Мултикомпресионен пистолет Зораки (Zoraki HP-01)

  • Автор на темата Anonymous
  • Начална Дата

alexdi

Потребител
Здравейте колеги,
от къде може да си закупя приклад за Зоракито?

Поздрави
Александър
 

Karlito/Man

Редовен Потребител
Чува се и докато помпя и след това като затворя пак се чува някъде от към клапана, през цевта не се усеща да изпуска. Да капнах масло в помпата. Вътрешния "О" пръстен го обърнах, но няма ефект!
 

Primary

Новодошъл
Здравейте ,нов съм и начинаещ.Казвам се Миро ,приятно ми е.Взех си един такъв ,страшно съм доволен и като начинаещ имам страшно много въпроси :Д Някой ,ще сподели ли как се почиства ,с какво е препоръчано? И след колко време използване ,приблизително ?

Май май никой не ги разбира тия неща с почистването и смазването .
 
Последна промяна от модератор:

PUNISHERvw

Редовен Потребител
Няма какво толкова да го почистваш.Само през 100 изстрела му капвай масло през отвора на помпата и пукай на воля. Изобщо не го отваряй и разглобявай.
 

Primary

Новодошъл
Няма какво толкова да го почистваш.Само през 100 изстрела му капвай масло през отвора на помпата и пукай на воля. Изобщо не го отваряй и разглобявай.
Благодаря за съвета колега .. знам ,че за теб е тъп въпросът ,но къде по точно,не ми е ясно кое къде се намира.Нов съм в тази среда,но изглежда е новото ми хоби.И питам ,защото все пак трябва да се поддържат нещата :) Благодаря и извинявай ,за тъпите въпроси
 

Licho

Редовен Потребител
Не се притеснявай!Всичко ще ти се изясни като прочетеш внимателно темата за Зораки във форума!
Колегата добре ти го е казал:като отвориш капака,вътре се вижда нещо като амортисьор,малка помпа.В предната и част има дупчица,в която се капват по 2-3 капчици масло от тубичката ,приблизително след стотина-двеста изстрела.(може и след кутия съчми-250 изстрела)
Друго ,засега,едва ли има нужда да се прави.Пази го от прах и замърсяване!И от удари,разбира се!(все пак корпусът е пластмасов,колкото и да е здрав.).
Смятам,че още ти е твърде рано да протриваш цевта-едва ли се е замърсила.Все пак,ако ти се появят отклонения в стрелбата,за които нямаш обяснение, можеш и това да направиш.То също може да бъде причина.Надявам се,че знаеш как се прави протриването с усукана корда и парцалче?Има го обяснено във форума.
Пищовът ти е хубав!Ще видиш.Пожелавам ти дълги години със здраве да го ползваш и да му се радваш!
 
Последна промяна:

Primary

Новодошъл
Благодаря Licho ,за подробното обяснение ,сега повече разбрах кое как и къде ,жив, здрав и ти колега.Не съм разбирач ,но пистолета е страхотен и стрелбата е лесна дори за начинаещ като мен.
 

Licho

Редовен Потребител
Няма за какво!
Забравих да ти кажа да не го претоварваш много-много във високите налягания-на 3 и 4 степен(ако имаш такава).Това скъсява живота на уплътненията.
Всъщност,за всички тези неща има достатъчно информация във форума.Успех!
 

Primary

Новодошъл
Благодаря :)
Ще разгледам по-подробно из форума ,някой теми са объркващи на места ,но ще намеря информацията.Моят е от модел Ултра ХП01-2 ,има 4 максимални напомпвания.За сега стрелям предимно на 2 и рядко на 3-4 степен ,защото целите ми не са на повече от 15-20 метра.Нямам бързомерци или оптични прибори ,може би по нататък ,но за сега е повече стрелба за забавление и събиране на пари :)
 

kamikadzzze

Потребител
Здравейте
Зоракито изпуска (след напомпване се чува продължително изпускане) въздух. Чува се в задната част-дори ми се струва че идва отдолу посока на спусковия механизъм. Поразглобих го но единственото което открих като видим проблем е леко нараняване на о-пръстена който стой след винта на бронзовата втулка отзад (в нея влиза пина със синята пласмасова шайба).
Бих искал да си купя нов о-пръстен но не знам откъде. Моля за помощ и/или информация какво да търся точно.

Имам комплект с о-пръстени от лидъл и един (7.1 x 1.8mm) почти става (явно е по-дебел, защото не мога да навия после втулката обратно). По-трърд е със сигурност, тоест материала може би е различен.

Моля за информация какъв размер и материал да търся, и ако знаете откъде да го закупя!

Изглежда, че е о-пръстена е частта 3060 от тази диаграма:
3947_spare-parts-zoraki-hp-01-p5_2.jpg
 

kamikadzzze

Потребител
при мерене с шублер (мек е о-пръстена, та не е мн точно) оригиналния изглежда е 7.25x1.5mm ако това помага по някакъв начин.
 

lynx

Редовен Потребител
Измери с шублера диаметъра на шийката, на която се нанизва о-пръстена.
Много е вероятно да стане със 7х1.5 но трябва да се пробва.
По-стандартните размери пръстени може да си ги купиш за стотинки от магазин Хубата, Микромакс или друг магазин, който продава такива неща.
 

kamikadzzze

Потребител
Много балгодаря за информацията!
Взех от комплекта 6х1.8mm и едвам го вкарах там, успях да навия но пак издишаше (но не от там).
Продължих търсенето и се оказа че въздуха не идва от там (поне засега голямо количество излизиза от другъде).
Ето от тази дупка (с формата на 8-ца) в центъра на очертаното излиза въздуха (горния и край). Предполагам е станало следното: Предишния собственик е навил докрай клапана за изпускане (беше натегнат докрай) и си е играл да помпи мн. Системата се е предала на това място - лека цепнатина сигурно има вътре в дупката. Сега трябва да измисля начин да я запуша - мн бързо пада налягането (за секунди). Ако някой има идеи как може да се запуши това (че да държи и на налягане) - бих бил мн благодарен да ги сподели!
z1_1.jpg
 

kosmev

Редовен Потребител
Трудна работа е ако има цепнатина, там налягането е огромно, над 100 бара със сигурност.
Надявай се проблема да е в предпазния клапан, може проста да е бил пренатегнат и да е превъртял... Не знам дали конструкцията позволява да се направи просто тапа, с която да го подмениш.
 

kamikadzzze

Потребител
не видях да излиза въздух от клапана, по-скоро точно от тази дупка, ще пробвам нещо почти абсурдно - да го напълня с горещ силикон и да се опира на желязото отзад (но може да не стане защото то май мърда), ако не стане може са се пробвам да заваря дупката, само не знам дали е от желязо ...
 

kamikadzzze

Потребител
След смяна на цялата помпа - нов проблем: при затварянето на 2-рата помпа пистолета "изтърва" и произвежда изтрел (за сега за щастие само празни такива). На някой познато ли му е и ако да - къде е бил проблема при вас?
 

kamikadzzze

Потребител
Не съм регулирал спусъка още, ще опитам, но едва ли е това. Смяната е не само на помпата но и на механизма отзад - което бе ценното за мен.
Но май лошо съм обяснил проблема:
При първо напомпване на въздух всичко е нормално. При затварянето на второто напомпване се самопроизвежда изтрел. Не просто да излиза мн въздух, а изтрел - после спусъка не работи. Това е мн опасно (ако имаше чашка ...)
Колега @andro ruskov драсни ми на ЛС, за да не правя реклама (или може би антиреклама)
 

andro ruskov

Потребител
Пробвай да развиеш малко винта за хода на спусъка. Другия вариант е пружината между двата елемента на спусъка.
 

kamikadzzze

Потребител
Мн благодаря, наистина е била регулация на спусъка, след навиването може да зареди и 3-та помпа без изстрел (за 4-та нямам сили). Не очаквах да е това, защото старата си помпеше мн, но явно е изтървала мн бързо също.
 
Нагоре