Мнение за първа въздушна пушка.

LogiBG

Редовен Потребител
Здравейте бъдещи колеги.Търся си първата лична пушка.Чета форума от доста време,по всичко написано бяхме взели на бащата Комета 400 4.5 пружина.Изстреляни са над 2000 чашки до сега с нея и няма ядове, но искам да си взема нещо за мен но така да се каже по бюджетно.Насоките ми клонят към АР1000 4.5 или 5.5.Моделът на хатсан 1000х дървен приклад в 4.5 или 5.5.Реално нямаше да го мисля но хатсана ми харесва повече и предполагам с резервни части е доста лесно намирането но знам като цяло мнението за марката.Ще се разглабя,чисти и ако трябва пипне в разумни граници преди първата му употреба.Същото се отнася и за метеора.В последсвие ще слагам оптика, от изчетеното до тук съм се спрял на липърс с моноблок дампа.Да ще е по скъпо от пушката и тн но идеята е да оцелее оптиката.Ще бъда благодарен да изразите мнение ако взема хатсана и го пипна малко при компетентен колега,защото реално повече ми харесва, 4.5 или 5.5 да взема с оглед на това дали ще рита повече или по-малко за доброто на оптиката,резервни части намират ли се лесно ако се спра на метеора, и ако се слага гп лесно ли би станало и при двата модела.Просто не ми се дават повече от 250лв за пушка и търся компромисен вариант.А за първото отваряне и почистване мисля, че ще се справя сам но би било хубаво някой да линкне на лично номер на компетентен колега в район София.Благодаря !
ПП. Приемам алтернатива за пушка с дървен приклад или мнение за Комета 300 - спусък,възможност за ъпгрейд и тн. , а цената на която успях да я намеря с доставка е малко под 260лв.
 
Последна промяна:

LogiBG

Редовен Потребител
Не бих искал да спамя но в търсенете конкретно стигнах до крайни цени и модели и с идеята, че пушката ще се отваря още в началото и ще се чисти,простреля и при необходимост вече ще се пипне мощност,спусък или каквото не ми хареса.
Бам-19 4.5/5.5 - 170лв.
Метеор 4.5 -120лв.
1000х 4.5/5.5 - 215лв.
Комета 220 5.5 - 270лв.
Комета 300 5.5 - 255лв.
Ако никой не ми препоръча някоя от пушките,ще си взема мод 400 но ми се ще да намеря компромисен вариант при положение че няма да стрелям всяка седмица.Някоя която няма да рита много заради бъдеща оптика и по възможност с лесно откриваеми резервни части и възможност за монтаж на ГП.
 

didarai

Редовен Потребител
Метеора ще рита и ще се зарежда осезаемо по-трудно от Комета 400 . Имах ги двете едновременно в 5,5 и съм ги сменял при стрелба . Кометата е много по-приятна и след нея Метеора няма да ти хареса , освен с пробивността си.
Аз бих го взел в 5,5.
Малките комети бих взел в 4,5 .
Ако ще е малка , да е малка . Бих взел 220.
300 е 400 с разлика само в спусъка . На фона на 400 която имате , пак ще си разочарован .
За евтино ...може би ще е най-добре така както описваш нещата бам 19 в 4,5 мм и да му се пипне спусъка .
ТолкУз от професора ..:D:D
ПП
Не се напъвай много за ГП.
Няма да се случи кой знае какво, еле като нямаш състезателни или ловни цели. Освен това ще си иска от време навреме напомпване , а накрая и смяна . С обикновена пружина живота е по-лесен , ако нямаш помпа, хронограф и възможност да си правиш ГП
 

LogiBG

Редовен Потребител
Реших да сваля критерия и мисля да послушам за Бам-19 за да се вместя до 200лв в противен случай не си заслужават 250-300 плюс отварянето ако не се извършва от мен и би било логично директно мод 400.Обаче има само Бам-19 5.5 наличен и на същото място има и Хатсан 35S 5.5 дървен приклад.Това ще бъде избора ми идната седмица.Мнение за хатсана и бам откъм подръжка от тук нататък - маншета,пружини и коя от двете е по подходяща за оптика(предполагам и двете не са макар и с моноблок).И отново майстор за района на София или ще действам сам,защото в магазина/сервиза ако не искат да я разглобят пред мен, не бих рискувал.
ПП. Има и 60S модела за 220лв.
 
Последна промяна:

Hidden

Редовен Потребител
По-добре е май да вземеш БАМ-а. Относно консумативите - за него стават пружината и маншета от Гамо Хънтър 440. Разглобяването изобщо не е ложно, но може да се наложи да си сглобиш един стенд от две-три дъски и две шпилки по 10 мм. Хатсанът, ако не се лъжа е с по-ниска мощност. Някой беше споменавал, че БАМ-овете имали малко проблеми с механичните мерни прибори, така че като я почистиш постреляй без оптика и виж как се представя пушката.
 

LogiBG

Редовен Потребител
Днес трябваше да се похваля с нова пушка но уви все още не.Бам-а пропадна като бройка, а тази от купува/продава мисля да я пропусна.Малка комета 220 4.5 няма за нашия пазар също.Метеора също мисля да го пропусна.Остава ми вариант 1000х 4.5 или 60s 5.5 .Утре ще отида до Софийски магазин за Бам-19 последния който успях да намеря но ми се ще да съм подготвен ако не е наличен и тн.От изчетеното разбрах че метала от който се прави хасана не е най-добрия,стрикер версията която е 1000х също не е за предпочитане но пък в заримех има 4.5 версия нз имали значение при положение че ще сложа оптика в последсвие,дали с моноблок bullseye или нещо еквивалентно, която възнамерявам като взема в бъдеще по добро пушкало да използвам.Има ли значение 60s 5.5 или 1000х 4.5 или са един дол дренки.Ако не взема утре бам да знам какво да поръчам, че не ми се търси повече.Иначе да за Бам части се намират доста лесно проверих за наличности за 440 и има в изобилие.
 

didarai

Редовен Потребител
То като ще е Срайкър , по-добре Еърстрайк ;):D:D
Поне е с пистолетна ръкохватка , което при дървен спусък също е предимство .
Може да погледнеш и Крал Арм-сите.
Качеството малко по-добро от Хасан . Копие на Гамо са и за тези никакви пари си струват .
Подпис:
ПрофесорЯ :D:D:cool:
 

LogiBG

Редовен Потребител
Отговора е 60s.Няма по-добър,спусък,изработка,сглобка и тн :lol:. Да приключим с шегите за хасан и продуктите им и да карам по същество.В интерес на истината приклада наистина е доста хубав(лично мнение), пушката я разглобих, тя не беше просто леко смазана а беше омазана така все едно се готви да стои в кашона си с години.Цилиндър,пържина,маншет мазани с дебел слой (тъмно червена) смазка.Така,сега прикачвам снимка защото не си взех маншет, за да сменя този , но и не очаквах че ще e толкова зле или поне аз мисля , че е зле(по компетентен ще каже очаквам съвет от вас) иначе щях да успея да я сглобя днес и да направя някой друг изстрел.И една снимка на стенда който си сглобих и сработи идеално.
ПП. Всичко е забърсано и изчистено,нямаше стружки , след като взема нов маншет съм взел силиконова смазка, мисля да капна точно една капка само острани на него и да я размажа хубаво с пръст, и ще сложа малко гой на чупката при cocking arma, и това е.Знам, масово се съветва да не се смазва маншета но ще капна една капка отстрани да се приплъзне по лесно на вътре и гледах клип с трик как да се върне обратно без да му нараня ръбовете.Някъде другаде да трябва да се смаже?
 

Attachments

  • F179C0E7-4743-4088-B30D-C4F00826E263.jpeg
    F179C0E7-4743-4088-B30D-C4F00826E263.jpeg
    154 KB · Прегледи: 84
  • A04BC053-7B6E-4FAE-8036-250D23E4CC1A.jpeg
    A04BC053-7B6E-4FAE-8036-250D23E4CC1A.jpeg
    281.1 KB · Прегледи: 84
  • 0C7530D7-D328-4F2A-ACD2-35603D40D555.jpeg
    0C7530D7-D328-4F2A-ACD2-35603D40D555.jpeg
    349.2 KB · Прегледи: 85
  • 548F2153-0FD8-48E2-9B16-D8A132BAA565.jpeg
    548F2153-0FD8-48E2-9B16-D8A132BAA565.jpeg
    381.5 KB · Прегледи: 83
Последна промяна:

kosmev

Редовен Потребител
Ох, нищо лично, не се заяждам, ама отдавна ми е на езика като видя тема на колега-мераклия с нова пружинка...
Абе колега, ти все едно Москвич си си купил... От магазина веднага в сервиза да му оправят фабричните кусури.. :D
 

LogiBG

Редовен Потребител
Истината е , че стрелям от 5-6 години но не съм се захващал да разглабям и тн.Много компромисно решение направих но защото за сега ще стрелям по рядко с нея,веднъж в седмицата максимум.В близко бъдеще ще ми остава повече време за хобитата ми и тогава ще я сменя с по-добра, но няма да е pcp поради простата причина че не съм до толкова зарибен(бутилки,помпи), но имах радоста да стрелям с cometa lynx и е доста по различно и яко.Отворена и изчистена е само защото това което ми е в ръцете искам да е така както трябва да бъде макар и избора да беше бюджетен.И все пак ще се радвам да се сподели маншета за смяна ли е или да я сглобявам утре ако е добре.Няма лоши чуства , всеки си има гледна точка и предпочитания но и определен бюджет за дадено нещо.Пий една бира че е събота все пак!:)
 

petkof

Редовен Потребител
Ох, нищо лично, не се заяждам, ама отдавна ми е на езика като видя тема на колега-мераклия с нова пружинка...
Абе колега, ти все едно Москвич си си купил... От магазина веднага в сервиза да му оправят фабричните кусури.. :D
Космев, Вие Москвич, нов от магазина купували ли сте си?:D
 

LogiBG

Редовен Потребител
Хубавото е , че сотис работеха днес и си взех маншет,взех си два даже.Рита осезаемо повече от комета 400 но и тя се поокроти с газовата пружина , като дойде момента ще разбера и с тази ли ще е така.Успях да направя само 30-тина изстрела да настроя мерника.От разстояние 15 метра прави група от 5 изстрела в едно левче(стрелям седнал на земята с пушка подпряна на коляно)с RWS SUPER FIELD.Ще сложа оптиката другата седмица и ще кача групи на по-добро разстояние 25-40 метра , ако хвърля до там ;).Ще се включа с избора за оптика,че имам избор на налични втора ръка, но в другата тема.Спусъка никак не е лош незнам защо всички го плюват,поне за сега се държи доста добре.Не съм стрелял като повечето от вас но спрямо огнестрелни оръжия,комета няколко модела и два модела вайрух този спусък си е ок.Но във всеки един детайл се усеща компромиса спрямо по скъпите пушки.
 

Адалберт

Потребител
Повече Хасан никога!!!
Блазнят с характеристиките ама са пълни боклуци! Съжелявам че не послушах момчетата дето разбират и препоръчаха бам или комета.. Вече около половин година седи в ъгъла и ме е яд да ида да пострелям. Не правете като мен, не си копувайте хасанчета!
 

LogiBG

Редовен Потребител
Не искам да разпалвам спорове или каквото и да е но би ли се обосновал и пояснил какво те отказа за да знам лично за мен или предполагам за другиго какво би се объркало с пушките.Чел съм доста от нещата и лично наблюдение върху алфа и хатсан 70 нямат хората никакви оплаквания.Но тук се говори за непрентенциозна стрела до 30 метра по кенчета.То е ясно иначе качеството и постиженията които би постигнал с пушка от подобен клас.Даже мнението ни е по скоро за темата за хатсаните.
 

Адалберт

Потребител
Ами първо качеството на материалите е ужасно. След покупката ислах да я отворя НО болта който държи цевта така се изкриви и прецака че си нямаш идея.
Второ.. Приклада който е много хубав на вид при един изтрел се сцепи при спусъка и се наложи да го разпробивам и стягам с шпилки и лепене с епоксидна смола.
Крайно не точна.. Не че съм страшен снайперист но няма как да се целя на едно и също място 5 пъти и 3 да уцеля и 2 да са в пространството.
Това е за hatsan 99.
Горещо препоръчвам да се избягва.
Един колега беше написал че покупката на такава пушка би ме отказало от спорта.. Ами отказа ме.
Продадох си лаптопа за да си я купя, с много мерак запопна всичко до момента в който не запопнаха проблемите а именно веднага след покупката.
Сега не мога и да я продам. Това е личен опит и не искам да амгажирам никого, просто искам ако е възможно да предпазя някой мераклия новак.
 

vehtia

Новодошъл
Здравейте колеги !Оглеждам се за пушка но ще почета още малко и тогава ще питам. От Бургас съм.
 

Hidden

Редовен Потребител
Здравейте колеги !Оглеждам се за пушка но ще почета още малко и тогава ще питам. От Бургас съм.
Добре дошъл!
Кажи какъв ти е бюджетът и за какво ще я ползваш и ще ти изберем. :):cheers:
 

vehtia

Новодошъл
Търся здрава надежна пушка до 500 лв за стрелба на дистанция 40 50 метра. Не бързам. Искам да направя верния избор защото сумата е голяма за мен. Най-вероятно друга пушка няма да купувам и тази ще остане при мен завинаги( или докато някой от двамата сгъни).
 
Нагоре