Палатки и къмпинг

братушка

Редовен Потребител
Ръчно правен филтър с активен въглен. Пез пари. Работи бавничко, но на къмпинг става, за ден около 20л. Искаш повече - 2 или дори 3 филтъра.
Ето тук малко дългичко, но доста грамотно:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
но елемента вътре го смених с този, който е с активния въглен. Изкарва доста време
Ако филтърът е комбиниран - линеен с карбонов, пречиства и механично: пясък, ръжда, мътилка.
Карбоновият абсорбира: хлор, някои пестициди, органични замърсители, но не решава въпроса с бактерии и зарази.
Още повече, че карбоновите (с активен въглен) са няколко вида.
Разделени грубо, без да се вземат под внимание подвидовете са:
1. с пресован и
2. с гранулиран въглен.
Чудно ми е, как се разбира колко дълго изкарва? Впрочем на мен не ми е чудно. Поставяйки само карбонов, без линеен (механичен) поне 20 микрона преди карбоновия, направи си сам сметка колко изкарва карбоновият. Дълго, ама колко дълго? Относително понятие. Часове, дни, месеци?
Поставеният тук въпрос е как да направим дезинфекция на сравнително чиста вода за миене и едно от решенията е да добавим хлор.
Филтърът с активен въглен премахва предимно хлорина. А това е жизнено важно за осмотичния филтър, защото хлоринът го унищожава. Буквално за минути "прогаря" дупки в мембраната и я вади от строя, а цената на най-малките осмотични мембрани започва от около 100 лева. Именно затова, в системите за обратна осмоза, осмотичната мембрана е защитена с един линеен и два карбонови преди нея, а след нея има още един карбонов, но от съвсем друг тип.
В много случаи се включва и комбинация с ултравиолетова лампа.
Ако ни е мила осмотичната мембрана, непосредствено преди нея, след двата карбонови, се поставя още един механичен, но този път 5 микрона. С изключение на осмотичната мембрана, цените на останалите филтри вървят между 9 и 12 лв. за брой, така че общата цена на съпровождащите осмотичната мембрана филтри е на около половината от цената на осмотичната мембрана.
Та, те така.
 

Lidkin

Редовен Потребител
Чудно ми е, как се разбира колко дълго изкарва? Впрочем на мен не ми е чудно.

При всеки ще е различно то е ясно, в зависимост от консумацията. Ами как, аз опитах тези гимнастики от язовира и реката, но само за миене на съдове и къпане и то само когато съм сам на риболов за по 10-15 дена и в началото като новобранец с каравана(преди7-8г). Тогава пробвах какви ли не препарати и накрая поставих въпросния филтър и + малко белина. Изкарва 4-5 излета по десетина дена. Постепенно започва да намалява пропускливоста си, това ми беше критери за смяната му(може би не е правилно нооо) . Мисля, че за 40-50 дена(излетини) 15лв няма да са проблем. Наливах водата с лодката, а не от брега, гледах да е по чиста и т.н. Но с времето реших да прекратя тази дейност, пълнене от язовира или реката, понеже и жената и децата започнаха да идват с мен. Излетите се промениха от язовири към други дестинации и започнах да ползвам вода от чешми. Караваната (Fendt) беше с баня и сме четири души, та вода се ползва доста. Почти винаги има близо в района, където сме ходили достъп до чешми, а съм обиколил почти цяла България. Товаря в колата 20 десет литрови туби и 3-4 дена са оправени, после пак. При мен не се е случвало да се застоява водата, не знам какво имаше в предвид колегата в по горните постове с по дълго къмпингуване и престояване на водата? Две години поред ходим 15 дена на море и от там директно 15-20 дена на Доспат, 30-35 дена ми е достатъчно дълго, поне за мен де. Филтъра, който съм сложил, вече е по скоро за един вид спокойствие. Питейна вода купувам при пазаруването на провизии през няколко дена и тубите запазвам, но това е известно на повечето, които не ходят само по къмпинзи.
 
Последна промяна:

barbaron

Редовен Потребител
Питането ми е свързано с това, когато водата се задържа в по-голям период и като пример - ползване от седмица на седмица. Когато си ходя на вилата (няма течаща вода), ако оставя в тубата за миене водата - то на следващата седмица стените са вече лигави, а ако случайно седи две седмици на светло - зеленясват. Миенето е тегаво - с водоструйка (добре, че моята е със самостоятелно водозасмукване). От тази вода не пия, ама ми се налага да мия ръце, зеленчуци и пържоли, а детето редовно се разхлажда през 5 минути със същата вода. Принудих се да изливам всичко и да си нося нова вода. Не ми е зор, ама нали все гледаме да ни е по-лесно... Караваната е с 80 литров резервоар + 10 литров бойлер и не е проблем да го пълня и източвам при всяко къмпингуване, защото разхода не е голям, но хорото по тези процедури, особено в моментите преди заминаване и преди завръщане са малко с допълнително ДДС.

Благодаря Ви за отговорите от които успях да извлека ценни съвети и вече имам яснота как да действам!
 

братушка

Редовен Потребител
Дълго, ама колко дълго? Относително понятие. Часове, дни, месеци?
Ресурса на филтъра се измерва в литри.

Пречистване на вода се свежда до 3 компоненти:
1. Механично - пасък, мътилка...
2. Химическо - всякакъв вид химия, която се разтваря във водата, включително и хлора.
3. Бактериалогично (микроорганизми).

то на следващата седмица стените са вече лигави, а ако случайно седи две седмици на светло - зеленясват.
Лично наблюдение: ако оставя шише с вода на перваза, на светло - след 3 дни зеленясва. Ако скрия на тъмно: зеленясва след 3 седмици.
Срещу бактерии помага простото преваряване. Пресно преварена вода в херметично затворено шише на тъмно кара много дълго.
Хлор убива бактерии, но сам се явява химически замърсител.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Ресурса на филтъра се измерва в литри.
Не само.
Може да се пречиства и "чистата" чешмяна вода.
Може да се пречиства от гьола, от реката, от язовира, дъждовна.
Едва ли на филтъра му е все едно,
 

братушка

Редовен Потребител
Така е. Но въпреки това измерват ресурса в литри. На база някакви усреднени стойности.
Иначе само сложен анализ може да покаже има живот още в тоз конкретен филтър.
 

barbaron

Редовен Потребител
Влязла ми е една муха в главата - инверторен генератор за ток - преносим - за "всеки случай". Искам ако някой има подобна джаджа - да сподели. Това което гледам е в интервала 1,3 -2,2кВ - НОМИНАЛНА мощност. На бг пазара е заринато със всякакви модели и марки. Учудиха ме дори няколко модела, които се продават с изпарител и комплектовани за работа на пропан-бутан. Това дори ми беше като идея в главата - покупка и доработка за работа на газ. Ще ми се ако някой има - да сподели впечатление и евентуални тестове.
Предварително благодаря!
 

rivan

Редовен Потребител
Имах машинка Honda EU 20l. Това е Генераторът. Всичко друго е компромис. Малък, лек, достатъчно мощен, супер икономичен, идеална синусоида. Когато реших, че повече не ми трябва, го продадох за два часа! Ако можеш да си го позволиш, не му мисли!
 

xpresident

Редовен Потребител
Потвърждавам за Хондата. В екстремни условия съм виждал да се ползват и съхраняват и работят безотказно.
 

rivan

Редовен Потребител
На EU20i съм включвал едновременно флекс и зеге - работи без проблем. Пекъл съм си пържоли на ел. скара 2,5KW също без проблем. За около 8 часа дърводелска работа ( с флекса и зегето , двама човека ковяхме ламперия) гореше около 1,5-1,6 литра бензин). При този разход не ти трябва да мислиш за газ.
За малкия не знам дали има 12 v. С моя за половин час съм вдигал тотално изтощен акумулатор да запали.
 

barbaron

Редовен Потребител
То хубаво, ама за нещо дето я го ползвам - я не... Иначе винаги обичам да съм с "мерцедес", когато избирам нещо за себе си. Не знам дали ще мога да прежаля 2 бона +... Този модел го има и с китайски двойник - 1:1 и не се знае на какво може да се попадне...Почти се бях навил да взема за всеки случай някоя нова китайка - за всеки случай, ама.... Сякъш ще мина на по-надеждния, тих и спокоен начин за подсигуряване на ток - фотоволтаик+220V инвертор и акумолатор. Ще ми излезе по-малко от 2000. Тооо така или иначе акумолатора ТРЯБВА да е част от играта...

Много полезна информация ми дадохте... Китаеца отпада, а ако запълня всички дупки и ми останат 2000+ лева - ще вземем хонда.
 

nelsky

Редовен Потребител
За да се покрие мощността на генератора ще ти трябват май повече фотоволтаична панели и акумулатори за съхранение на енергията. А и идеята за мобилност няма ли да се по загуби? Бях пускал сходно питане преди няколко месеца в темата за общи дискусии, имаше доста коментари за фотоволтаиците, може да потърсиш. Аз се отказах в крайна сметка, но при мен беше по-различен проблема.
 

xpresident

Редовен Потребител

rivan

Редовен Потребител
Фотоволтаикът в никакъв случай не е по-ефтин от генератора! Акумулаторите са консуматив и то доста скъп. За две години като смениш два комплекта акумулатори, приблизително по 600-700 лв единия, плюс първоначалната инвестиция...де е Киро на кирия! Генераторът може и две години да не го палиш и после пак работи. Акумулаторите искат постоянна поддръжка, една година ако не ги ползваш - тотал щета.
Дърводелска работа с флекс - брутално!
Бях му сложил диск за циркуляр, 125 мм!
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Генераторът може и две години да не го палиш и после пак работи
И когато решиш "да се отървеш" от него, си връщаш поне половината от инвестицията.
Ако не е спешно, оглеждай за втора употреба.
 

svetlin

Потребител
Влязла ми е една муха в главата - инверторен генератор за ток - преносим - за "всеки случай". Искам ако някой има подобна джаджа - да сподели. Това което гледам е в интервала 1,3 -2,2кВ - НОМИНАЛНА мощност. На бг пазара е заринато със всякакви модели и марки. Учудиха ме дори няколко модела, които се продават с изпарител и комплектовани за работа на пропан-бутан. Това дори ми беше като идея в главата - покупка и доработка за работа на газ. Ще ми се ако някой има - да сподели впечатление и евентуални тестове.
Предварително благодаря!
За каравана ли става въпрос.
 
Нагоре