WEIHRAUCH

Kameno Karp

Редовен Потребител
Тъй де. Не се изразих правилно. Виждам някаква част от полета на чашката и влизането и в мишената. Това и с Дианата и с Дейтстейта ми се е случвало. Някой да не си помисли, че всички чашки ги виждам как летят.
 

redsox

Редовен Потребител
Още като я взех. Блестеше но и теглих няколко парцалчета с балистол. Излязоха бели.
 

Добрислав

Потребител
Заради главоболията,които създават мощните пружинни пушки с маншети,пружини,оптики,силен откат и т.н.,отдавна съм се отказал от тях,и само понякога ги "продухвам",просто от носталгия по отминалите времена на пружинната пневматика...
ПП: Това е лично мнение,с което не целя да провокирам почитателите на пружинните пушки в този форум!
 
Последна промяна:

didarai

Редовен Потребител
Щом я виждаш скороста е ниска . Аз до сега съм виждал чашка само на В3-ката към 25-тият метър . Тва в 5,5 с 1 гр. и 130 м/с. При такава скорост в този калибър нямах много добра точност , а и даваше отревист дроп в скоростта на някои изстрели . Може и пружина да е , но все пак дори с китайката на тази дистанция правех 4 см група . Такава голяма група може да става или при мърдаща цев(нестегнат приклад ) или при големи разлики в скоростта (предимно по вертикала) или при загуба на компресия и буталото дънейки яко , да кара пушката да подскача . Преебана оптика хич не е за подценяване .
Първо...стреляш без оптика . После с друга за която си сигурен, че работи добре на ПП. Ако пак е така, отстраняваш по ред горните проблеми.
ПП
По-тежък утежнител увеличава отката.
За предпочитане е по-лек , но с по-силна пружина.
3 см. свиване на пружината след 200-300 изстрела си е класика в жанра и тва по-скоро е напасване , след което дълго време кара с еднаква скорост .
 
Последна промяна:

redsox

Редовен Потребител
Пробвах 2 чисто нови липърс. Остава ми само липърса на 125та но там не пипам докато не се разпадне. Вайха тръгна много добре в началото, в последствие се отвориха групите. Смених оптиката и нищо. После сменихме нова пружина и маншет. Замерихме 206мс с 1.17. Пак добре започна и полека започна да отваря и проектила стана видим през оптиката. Наобратно вървят нещата. Вместо да уляга пушката, става по нервна. Ще чакам да пратят новата пружина и тогава ще я събирам отново. И ако и след това не влезе в час вече не знам... не искам да го мисля че пак счупих касичката прасенце за нема нищо.
 

didarai

Редовен Потребител
Кат на разбити легла на болтовете в приклада прилича тва .
(Ако скороста е добра и еднаква , а шарнира добре стегнат ) . Не е лошо да се пробва и на механичен все пак .
 

redsox

Редовен Потребител
Цевта винаги е била добре стегната. Не мисля че е оттам. Леглата на болтовете също не изглеждат разбити. Но със сигурност главите на самите болтове са вече захабени. Отне ми известно време докато престанат да се развиват въпреки синия осигурител. Направих си по дебела отвертка да не ми отплесва, но съм учуден колко лесно се “разшири” улея където влиза отвертката. Благодаря на всички които се отзовахте. Май покрихме всички възможни проблемни ситуации. По-натам ще пиша ако има някакво развитие. Надявам се положително.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Цевта винаги е била добре стегната. Не мисля че е оттам. Леглата на болтовете също не изглеждат разбити. Но със сигурност главите на самите болтове са вече захабени. Отне ми известно време докато престанат да се развиват въпреки синия осигурител. Направих си по дебела отвертка да не ми отплесва, но съм учуден колко лесно се “разшири” улея където влиза отвертката. Благодаря на всички които се отзовахте. Май покрихме всички възможни проблемни ситуации. По-натам ще пиша ако има някакво развитие. Надявам се положително.
Има и още няколко ситуации, дай на някой от колегите на близо (пружинкаджия) да постреля с пушката, да видим и той какво ще направи, жалко, че си ми далече инак бих и аз се включил в огледа на пушката и евентуалното отстраняване на проблема. Това отслабване на пружината съм го виждал и при други пушки и може би именно в нея може да се окаже и проблема, което дано се оправи с новата пружина.
Отслабването може да се дължи на няколко фактора, да се държи дълго време заредене без истрел, и дизел, надявам се не се усеща дизел при стрелба и вече е смазана колкото трябва и с каквото трябва. При много от магнум пневматиките винаги в първите около 200-500 изстрела има слягане на пружината, и чак след това може и да очакваш постоянни резултати, много от колегите си мислят че както са първите изстрели и така поне 5-10 000 ще е - Да ама НЕ! При отслабване на пружината и скоростта съответно и групата се измества точно както казваш, да не говорим пък за образуването на нерви през което и аз съм минавал че групата все се мести, и почваш или да стискаш много пушката или въобще да променяш прикладването, което е пагубно при пружинките. Изнервиш ли се спирай по-добре, инак само се хаби олово ;)
Но и определено послушай и didarai и пробвайте и на механични ей така за всеки случай. И още нещо да питам, бързо ли стреляш един след друг изстрелите и по дълги серии ли правиш ?
Сега се сетих и още нещо което ако се наблюдава и при теб ще е даде малко яснота - Като почнеш да стреляш ( примерно само на 25-30 метра) наблюдавай първите изстрели къде са, и после като почне да разсейва продължи, но без да променяш прицелната точка ( ако може и да не се ядосваш най-добре :D ) и виж все пак почва ли да се образува пак нещо като група, но ниско и в страни евентуално както казваш. После остави пушката за 15-20 мин ( но не полако от 10) Прицели се пак по същия начин и виж дали попаденията не са пак там където трябва, в началото, и след определен брой изстрели ако отидат пак в другата група (ниско и в страни) то нещата са ясни , че е от пружината! За сега това ми идва на акъла, за проверки.
 

redsox

Редовен Потребител
Изтегля групите първо горе вдясно, след това започва пропадане но пак има някаква група. И полека започва да ги отваря. След това вече ги разсейва и полета на чашката се вижда. Не съм я държал заредена никога за дълго време. Колкото между изстрелите. Като цяло се старая да съм внимателен и да не насилвам нещата. Ако само ги разсейваше нямаше да съм толкова притеснен. Само с пружинки съм се занимавал и имам идея че отнема време да се наместят нещата. Но тук повече ме притеснява че виждам чашката на 25 метра. Въпреки че е 5.5 все пак не би трябвало според мен. След като сменихме в офиса на джетро оригиналната пружина и маншет имах усещането че се стабилизира цикъла на зареждане и стрелба но сравнително бързо се разстрои всичко. Реално погледнато аз читви групи след тези които съм качил по рано (27м) май нямам. Май веднъж на 25м направи нещо което се доближаваше но откачи отново. С колегата Кифа все така имаме уговорка. Като дойде новата пружина и ако успея да я набутам и заредя (дават я с 1.5см по дълга от фабричната, макар с 1 витка по малко) ще тестваме с хроно и т.н.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Друго ми направи впечатление също, защо 1.17 използваш, тези чашки според мен са добри за около 30 джаула и нагоре, и ще обясня защо. При пружинките е добре времето за истрел ( за преминаване на чашката през цевта) да е малко и трябва да се търси оптимално тегло на чашки според мощността. Това е главно заради вибрациите които има в пружинните пушки с което си наясно щом стреляш отдавна с тях ;) Примерно при мен в 16 Джаула, с Армаса 0.547 грама се държат добре, с 0.51грама не стрялям, защото ветровите корекции ще са ми ужасни около 50 метра и няма смисъл, но с 0,67 грама нещата са ужас и не се получават хубави групи, а с тези чашки с други пушки правя много добри групи. Изключение прави Фани 300 при пружинките, но тя е с противооткатна и прави страхотни групи дори и с тежките чашки. Помисли и пробвай с 1.03 грама дали няма да се получат по-добри резултати, но постреляй повечко с тях преди да съдиш окончателно и не обръщай внимание на първите поне 50 изстрела като цяло. Иначе прочетох че си пробвал като цяло и с други модели чашки, но колко и с какви видове не е уточнено за това и пиша този пост :) А с Кифа е хубаво, че сте се разбрали две глави винаги мислят по-добре от една. Джетро и той ти е наблизо, което също е много добре и вярвам, че скоро всичко ще се оправи....Успех :cheers:
 
Последна промяна:

redsox

Редовен Потребител
JSB всичко от .87 до 1.17. С последните винаги е било най добре. Което и мен ме озадачи. Пробвах и ФТТ и някаква друга на HN от баракудите имах но нищо не хареса.
 

xpresident

Редовен Потребител
От чашките ме съмнява да се получава това постепенно отваряне и местене на групата. Ако са кофти, просто ще групира малко по-зле, но във времето няма да се променат нещата. Пък и на споменатите 23-24м, все тая с какви чашки.
Уплътнението на цевта сменял ли си?
 

redsox

Редовен Потребител
Не съм но като я гледахме беше си ОК уплътнението на цевта. Имам две резервни ще сменя като я събирам. Поръчал съм си екстра с пушката като купувах. Не предполагах че само след месец ще ми трябват... ама квот такова
 

apapazov

Редовен Потребител
Това че виждаш чашките не значи, че скоростта е малка. При определени обстоятелства, примерно мишената ти е на сянка а пред нея е огрято от слънце се вижда полета на чашката. Аз съм виждал чашки изстреляни с 280м/с.
Така че според мен това не е критерий за ниска скорост.
Най добре вземи хроно и примери. На мен с hw35 ми е местила групи от най малкото нещо. Дори лека промяна на захват, повече стискане или по лек хват, както и от леко разхлабен болт на приклада.
Въобще стрелбата с пружинка си е предизвикателство и иска доста стрелби за да получиш резултат
 

xpresident

Редовен Потребител
Тая оптика аз на твое място бих я разкарал, за да елиминирам още един възможен проблем (уж нова, ама знаеш ли). Покажи една група на механични на 23-24м, от позиция седнал.
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Да се обадя и аз ...
Не вярвам на пружинна пушка, стреляща с повече от да кажем 20 джаула.
Имам една кросман с газово бутало - около 22 Дж. Мога да кажа, че прави същите изнервящи и отчайващи номера.
Любо е прав за теглото на чашката. Шибания кросман се успа след като го пробвах преди време с някакви сръбски чашки, явно му паснаха и като субкалибър и като тегло. С JSB не става и не става ... какво ли не правих.
Когато говорихме преди време с redsox, го подкрепих в избора му на HW, сега ми е криво ... сякаш го подведох :(
Но моята HW77 вече в 16Дж. и 4.5 калибър стреля прекрасно и смятам, че това е правилната макс. мощност за пружинка.
Вярно е, че докато беше в 5.5 моята HW77 стреляше доста добре, но мощността беше около 18 Дж.
А за 5.5 аз лично искам 24+ Дж.
Та така ...
 

redsox

Редовен Потребител
Всичко ще пробвам като дойде новата пружина. Сменям уплътнението. Маншета ще го оставя щото е непокътнат. Затягам болтове и т.н. Стрелям на механични.
Джетро никъв проблем няма колега. Аз така или иначе се бях навил вече. Просто ми беше писнало да чакам вече 2 месеца мундилар да получат доставка и занимавах хората с разни въпроси междувременно.
 
Нагоре