Правилно зумиране, на колко и защо?!?

peko

Редовен Потребител
ФТКС
За да си направиш желаната"картинка" ти трябва точно това, с което не ти се занимава - балистичен калкулатор. Става лесно и бързо.
Има и труден начин.
Нареждаш мишени от 10 до 50 м през 5 м примерно, стреляш всяка мишена на център и насложени попаденията ще ти я "нарисуват".
 
Последна промяна:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Гамо която толкова много се оплюва тук
Ми пишете смислена информация за Гамо и може да се промени мнението за марката...пичове голяма част от списващите тук имат ВО не защото нямат ОО,не защото искат да безчинстват не контролируемо...
Чашките които летят добре на търсената дистанция са Exact и FTT,инвестирай някой лев и си намери твоя суб-калибър,има и и тестови кутии!
xpresident няколко пъти ви пише че за комфортна стрелба на 50 м си трябва оптика поне Х10 ,а ако искаш да мериш разстояния с бея поне Х 24,според мен...
 

Kd5332

Потребител
Утре ще стрелям и ще споделя прострелката.
Половината мнения тук/по нагоре/са че не трябва оптика за разстояния до 50м,другата са че трябва/ х24 мисля че ще е силна/
Да помогнаха ми в избора на чашки доста за което благодаря.
Някъде мога ли да намеря инфо за "мрежата" на оптиките.
И мога ли да използвам силиконова тоалетна/гранули/вместо силикагел в калъфа на пушката.
 

andi

Редовен Потребител
Съвети без ирония :
Първо си намери най-точната съчма за твоята пушка и твоя хват : в ден с малко вятър сложи мишена на 50 м . и дълги групи ( примерно по 10 ) със всички съчми които си събрал . Харесваш една и другите в шкафа .
2. Дистанцията на която ще простреляш зависи само от теб и с колко висок зенит си склонен да с примириш и на какво разстояние да е той от теб . В масовия случаи за стандарт се приема зенит от 1 до 2 инча ( или 3-5 см) . Но колеги с с опит над средното успешно стрелят и със зенит 10-20 см .
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
...
Някъде мога ли да намеря инфо за "мрежата" на оптиките.
.
Малко като във вица...
Докато и викаш "мрежа" все ще ти е непозната материя.
Оптики с натруфени кръстове в твоя случай не вършат работа. Тази която си показал на картинката е непрактична и нямат никакво значение рисунките. Ако си взел такава, може да ползваш хоризонталните линии за да коригираш пропадането. Колкото е по-нарисуван кръста, толкова повече ти пречи да виждаш мишената и попаденията, когато си с малко увеличение. Кръст само с чертички (по-добре е от точки) си е достаъчен. А подсветката на тези оптики е ташак, сложен за шарения.
 

Kd5332

Потребител
Днес прострелката....пълен провал:)
Първо за теглото и съчмите.
На далеки дистанций над 50м най тежките чашки 1,37 се "огънаха" и падат 20/30см под прицела.
Извод...оставам на 1,17 като отиват най далеч значи и имат най права траектория и пасват на мощноста на пушката.
Марка...нещо exact беше...
Форма диаболо
Сега смях...
Сложих прецизно и внимателно оптиката която много добре изглеждаше в комплект с пушката...под см от предната част до цевта.5/7см до окото и започнах 10/20/30/40...до 50не стигнах защото оптиката/стегната яко/почна да се движи с по половин см назад на всеки изстрел...прилоша ми:)
Навих алуминиево болтче на място което позволявабза стопер/на 10изстрел го скъса...и приключих защото се ядосах и не можех да стрелям повече...50изстрела до 35м в групи по 4см.
Стрелях до увеличение 6там виждам най ясно кръста с целта.
Прибрах се и направих между дампата/горната и планка и моноблока на оптиката гумен буфер...демек буфер на дампата към оптиката...
Утре ще видя какво съм направил..
Ако не...на аргончик и вовеки веков:)
Шегувам се...явно е силна за отика и след мойта намеса ще падат лещи:)
Ще я ползвам за бинокъл:)
Който каза че газовата се зарежда по лесно от обикновенната да заповяда...
50/60зареждания и ме боли ръката цял ден.
Утре...ще пробвам пак.
 
Последна промяна:

kosmev

Редовен Потребител
На далеки дистанций над 50м най тежките чашки 1,37 се "огънаха" и падат 20/30см под прицела.
Изтегли си Hawke ChairGun , въведи си параметрите на пушката и всичко ще ти се изясни. Ще си отговориш сам на много въпроси, които тук се подминават с досада.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hawke.chairgun&hl=en&gl=US
Пропадането не е страшно, с "малката" ми пушка стрелям JSB Heavy с 240м/с и целя капачка от буркан на 80 метра или бутилка 2литра на 125метра.
Но разбира се трябва да знаеш дистанцията с точност +-2 метра и\или да виждаш попаденията когато пропуснеш, за да дадеш нужната корекция. Това последното обаче с пружинка нямам представа дали е възможно заради отката...
 

luft9waffe

Редовен Потребител
всичко ще ти се изясни.
Абсолютно нищо няма да му се изясни,докато не хронографира пушката с чашките,които си е харесал и не измери някакъв ,близък до реалния ,балистичен коефициент с тези чашки.После ще може да ползва калкулатори ,и което е по-важно, ще може да задава правилни и смислени въпроси.
И пак-последните две страници са извън темата.
 

njatanasow

Редовен Потребител
Стефко, просто си иска стрелба,и колкото е повече е по добре!Но ако се правят сметки като тези чашки са скъпи а тези евтини,нищо няма да се получи!;)
 

gary m

Редовен Потребител
Абсолютно нищо няма да му се изясни,докато не хронографира пушката с чашките,които си е харесал и не измери някакъв ,близък до реалния ,балистичен
коефициент с тези чашки.После ще може да ползва калкулатори ,и което е по-важно, ще може да задава правилни и смислени въпроси.
И пак-последните две страници са извън темата.[/QUOTE
Kd5332, дойде до Кнежа, аз имам хронограф е балистика софтуер.
Плюс хубаво 'pellets'. ;).
Малко помощ е няма проблем.
Гари.
 

kosmev

Редовен Потребител
Абсолютно нищо няма да му се изясни,докато не хронографира пушката с чашките,които си е харесал и не измери някакъв ,близък до реалния ,балистичен коефициент с тези чашки.
Балистичният коефициент се дава от производителя, примерно тук за H&N, отделно е пълно с таблици в нета за масовите чашки, а и е заложен в Hawke ChairGun.
Да го мериш конкретно за твоята пушка е глезотия, а и може да се направи качествено само ако имаш поне 2 хронографа (по метода на пропадането просто не става).
Колегата е посочил начално скорости 220м/с и 240м/с за JSB Heavy и Exact съответно.
Скалата на оптиката прилича на тази
barska.png
Лошото е, че тази скала е в MOA и си е мазохизъм да я ползва у нас.
Хубавото е, че оптиката му е втора фокална и може чрез тестове да намери увеличението, при което тя съответства на някоя метрична, примерно тази.
Заложил съм 237m/s и БК=0.031, втора нула на 30 метра, като съм приел, че скалата съответства при увеличение 9х
reticle_gamo.jpg

Накратко.
Трябва му само математика за 5-и клас и половин час, за да си я калибрира. Т.е. да открие увеличението, при което едно деление е един MIL.
Писал съм някъде аз как съм го правил за моите, пълно е и с описания на различни начини и в нета.
И разбира се далекомер, който, ако искаш да стреляш на далечни дистанции, е в пъти по-важен от хроното.
 
Последна промяна:

Kd5332

Потребител
Започвам да проглеждам...
Ако говорим за производство на олио и екстрахиране на експелер сигурно и Вие няма да ме разберете но аз с това се занимавам а не с балистики..просто искам най добото за пушката.
Благодаря за отзивчивоста!!!
 
Нагоре