ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

Евгений Б.

Редовен Потребител
Добро утро на всички, благодаря за квалитетните съвети, почвам да ги изпълнявам.

Евгени, не се отчайвай. Стрелянето със сравнително мощна пружинка не е лесна работа. Първо 500 изстреляни чашки са малко.Като модел пушкат ти е добра и на 12м. следва да прави групи под 10-15мм. Обикновено на новите пружинни въздухарки им трябват около 500 изстрела за да се разработят. Второ:прочети малко за artillery hold- в твоя случай поставяй дланта на ръката между пушката и торбата с пясък, не стискай ложата. Отзад-не стискай ръкохватката, не притискай силно приклада към бузата и рамото,сложи палеца върху ръкохватката, като продължение на цилиндъра, спускай между първа и втора фаланга на показалеца, строго назад. Дишай правилно при спускане, запазвай позата 1-2секунди след изстрела. Това са препоръки, опитай ги, при мен работят.

Със сутрешното кафе изгледах едно 15 минутно клипче за новия за мен термин "Artillery Hold" и добих представа за какво иде реч. Тук-там бях прочел, че на твърда основа се слага нещо да омекоти, но явно не е било достатъчно. След което слезнах да тествам и ...
200345651_547890796221597_6931465095207063850_n.jpg ,
дори с лек ветрец чашките се групираха на еднакво място спрямо различните мишенки. Настроих оптиката до колкото е възможно и направих още няколко изстрела.

199905346_473471943755425_1097576258961038683_n.jpg
Отчайването почна да отшумява :) Но не бързам да се радвам още, докато не се повторят резултатите поне 3-4 пъти, за да съм сигурен напълно и във функционалността на пушката и оптиката.
Бях сигурен, че е в мен проблема и нещо, което е толкова и явно и просто убягва на новобранец. Поне ще го има дискутирано (или още веднъж дискутирано) и евентуално може да помогне на някой новодошъл. Благодаря.


Нивел имаш ли на пушката? Оптиката как я монтира? С нивел на пушката и отвес или просто на око я намести?
Ако имаш възможност пробвай и по-леките чашки JSB с тегла 0,87 и 0,93. Преди това пробвай да подпираш пушката на цевта за да се елиминира фактора на луфта от чупещата се цев в момента на изстрела. Също така при поставяне на чашката в цевта леко я вкарвай навътре в цевта, колкото полата й да е на милиметър от ръба. Също провери и за херметичност уплътнението на цевта.
Ето ти още един съвет от мен, който е почерпен от опита ми точно с такава пушка. Огледай надулника. Провери дали е стегнат или хлопа. Развий винтчетата, който го държат и пробвай да навиеш предната част на заглушителя още малко. При мен заглушителят хлопаше и след като махнах винтчетата можеше да се завие още малко. След това стана неподвижен и стабилен.

Пушката е взета от човек от форума, оптиката си беше монтирана и единствено съм е притягал веднъж. Заглушителя е стегнат от предишния собственик, явно и на тази пушка е хлопал.
В понеделник ще се снабдя с още видове чашки и ще продължа с тестовете и в един момент да почна да работя за прецизност, до колкото пушкалото позволява.
Ако и след използването на "artillery hold", почне да прави колебливи изстрели, ще я занеса на някой оръжейник да я прегледа за луфтове, дали коректно е поставена оптиката и тн.

Отново Благодаря на всички отзовали се!
 

xpresident

Редовен Потребител
Пушката е взета от човек от форума, оптиката си беше монтирана и единствено съм е притягал веднъж.
Тази опика, с този монтаж, на тази пушка е пътник. Много вероятно е да е заминала и от там да ти мести групата. Но това трудно ще го разбереш. Провери я дали дрънка, като я разтръскаш.
Относно чашките (освен ако не са пълен боклук) на дистанции 12-15м, не очаквай да направиш разлика с различните видове. Паралаксната грешка на тази дистанция, при положение че си фокусирал, няма да е значима.
Вярно, че има колеги които успешно стрелят с пружинки от опора, но ако приемеш съвет от мен стреляй само от ръка (седнал, легнал, както искаш) и не стискай пушката.
Виж спусъка как е, защото с оригиналните настройки не става за прецизна стрелба.
Гледам пише че си от Пловдив, другия месец идвам там и ще стреляме с пружинки, може да се видим.
 

Bay Mitko

Редовен Потребител
Като собственик и на такава Комета, се чудя защо ти е оптика на такава дистанция! Не съм много добре с очите и на разстояния над 15-20 м ползвам оптика за да виждам попаденията. Под 15 м от ръка на оригиналния механичен мерник и мушка, много добри мишенки, сега нямам снимки.., но смятам че от опора, не съм пробвал, но няма причина за съмнения относно точността на стрелбата! Ама и аз не бих рискувал с такава оптика...
 

xpresident

Редовен Потребител
Аз щях да предложа същото, но на снимката не виждам мушка. Въпреки че мерните прибори на Кометата са пълен т***к, мисля, че на тази дистанция с тях могат да се направят по-добри групи от представените с оптика. И това би елиминирало съмнението в оптиката. Не веднъж съм писал, че за развлекателна стрелба с пушка от среден клас до 50 м не е необходима оптика, но получавам резки аргументи от рода на това че не всеки е добре с очите. Реално единствената причина с такава пушка да ползваш оптика, е че мерниците са пластмасови и че приличаш на снайперист с оптиката. Ако парите за моноблок и оптика се добавят към бюджета, може да се мисли за Вайраух, който е клас нагоре по качество и има много добри механични мерници.
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Здравейте,
Както споменах, пушката е от форума, тук се е продавала сумати време и никой не я е искал заради спукания приклад предполагам, който е преправен качествено, и цената от 400лв с оптика, моноблок, калъф, кутия и половина съчми и фактора, че човека е от Пловдив, ме накара да е взема без да се замислям. Увери ме, че си функционира коректно и съм склонен все още да вярвам в това. И като за първа пушка не сметнах за удачно да се хвърлям на високите класове, без да съм сигурен дали ще ме грабне стрелбата.
Пушката е взета с идеята да стрелям главно в двора, който е ~12м, след работа, която е главно физическа, за разпускане и за това смятам, че на опора е по-не натоварващо, но и веднъж на месец-два да е водя на вилата, която е в гората и метража е неограничен. За това е търсих с оптика, пак и съм -3 диоптъра, малко по-лесно да ми е прицелването.
Заради заглушителя, който е притегнат, предната мушка е изместена от оста си и няма как да сваля оптиката и да стрелям на механични в двора.

И така от идеята за разпускане на двора, емоциите малко се поразминаха с очакванията и се стигна до напрягане, клонящо към отчаяние :) Но след последвалите съвети за артилерийско придържане, леко прикладване и всичко останало свързано с прецизната стрелба, като плавно спускане, еднаква позиция преди стрелба без напрежение, еднакво отстояние от оптиката и тн, почнах все повече да се амбицирам да се науча да стрелям правилно.

Вчера и днес съм изстрелял към 200+ чашки, като все още смятам, че неуцелването в случаите е моя грешка. Оптиката не съм е коригирал от неделя сутринта, като използвам една и съща поза за подпиране на лактите, едно и също артилерийско придържане, но с прикладването и плавното спускане все още не се разбираме. Усещам се, че след изстрел неумишлено стягам рамото, а в случаите, когато го усещам отпуснато имам добри изстрели. А плавното спускане доста често не е плавно, случват ми се преждевременни изстрели или толкова плавно спускам, че все още не съм произвел изстрел, а въздуха е свършил. И съм склонен да се съглася с колегата, който каза, че оригиналния спусък не е прецизен, защото имам съмнения, че произвежда изстрел в различни положения, възможно ли е или просто си въобразявам?

Ето и малко стрелба:
14.6.jpg
От вчера вечерта последният лист го започнах днес с 3 отлични изстрела и след това лека-полека почнах да прецаквам първоначалната еуфория :) Като голяма част от изстрелите и в последващата мишена:
14.6.2.jpg отиваха на 7-8часа, което е

Ако изстрела ни е отишъл на 7 - 8ч. комплексна грешка от "дърпане" на спусъка и бутане с рамото

и утре ако времето позволява, ще се постарая да тренирам тези два компонента.

Ако някой Админ реши, че мястото за разискване на мъките на новобранец не е за тази тема, може да премести мненията от 1вото ми насам в тази на колегата @xpresident, която е намерих току-що и можеше да не ви натоварвам с неща, които са описани, но не намерени :)

https://forum.airguns.bg/index.php?threads/Съвети-за-подобряване-на-техниката-на-стрелба-с-пружинна-пушка.9419/

Поздрави
 
Последна промяна:

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Евгений Б. Да разбирам ли, че тези мишени са ти на 12 метра ? Хубаво е всеки път да пишеш на каква дистанция стреляш не всички следим кой на какви дистанции стреля ;)
Сега по същество. Не се отчайвай, но приеми, че от пушка за 400 лв. от средния клас не може да изискваш голяма прецизност. За първи стъпки в стрелбата е добра пушка за тренировки и да видиш дали те влече стрелбата като цяло, но ако искаш прецизност това не е пушката приеми го! Съвета ми е продължи да стреляш с тази пушка и се усъвършенствай, до като има напредък (подобрение) в резултатите, значи има какво да учиш още, но стигнеш ли някакво ниво и няма подобрение се замисли за нещо по-добро! Ако се видите с колегата @xpresident нека и той постреля с нея да види какво може пушката ти, и да може по-правилно да те ориентира какво да очакваш в бъдеше от нея, защото колегата има голям опит с пружинните пушки и една среща със стрелби ще ти е много по-полезна от колкото писането във форума ;)
Пожелавам ти много приятни емоции за напред в стрелбата :cheers:
 

bgbul

Редовен Потребител
Извинете за включването!
На такава дистанция дали ще стреляте с оптика или с мерник/мушка няма голямо значение. Трепкането е едно и също. Дали ще сте с отворени очи или затворени трепкането е едно и също. Образно ви казвам, че трепкането (неволното движение на мерника в една по-голяма площ отколкото е "дупката" в мишената) е едно и също, без значение дали сте с оптика или не.
Затова просто изключете притесненията за мерните прибори.
Да можеш да "спускаш" всеки изстрел еднакъв с предния е толкова трудно, колкото да се научите да играете шах като голям майстор.
Не мислете, че с две кутиики сачми ще го постигнете. Не ви подценявам, а просто знам какво говоря.
Искам да ви дам кураж и да ви успокоя, че това е верния път - много стрелба и упоритост, и резултатите няма да закъснеят.
Поздрави!
П.С. Ако проявявате интерес може да опитате следното:
Прицелете се в мишената, затворете очи и със затворени очи натискайте смело, но плавно спусъка до изстрел.
Вижте къде е попадението. Ако е в ляво или в дясно (а то ще е там) това означава само едно - вие НЕ СТЕ СЕ НАСОЧИЛИ ПРАВИЛНО/ВЯРНО към мишената. Това е много важен фактор - насочването преди стрелба. Ако е неправилно винаги ще има неволни, но периодични грешки. Просто тялото се стреми към съвършенство, а вие не сте го осигурили. И това не е всичко.
 

t.marev

Редовен Потребител
......Пушката е взета с идеята да стрелям главно в двора, който е ~12м, след работа, която е главно физическа, за разпускане и за това смятам, че на опора е по-не натоварващо, но и веднъж на месец-два да е водя на вилата, която е в гората и метража е неограничен. .....................
И така от идеята за разпускане на двора, емоциите малко се поразминаха с очакванията и се стигна до напрягане, клонящо към отчаяние :) Но след последвалите съвети за артилерийско придържане, леко прикладване и всичко останало свързано с прецизната стрелба, като плавно спускане, еднаква позиция преди стрелба без напрежение, еднакво отстояние от оптиката и тн, почнах все повече да се амбицирам да се науча да стрелям правилно.
.................И съм склонен да се съглася с колегата, който каза, че оригиналния спусък не е прецизен, защото имам съмнения, че произвежда изстрел в различни положения, възможно ли е или просто си въобразявам?
.................
Първа грешка - не си прочел тази тема:https://forum.airguns.bg/index.php?threads/Избор-на-въздушна-пушка-нЕкои-съображения.11924/ или някоя подобна.
Втора грешка - купил си си Комета за първа пушка. Независимо от популярното във форума мнение, че ако не знаеш каква пушка да си купиш - купи си Комета, тази пушка създава очаквания, които значително надхвърлят възможностите.....твоите и на пушката.
Трета грешка - с лека ръка зарязваш забавлението и тръгваш по трънливия път на гоненето на резултати, без да си даваш сметка в какво се забъркваш.
Четвърта грешка - започваш да учиш азбуката на прецизната стрелба, не от А и Б, ами направо от К, Л, М....това е резултат от първите три грешки.
Спирам дотук, за да не прекалявам, а ти не се притеснявай - всичко е поправимо.:cheers:
 

xpresident

Редовен Потребител
Пушката е взета с идеята да стрелям главно в двора, който е ~12м, след работа, която е главно физическа, за разпускане и за това смятам, че на опора е по-не натоварващо, но и веднъж на месец-два да е водя на вилата, която е в гората и метража е неограничен.
1. Вземи си пушка за спортна стрелба, с диоптричен мерник .
2. Кометата я остави на вилата.
3. Стреляй преди, а не след работа.
Това от мен :)
 

bgbul

Редовен Потребител
Почнахте го момчето....
Всички сме започнали с пружинна пушка. Дори професионалните стрелци. Причината е елементарна.
Не финансова или друга , а защото с тежък спусък на пружинната пушка се тренира и научава пръста да натиска плавно и силно спусъка. Силно и плавно, а не рязко и страхливо.
С тежкия спусък грешките са по-изявени и човек ги усеща и вижда по ясно. И съответно по-добре разбира КАКВО да поправи.
С тежкия откат човек се научава да прикладва правилно и да усеща грешката на притискане с рамото преди изстрела.
И всичко това допринася за по-бързо преминаване през етап "навлизане в дебрите на добрата стрелба" и съответно минаване на по-високо стрелково ниво.
Едно от важните неща във всеки спорт (и не само спорт) е осъзнаване на грешките и начинът да не ги допускаме. А това изисква време и търпение, упоритост и посточнство.
Поздрави и успех!
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Здравейте, след още една седмица изпълнена с мъки и 2 кутии съчми, днес се реших да си накупя нивелирчета и да наместя оптиката на ново. Закрепих пушката стабилно с помощта на менгеме, нивелирах и за моя радост установих, че оптиката е засукана. Зарадвах се, че най-накрая ще отстраня проблема. Нивелирах е веднъж, слезнах, пострелях и установих, че кликовете не й достигат и по хоризонтал и вертикал. Предния собственик беше подложил 2 пластинки от кенче в задната част, махнах ги и сложих 2 пластинки от капачка за буркан, които са малко по-дебели и в предната част 1 пластинка за хоризонтална корекция. Слезнах, пострелях и всичко изглеждаше наред, докато не почна пак бие където си иска. Прибрах пушката в калъфа и с наведена глава се прибрах в къщи. 5-6 часа по-късно се реших пак да пробвам да е наглася, но този път да сваля и моноблока и всичко отначало.

Тази опика, с този монтаж, на тази пушка е пътник. Много вероятно е да е заминала и от там да ти мести групата. Но това трудно ще го разбереш. Провери я дали дрънка, като я разтръскаш.

Когато ме посъветва това, разтръсках оптиката както е на пушката и нищо не се усещаше, но след 3тото сваляне на монтажите нещо ме накара да е разтръскам докато е свалена и...... Дрънка та се пръска, в задната част.

Та до тук за сега с прецизната стрелба, поне потренирах бая за правилно прикладване, плавно спускане, еднакво позициониране и тн.
Човек се учи от грешките си. В моя случай доста на веднъж :)
Благодаря на всички отзовали се и се извинявам, че нацапах хубавата тема с мойта калпава пушка.
 

t.marev

Редовен Потребител
.....Благодаря на всички отзовали се и се извинявам, че нацапах хубавата тема с мойта калпава пушка.
Ееее чакай сега, много бързо свиваш знамената! Нито пушката ти е калпава, нито прецизната стрелба е побегнАла някъде. Тя си е там - в далечината и до нея се стига бавно и трудно. Няма как за две седмици и три кутийки сачми да стигнеш до нея. Опитните хора, които ти дадоха ценни съвети, са метнали над 50 кила олово. Аз съм далеч от прецизната стрелба и не мога да ти бъда полезен, но мисля че е рано да се отказваш.
:cheers:
 

astra

Редовен Потребител
Благодаря на всички отзовали се и се извинявам, че нацапах хубавата тема с мойта калпава пушка.
Евгений, виждам в профила ти, че си от Пловдив. Когато имаш време, идвай на халетата. В събота и неделя най-вече, там стрелят колеги, от които има много какво да научиш. Никой не се е родил научен и по-добре е да видиш, чуеш и пипнеш на живо, отколкото само да пишеш и питаш :) Не оставяй ентусиазма ти да угасне заради трудностите, които всеки среща като начинаещ в стрелбата.
Успех!
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
По някога евтиното излиза по-скъпо, амааааа... станалото станало. Ако прегледаш темата за оптиките ще видиш, че като най-подходяща за ПП се спряга Липърс 4х32 с паралакс на 35 ярда. Запознатите колеги ще ти кажат от къде да я поръчаш за да избегнеш възможността да попаднеш на менте. И правилно ти казват колегите. Трябват хиляди изстреляни чашки за да овладееш стрелбата.
 

apapazov

Редовен Потребител
Discovery Optics VT R 6 24X44 SF 30mm Tube Diameter Tactical Rifle Scope MIL DOT Reticle Long Range Tactical Target Sight|Riflescopes| - AliExpress
За моята пружинка в 16дж съм купил горната оптика. За 150-160лв е доволно добра.
+ Издържа на отката на 16дж и държи прострелка
Кликовете са коректни по хоризонтал и вертикал
Тумблера се върти мазно с отчетливо кликане
Добре гледа и на максимално увелечение
Страничен паралакс и колело в комплекта

- Максималното увеличение ми се струва по малко. Не мога да преценя но предполагам отговаря на 15-16

Това са моите 5ст. за бюджетна оптика
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Опа, не съм се отказал напълно, просто ще я оставя в ъгъла за известно време и ще й се правя на сърдит, докато й взема нова оптика :) През това време ще си измайсторя някакви метални въртящи мишенки и ще оставя листовете на страна, докато не се наканя да си взема едно Cz200 да речем.
Поздрави
 

bgbul

Редовен Потребител
Имаш ли някакъв мерник в момента? (мушка примерно) Защо не ползваш стандартния си мерник за да се сприятелиш с прецизната стрелба.
Стандартния мерник ще ти даде абсолютно същите резултати, както с оптиката на 10-15 м.
А ако намериш спортен мерник https://forum.airguns.bg/index.php?threads/Механични-мерни-прибори-диоптрични-мерници-видове-и-начини-на-работа-с-тях.358/ (диоптричен) и сложиш отпред не колче за мушка, а кръгла мушка (те са по размер) и си в прецизната стрелба.
Някой колега да не би да продава такъв мерник?
 

xpresident

Редовен Потребител
Стандартния мерник ще ти даде абсолютно същите резултати, както с оптиката на 10-15 м.
Изобщо цялата тая работа със слагане на оптика на пружинна пушка, ако няма да е за ФТ, за мен е пълна безмислица.
 
Нагоре