Kral Arms

glavanov55

Редовен Потребител
Ето ти две осцилограми на замервания от моя хронограф, познай кое от двете е "грешно"...
View attachment 86143 View attachment 86144
За да мери вярно, трябва точно и коректно да настроиш нивата, при които да отчиташ преминаването на проектила през лъча. Тия две хоризонтални линии, на които пише 20% и 30% са параметър в софтуера ми и се задават за всяка пушка. Те определят праговете на хистерезиса за отчитане на преминаване на чашка. Меря началото и края на двата пик-а, ако има голяма разлика или ако пик-а не отговаря на една дължина на чашка, предупреждавам.
Едно поглеждане на осцилограмата ти дава кристално ясна представа дали имаш "хубаво" замерване. Мога след замерване да променя параметрите и на направя ново изчисление на скоростта на вече "сниман" изстрел.
Това с разни рогати кога ще го постигнеш?
И относно точността - винаги ме избива на смях, като видя измерени данни от колеги с десетична точка. Ама щом си вярват и са си накупили скъпа техника, кой съм аз да разбивам илюзиите им....
Ако двата датчика са на 10см, да показваш десетична точка означава, че мериш положението на чашката с точност до 0.2 от милиметъра (една пета от милиметъра).
Което теоретично може да се постигне, ама трябва да има лъч по тънък от 0.2мм и разбира се хроното ти трябва да е центрирано с точност 0.2мм спрямо остта на цевта. Да не говорим, че чашките имат често по големи дефекти от 0.2мм на полата, след като напуснат цевта...
На рогатото хроно ако не го сложиш точно на 90 градуса или ако рогата са му леко криви, вече имаш няколко процента грешка само от това.
В писанието ти прозира работа на специалист по електроника но повечето люде от форума не разбират нито от осцилограма нито
от пикове. Според мене е добре да се мери с един и същ хронограф сверен естественно с друг добре работещ и да се
докара плато на оръжието. дали е с 5 м + или - не е от голямо значение ако 1 и 15 ти истрел са в група.
 
7

7842

Гост
За мен тръбно хроно е напълно безполезно за пушки над 70 джаула с които се стреля над 50 метра. Няма как да измери точно
Имам хроно от Митака,сверявано е с други хронографи-мери много точно.А за по големите джаули.....Махнах тръбата на хроното която е 1/2 и поставих нова 3/4 за да има място за по големи проектили.Разпробих отвори на по голямата тръба и поставих там диодите.Мерих скорости на 9 мм пушка която беше 240 джаула.Работи си идеално.
 
Последна промяна от модератор:

silver bullet

Редовен Потребител
Вярвам ти напълно. Но хроното на Митака с което съм мерил. Показва с 20 м/с до 35 м/с по-големи скорости спрямо два различни вида фабрични рогати хронографи. Първият е на колега от форума. Мисля, че беше прохроно или друг подобен американски. Моят хронограф също е американски на известна фирма.

Не търся идеална точност. Но два фабрични хронографа на известни американски фирми да мерят с 30 м/с разлика спрямо тръбния не е добре. И само за да съм от полза го споделих тук. Ако конкретната бройка тръбно хроно с което съм мерил има проблем, а другите нямат се извинявам за объркването. Но това тръбно хроно при мен определено мери много по-високи скорости от реалните. И да имат някаква грешка двата рогати хронографа тя е най-много 3-4 м/с. Докато това тръбно хроно при мен страшно ме обърква и като плато и тн.

Освен това с рогатото хроно мога да меря скоростта и на по-големи разстояния от цевта. Там вече се вижда колко е реалната енергия на различни дистанции.

При тн любителски хронографи се приема че най точно е голямото магнитоспиид . Ползвам такива на приятели, и съм сравнявал моите с тях. Тръбните ми дават около 5 мс надолу. Което се потвърждава от този клип долу.
Температурата беше 28-29 градуса, и скоростта на звука в този момент и място е 348.5 мс. Чува се как всичките изстрели с 1.65 грама трещяха на свръхзвук - който е чувал не може да го сбърка. Дори и този който хроното показа 342.5 мс , реално е бил малко над 348.5 .
И аз след като работя с няколко типа хронографи , смятам че тръбното на Митака ( или този тип) е най подходящия за въздушки. Едва ли 1 процент грешка е опасна за живота.

От 2.25 минута

Анди за мен не е толкова важно дали реалната скорост е 280 или 285 м/с. За мен е важно да знам близка до реалната скорост. Защото тръбното хроно с което мерих показва страшно неточно с разлика от 30 м/с. Може конкретната бройка да се е счупила или да има технически проблем. Но е факт, че мери далече от реалните скорости.
 
Последна промяна от модератор:

Gadnqra

Редовен Потребител
Важно е при тръбните хронографи, да се съобрази, че ще се стреля с мощна пушка, или с преразход и да се направи правилно монтажът. Различните начини - отдалечаване на датчиците от цевта, разпробиване на тръбата, отделянето на основното тяло с г-образни крепежи и т.н. дават резултат. Аз лично не съм им привърженик, най-вече заради капризния монтаж и заради това, че много пъти са ме заблуждавали и след сравняване, съм виждал различни стойности, подобни на silver bullet. По-назад в темите не веднъж е писано за това. Даже много. Не казвам, че не може да мери вярно. Но може и да сгреши и го прави. По-често при силни пушки, с преразход, когато не е монтиран с достатъчен празен обем и без възможност да се отвежда струята. Всъщност всеки хронограф се влияе от нещо и може да даде грешка, ако не се използва правилно. Ами това е.
 

silver bullet

Редовен Потребител
Колеги за пушка Пънчер Брейкър булпап с 280 сс резервоар. Има ли смисъл от повече от 80 джаула енергия? Мисля, че за този обем на резервоара май няма смисъл да търся повече енергия. Защото само ще намаля броя на изстрелите в плато. Сега са 15 изстрела в 5 метров коридор със средна енергия 79 джаула.

Ударника е оригиналния не е отежняван или олекотяван. Пружината на ударника е по-силна от оригиналната и е с дебелина на телта 1.4 мм. Отворите за въздух са разширени на 5 мм, само на цевта и регулатора са 4.8 мм. Клапана е оригиналния. Но има корекция в гърловината на клапанното тяло, която контактува с полимидната вложка на клапана. Корекцията е почти напълно сваляне на изпъкналия ръб на гърловината и полиране на този участък. Така контактната повърхност с полиамида на клапана е по-голяма и засега няма проблем с клапана въпреки, че оригиналния. Отвора около щока на клапана вътре в клапанното тяло е разширен с около 1 мм. Това разширение е в участъка където е дупката от която въздуха тръгва нагоре към цевната кутия. Общо взето това са промените по механиката на пушката. Сменил съм и почти всички о-пръстени. С изключение на тези на манометъра и предната тапа на резервоара.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Според мен си постигнал достатъчно. Спрямо обема на резервоара, това е оптималната мощност. Имаш и добро плато. Не е проблем да направиш изстрелите 10 и разтеглиш платото в 8-10 метров коридор, ако ти потрябва още мощност.
 

Jorom

Редовен Потребител
Колеги, някой от вас има ли впечатления от Bigmax Х, че нещо се двоумя между Були 6,35 и Bigmax-а. Крала е само в 6,35мм и го дават 91 дж, а цената му е доста по-ниска от аналогичните Херкулес/Херкулес Були
Не знам доколко може да се вярва на данните за мощността му, при положение че дължината му пише че е 87 см в сайтовете на Крал, което е абсурдно! В Аксуав пише 105 см, което мисля че е реално
 
Последна промяна:

llcoolj

Редовен Потребител
Колеги, някой от вас има ли впечатления от Bigmax Х, че нещо се двоумя между Були 6,35 и Bigmax-а. Крала е само в 6,35мм и го дават 91 дж, а цената му е доста по-ниска от аналогичните Херкулес/Херкулес Були
Не знам доколко може да се вярва на данните за мощността му, при положение че дължината му пише че е 87 см в сайтовете на Крал, което е абсурдно! В Аксуав пише 105 см, което мисля че е реално
Пушката Kral Arms Bigmax-x е с обща дължина 105 см, както първия Bigmax, но с подобрена цевна кутия (без регулатор на въздуха) и работно налягане 250 бара. Булито е компактен , а този Крал си е голяма тояга. Въпрос на предпочитания. Мен лично , подобни големи геги не ми харесват. За мощността не мога да ти кажа, дали е 91 джаула в 6.35мм , както го дават по спецификация на производителя. Предполагам, че е леко преувеличена.
 

Jorom

Редовен Потребител
И аз не харесвам подобни геги! Бигмакс-а е аналогичен на голямата гега - Херкулеса, само че е по-компактен - само 105 см, а не 123см - като Хатсана.
Крал-а е резервен вариант, лошото е че май никой в този форум не си е купил такава пушка, та да даде мнение струва ли си това чудо....цената е доста добра за 90 дж от кутията.
 

Jorom

Редовен Потребител
Повече от седмица ги чаках Хатсановците да ми изпълнят поръчката за Були, но понеже в момента изпълнявали голяма поръчка за щатите, не пускали пушки за вътрешния пазар! Най-рано следващия месец щели да пуснат пушки за вътрешния пазар... що си мислят обаче, че ще седя и ще ги чакам да се наканят някога да ми изпълнят поръчката! :rambo: Утре тиквите ще направят стъкмистиката с кУроната, и ще върнат пак карантината! Та така, теглих им една майна и поръчах Kral Bigmax X. Същото бавене беше и като им поръчах Hatsan Barrage, та ги чаках две седмици да се наканят да го произведат...докато най-накрая намериха една бройка, престояла някъде година, та успяха да си изпълнят поръчката! За разлика от системното бавене при Хатсан, от Крал са пратили Bigmax-a още на следващия ден след получаването на поръчката, сега трябва само да отида да си го взема!
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Взех си пушкалото вчера, реших да се възползвам от хубавото време, и ходих с мотора. Така здраво го бях овързал куфара, че не мръдна и със 130.
Днес сложих оптика на пушката, и тия дни ще пробвам Бигмакса като точност. Фаската изглежда перфектна! Гръмнах няколко пъти, колкото да видя дали стреля! Пушката дойде напомпена на около 240 бара.
Това е засега.


P_20200917_171007.jpg P_20200918_221640.jpg P_20200918_221504.jpg
 

llcoolj

Редовен Потребител
Взех си пушкалото вчера, реших да се възползвам от хубавото време, и ходих с мотора. Така здраво го бях овързал куфара, че не мръдна и със 130.
Днес сложих оптика на пушката, и тия дни ще пробвам Бигмакса като точност. Фаската изглежда перфектна! Гръмнах няколко пъти, колкото да видя дали стреля! Пушката дойде напомпена на около 240 бара.
Това е засега.


View attachment 86405 View attachment 86406 View attachment 86407

Честито! Много десетки! Аз чакам от над година и половина Кral arms да пуснат "прословутият" модел SPACE , но май няма да го дочакам и се замислям за модела EMPIRE-X , в 6.35мм, който е пуснат в производство съвсем от скоро. Всичко изглежда добре, само където работното налягане е 200 бара, не ми допада особено.
https://kralarms.com/en/puncher-empire-x/
 
Последна промяна:

Pcp

Потребител
Мерих стъпката на брейкъра и получавам 520мм.Макар че я мерих 3 пъти,някой друг дали я е мерил?
П.п 6.35 е калибъра
 

Jorom

Редовен Потребител
Честито! Много десетки! Аз чакам от над година и половина Кral arms да пуснат "прословутият" модел SPACE , но май няма да го дочакам и се замислям за модела EMPIRE-X , в 6.35мм, който е пуснат в производство съвсем от скоро. Всичко изглежда добре, само където работното налягане е 200 бара, не ми допада особено.
https://kralarms.com/en/puncher-empire-x/
Хваща окото еволюиралия Брейкър, и аз го загледах!

Пробвах Бигмакса как се справя с ламиниран плот 40мм:rambo:....и на 200 бара дупчи плота дори с леките 1,6 гр чашки ЖСБ! От няколкото изстрела, на модератора ми Вранглер Фантом му се разказа играта!:(
 

silver bullet

Редовен Потребител
Искам да се похваля с невероятно плато във високите налягания. Все едно има монтиран редуктор. Пушката е Пънчер Брейкър булпап с резервоар 280 сс. Смених пружината на ударника с малко по-дълга от оригиналната около 6 мм. Новата пружина има една витка повече от оригиналната и е с дебелина на телта 1.4 мм. Държах зареден ударника 2 часа за да слегне новата пружина и след това мерих скорости.

Хроното е фабрично същото като това https://www.caldwellshooting.com/ra...s/ballistic-precision-chronograph/720001.html Разстоянието от дулото е един метър, ъгъла на стрелбата е 90 градуса на открито в слънчев ден.


JSB Exact Heavy MKII 2.2 g / 33.95 gr
Cal.25 / 6.35 mm

1. 294 m/s 212 bar
2. 295
3. 296
4. 295
5. 296 m/s 200 bar
6. 297
7. 296
8. 295 m/s 191 bar
9. 296
10. 299 (вероятно по-лека съчма)
11. 295 m/s 182 bar
12. 296
13. 295
14. 292 m/s 170 bar

Разхода и мощността се вдигнаха с 20% спрямо предишната малко по-къса пружина. Която има една витка по-малко и е със същата дебелина на телта 1.4 мм. При по-късата пружина платото започваше от 160 бара и свършваше при 110 бара. Не съм очаквал една витка да качи с 20% енергията.
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Днес пострелях с Bigmax-а, нищо не съм правил по него, даже цевта не съм чистил!
Стрелях легнал, от оригиналната двунога, от 50м според далекомера, с оптика х16, х 5-6 изстрела в мишена, с модератор Вранглер Фантом след ремонт , понеже средната и крайната камера буквално бяха изтърбушени от няколкото изстрела с Бигмакс-а като го пробвах миналата седмица!
С определена кутия стара Баракуда групата е 50мм, с други две кутии Баракуда и ФТТ е по- зле!
Лявата мишена е с JSB 1,6гр, дясната е с JSB 2,2гр мк2
По едно време ме наваля дъжда, но не толкова силно че да спра стрелбата, след това пък вятъра падна и пострелях и със Sortie-то на 50м
P_20200926_191753.jpg DSCF7241.JPG DSCF7245.JPG
 
Последна промяна:

glavanov55

Редовен Потребител
Най-марковата :D Оригинална турска. Купих пушката в 4.5 и поисках допълнителна цев 5.5 - в магазина ми я свалиха пред мен от друга пушка , не помня какъв точно вариант на Крал Армс беше.

Тръбните хронографи са теоретично най-точните от достъпните на пазара.
Моят си го правих сам. Т.е. измислих конструкцията и написах софтуера. Като остане време ще пусна подробно описание как точно трябва се настрои за измерва коректно.

Днес пак пострелях, тия слъгове са зловещи. При дистанции над 100 метра diabolo чашките губеха балистичен коефициент и се налагаше да правя ръчни корекции (надолу) спрямо сметките на ChairGun.
Та реших да видя на дистанция как е .... цел легнала бутилка 1.5л на 163 метра с далекомера, свалям увеличението на 12х за да вляза в скалата, слагам 4 мил-а превишение, слагам мааалко извън на десния край за да компенсирам вятъра ... и попадение от първия изстрел !:bravo:
Ама трябва да се помпи по начесто да му се невиди... Ся аз съм си кУрав, ама за да не прегрявам помпата, мога да туря 40-ина бара на една сесия, която стига за 10-ина изстрела.
Та за да подобря разхода, искам да си олекотя ударника.
View attachment 86140
Днес смело с дрелката пробвах да го "отворя отзад" :D
Бах тия комшии са го направили от някаква закалена стомана - две нови свредла изтъпих, второто светеше червено, а не беше пробило нищо.
46 грама е, според мен ако го разпробия с ф10 може да сваля едни 15. Има ли как да се дупчи такава стомана?
Пробива се но не лесноПърво оборотите на дрелката са големи-гони около 100 об.мче и по малко
купи кобалтови свредла и почни от 4-5 мм ,6 ,8 та 10 Мажи със свинска мас. Ако не стане плзвам свредло за бетон
заточено допълнитекно от мен и по горната схема. С последния вариант пробивам лист от механична ножовка от старите
Успрх с пробиването!!!!!
 

kosmev

Редовен Потребител
ползвам свредло за бетон заточено допълнитекно от мен и по горната схема
Благодаря за съветите, почти съм налучкал правилния път, срам ме беше да си призная неудачите :D
Първо пробвах да почна разпробиването с "някакви" евтини свредла за метал (от тия за по 1лв в кварталната железария) - нищо не стана...
Отидох при кварталния стругар - драсна го с нещо и ми го върно с обяснението - "Това не може да се пробива".
Отидох във "Варна Струг" - там всякакви сложнотии, зъбни колела на скоростни кутии уж правели... Взеха го и на другия ден ми звъннаха гузно - не може да се пробива това, струга почнал да пуши?!
Бах аз тая Турска маркова-скъпа-вълшебна стомана!
Гледах два клипа в интернет, че със свредло за бетон (с видия им викаме по нашия край) можело да се пробива закалена стомана ако се наточи. Понеже съм живял в панелка, имам доста стари и изтъпени. Наточих с винтоверта няколко и се пробвах...
И чудо - появиха се стружки! Та така с тия свредла дупчих първо на 5, после на 8 и накрая на 9.5мм.
На някои "видията" се разпадна наистина... Така издълбах към 2см, но си беше играчка да редувам 3 свредла и да го наточвам за няколко милиметра.
Накрая реших да си купя "кобалтово" свредло, но за 12мм в "Баш Майстора" ми казаха, че само с поръчка и щяло да струва около 30 лв... разходих се до Практикер, там такова стуваше 17лв...
Почесах се умно и видях, че има от същата марка в 4мм за 3лв. Реших да пробвах първо с него - ако то "яде" тая велика турска стомана, значи и дебелото ще работи.
Та взех го и давай с винтоверта - ами направо ядеше закалената стомана все едно дупча дърво! Толково лесно влизаше, че реших с пробиване настрани да докарам по-дебел отвор и... хоп, свредлото се счупи :D
Та си припомних теорията, че твърдата стомана няма как да не е крехка....
Но.. след седмица дупчене намалих теглото на ударника от 46 на 34 грама. И изкарах един бърз кръжок по металообработване...
 
Последна промяна:

silver bullet

Редовен Потребител
Колеги някой знае ли дали има разлика в теглото на ударниците при Пънчер Брейкър булпапите? В зависимост дали са 5.5 мм или 6.35 мм версия.
 
Нагоре