Кухненски ножове

kosmev

Редовен Потребител
Ти си критичният експерт, ти кажи кой не струва...
И ако може пък да покажеш нещо "майсторско", да се поклоня... или посмея и аз...
Чакам да ме научиш как се точи карамбит на камък... майсторе...
 

Dominus

Редовен Потребител
Амчи да вкараме една кухненска чикийка в играта.
Купих го от един магазин за шир потреба в Токио. Нищо не можах да прочета на тая шльокавица :D
Точа си го сам да вземем да си свикнем и пак, преди няколко месеца ми свали половината нокът без да усетя.
 

Attachments

  • IMG_20191119_120231.jpg
    IMG_20191119_120231.jpg
    325.5 KB · Прегледи: 130

Djack

Редовен Потребител
Камъните и пособията за точене, не са все ръбести и четвъртити! Къде видя да твърдя че съм експерт? Напротив, ти си този, който категорично отхвърля всичко останало, освен своето.

 

mdinkov

Редовен Потребител
Можеш да наточиш ножа и на шкурка може и с пила и с машина можеш и на камък даже и карамбит въпроса е дали го мажеш , също като и с пушките мажеш да свалиш мишената и с Асана и Дейстена ,въпроса е да го мажеш .
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Наскоро станах неволен слушател на разговор между бездомници пиянки,та момчетата се убеждаваха взаимно как няма смисъл от марковия алкохол...излишни пари!Спирт от аптеката,чист медицински продукт,разреждаш с вода и виолетки и те така...може и да са прави,за тях си със сигурност,но света е хубав защото е сложен!Древните елини имали поне четирдесетина различни прибора и посуда за хранене и пиене...става и само с две три(както е при наще дядовци) та така!
 

Беселин

Потребител
Зависи от алкохола. Водката си е просто спирт. Като студент я пиех, сега не мога да я понасям ако не е в коктейл. Не виждам разлика във водка от 10 и от 100лв.Уискито предлага изобилие от вкусове и цени. За него съм разбрал едно. Цената не е гаранция, че ще се хареса на всеки. Опитвал съм няколко глътки от бутилка за 300лв.Хубаво е, много хубаво, но за мен не струва 300лв.
Купувал съм бутилка за 90лв, която като опитах съжалих за дадените пари. Бутилка за 40лв ме е оставяла силно изненадан от добрия вкус. И така, както е казал Айнщайн :
-Всичко е относително.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Ако беше останал в Германия щеше да разбере,че не всичко е относително...:D.Кой пие алкохол заради хранително-вкусовите му качества,антидепресивните май са водещи,включително формата на бутилката,етикета и цената...:lol:...:cheers:
 

astra

Редовен Потребител
Ако беше останал в Германия щеше да разбере,че не всичко е относително...:D
Въпрос на гледна точка или, по народному, на камбанария от която се гледа. В американско на др. Айнщайн му е провървяло и е прозрял за относителността на гледната точка. В немско по Хитлерово време щеше да прозре за някои абсолютни стойности на житието-битието.
Имах един приятел, падаше си по философстването, та ми разправяше, че дори злото било относително, кажи-речи не съществувало, особено на фона на вечната и безкрайна вселена. Впрегнах се не на шега и го питах: ами ако натаковат дъщеря му и жена му, а на него му резнат я тиквата, я нещо друго дето му стърчи, пак ли ще изповядва великодушно относителната си гледна точка относно съществуващото само в главите ни "относително" зло???
Някъде от тогава спря да ми се обажда и се позабравихме...
 
Последна промяна:

shaman

Редовен Потребител

astra

Редовен Потребител
Колеги, да посъбудим темата с необичаен повод. Кухненските ножове Брабантия, които ползвам от близо 2 години, вече не мога да ги заточвам. Ползвам все същия японски воден камък (Fudo 1000/3000), който отначало с няколко движения правеше остриетата като бръснач, а сега колкото и да ги заточвам, стоят затъпени и един портокал не мога да си нарежа с кеф. Ползвах и други точила, но все не мога да постигна резултатите с които съм свикнал. За мен е пълна загадка защо остриетата на ножовете ми спряха да се наточват - все едно стигнаха до супертвърда част от метала и точилото започна да "бяга" от ножа...
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
index.php
Да ни си изтъркал скоса/подвода(вторичния)? Получава се, когато точиш с по-голям или по-малък ъгъл от нужния. Може да искат нов скос, с по-малък ъгъл на заточване.
Получава се нещо като междинен скос (с червено съм го означил на рисунката) и ти плъзгаш по него, без да достигаш върха на острието. index.jpg
Иска се по-груб камък - 200/400/600 да минеш, и като направиш нов скос(или премахнеш вторичния) да подкараш финните камъни. Занеси ги да ти ги оправят.
 
Последна промяна:

joro_ihr

Редовен Потребител
При заточване ако стигнеш до равномерен косъм по цялата дължина на режещия ръб, просто няма начин да не реже ножа после.
 

rivan

Редовен Потребител
Да не са се замазали точилата и затова да се хлъзгат, без да сработват? Аз отвреме на време ги тръквам едно в друго, хем да се изравнят, хем да падне най- горния слой, да се зачистят, говоря за камъни. Понякога се омазняват и запълват с много фин прашец и не работят както трябва. Като търкаш усеща ли се че сработват?
 
Последна промяна:

Bay Mitko

Редовен Потребител
Здравей, понеже навремето аз ти пуснах фитила за тези ножове, просто съм озадачен от това което ти се случва, на мен ми служат вярно от 10 години и са все така резливи и безотказни. Дори съм забранил на жена ми да пипа двата по големи, че да няма наранявания недай си боже, а съм и оставил само малкия да ползва. Заточвам ги от време навреме на подобен камък и ги заглаждам с оригиналния им масат на Брабантия. Аз също съм маниак на тема ножове и навремето за малко да остана без един пръст, но това е друга история, искам да кажа че не се задоволявам ножа да реже горе- долу, а по-по-най!
 

astra

Редовен Потребител
Като търкаш усеща ли се че сработват?
Усещането е, ножът бяга, плъзга се и шмиргелът не го "хапе". Имах чувството, че камъкът се е загладил, но реших, че се филмирам. Като загледам краищата където не е търкано, видимо камъкът е е по-грапав от останалата част с която вече не мога да наточвам. Не ми се вярва чак - загладен шмиргел. Хем "японски"...
 

rivan

Редовен Потребител
Според мен трябва да пробваш с друг камък. Гледах как точи един руснак, ползваше два камъка. След точене търкаше камък в камък. Камъните бяха идеално равни, без дъга, каквато се вижда при твоите. Но чак така да се износят камъните за 2 год, чак не ми се вярва, трябва да си точил по три пъти дневно.
 

astra

Редовен Потребител
Според мен трябва да пробваш с друг камък. Гледах как точи един руснак, ползваше два камъка. След точене търкаше камък в камък
Загладих камъка в мозайката на терасата, с малко водичка. Стана! Почисти се и отново хапе острието като хищник :) Наточих си всички ножове за 2-3 минути и си нарязах няколко чери доматчета на филийки с дебелина на хартийка. Страшен кеф!
Благодаря ти за идеята! Човек се учи цял живот...
 
Нагоре