Моята градина

venciru

Редовен Потребител
Аз ползвам. Може би не толкова често. Само по десетина пъти в година. За по декар, декар и половина. И около мен петдесетина души ползват тримери. За доста по голяма площ от моята. И въпреки повсеместно простиращата се олигофрения не съм чул и видял подобно нещо
А за видяното в нета - виждам какво ли не. Което не значи автоматично да повтсрям всички кретенщини, които виждам там.....
Ако не се бъзикаш с предложението - и аз се отказвам!
 

haifisch

Потребител
Аз ползвам. Може би не толкова често. Само по десетина пъти в година. За по декар, декар и половина. И около мен петдесетина души ползват тримери. За доста по голяма площ от моята. И въпреки повсеместно простиращата се олигофрения не съм чул и видял подобно нещо
А за видяното в нета - виждам какво ли не. Което не значи автоматично да повтсрям всички кретенщини, които виждам там.....
Ако не се бъзикаш с предложението - и аз се отказвам!
Всеки има глава на раменете си и решава сам как да използва дадена информация. Целта на моя живот не е да облекча вашия. Дадох мнение на база споделено от колеги (аз съм зеленчукопроизводител), вашите отговори са на база логика. В интерес на истината, аз лично не съм използвал верига, дори не съм използвал тримера толкова много за косене. Потрошил съм три но съм ги използвал за нещо друго. Да съм изкосил с тях не повече от десетина декара за около 8 години. Имах плоска роторна коса, която закачах на трактора си. Ако ти кажа, че колегите заменят ножовете на този тип коси с вериги сигурно пак ще подложиш на съмнение написаното от мен?
 

qnko

Потребител
Препоръчайте моля електрически моторен трион. Ще се ползва при строеж на беседка, после за подготовка на дърва за отопление.
 

staz

Редовен Потребител

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Препоръчайте моля електрически моторен трион.

За качество на приемливи цени виж това: https://alpe.bg/bg-product-details-292.html Тук нарочно съм посочил модел с 35 см шина. За 3 лева повече, може да вземеш с 40 см, но не виждам смисъл.
Ето линк и за нея: https://alpe.bg/bg-product-details-612.html
Или си избери някой от моделите на
McCulloch - дъщерна е на Хускварна.
За Щил и Хускварна, няма смисъл да говорим. Там качеството е безкомпромисно, но и парите не са малко.
Всичко останало е компромиси и то големи.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Много зависи за какво ще се използва. За прецизна дърводелска работа трябва да е маневрена, от там и лека, с много високи обороти, за да "ръфа" възможно най-малко дървото, по възможност с верига за по-финно рязане, да не връща и да няма голям обратен момент на усукване.
В моята "професионална" практика като дърводелец(строеж на покриви и дървени къщи) съм ползвал само Хускварни, но няколко модела, всяка за различни операции. Най-малкатта със специална верига и къса шина съм" въртял" по покривите с една ръка без проблем.
За подготвяне на материала друга с по-широка шина, а за рязане на трупи, естествено трета. За почти 3 години ежедневно ползване нито една от бензиновите не се наложи да ходи на ремонт, само обслужване. Имахме и няколко електрически, но не мога да кажа същото за тях. Не стават за финна работа. Вярно, че опита ми е от 96-7-8 година, но качеството на Хускварна не е паднало.
 
Последна промяна:

qnko

Потребител
Благодаря за мненията. Акумулаторна резачка не ми е нужна, устройва ме да е с кабел. Разгледах Макита 4041а на живо и останах разочерован. Макита 4050а с двете гайки на корпуса ми харесва, но я намирам само в Amazon.de, а предпочитам да дам пари на българска фирма и да ползвам гаранция в българия.
Някой има ли личен опит с електическа резачка Щил?
 

Frankeiy

Потребител
https://edigital.bg/elektricheski-verizhni-trioni/el-verizhen-trion-skil-0780aa-p363624
Взех я преди около 7 години и ми служи безотказно. Всяка година по 6-7 кубика дърва и 3-4 покрива.
Тогава исках Макита, но не намерих 2кв. и не съжалявам. Имахме служебна Макита 1.6кв.Скилчето я бие отвсякъде.
Единствено след петата година съединителя, ако така се казва опцията когато пуснеш,, газта,, веригата веднага да спира, стана много шумен, но не му обръщам внимание. Все пак тогава я купих за 130 лв., и не съм очаквал чудеса.
И не на последно място-тогава се предлагаше с шина и верига на Орегон, което е около полвината от цената. Сега незнам как е.
След работа източвам маслото, защото капе,но много слабо. Така и не я отворих да видя какво става.
Постоянно заточена верига е закон.
Поздрави.
 

Lighthammer

Редовен Потребител
Пичове, някой ползвал ли е някой от тия ръчни акумулаторни триони за по-леки дейности, че обмислям да си взема един такъв? https://www.bataviastore.com/en/batavia-nexxsaw-powerbundel-l-compact-c-119723906.html Харесва ми, че може да се държи с една ръка, че е на батерия, макар и да знам, че не държи кой знае колко време. Тоя специално ме кефи и заради удължителя, макар че в България не го продават, а в сайта по принцип не пише да имат доставка до нашата родина, но може и да се опитам да измисля нещо.
batavia-batavia-nexxsaw-powerbundel-xl-plus-compac.jpg
 

Lighthammer

Редовен Потребител
Да, знам, че има, но е по-зле според това, което съм гледал и чел. Има и на други марки, включително някакви неизвестни в амазон и по-евтини. Но ме интересува дали някой е ползвал такава джаджа и най-вече, дали е доволен. Ясно, че батерията няма да държи много, но въпросът е дали е отчайващо зле, или все пак върши някаква работа.
 

mobilen

Редовен Потребител
Като те понамокри и те лъхне някое течение си викаш това е върха,но по-добре 2-3 дюзи на въртящ се вентилатор
 

buff

Потребител
Някой ползва ли система за мъгла? Примерно ей това https://bauhaus.bg/sistema-za-vodna-magla/p/17450 . Има ли някакъв ефект ?

Има ефект за тераси и навеси, доста заведения слагат такива, смъква малко температурата. Мен лично не ми допада да ме мокри като духне вятър. Ааа един познат с едно такова си омани лозето, щото било близо до навеса където го монтирал и не иска да чуе за такова вече.
 

buff

Потребител
Здравейте,
Не знам дали това е правилната тема, но ако някой колега по навътре в електрониката може да ми помогне ще съм благодарен. Имам една акумулаторна лозарска ножица, която нещо не иска да работи, чука се само едно щракане на електромагнитното реле след като натисна спусъка . Елетромагнитното реле е HFKC 006-2ZST. В БГ сайтовете няма точно такова, въпроса ми е, кой е аналога на това реле, за да знам какво да си купя, тъй като се съмнявам в релето и искам да го сменя.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Със смяна на релето може да решиш проблема или да не го решиш.
Без измерване е трудно да се установи кой не работи.
Щом релето щрака, значи котвата му работи, но може да има прекъсване във веригата след котвата.
Подай ток директно на задвижващия елемент, прескачайки релето.
Така ще разбереш дали проблема е в релето или в задвижващия елемент.
 

buff

Потребител
Електромотора работи, защото ножицата отваря, но като натисна спусъка трябва да обърне ход мотора и да затвори, а това не се случва, затова набедих релето. Всички кабели и спойки изглеждат здрави.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Ако няма други елементи, а е само реле и мотор, явно е релето, НО има едно голямо но. Това, на което викаш реле, може да не е само реле. В него вероятно има и вграден "ключ", който обръща поляритета. А може и да не го обръща. Отварянето на ножицата може да е с пружина, която се освобождава със спусъка, а моторът да действа само при работния ход (затварянето) на ножицата. Това естествено е гадаене, като хвърляне на боб. Някаква схема трябва да потърсиш, че така във форума няма да стане. Направи и снимки да може да се види поне устройството.
 
Нагоре