтелни подпори, 10м и тн едва ли е нещо, което може да впечатли някой в онази тема :)
Отделно съм писал на модератор с молба да премести мненията от 1вото ми насам до сега, че темата тук стана "Мъките на Генчо с новата му пушка", но пък изобилства от съвети, които могат да помогнат и на някой друг начинаещ.


Браво, виждам че нещата си идват намясто. Ако искаш може да се видим другия месец в Пловдив да обменим опит в стрелбата на механични.
Какво да обменяме, опит ? Единствено мога да донеса бира, която да е обменя за опит. Кажете само къде ще се наговаряте за срещата, да следя и ако имам възможност ще дойда да погледам.
 

lynx

Редовен Потребител
Евгений Б. , слагай парче картон или друга твърда подложка зад мишената.
Така попаденията ще се виждат много по-отчетливо, без да се закъсва досадно хартията ;)
Добре дошъл във форума :cheers:
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Поправям те.
Сина сега стреля с Дианата, която е с такава оптика. Цели си точно кръста на мишената и ги вкарва в една дупка.

Пристигна оптиката вчера, днес е сложих и с малко мъки е нагодих. Малко с подпълънки, нивелирана и е бомба. Най-накрая след 2 месеци опити със старата почупена оптика, нещата почнаха да се получават така, както очаквах още в самото начало.
Искам да благодаря на всички, които ми помагаха в тази тема, защото това е последния ми спам пост тук. От тук на сетне почвам да спамя в темата за Мишени, че малко хора пускат мишенки с пружинки :)
И последния ми "напредък" от днес, може би на късмет, а може и пушката всъщност да се окаже прилична и да не се налага да е сменям с по-точна. Няколко човека още в началните ми мъки, споделиха, че пушката е способна на тези метри да ги вкарва в групи около 10мм, че и съчма в съчма :). За мен това е достатъчно за сега и от тук насетне, докато оптиката издържи, ще надграждаме, пък и от време на време, ще я свалям да пострелям и на механични.

13м
Cometa Fenix 400 Compact 5.5
Leapers 4x32
JSB 1.03
Oт маса с подпора
5 изстрела в диаметър по-малък от 1ст

5ot5.jpg

:cheers:
 
Нагоре